Топ оваа ама RGB сакав, коа ќе дојди госпоѓата малку амбиентот да го погодиме. xD
Која поточно и со која апликација точно ја контролираш?Imas vo Vint WIZ koristam prezadovolen sum
Sent from my iPhone using Tapatalk
^
Јас ја имам од Сетек оваа: Xiaomi Mi Smart LED Bulb Essential (White)
Добро тера барем засега, 2 години гаранција ми дадоа.
Која поточно и со која апликација точно ја контролираш?
Во Електрометал има Philips HUE. Треба да ги има и во Винт, со оглед дека тие се застапници за осветлување од Филипс.Исто така да не отворам тема, да не знаете кај има добра Smart RGB Wi-Fi сијалица?
Да, преку Mi Home се врзува. Ја палиш/гасиш ламбата мислам 7 пати едно по друго и ке почне да трепка, да влезе во pairing mode. После вклучуваш локација и блутут на телефон, бараш нов уред во Mi Home, ја конектираш на рутер и функционира.Преку Xiaomi Home се контролира? Како се поврзува?
Мислам дека за Филипсот ти треба и Хаб. Така да не се баш плаг анд плеј.Во Електрометал има Philips HUE. Треба да ги има и во Винт, со оглед дека тие се застапници за осветлување од Филипс.
За пали-гаси, јачина и одбирање боја не треба.Мислам дека за Филипсот ти треба и Хаб. Така да не се баш плаг анд плеј.
Sent from my Телефон using Tapatalk
Ја имам истата ламба и мене истото ми се случува. Не знам дали е од тоа дека рачно ја гасам од прекидач или стварно е баговита апликацијата, мада веќе не се ни замарам ја користам како обична сијалица.Да, преку Mi Home се врзува. Ја палиш/гасиш ламбата мислам 7 пати едно по друго и ке почне да трепка, да влезе во pairing mode. После вклучуваш локација и блутут на телефон, бараш нов уред во Mi Home, ја конектираш на рутер и функционира.
Само има една мана, апликацијата им е малку баговита, така да неколку пати ми ја дава како offline, па морам рачно да ја вклучам, за да ја појави како online device.
Епа така изгледа ми објасни тој од Винт. Дека за смарт старт ми требало сијалица, тастер и хуб. Е да сакав повеќе да ставам низ дома, и сите од едно место да ги контролирам, и башка сцени и то.За пали-гаси, јачина и одбирање боја не треба.
Треба ако сакаш од надвор да ги контролираш или за синхронизација со монитор/телевизор и такви сценарија.
Телефонот со сијалиците комуницира преку блутут. Така што фактични не ни има потреба од интернет ниту од мрежа. Затоа може само пали-гаси, и да се контролираат бојата и интензитетот. Инаку нема ограничување на број на сијалици (или можеби има некое поголемо), се додека се во домет.Епа така изгледа ми објасни тој од Винт. Дека за смарт старт ми требало сијалица, тастер и хуб. Е да сакав повеќе да ставам низ дома, и сите од едно место да ги контролирам, и башка сцени и то.
Можат ли филипсов без хаб, да си се врзат одма на вифи дома и да си терам неколку така. Преку некоја аппликација постандардна, или мора преку таа нивната.
Може. Оди преку Home settings / Works with Google.Може ли преку Google Home да се контролираат сијалициве, без инсталирање на трети апликации?
Заеби ти блутут. Треба да се шетам по соби да праам упали изгаси или контрола. Плус кога прашував јас имаа на залиха само зигбее ГУ10ки и изгледа џатоа ми рече ќе мораш со хаб, за да централизирано штракаш сѐ од секаде. Дури и да 7маш хаб ако се само блутут моделите исто си го јадел за во разни соби.Телефонот со сијалиците комуницира преку блутут. Така што фактични не ни има потреба од интернет ниту од мрежа. Затоа може само пали-гаси, и да се контролираат бојата и интензитетот. Инаку нема ограничување на број на сијалици (или можеби има некое поголемо), се додека се во домет.
Бриџот е тој што преку етернет кабел (нема вифи) се закачува на мрежа односно на интернет. Со тоа имаш можност за додавање и на други уреди како сензори за движење, сензори за светло, хдми контролери, штекери и слични тракатанци и со тоа може да се програмира целиот систем во разни сценарија. Ако имаш повеќе сијалици, може да се анимира светлото и да се прават различни ефекти.
Во овој случај бриџот ја презема контролата над сијалиците, а ти управуваш преку него. Може да се контролира и преку десктоп апликацијата, не ни мора телефон. Има и интеграција со алекса или гугл хоум. Од алекса фамилијата, еходот има блутут, така што може директно да ги контролира сијалиците, но мислам дека е ограничено само на основните функционалности, исто како блутут апликацијата за телефон.
А има еден куп софтвери компатибилни со хју (и Вивалди е меѓу нив).
Јас ги имам исто Wiz (ги има во манекс исто) премногу сум задоволен имам некаде околу 15-16 GU10 сијалици. Се убаво и фино е да се на WIFI но колку повеќе смарт уреди дома толку подобар рутер ќе треба. Барем од моето искуство ако е за неколку сијалици добро е да се WIFI но доколку се повеќе би размислил за опцијата со zigbee и хаб.
Јас лично забележав разлика во квалитетот на Wifi откако се дома ми е смарт. Од овој аспект денес се што можи да биди на zigbee би одбрал да е zigbee.Нема гајле за рутери, тоа најмал проблем. Дури и на башка сабнет ќе турам се што е смарт. Тоа хабови ме нервираат пошто за разни уреди разни хабови ако сакаш се заедно да работи. Зигбее немам ништо уреди, па за сијалици сигурно нема да стааам. Ова е лична преференца и сетап, не го зборам како правило.
За пали-гаси, јачина и одбирање боја не треба.
Треба ако сакаш од надвор да ги контролираш или за синхронизација со монитор/телевизор и такви сценарија.
Пошто и двете се на 2.4Мхз исто ќе имаш интерференција, и ќе треба вифито да го тераш на долни канали а зигбито на високи. Најпаметно е за смарт уредите 2.4 мрежа, а другите уредина 5Гхз. Јас играм вака и немам осетено ништо. Друга опција е посебен рутер наместен на башка канал далеку од оној на вифито што го користиш за телефони, комјутери итн. Било која ефтина да речеме тенда ќе заврши работа.Јас лично забележав разлика во квалитетот на Wifi откако се дома ми е смарт. Од овој аспект денес се што можи да биди на zigbee би одбрал да е zigbee.