Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Smart Lighting

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.433
5.590
Исто така да не отворам тема, да не знаете кај има добра Smart RGB Wi-Fi сијалица?
Во Електрометал има Philips HUE. Треба да ги има и во Винт, со оглед дека тие се застапници за осветлување од Филипс.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.621
19.361
Јас Shelly ги препорачувам пред Sonoff затоа што овие другиве намерно ја исчуручија апликацијата за мобилен за да плаќаш премиум за напредни функции (на пример web пристап и контрола)

Иначе како уред (Sonoff Pow R2) е деклариран на 16А и сум го тестирал со континуирани 16А "да видам што ќе биде" со монофазна термопечка.

Меѓутоа и јас не препорачувам авантури над 10А на ваков вид уреди освен ако не се наменети за вградување во табла (на шина)

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Преку Xiaomi Home се контролира? Како се поврзува?
Да, преку Mi Home се врзува. Ја палиш/гасиш ламбата мислам 7 пати едно по друго и ке почне да трепка, да влезе во pairing mode. После вклучуваш локација и блутут на телефон, бараш нов уред во Mi Home, ја конектираш на рутер и функционира.
Само има една мана, апликацијата им е малку баговита, така да неколку пати ми ја дава како offline, па морам рачно да ја вклучам, за да ја појави како online device.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.891
5.601
Во Електрометал има Philips HUE. Треба да ги има и во Винт, со оглед дека тие се застапници за осветлување од Филипс.
Мислам дека за Филипсот ти треба и Хаб. Така да не се баш плаг анд плеј.

Sent from my Телефон using Tapatalk

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.433
5.590
Мислам дека за Филипсот ти треба и Хаб. Така да не се баш плаг анд плеј.

За пали-гаси, јачина и одбирање боја не треба.
Треба ако сакаш од надвор да ги контролираш или за синхронизација со монитор/телевизор и такви сценарија.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.281
2.387
Да, преку Mi Home се врзува. Ја палиш/гасиш ламбата мислам 7 пати едно по друго и ке почне да трепка, да влезе во pairing mode. После вклучуваш локација и блутут на телефон, бараш нов уред во Mi Home, ја конектираш на рутер и функционира.
Само има една мана, апликацијата им е малку баговита, така да неколку пати ми ја дава како offline, па морам рачно да ја вклучам, за да ја појави како online device.
Ја имам истата ламба и мене истото ми се случува. Не знам дали е од тоа дека рачно ја гасам од прекидач или стварно е баговита апликацијата, мада веќе не се ни замарам ја користам како обична сијалица.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.891
5.601
Треба ако сакаш од надвор да ги контролираш или за синхронизација со монитор/телевизор и такви сценарија.
Епа така изгледа ми објасни тој од Винт. Дека за смарт старт ми требало сијалица, тастер и хуб. Е да сакав повеќе да ставам низ дома, и сите од едно место да ги контролирам, и башка сцени и то.
Можат ли филипсов без хаб, да си се врзат одма на вифи дома и да си терам неколку така. Преку некоја аппликација постандардна, или мора преку таа нивната.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.669
6.952
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Може ли преку Google Home да се контролираат сијалициве, без инсталирање на трети апликации?

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.433
5.590
Епа така изгледа ми објасни тој од Винт. Дека за смарт старт ми требало сијалица, тастер и хуб. Е да сакав повеќе да ставам низ дома, и сите од едно место да ги контролирам, и башка сцени и то.
Можат ли филипсов без хаб, да си се врзат одма на вифи дома и да си терам неколку така. Преку некоја аппликација постандардна, или мора преку таа нивната.

Телефонот со сијалиците комуницира преку блутут. Така што фактични не ни има потреба од интернет ниту од мрежа. Затоа може само пали-гаси, и да се контролираат бојата и интензитетот. Инаку нема ограничување на број на сијалици (или можеби има некое поголемо), се додека се во домет.

Бриџот е тој што преку етернет кабел (нема вифи) се закачува на мрежа односно на интернет. Со тоа имаш можност за додавање и на други уреди како сензори за движење, сензори за светло, хдми контролери, штекери и слични тракатанци и со тоа може да се програмира целиот систем во разни сценарија. Ако имаш повеќе сијалици, може да се анимира светлото и да се прават различни ефекти.
Во овој случај бриџот ја презема контролата над сијалиците, а ти управуваш преку него. Може да се контролира и преку десктоп апликацијата, не ни мора телефон. Има и интеграција со алекса или гугл хоум. Од алекса фамилијата, еходот има блутут, така што може директно да ги контролира сијалиците, но мислам дека е ограничено само на основните функционалности, исто како блутут апликацијата за телефон.

А има еден куп софтвери компатибилни со хју (и Вивалди е меѓу нив :) ).

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.891
5.601
Телефонот со сијалиците комуницира преку блутут. Така што фактични не ни има потреба од интернет ниту од мрежа. Затоа може само пали-гаси, и да се контролираат бојата и интензитетот. Инаку нема ограничување на број на сијалици (или можеби има некое поголемо), се додека се во домет.

Бриџот е тој што преку етернет кабел (нема вифи) се закачува на мрежа односно на интернет. Со тоа имаш можност за додавање и на други уреди како сензори за движење, сензори за светло, хдми контролери, штекери и слични тракатанци и со тоа може да се програмира целиот систем во разни сценарија. Ако имаш повеќе сијалици, може да се анимира светлото и да се прават различни ефекти.
Во овој случај бриџот ја презема контролата над сијалиците, а ти управуваш преку него. Може да се контролира и преку десктоп апликацијата, не ни мора телефон. Има и интеграција со алекса или гугл хоум. Од алекса фамилијата, еходот има блутут, така што може директно да ги контролира сијалиците, но мислам дека е ограничено само на основните функционалности, исто како блутут апликацијата за телефон.

А има еден куп софтвери компатибилни со хју (и Вивалди е меѓу нив :) ).
Заеби ти блутут. Треба да се шетам по соби да праам упали изгаси или контрола. Плус кога прашував јас имаа на залиха само зигбее ГУ10ки и изгледа џатоа ми рече ќе мораш со хаб, за да централизирано штракаш сѐ од секаде. Дури и да 7маш хаб ако се само блутут моделите исто си го јадел за во разни соби.
Ништо ќе ди одам со вифи сијалици. Ми или Шели.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.623
6.057
Битола
заборавете блутут, јас од куќа ако излезам и гледам заборавив светло не ќе се враќам назад нели? Smart Wi-Fi само ништо друго. Плус луѓе ако имам в соба ќе ги тролам, ќе се чудат што се дешава а јас диско светла им менувам.

• ми се допаѓа
Реакции: marv

Josifosky

hello world
24 октомври 2011
114
61
Јас ги имам исто Wiz (ги има во манекс исто) премногу сум задоволен имам некаде околу 15-16 GU10 сијалици. Се убаво и фино е да се на WIFI но колку повеќе смарт уреди дома толку подобар рутер ќе треба. Барем од моето искуство ако е за неколку сијалици добро е да се WIFI но доколку се повеќе би размислил за опцијата со zigbee и хаб.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.891
5.601
Јас ги имам исто Wiz (ги има во манекс исто) премногу сум задоволен имам некаде околу 15-16 GU10 сијалици. Се убаво и фино е да се на WIFI но колку повеќе смарт уреди дома толку подобар рутер ќе треба. Барем од моето искуство ако е за неколку сијалици добро е да се WIFI но доколку се повеќе би размислил за опцијата со zigbee и хаб.

Нема гајле за рутери, тоа најмал проблем. Дури и на башка сабнет ќе турам се што е смарт. Тоа хабови ме нервираат пошто за разни уреди разни хабови ако сакаш се заедно да работи. Зигбее немам ништо уреди, па за сијалици сигурно нема да стааам. Ова е лична преференца и сетап, не го зборам како правило.

Josifosky

hello world
24 октомври 2011
114
61
Нема гајле за рутери, тоа најмал проблем. Дури и на башка сабнет ќе турам се што е смарт. Тоа хабови ме нервираат пошто за разни уреди разни хабови ако сакаш се заедно да работи. Зигбее немам ништо уреди, па за сијалици сигурно нема да стааам. Ова е лична преференца и сетап, не го зборам како правило.

Јас лично забележав разлика во квалитетот на Wifi откако се дома ми е смарт. Од овој аспект денес се што можи да биди на zigbee би одбрал да е zigbee.

eX3v1l

user
2 мај 2011
1.368
1.232
eX3v1l's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X
Motherboard
ASRock Fatal1ty X470 Gaming K4
Storage
Samsung 970 EVO 500GB
PSU
Cooler Master MWE 750w
RAM
32GB 3200MHz G.Skill Trident Z
Video card
RTX 3070 EAGLE
Case
Cooler Master K380
Mouse
G502
Keyboard
RIPJAWS KM570 MX-Brown
Monitor
Dell S2721DGF
OS
Windows 10
Нели требаше WiFi 6 да го среди овој проблем со многу смарт уреди по дома ?

k3b

hello world
12 декември 2017
404
331

Wiz работи од секаде и без hub.

Sent from my iPhone using Tapatalk

• ми се допаѓа
Реакции: marv

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.891
5.601
Јас лично забележав разлика во квалитетот на Wifi откако се дома ми е смарт. Од овој аспект денес се што можи да биди на zigbee би одбрал да е zigbee.
Пошто и двете се на 2.4Мхз исто ќе имаш интерференција, и ќе треба вифито да го тераш на долни канали а зигбито на високи. Најпаметно е за смарт уредите 2.4 мрежа, а другите уредина 5Гхз. Јас играм вака и немам осетено ништо. Друга опција е посебен рутер наместен на башка канал далеку од оној на вифито што го користиш за телефони, комјутери итн. Било која ефтина да речеме тенда ќе заврши работа.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.623
6.057
Битола
Дечки зедов рандом Smart RGB WI-FI од Анхоч. Сѐ топ ја подесив со Smart Life можам да контролирам бои чуда осветленост. АМА, ОСВЕН ВО default белата боја, секоја друга боја е на 30 посто интензитет и не може да се зголеми. Дали е ова мана со продуктот или сите се такви?

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно