Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Samsung паметни телефони - генерална дискусија

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Кој го спомена Xiaomi во темава? Само коментираш зошто не оделе со најдобриот достапен сензор во моментов ? Не коментирам, со кој сензор ке одат Хајоми или ЛГ. Работата е што IMX400 има за нијанса поголем сензор 7.487 mm (1/2.4") наспроти 7.73 mm (1/2.3"). Поголем сензор, повеќе светлина во темно , подобра слика.

Тој е најдобар сензор (overall) не е се до големината на сензорот, се прави баланс од многу аспекти. Коментирам пошто имаше гласина за Xiaomi и тој сензор, и мислев дека од таму ти е идеата дека тој е подобар т.е. дека поголема бројка значи подобро, кај Sony бројките на сензорите се рандом. Кастом сенрози се најчесто, правени директно за брендот.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.438
11.491
Скопје
вториве слики се посветли и шо, треба да се као појаки?
па првата со кактусите боље ми е од ајфонот

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Гледај ги рабовите.

The_Real_Vojvoda

poweruser
26 октомври 2012
2.151
3.443
Скопје
The_Real_Vojvoda's setup  
Processor & Cooler
i7 4790k @4.5ghz - 1.2v || Noctua D14
Motherboard
Asus z97-A
Storage
OCZ Vector 128gb (OS) + Samsung 840 pro 512gb + WD Blue 320gb + WD Blue (EZEX) 1TB
PSU
Antec TPC 650w 80+ Gold
RAM
2x8gb DDR3 G-Skill Sniper CL11 @2400mhz
Video card
XFX RX 580 GTS
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Logitech G502 Proteus Spectrum/Logitech G400S/Logitech mx310
Keyboard
Asus Strix Tactic Pro ( CherryMX Brown)
Audio
E-MU 0202 + Marantz sr5500 + DIY speakers + Eltax Atomic A 10 sub + SteelSeries 9h
Monitor
Dell U2414H 1080p @74hz
OS
Windows 10 Enterprise LTSB
Full Size Слики или не се рачуна. Овие погоре се како од Xperia E4 lol. Ајфон 7 има лудило камера, во никој случај нема С8 да ја изгази, најмногу што може е да е минимално подобра.
А во некои аспекти не може Самсунг никогаш да е подобар од Ајфон, а тоа е во соодносот на направени фотографии со употребливи фотографии. Баш другарот што премина од с7 еџ на ајфон 7, ми се жалеше дека кога сликал рутери/модеми за серискиот број ( работно), со с7цата често морал да пресликува 2-3 пати пошто често првиот пат сликата била матна, а со ајфонот сите слики секогаш биле срча. Ова е традиција за ајфон од многу одамна, во услови кога ти треба екстремно брзо да фотнеш нешто, функционира одлично, Самсунгот знае да потфрли.
За с8, ќе можам да оформам мислење тек после минимум месец дена, сега се е само фантазирање/хејтање.

Sent from my iPad Air 2 using Tapatalk

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.099
2.342
Немаш читано доволно другар. Дефинитивно деградира, но колку, и до кој степен има многу вариации.

Кај телефони скоро непостоечки во 2 години колку што реално се користи телефон. Да беше до брзото полнење андроидите повеќе батерии ќе мењаа од ајфоните што не е така. Скроз исто време им треба да откажат.

Jovan2389

lurker
22 април 2013
719
700
Кај телефони скоро непостоечки во 2 години колку што реално се користи телефон. Да беше до брзото полнење андроидите повеќе батерии ќе мењаа од ајфоните што не е така. Скроз исто време им треба да откажат.
Брзото полнење го намалува векот на батеријата дали помалку или повеќе тоа е факт ! Секогаш имало изолирани случаи но порано или подоцна ќе осетиш на батеријата, можеш слободно да гуглаш ...

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
iP7

bb06132a9386472594a6028cbd5db6df.png

S8

d7e07e58f53a4597bde301308e6bfd18.png

iP7
13c62b9e214f432697d07ab0f6998ef8.png

S8

c72353931b484c66b99baebc2cfe4fe6.png

iP7

f4e82fbdf7a54aea89d73da10905a509.png

S8

06ad787baee5495694671e4ec1dd175d.png

iP7
d065f5598a3e4dea80f4b0f05c7ffbbc.png

S8

c42c5cf30de646bd8bcebe2e1fdf8d24.png

Г А З Е Њ Е

Sasha Matic likes this.

Sent from my iPhone using Tapatalk

goran_oh

user
26 април 2013
1.467
1.223
Ohrid
Full Size Слики или не се рачуна. Овие погоре се како од Xperia E4 lol. Ајфон 7 има лудило камера, во никој случај нема С8 да ја изгази, најмногу што може е да е минимално подобра.
А во некои аспекти не може Самсунг никогаш да е подобар од Ајфон, а тоа е во соодносот на направени фотографии со употребливи фотографии. Баш другарот што премина од с7 еџ на ајфон 7, ми се жалеше дека кога сликал рутери/модеми за серискиот број ( работно), со с7цата често морал да пресликува 2-3 пати пошто често првиот пат сликата била матна, а со ајфонот сите слики секогаш биле срча. Ова е традиција за ајфон од многу одамна, во услови кога ти треба екстремно брзо да фотнеш нешто, функционира одлично, Самсунгот знае да потфрли.
За с8, ќе можам да оформам мислење тек после минимум месец дена, сега се е само фантазирање/хејтање.

Се зезаш нели?

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64

На место коментар, се согласувам целосоно, истото сакав да го потенцирам, сликите од ip7 што ги презентираше @psyside изгледаат како да се сликани со нокиа 3310. Или како да се у пејнт зацрнувани со моливчето.
IP7 има монстер од камера, и не верувам дека с8 ќе отстапува или па дека ќе биде подобар, верувам дека ќе бидат нек ту нек. Итересно е што после коментарот со сликите следеа неколку коментари како: готово е, чао ајфон, тиња камера ајфонот, самсунг винс итн. А не сакат да подразмислат или да гуглнат нешто да направат споредба да прочитат, од каде се сликите, дали се RAW, дали се чепкани...

Еве ја што најдов, што и слики од Iphone 7 ми се свиѓаат и слики од С8, и не можам да се одлучам, и двете камери се амејзинг.

Дечко, fast charging ја деградира батеријата, ги крати нејзините предвидени циклуси . Дури и батеријата на твојот Галакси с7 иако е предвидена да се полни со 2ah. Ако ја полниш со 500mah ќе ја зачуваш.
Битно е да се потенцира дека брзото полнење на батеријата не ја уништува директно батеријата, но проблемот е што брзото полнење ствара топлина, топлина поголема од нормално полнење, и всушност топлината ја оштетува батеријата = note 7.

Коментарот дека андроид телефоните не мењаваат батерии или мењаваат исто како iphone ите.
Иако случаевите со 6s со батериите. Apple телефоните се нуториас кога станува збор за губење на капацитетот на батеријата и ослабено држење.
Телефони како 4s Iphone 5. 5s, сеуште работат и држат исто батерија како кога биле купени (ок фер со мало деградирање) што не е случај со Галакси телефоните.
Тука стануваа збор за генерации од галакси с2, с3, с4, евентуално с5. Не верувам дека постои уште с3-јка со истата оргинална батерија :)

The_Real_Vojvoda

poweruser
26 октомври 2012
2.151
3.443
Скопје
The_Real_Vojvoda's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus z97-A
Storage
OCZ Vector 128gb (OS) + Samsung 840 pro 512gb + WD Blue 320gb + WD Blue (EZEX) 1TB
PSU
Antec TPC 650w 80+ Gold
RAM
Video card
XFX RX 580 GTS
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Keyboard
Audio
E-MU 0202 + Marantz sr5500 + DIY speakers + Eltax Atomic A 10 sub + SteelSeries 9h
Monitor
Dell U2414H 1080p @74hz
OS
Се зезаш нели?

Конкретно за ? Последната реченица ?
Ако е за тоа, Убав е с8, но не знам многу работи за него кои ќе ги дознаам после деталните ривјуа.
Ме интересира како ќе работи, колку ќе е побрз од С7, батерија, камера, ајрис скенер, фингерпринт, аудио, се до детал.
Моментално мислам дека Ајрис скенерот е непрактична ствар, ќе има послаба батерија од с7 поради тоа што има поголем екран а иста батерија, поради тоа процесорот го направија многу малку помоќен, а доста поефикасен за да надокнади за послабата батерија (компромис),дисплејот ради формата при видеа и фотографии ќе делува како да е сличен со помал 5.2-5.3 дисплеј, а за филмови ќе е таман.
Затоа чекам официјални ривјуа, па да се увиди што како.

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.868
6.019
UNIVERSE
www.miui.mk
Абе каква батерија ќе се уништи, што зборите. Ова е технологија која пре ќе го искршиш телефонот трипати и ќе го фрлиш, или ќе излезе нешто ново па стариот оди во фамилија или продажба :)
Посебно за топ модели уште од 2014 та батериите не се проблем. Сега 2016-2017 и кај буџет телефоните е одлична.
С8 е екстра апарат каде што Самсунг отишол over-kill, и плус нов тип на ПР и маркетинг во пакет, е сега ударно. Некои веќе го критикуваат дека не е све ванземаљско ко што тие го презентираат, туку дека се е во тренд и како треба. Ќе спласнат првите импресии, ќе го видиме во живо, ќе знаеме што и како е :)
И дајте олабавете со тоа Ајваните, не се споредува све со иП 7. Дури и мојов сега тел е подобар од него искрено. И постови чисти за иП треба да се бришат/преместуваат.

Sent from my MI 5s

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Абе каква батерија ќе се уништи, што зборите. Ова е технологија која пре ќе го искршиш телефонот трипати и ќе го фрлиш, или ќе излезе нешто ново па стариот оди во фамилија или продажба :)
Посебно за топ модели уште од 2014 та батериите не се проблем. Сега 2016-2017 и кај буџет телефоните е одлична.
С8 е екстра апарат каде што Самсунг отишол over-kill, и плус нов тип на ПР и маркетинг во пакет, е сега ударно. Некои веќе го критикуваат дека не е све ванземаљско ко што тие го презентираат, туку дека се е во тренд и како треба. Ќе спласнат првите импресии, ќе го видиме во живо, ќе знаеме што и како е :)
И дајте олабавете со тоа Ајваните, не се споредува све со иП 7. Дури и мојов сега тел е подобар од него искрено. И постови чисти за иП треба да се бришат/преместуваат.

Sent from my MI 5s

Абе одлични се батериите. Посрбно на Самсунг батериите.

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.868
6.019
UNIVERSE
www.miui.mk
Абе одлични се батериите. Посрбно на Самсунг батериите.

Епа сега ако сакаш да тестираш бан на еден ден, продолжи :)
Помина фијаското, сите све си кажавме за тоа. Сега е друга темата искрено.

Sent from my MI 5s

Jovan2389

lurker
22 април 2013
719
700
Бан е премногу внимание на такви луѓе, едноставно остави ги "нека какат колку сакат" и не обрќај внимание оти секој пост е провокација.

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.868
6.019
UNIVERSE
www.miui.mk
Бан е премногу внимание на такви луѓе, едноставно остави ги "нека какат колку сакат" и не обрќај внимание оти секој пост е провокација.
Не бе, нема везе, не дека некој ќе го банира крале, само што за дечко што знае доста за технологија, некогаш треба да каже нешто друго :)

На темата: Искрено Самсунг све што има на телефонот сега, сем закривениот tall екран, е веќе направено. Без разлика на докот, ирисот, меморија, батерија, камера, софтвер, све е веќе постоечко, со една голема разлика што е преработено и надградено од Самсунг. И реално така треба да се гледа на тоа, пошто они се таква машинерија што можат тоа све технолошки да го средат, и така добро да го изиграат со маркетинг и платен пр, што добивате секогаш лидер на пазарот.
Но толку лштаво све, еве мене не ме привлекува. Јас лично не сакам овер килл, нит па се замарам. А како технологија ме интересира исто колку Ми :)

Sent from my MI 5s

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396

Провокација е некој да ти фали батерии што се забранети од безбедносни причини. Бар нешто друго да се фали.

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.868
6.019
UNIVERSE
www.miui.mk
Провокација е некој да ти фали батерии што се забранети од безбедносни причини. Бар нешто друго да се фали.

Батериите и сега на С8 се по мене назадување. Смешни се тие батерии, кога редми 4 има 4100мач. Но, ете така им излегло математика :) и кај Ми исто за Ми серијата. Јбг, ќе се смени.

Sent from my MI 5s

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Ajде да се појаснам бидејќи немав време прееска. После без малце 10 години на форумов, мислев дека луѓето колку толку знаат дека не сум преварант, и лажго али ете изгледа сум згрешил, па така ќе почнам од почеток.

1. Сликите кои ги постирав ги постирав затоа што ни на крај памет не ми текна дека некој ќе помисли дека се фејк, cherry picked, фотошопирани или w/e па затоа не уфрлив source, еве го иначе.

2. Сликите се намерно зумирани, заради тоа што новите телефони сите се добри кога ќе ги гледате во фул резолуција без зум, јас на пример исто така се зезнав а и додатно се зезнав затоа што помислив дека нема зум опција, па затоа заради истиот момент т.е. за да некој не го стисне + от за зум и да не ги види разликите на тацна ви ги испратив и изгубив едно 20 минути за тоа воедно, open in new tab - zoom - upload итн.

3. Сликите се на pre-production единица, и пак го газат iPhone-от а уште повеќе го газат S7-та, најимпресивно од се за оние што не знаат, е дека всушност единствената слабост на Samsung камерите (последни 3 - 4 генерации) не е low light, не е ден, не е сатурација, не е експозиција него фотки индорс на вештачко светло - нешто кое е тотално минато според сликиве - или на кратко фактот што имаме тотално доминација на вештачко светло зборува премногу за перформанси на камерата. На природна светлина или темница - нема телефон што може да дојде ни блиску, добар дел од нив не ни фокусираат а не па да извадат добра фотка во такви услови, но на вештачко светло - се појавува шум и артефакти кои не се воопшто присутни ако си далеку од изворот на светлина, ова е посебно приметливо на топло светло, на 5000K + нема никаков проблем или мининална појава на шум, се тоа на горните слики воошто го нема (кај S8) кај S7 можете да го видите проблемот за кој зборам.

Ајде па следен пат ќе поставам и извор, не за друго да не помисли некој дека сум ги едитирал сликите, сепак сум хардкор фанбој, хехе.

Се согласувам, подобро е да се фалат батерии на бренд кај кои 4 модела по ред се гасат на ладно XD

Последна промена:

The_Real_Vojvoda

poweruser
26 октомври 2012
2.151
3.443
Скопје
The_Real_Vojvoda's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus z97-A
Storage
PSU
Antec TPC 650w 80+ Gold
RAM
Video card
XFX RX 580 GTS
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Dell U2414H 1080p @74hz
OS
Ajде да се појаснам бидејќи немав време прееска. После без малце 10 години на форумов, мислев дека луѓето колку толку знаат дека не сум преварант, и лажго али ете изгледа сум згрешил, па така ќе почнам од почеток.
Требаше да пишеш дека се кропирани, јас помислив дека ова се full sized слики, но со лоша компресија и изгледаа смешни за споредба. :)

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Требаше да пишеш дека се кропирани, јас помислив дека ова се full sized слики, но со лоша компресија и изгледаа смешни за споредба. :)

Не беше за тебе наменето, пред тебе постираа и други за извор и слично - нема шанси да е ова итн. Немај гајле - знам дека ти бараш целосни слики заради тоа што сакаш убаво да ги видиш (анализираш) сликите.

Иначе како бе мислевте дека се фул сајз, па квалитетот е далеку од фул сајз - чиста логика.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Сликиве од самсунгот ко у РЛ да ги гледаш споредено со другине. А замисли па на АМОЛЕД...

едитирано од модератор.

Се сложувам дека сликите изгледаат подобро од iPhone 7, а не ни очекував искрено помалку. Сепак, се работи за уред стар 6 месеци, претпоставувам дека ќе биде подобар. Е сега, две работи за тоа какви глупости се трескаат на IT форум:

1. Сликите изгледале како RL (real life за неупатените), а човекот не знае во каков сетинг биле сликани и не сте виделе RL од него
2. AMOLED-от е познат по тоа што ги појачува уште повеќе боите, а тоа е комплетно спротивно од RL

Е сега, кај камерите веќе станува дебата - дали треба да се фаќа целосно RL или пак да се појачува фотографијата за да изгледа уште подобро? :)

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв