xenon
εικονοκλάστης
Даваат сокче со сендвич уште или ваучери за бифтек од 150 денари? Прашувам за пријател.
Баш за тоа пишува сообраќајниот инженер Трпевски од Град Скопје. Дека ќе треба да се пушта рачно и по потреба. Ќе мора да има мала екипа во центарот за сообраќај и да ги има предвид и потребите на пешаците и велосипедистите.Смарт зелен бран... нека ги прашаат жителите на ионака затрупаниот Котор како си поминуваат со тој систем. Два часа еден километар.
А што се однесува до нашите возачи, на пола би им ги одземал возачките дозволи. Тоа сече, се пика сегде, не знае да појде на зелено, сега го гледаш во една лента, за 5 секунди во друга затоа што му се чинела побрза, па пак за 5 секунди назад во старата, па од трета лента нагло во прва бидејќи морал тука да сврти инаку пропадна бизнисот со овците, уште и свири на сето тоа. Такви денес беа буквално третина од возачите.
Семафори пропуштаат по 3 возила и пак црвено. Пешаци на сред булевар излетуваат, дедо, преживеал прва втора, а богами како иде време и трета светска војна ќе преживее, скока на сред улица меѓу коли кај што не е пешачки, не ни гледа во колите. Пошол он со капчето на глава и тера.
Не ме ни чуди што има толку многу караници и спротивни ставови на темава, едноставно лош народ сме и нема никогаш тоа да се промени. Во младината не гледам просперитет, мутаво ко пловка, тате носи мама меси, така да не знам во кој правец се движи сето ова, ама чисто се сомневам дека ќе оди на подобро.
www.slobodenpecat.mk
Со ваков зелен бран можеби ќе се реши проблемот. Подобро е да чекам 5-10 минути на првиот семафор, потоа да имам отворена линија, отколку постојани сецкања. Со фиксен систем на зелен бран во шпицот пак ќе има проблеми.Баш за тоа пишува сообраќајниот инженер Трпевски од Град Скопје. Дека ќе треба да се пушта рачно и по потреба. Ќе мора да има мала екипа во центарот за сообраќај и да ги има предвид и потребите на пешаците и велосипедистите.
![]()
Модерниот „зелен бран“ во Скопје ќе се активира рачно и по потреба, вели сообраќајниот инженер Дејан Трпевски - Слободен печат
По информацијата од градоначалникот на Скопје Орце Ѓорѓиевски дека Скопје ќе добие модерен режим на сообраќајот – „паметен“ зелен бран, сообраќајниот инженер Дејан Трпевски смета дека тоа ќе биде мера со која ќе се централизира регулирањето на семафорите преку која, по потреба, ќе се активира...www.slobodenpecat.mk
50-59? Нели беше толеранцијата 6км за брзини до 100? Има грешка во текстот или нешто сум пропуштилЕве оба е интересно и според мене мн коректно. Бидејки не е целта да се казнува за 2-3 над дозволеното, ќе има опомена за такви вредности, ама во случај на несреќа ќе се рачуна дека возите со несоодветна брзина.
Иначе, се спомена и дека доколку имате приговор на казната, како не е моја колата, не возев јас или се тргнав за амбуланта, мвр има рок од 24 часа да одговори на тоа.
50-59? Нели беше толеранцијата 6км за брзини до 100? Има грешка во текстот или нешто сум пропуштил![]()
Читаме читаме. Препрочитај, поготово од делот кај што кажува за сменетиот правилник. До 50 толеранција е 6, од 50 до 100 сега е 9, над 100 е 12.Не читате добро. 56 е на 50. Не 59. На 60 е 69.
Sent from my SM-S938B using Tapatalk
Не читате добро. 56 е на 50. Не 59. На 60 е 69.
А дали ако возам 49 и повредам пешак нема да одговарам кривично? Пошто во текстот пишува дека ако возам над дозволеното и повредам пешак ќе одговарам крвично, по таа логока идеме if else statementЕве оба е интересно и според мене мн коректно. Бидејки не е целта да се казнува за 2-3 над дозволеното, ќе има опомена за такви вредности, ама во случај на несреќа ќе се рачуна дека возите со несоодветна брзина.
Иначе, се спомена и дека доколку имате приговор на казната, како не е моја колата, не возев јас или се тргнав за амбуланта, мвр има рок од 24 часа да одговори на тоа.
$speed = 54;
$accident = true;
echo ($speed > 50 && $accident) ? "criminal liability" : "free";
И јас така го разбрав, еве ајде елаборирај го ти за да не се доведфеме во заблудаНе доведувајте луѓе во заблуда ако не сте сигурни. Во град на 50кмч е 56кмч.
Мојот коментар се однесува на ова:Не доведувајте луѓе во заблуда ако не сте сигурни. Во град на 50кмч е 56кмч.
Тука така е напишано. А што вели правилнкот, не знам.Не читате добро.
Зависи од ситуацијата. Во секој случај возење над лимит те става поблиску до кривично дело и е отежителна околност.А дали ако возам 49 и повредам пешак нема да одговарам кривично? Пошто во текстот пишува дека ако возам над дозволеното и повредам пешак ќе одговарам крвично, по таа логока идеме if else statement
PHP:$speed = 54; $accident = true; echo ($speed > 50 && $accident) ? "criminal liability" : "free";
Фак, па нормално дека ќе одговара кривично ако удри пешак (примерот) па макар и со 10 км/ч возел... На почеток на годинава имаше еден теков случај со госпожа од Волково со споро прегазување пешак.Еве оба е интересно и според мене мн коректно. Бидејки не е целта да се казнува за 2-3 над дозволеното, ќе има опомена за такви вредности, ама во случај на несреќа ќе се рачуна дека возите со несоодветна брзина.
Во тој случај нема да одговараш кривично заради брзината. Но ќе одговараш ако си направил друг прекршок (пешачки премин, преминување на спротивната лента...).А дали ако возам 49 и повредам пешак нема да одговарам кривично? Пошто во текстот пишува дека ако возам над дозволеното и повредам пешак ќе одговарам крвично, по таа логока идеме if else statement
PHP:$speed = 54; $accident = true; echo ($speed > 50 && $accident) ? "criminal liability" : "free";
"Од 50 до 100 км/ч толеранцијата законски согласно новиот правилник е 9км/ч, тоа значи дека ако управувате моторно возило таму каде што е дозвилено до 50км/ч, со 51км/ч камерата ќе ве евидентира и ќе ви прати порака, односно ќе ве казни системот доколку управувате моторно возило со 60км/ч. "
@Вајкинг, те има читано министеров, гарант![]()
Апсолутно сум убеден дека ќе има толеранција, и од самиот почеток е замислено да има толеранција, а ова политичарите го прават од 2 причини:
1. Да ги изманипулираат и убедат луѓето ваков систем им треба и дека ситуацијата е критична (така што регистрираат прекршоци и со 51 km/h, big f*cking crime), и потоа вадат статистики од ~110.000 прекршоци дневно.
2. За да придобијат поени, а потоа да кажат "еве не сме толку лоши, ќе дозволиме толеранција од 2/3/5% како што барате".
Крајно сум разочаран што луѓето (па и голем дел од членовите на форумов за мое лично изненадување) толку лесно паднаа на вакви ефтини трикови и веруваат дека оваа глупост наречена safe city ќе донесе општо добро.
Погледнете го атачментот 156327
MOUSE WIRELESS USB A4TECH Bloody Gaming R72 PRO, 2.4Ghz+USB, 26000CPI, 1000Hz, Black, R72 PRO
2.310,00 ден
SSD M.2 NVMe and SATA DOCKING STATION GEMBIRD, USB Type-C, Black, DD-U3M2
1.390,00 ден
PSU 750W CORSAIR RM750x MODULAR 80 PLUS GOLD, ATX 3.1& PCIe5.1, BLACK, CP-9020285-EU
9.120,00 ден
GAMING CHAIR NEXT LEVEL RACING F-GT PRO Cockpit, 150kg, BLACK, NLR-R003
78.600,00 ден
WEB CAMERA LOGITECH MX BRIO 4K/30fps USB Type-C, Grey, 960-001554
15.270,00 ден
MEMORY USB 3.2/Gen.1 Type-C, 64GB SANDISK ULTRA SLIDER, Black, SDCZ480-064G-G46
1.300,00 ден