Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Reballing, Reflow и митовите околу нив

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.374
12.016
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Не бе Томи, не ја бранам темава нити па овие двајца, само не сакам кога се напаѓа неаргументирано. Разбирам убаво дека не можеш да направиш еден генерален профил на машината и да го употребуваш на секоја плоча од причините што ги наведе. Само вака искача ко да си му љубоморен зошто има машина од 10000 евра, а ти имаш од 1000 евра и затоа не е експерт според тебе :D само без гајле, ти ја сфаќам поентата, не е се во машините ;)

Еве ти риболинг без никаква опрема, не е ни 100 евра, а камоли 1000 или 10000, попримитивен и попартизански начин на риболинг сигурен сум дека немаш видено, работи апаратот после тоа без проблем подобро од кога и да е, ама тоа не ме прави експерт нели :) уствари, првпат праам риболинг да видам шо ќе искочи :D не сликав премногу, тоа ќе го оставам за нареден пат. Сликава чисто ја напраив од заебанција да ја пратам на некого.

duchoua.jpg

Што го поправи дефектот кај флип чипов, лош контакт на некој од тие 800 падови и кугли, или нешто интерно во чипот? Под лупа ниеден пад не беше оксидиран, барем не видливо. Who can tell :)

А мене не треба да ме носиш у сервис да гледам шо како праите, ако ми притребаат такви услуги поштено ќе дојдам ќе си платам и не сакам ништо да гледам :D. Него отвори ти една тема, напрај да речеме форумашки викенд у сервис, покани неколку членови од форумот, ти работи, они ќе фотодокументираат или снимаат, нормално доколку се има време и услови од двете страни :)

Секако дека се е ова прераскажано од интернет, да не беше интернетот, немаше ни пола сервиси од сегашниве да постојат, што во најмала рака е мизерно ;)

Што одговори очекував? Како за на форум, очекував барем некој да рече, чекај бе, можеби има смисла нешто од ова овој глупчово што го збори, ај да видиме дали е така, ај да испитаме, меѓутоа повеќето улетавте со експертни мислења како е се ова глупост, па ја и не можам многу против вас, што е тоа е. Сте запратиле некој српски ИТ форум да видите како се одвиваат вакви дискусии? Им љубоморам на отвореноста, искрено. Се дискутираат профили, алати, машини, начини на изведба, DIY шљакотини.
Ако мислиш дека само 20% од форумџииве би ги интересирало ова и не вреди да се дискутира, ондак ај да го напуниме форумов со порњава или политика, тоа сите ги интересира :D

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
Ако така гледаш риболинг може да се направи и со фен да го извадиш чипот и после да си го редиш топче по топче, не ти требаат решетки. Друго не сум воопшто лјубоморен на типот што има апарат од 10.000 еура, фала богу што и немам пошто сигурно никогас парите нема да и ги извадам. ( пошто нели рерна си е рерна македонски синдром)

Друго, Форумашки викенд сервис неможам да направам од проста причина што дуканот не е мој, си има газди и вработени, а искрен да бидам не би си го губел времето, да правам такви екскурзии кога за тоа ни денар нема да бидам платен а и тој што ке дојде ке дојде само колку да се видиме и да напраавиме риболинг пред некој не верувам дека нешто во животот ке му значи и дека ке се потресува како кузнае што.

Погледни ги последните 2000 теми и ке видиш дека лугето не се интересираат за вакви експертски теми и мислења. Секој ке проба или сам во рерна да го напраи или ке иде и ке си плати да си ја завршат работата луге со знаат. Ако навлагаме во секоја професија кој што прави и како се работи нема да не скрпи цел живот.

Ако веке ти е кејф да правиш мубает на факви стручни теми, може да разгледаш за поправка и работа на ECU компјутери од коли, да видиш колку е интересно кога менуваат драјвери на пцб плоча која е цела потопена во силикон за да не се чепка. 98 посто од компјутерите коа ке ви рикнат во кола се поправаат од мајстори кој работи во гаража со леткумче оп 2000 денари и менува се тоа. Тоа е мозок, тоа неможе некој да ти го објасни, машината тоа неможе да го направи.

Спрски IT форум ? :) Колку народ се они а колку сме ние. Оние имаат 5 форума за ит, ние имаме 1. Они имаат 5 активни форуми кој што се нема ние имае 1 и на тој 1 повекето се мн млади членови кој појма немаат во ова што сега ти го наметнуваш како тема и сакаш да ти пишуваат стручни мислења. Искрејно ни ја не сум доволно стручен за риболинг во детали да го објаснувам чипот што се поминува во тој процес на одлемување. ЗА ЖАЛ не очекувај дека вакви теми ке произведат квалитетни мислења. Тоа некогаш порано постоеше и имаше сега за жал се е изменето бар по тоа ја што гледам.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.374
12.016
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Точно, се е изменето, на нас останува да се прилагодиме и да функционираме. Ја брат кога бев мал, уживав у играње пред зграда, возење точак итн итн. Е кога првото ороспииче ми покажа путка и дознав колку убаво изгледа тоа и како може да ми годи, се смени све у животов, од тогаш наваму не можам без тоа да си го замислам животот.

Знаеш како почнаа русите, а и останатите да развиваат квалитетни дискусии? Прави форум за било што, забранува пристап на ојле дојле, пристап имаат само професионалци, а другите може само да прочитаат по нешто и немаат дозвола да постираат и да го трујат форумот со пестицидни мислења додека не поминат некои тестови. Дури и после тестовите бенефициите им се ограничени. Постои и ВИП секција на истите.
Чист пример ти е http://remont-aud.net/ без да придонесеш, немаш многу шанси да бидеш информиран, или да видиш полза од сајтот. Сега? Цел свет се бута на тој сајт за да добие информации. Квантитетот не треба да биде пред квалитетот.

За тие мајсторчиња по гаражи не ми збори ич. Ми се стемни кога пред некое време видов како се прелемуваат ладни лемови. Само со загревање на постоечкиот калај, стар 15 години, и наплаќа 50 евра. Е тоа е непрофесионализам според мене. А ново старт реле не кошта ни десетина од сумата.

Форумашки викенд сервис чисто го лупнав како предлог, а претпоставував дека си вработен таму, исто сум и јас, па затоа и реков доколку се има време и услови од двете страни. :) Ќе ве зберам некој ден кај мене, па Че измислиме нешто :D

Ми се свиѓа тоа што викаш дека не си доволно стручен за детали за риболинг, поштено е. Ја можда ич не сум стручен. Е сеа, што кога би се собрале 15 души од форумов што го работат ова, а никој не знае тотално се, па да си разменат идеи меѓусебно. А ги има и повеќе, биди сигурен ;) ставаме и кладба ако сакаш, да видиш колкава ќе биде посетеноста на темата.
И убаво гледам какви се ко што викаш последните 2000 теми. Тиња. Apple VS Android, бесконечна и бесцелна битка. Купи/продај. Добри/лоши електронски цигари. Одвреме навреме ќе се убаци Флегма со некоја интересна едукативна тема и тоа е тоа. Се прашуваш ли и ти како и јас зошто никогаш нема странци на форумов? И кога ги има, тука се само да прашаат кој интернет е најевтин во Македонија.

ECU? И тоа се решава, ништо страшно. Мала гравирка или сличен алат придружен од топлина и завршена работа, се вади све. Мене ме секира репрограмирањето. Е тоа е уметност.

И морам да те рчнам малце :eek:h:
Не се викаат решетки, него стенсили по амерички.
Не е силикон во ECU-to, него лак или тврда смола, да спречи несакани лоши споеви предизвикани од амортизација и атмосферски промени внатре. Не би сакал да ти се заебе Airbag или ESP или ABS заради ладен лем или кондензација кога највеќе ти треба. А и тоа за да не го пипа секој држи вода. Зла крв, што би рекол Ќосмофон :eek:h:

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
У право си за се се слагам, мене во последно време повеќе почна да ме интересира електроника на коли ЕCU компјутери, можности за влез во софтвер на кола, чипување и сличи можности за промена на сетинзите, одколку глупиов хардвер кој пополека но сигурно умира цела филозофија.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.374
12.016
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Таму се парите, да знаеш. Една саглам дијагностика ти мења 2-3 риболинга денес, нит се потиш нит мозгаш толку многу. Али и тоа е уметност, ако ти тргне и ти светне сијалицата, стигаш да извадиш 1150hp од Голф мк1. Vampir knows best :)
Зоки, ај дојди нешто колава ме заебава... Доаѓа Зоки, седи десет минути, ресетира клапна за ваздух и ти кажува дека мора да се мења. Орајт Зоки, колку сум должен? 1000-че брат за тебе... Факин 10 минути. Свака му част на Зоки :D

• ми се допаѓа
Реакции: tomi

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
Таму се парите, да знаеш. Една саглам дијагностика ти мења 2-3 риболинга денес, нит се потиш нит мозгаш толку многу. Али и тоа е уметност, ако ти тргне и ти светне сијалицата, стигаш да извадиш 1150hp од Голф мк1. Vampir knows best :)
Зоки, ај дојди нешто колава ме заебава... Доаѓа Зоки, седи десет минути, ресетира клапна за ваздух и ти кажува дека мора да се мења. Орајт Зоки, колку сум должен? 1000-че брат за тебе... Факин 10 минути. Свака му част на Зоки :D
И тоа ќе го снема, ќе дојде ред ќе те молат за сервис. Кај секоја нова работа заработката е добра, док лешинари не примете, после оде маст у пропаст. На времето пред 25-30 години една табла фурнирана иверка се продаваше за 300 марки ( една до две плати) а работна рака за неа беше х4 а сега цената е 70 евра а работна рака х 0,8 ако имаш среќа.:confused:

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
такво нешто не постои имаш или реболинг или ништо, тоа е како да си ги ставил парите во вц шоља

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
Реболинг е кога се вади чипот се ставаат нови кугли и се враќа назат. 2500-3500 ден. Reflow е кога некој шо се разбира од компјутери ќе го дувне чипот со врел воздух, или ќе проработи некој ден или ќе се запали. Ова кошта неколку стотки кај стручњаците.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.374
12.016
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Не сакав да отварам нова тема од причина што знам дека ќе се развие ненормален хејт со неподдржани аргументи, или без никакви аргументи, па затоа ќе пишам овде, кој види види.

Една екстремно фина моја познаничка, пред околу еден месец го однела и лаптопчето и полначот во СЕТЕК затоа што имало прекин во кабелот, и некогаш полни, некогаш не. И рекле дека мора да се замени конекторот од полначот, и она се сложила без да праша што како, мислејќи дека така мора да биде, и си има работа со професионалци. И во право била, си има работа со професионални лопурдии.

Го добила назад ова

ycj06mf.jpg

Да, вака растурен полнач и е вратен назад, сменет конектор и дадено образложение дека мора да го користи вака отворен, не можело да се затвори или нешто така и рекле. WTF бе!!! Ако сакала да го поправат проблемот што го имала со полнењето, требала да доплати 2000 денари за отварање на лаптоп и констатација на дефект. Среќа и проработел кликерот, па си собрала апаратот и си отишла.

За погорната "интервенција" наплатено е 800 факинг денари, 800 ееееејјјјј. За 1000 денари има нов полнач и тоа сега го гледав на нивниот сајт, небитно што е за друг лаптоп, ги исполнува спецификациите, и онака и монтирале погрешен конектор, наместо 1.5х5.5мм, ставено е исто како од полначов за ацер, 1.7х5.5мм, па делува како внатрешниот конектор да има проблем.
http://setec.mk/Laptops/Accessories-for-notebooks/Power-adapter/ACER-Notebook-Adapter-65W60063

Ми требаше 30 минути да го растурам лаптопот (10-15 јебени штрафчиња се), да го приспособам внатрешниот конектор на новиот од полначот, да го прицврстам да не мрда и да го склопам назад како што било. Уште 5 минути потрошив да го средам полначот да делува колку толку културно. Колку требаше да наплатам ја за тоа, 5000 ебате? Без разлика што немам сопствен сервис и слични зафрканции. Треба да се направи разлика помеѓу нормална заработка и лоповлук.

Драги СЕТЕК, арамии низаедни, знам дека ве има и овде, и читате и пратите што се случува. Има да ве плукам кај и да стигнам, затоа што гледам дека сте го прибрале најголемиот шљам од сервисери во државава, а капак на тоа ви е и глупата политика на 300% ќар без никаква инвестиција. Професионалноста ваша да не ја ни спомнувам подобро, морав петпати да шетам во три ваши дуќани, за во сите три да ми кажуваат различен временски период на гарантен рок за производ, за на крај да се вратам во првиот и да ми го кажат она што го прочитав на сајтот и заради кое и првично отидов кај вас. Би ве пцуел, ама тоа во некоја друга прилика, не е овде место за тоа.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно