Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Совет за лаптоп

cakii

hello world
23 февруари 2011
397
731
Здраво на сите,

пред некое време напишав дека барам совет за Apple лаптоп,меѓутоа не најдов нешто половно чисто да го пробам оперативниот систем за да се одлучам дали да земам нов Apple лаптоп,па затоа решив да не зимам..

Е сега приоритетите претходно ми беа да е лаптопот до 14 инчи,меѓутоа се премислив и сепак ќе идам на 15,6 инчен лаптоп..

http://setec.mk/Laptops/Notebooks/L...Keyboard-Intel-Core™-i7-6700HQ-Processor43371

Највеќе некако кеиф ми направи овој модел од Леново..Моментално го немаат на лагер овој модел со 256GB SSD, но чекам да ми јават од Анхоч ми рекоа дека е можно да го имаат..Во Анхоч го има истиот модел со 1TB HDD, меѓутоа повеќе би земал со SSD веќе кога давам толку пари..

http://setec.mk/Laptops/Notebooks/ASUS-Gaming-NB-G552VW-CN287D-FHD43367

Го гледав и овој модел, меѓутоа лаптопот е пласичен и по рецензиите кои што ги изгледав на youtube некако екранот е многу нежен и се витка..Па тоа ме премислува..
Од друга страна лаптопот на Lenovo е алуминиумски, има JBL звучници и subwoofer и подобро cooling решение..
Е сега имам 2 прашања..
Прво:
Има и некои интересни лаптопи кои што се со 4720HQ процесори..Дали да одам на 6700HQ или на 4720HQ и зошто?
Второ:
Дали има некој што го има овој лаптоп да ми каже кои му се добри и лоши страни ?
Ценовниот ранг ми е некаде околу 60-65.000 денари..
Доколку имате некој предлог за некој друг лаптоп слободно кажете..

Ви благодарам

wolverine

user
27 јуни 2012
1.341
1.579
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Јас би ти препорачал без мислење да идеш со Lenovo лаптопот. Не би ти препорачал 4720HQ бидеќи е 20% поспор од неговиот братучед 6700HQ, а сеуште ги продаваат со скоро иста цена. Според мене на АСУС во последно им опаѓа рејтингот, а од друга страна Lenovo се се подобри и подобри во однос на цена/хардвер

cakii

hello world
23 февруари 2011
397
731
Јас би ти препорачал без мислење да идеш со Lenovo лаптопот. Не би ти препорачал 4720HQ бидеќи е 20% поспор од неговиот братучед 6700HQ, а сеуште ги продаваат со скоро иста цена. Според мене на АСУС во последно им опаѓа рејтингот, а од друга страна Lenovo се се подобри и подобри во однос на цена/хардвер

Еве конкретно тоа што го кажав за Асус лаптопот..

Поточно на 29 секунда и на 43 секунда..Мислам дека е недозволиво за лаптоп од над 1000 евра вакво нешто да се случува..

mdeni

senior
24 септември 2012
6.098
6.040
Јас би одел на 1Тб диск во Асусот, а отпосле ќе си докупам м.2 диск кој ќе го ставам за бут.

wolverine

user
27 јуни 2012
1.341
1.579
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Еве конкретно тоа што го кажав за Асус лаптопот..

Поточно на 29 секунда и на 43 секунда..Мислам дека е недозволиво за лаптоп од над 1000 евра вакво нешто да се случува..

Добро тоа со виткањето на екранот на 43та секунда горе долу кај сите е така, барем јас немам видено метален екран али се друго е лошо и да бегаш подалеку од пластики. Верувај подобро изгледа лаптоп со алуминиумски заштити на него, не се гребе, не се оштетува така лесно, не се излизува и многу подобро изгледа, а тоа е голем плус кај Леново лаптопите што имаат алуминум.

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.582
Планираш на лаптопот да програмираш/играш игрици/генерално сурфање/или нешто друго?

15.6 е голем за мкнење низ град макар и со кола да се движиш секаде,за мене 13.3/14 е таман. Не те премислувам околу големината, само давам мое мислење.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.950
8.448
Асус-от е ѕверотина на хартија, во пракса незнам како е ама не би требало да има проблем. Сеа во квалитет незнам како се држат, ама подобро е да се види во живо па после да се цени кое е подобро.

cakii

hello world
23 февруари 2011
397
731
Планираш на лаптопот да програмираш/играш игрици/генерално сурфање/или нешто друго?

15.6 е голем за мкнење низ град макар и со кола да се движиш секаде,за мене 13.3/14 е таман. Не те премислувам околу големината, само давам мое мислење.

Па во принцип ќе се работи се на него..Програмирање,веб дизајн,виртуелизација,гледам интересни наслови искачаат,па ќе падне и некоја игра сигурно..
И јас се мислев да земам покомпактен лаптоп заради шетање низ град,ама нема да биде тоа проблем ни со овој..
Дефинитивно ќе идам на 15,6 некоја ваква машина,сега за сега Леновото ми е фаворит,но сепак сум отворен и за други сугестии..

Асус-от е ѕверотина на хартија, во пракса незнам како е ама не би требало да има проблем. Сеа во квалитет незнам како се држат, ама подобро е да се види во живо па после да се цени кое е подобро.
Дефинитивно е звер,само пластиката ме премислува..Многу е нежно некако направен,а плаќаш релативно голема сума..

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Последна промена:

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.582
Разгледај го Lеnovo L540, ама не е гејмерски и нема quad core процесор.

cakii

hello world
23 февруари 2011
397
731
Пластиката го прави полесен што значи поарно е за шетање. Ако планираш да ти паѓа тогаш ниеден материјал не го спасува.
https://m.reddit.com/r/Android/comments/1b0e79/why_the_plastic_vs_aluminum_debate_is_filled_with/

Немa дa скoкaш врз лаптопoт, штo aкo е плaстикa.

Во принцип многу ги чувам уредите што ги поседувам,така да не се плашам од паѓање воопшто..Немам ни проблем со пластика,меѓутоа по рецензијата што ја гледав некако премногу нежно изгледа лаптопот..Капакот ако го стиснеш одозгора пропаѓа..Еве 3 лаптопи пред мене и ниту еден не пропаѓа капакот како на Асусот..Следно тоа со екранот колку се витка исто на овие 3 лаптопи овде не се витка толку..Башка има дел каде што дечкото куца на тастатура и цел екран се тресе..Разбирам да е некој буџет лаптоп,па да не обратиле толку внимание на тоа..Меѓутоа лаптопот е скоро 1100 евра и некако не ми се ризикува ова со екранот..Чекам ако има некој на форумов што го поседува баш да ми каже како стои ситуацијата..

Разгледај го Lеnovo L540, ама не е гејмерски и нема quad core процесор.

Благодарам на сугестијата, не сум којзнае колкав гејмер (бар не на компјутер,на конзола играм), меѓутоа има доста наслови што би ги играл кои што нема да искочат на PS3 така да мислам дека ќе идам на гејмерски лаптоп бидејќи би сакал истите да идат мазно..

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.185
16.293
L540 нема да му заврши работа за играње. Ама ако земе со FHD IPS, L540 е лудница за работа и има фантастичен тачпад.

cakii

hello world
23 февруари 2011
397
731
L540 нема да му заврши работа за играње. Ама ако земе со FHD IPS, L540 е лудница за работа и има фантастичен тачпад.

Да да го разгледав, меѓутоа ќе падне и гејминг така да подобро да идам со нешто појако..Инаку како што гледам на интернет Леново-то освен 1TB HDD има и 128GB SSD така да тоа е одлично.. Сепак на страната на Анхоч каде што го имаат на залиха стои само 1TB HDD, па чекам да ми јават дали освен HDD има и 128GB SSD за сигурно..

STEFF

user
4 јули 2013
1.387
2.162
Скопје
Рогот дефинитивно, другарче ја има верзијата со i7 4th gen и е задоволен. Буквално лизга доста од новиве наслови, али си има проблем со throttle, но не е нешто кузнај каков проблем.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.185
16.293
Да да го разгледав, меѓутоа ќе падне и гејминг така да подобро да идам со нешто појако..Инаку како што гледам на интернет Леново-то освен 1TB HDD има и 128GB SSD така да тоа е одлично.. Сепак на страната на Анхоч каде што го имаат на залиха стои само 1TB HDD, па чекам да ми јават дали освен HDD има и 128GB SSD за сигурно..

SSD-to е реално 85Gb а не 120, од причина што таму е и 30Gb партиција за OEM Windows и уште 2 Gb мислам беше recovery партицијата. Така да прилично е неупотреблив со 120Gb SSD-to. Попаметно ти е да го земеш со 1Tb (+8Gb NAND) SSHD, да го ставиш во кадичка а ти да си земеш 250Gb SSD.

cakii

hello world
23 февруари 2011
397
731
Бев денес ги видов лаптопите и Асусот и Леновото.. Мене повеќе кеиф ми направи Леново-то, дефинитивно е многу направен подобро така да 99% ќе го купувам тој..
Е сега лаптопот го има на залиха во АМЦ и во Анхоч со тоа што во Анхоч е 2000 денари поскап..
Дали да земам лаптоп од АМЦ бидејќи овде читам и некои лоши критики за нив?
Дали има шанси нешто да не е океј од типот лаптопот да е користен,refurbished и такви работи од АМЦ?

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.582
Јас не би идел со АМЦ. И види за продолжување на гаранцијата дали можеш да доплатиш, ако има таква можност и имаш кеш доплати. Ако немаш кеш во моментот прашај до кога може да ја направиш доплатата.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.581
8.230
Мелмак
Леле немој Л540!!! Интегрирани тинкпад копчињата во тачпадот го прават јуслес ко тинкпад.

2 работи луѓе: Ако зимате тинкпад го зимате ради тракпоинтот а овој е бескорисен. Ако сакате тачпад има 300 опции други подеднакво добри и валјда со подобар тачпад.

Тинкпад = квалитетен лаптоп со совршен тракпоинт (џојстик).

Да не мешаме премногу, ама ако зимаш леново L серија тинкпад, земи 550, или 450. Ни под разно X40 серија - тоа е серијата шо сите љубители на тинкпад ја хејтаат дека леново промаши со хардверските копчиња за тракпоинтот. Показател за тоа колкава утка беше е што одма следната година извадија нова серија со вратени копчињата на место а сепак зголемен тачпад.

Компетентност да зборувам за темава: долгогодишен тинкпад корисник, и сум ги користел Т440 и T540 и тачпадот (за користење со тракпоинт) е ужас. Пак ќе кажам леново се поскапи баш заради тракпоинтот и за исти пари ако не планираш да користиш тракпоинт купи си асус или нешто - подеднакво ќе е квалитетен а можеш поарна конфигурација да начекаш.

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
Еве во Нептун понуда
RAM
8 GB
Intel
Core i7-
6700HQ
2.6 GHz
SSD
256GB
NVIDIA
GeForce
GTX960M
HD Web
Camera
Bluetooth
4.0
N551VW-FI206D
ЛАПТОП
58999ден.

Не им правам реклама само имаат добра понуда. Оди кај нив на фб и ќе ја најдеш најновата акција со попуст на лаптопи.

Ова мене ме заинтригира:

"100% ДОВЕРЛИВ ИЛИ ВИ ГИ ВРАЌАМЕ И ПАРИТЕ И ПОПРАВЕН ЛАПТОП
Доколку вашиот Asus лаптоп се расипе во првата година по купувањето, Asus ќе ви го
поправи лаптопот и ќе ви ги врати парите.
Со цел покрај поправката на лаптопот да остварите и право на враќање на парите,
потребно е да го направите следното:

Купете квалификувани ASUS продукти помеѓу 16-ти Февруари 2015 и 29 февруари
2016 година.
Во рок од 15 дена по купувањето регистрирајте го вашиот производ на сајтот за
да се обезбеди доказ за купување.
Ако вашиот производ има технички проблеми јавете се во центарот за поддршка
на ASUS за да го пријавите и да се организира поправка.
Поднесете барање на www.asuspromotions.com во рок од 30 дена од денот
кога вашиот производ е даден за поправка. Задолжително приложете ги и
документите за поправка.
Добијте ги парите назад со целосна исплата директно на вашата сметка во банка
во рок од 30 дена по потврдата на вашето барање."

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.185
16.293
Бев денес ги видов лаптопите и Асусот и Леновото.. Мене повеќе кеиф ми направи Леново-то, дефинитивно е многу направен подобро така да 99% ќе го купувам тој..
Е сега лаптопот го има на залиха во АМЦ и во Анхоч со тоа што во Анхоч е 2000 денари поскап..
Дали да земам лаптоп од АМЦ бидејќи овде читам и некои лоши критики за нив?
Дали има шанси нешто да не е океј од типот лаптопот да е користен,refurbished и такви работи од АМЦ?

Подобро оде Анхоч. АМЦ многу многу често носат refurbished.

Леле немој Л540!!! Интегрирани тинкпад копчињата во тачпадот го прават јуслес ко тинкпад.

Ти батенце не си научил да го користиш тачпадот како е наменет. Оди отвори во Mouse > Advanced, направи си го тачпадот како теба. Подобар тачпад од тој на светот нема. Провери дали драјверите за Lenovo UltraNav ти се инсталирани, пошто ова пшто го кажуваш нема никаква логија. Прекрасен е тачпадот. Имам и L450, тачпадот на 540 e подобар.

cakii

hello world
23 февруари 2011
397
731
Дечки го резервирав Леново-то некако по кеиф ми направи за разлика од Асусот така да после 4 идам по него.. Фала ви на сите на сугестиите,па кога ќе можам ќе пишам како сум задоволен :)

Фала уште еднаш на сите

toshex

the fool
18 септември 2013
6.581
8.230
Мелмак

Прави разлика меѓу тачпад и тракпоинт. Тракпоинт е црвениот џојстик кај буквата б на тастатурата. Прогуглај само T540 и T440 trackpoint, види шо мисли цела тинкпад заедница за ТРАКПОИНТОТ и види дека година дена после тоа леново одма ги врати копчињата. Видоа дека направија грешка, корисниците беа прегласни за тоа и се поправија.

Тоа ми беше поентата - ако користиш тинкпад го користиш со тракпоинт бидејќи сите други лаптопи имаат тачпад, само тинкпадот имаат совршен тракпоинт (подобар од алтернативите на ХП и ДЕЛ).

Прочитај го артиклов убаво: https://gigaom.com/2015/01/05/why-lenovos-thinkpad-button-u-turn-is-a-sign-of-strength/

Греота е да се користи тинкпад со тачпад по мое мислење (а и мислење на мнозинството тинкпад корисници). Така да батенце, тоа е исто ко да купиш 5К монитор и да го користиш со слаба графичка. Зимаш бренд кој има една предност и зимаш од генерацијата каде таа предност ја направија бескорисна. И да, јас не користам тачпад на тинкпадот воопшто, исклучен ми е.

Како и да е со здравје да се користи членот кога ќе си купи. Асус конфигурацијата која му ја предложија е како што кажав, во ист ценовен ранг а подобра. Ако не планира да користи тракпоинт (црвениот клиторис) членот пак ќе кажам нема поента да се купи тинкпад со тракпоинт - тинкпад јога про може да се земе или друг леново лаптоп без тракпоинт. Али тоа е само мое мислење ете.

Би додал само на крај нека провери членот во живо на 2 тинкпади, ако планира да користи тракпоинт, каков е фидбекот на вистински физички копчиња версус она со интегрирани. Интегрираните имаат катастрофално полош фидбек и многу повеќе притисок треба за да се користат. Доаѓаат многу подолу од физичките, не регистрираат секогаш точно мидл клик, нема вистинска дистинкција меѓу средиот и лев/десен клик, и имаат многу повеќе травел од физичките копчиња. Ова се се валидни аргументи кои после пола саат користење создаваат болка и замор во палецот и реално ќе се откажеш од користење на тракпоинтот на 40 серијата.

Мои 2 центи, извинете за должење - на крај на денот членот што сака нека си одлучи, а вие давајте какви сакате аргументи за оваа основа - јас темава ја имам пратено и дискутирано на редит со илјадници истомисленици и ниеден тинкпад корисник таму не ја сакаше 40 серијата баш затоа. Баш и затоа беше најмалку продавана серија, и имаше многу брз пад на цена во светот.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно