Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Препорачајте лаптоп околу 30к

dimitars

user
8 мај 2007
1.691
343
Здраво, мој другар размислува да си купи нов лаптоп.
Буџет околку 30к.
Ќе го користи за сруфање, по малку аудио/видео обработка и би било добар бонус ако може да изигра по некоја игрица.

Моментално анхоч имаат некоја акција за dell, па можеби има нешто добро што може да се начека моментално, но нормално и други продавници/бренодви се прифатливи.

Ви благодарам.

E

emet_

Гостин
оди во макпетрол ако земаш од Dell... мојот имаше и три години меѓународна гаранција па кога морав да го носам на сервис во странство, го средија без никаков проблем.

погледни на нивната страна, а ако плаќаш во готово, сигурно ќе добиеш добар попуст!
башка што истите модели се околу 1.000 денари поефтини во споредба со анхоч. ;)
http://dell.makpetrol.com.mk/лаптопи/

Trixx

hello world
16 јануари 2011
118
128
Јас кога и да сум погледнал во Макпетрол секогаш биле поскапи од останатите. Они работат повеќе во бизнис сегментот со сервери и десктопи од DELL а за лаптопите колку што знам не ги ни зимаат директно од DELL туку локално а лаптопите се исти.

Незнам за другите цени, мене ми се виде се поскапо од пазарните цени моментално по другиве продавници, ама ова посебно ми фати око и пази разлика во цена :

Макпетрол: DELL XPS13 (i5, 4Gb, 128Gb, HD5500, Win 8.1, FHD) - 79000+5% DDV = 82950

Анхоч истиот: Notebook Dell XPS13 Ultrabook i5-4200U/8GB DDR3/128GB SSD/13.3" FullHD Touch/BT/Win8.1 - 46980

Мислам дека не е потребен дополнителен коментар :)

boro1

user
13 август 2009
1.824
1.648
Не е истиот лаптоп, во Макпетрол е деллот со тенките рамки ( 2015та модел со broadwell процесор ), а во анхоч е ваљда ланскиот модел со подебелите рамки и haswell процесор.

Dell XPS 13 ( 2015 ) - Макпетрол
DSC_0259.jpg

Dell XPS 13 2014 - Anhoch
maxresdefault.jpg

E

emet_

Гостин
ако толку си заинтересиран токму за тој модел, јави се во макпетрол и провери зошто е таа цена.
тие најдобро знаат... можеби е некоја грешка, можеби е разликата во гаранцијата, но точно е дека разликата во перформанси е минорна и не треба да биде толку голема... ама најдобро макпетрол знаат, ние тука не можеме да знаеме повеќе од нив... затоа јави се и прашај!

моделите на другите лаптопи ги погледна ли?
јас приметив разлика во цена ама во обратна насока.

и за крај... макпетрол се овластени дистрибутери и сервисери на Dell.
опремата ја земаат директно, а не преку други увозници.

@boro1 разликата во генерации на процесори не е толку голема за да биде толку голема разлика во цена.

Trixx

hello world
16 јануари 2011
118
128
@boro Е да, можеби има некоја разлика , не споредував до толку детално, сепак разликата во цена остава голем впечаток :)

@emet Извини шефе ако ти згрешив. Незнам зошто толку бурно реагираш на една проста критика, ама некако од постовиве ме убеди дека си вработен во Макпетрол :) Ќе те барам тебе ако се решам за тој модел :)

и за крај... макпетрол се овластени дистрибутери и сервисери на Dell.
опремата ја земаат директно, а не преку други увозници.
Епа да не биде рекла-казала дали јас или ти сме во право, за секој случај препрашав некои кои се повеќе упатени, а малку и чичко Google ми помогна и еве ти од официјалниот сајт на DELL - единстен овластен сервис за лаптопи во МК во моментов е System One ( порано бил ИТД и уште некој ):
http://i.dell.com/sites/doccontent/...obal/en/Documents/MAC_CIS_Service-centres.pdf
Останувам на тоа дека Макпетрол можеби имаат некој договор за увоз и сервис за сервери како што спомнав, не сум сигурен, ама како и да е, овде збориме за лаптопи .

Инаку, бидејќи никој не одговори на темата, за 30К и според она што напиша како потреби, Димитар би ти препорачал DELL ( или HP, Леново, Toshiba ама со продолжена гаранција на 3 години ) како на пример ова:
Макпетрол - DELL Inspiron 3542, I5, 8Gb, 500Gb, DRW, 820M - 30350 - Во описот пишува само 4GB РАМ па незнам кое е точно, дали 8 или 4GB, треба да се провери.
Анхоч - Dell Inspiron 3542 i5-4210U 8GB/500GB/820M 2GB/15.6"/DVD -RW/Black/Linux - 28980
Истиот ама со 4GB во СЕТ 27990 : http://setec.mk/index.php?route=product/product&filter_name=dell &product_id=40759
или во AMC DELL NB Inspiron 3542 15.6"/I5-4210U/4GB/500GB/GT820-2GB/DVDRW/BT/3Y - исто со 4GB 26990

Гаранцијата колку што приметив секаде е иста, сепак, како што кажува emet, можеби јас нешто не гледам убаво па во Макпетрол сепак е поефтин лаптопот;)

E

emet_

Гостин
нит работам во макпетрол, нит имам нешто со нив освен што сум купил лаптоп за кој сум презадоволен бидејќи добив гаранција за која немаше потреба да вршам превод во таа странска земја во која ми го сервисираа! за тој превод вообичаено се одзема време и пари, а јас во мојот случај не потрошив ниту едното ниту другото. ете затоа ми се омилени, затоа што услугата што ја добив од нив е на високо ниво!

ако кажам најдобри, можеби ќе бидам погрешно разбран па затоа го користам терминот „омилен/и“. ;)

е сега ме стави во мисла, дали информациите на овие линкови нешто значат!?:innocent:

http://dell.makpetrol.com.mk/dell/
http://dell.makpetrol.com.mk/wp-content/uploads/2015/03/partner_dell.png

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.172
18.785
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Јас кога и да сум погледнал во Макпетрол секогаш биле поскапи од останатите. Они работат повеќе во бизнис сегментот со сервери и десктопи од DELL а за лаптопите колку што знам не ги ни зимаат директно од DELL туку локално а лаптопите се исти.

Незнам за другите цени, мене ми се виде се поскапо од пазарните цени моментално по другиве продавници, ама ова посебно ми фати око и пази разлика во цена :

Макпетрол: DELL XPS13 (i5, 4Gb, 128Gb, HD5500, Win 8.1, FHD) - 79000+5% DDV = 82950

Анхоч истиот: Notebook Dell XPS13 Ultrabook i5-4200U/8GB DDR3/128GB SSD/13.3" FullHD Touch/BT/Win8.1 - 46980

Мислам дека не е потребен дополнителен коментар :)

Мислам дека е потребен коментар, по misleading од ова неможе да биде. Еве ги целосните податоци:
Макпетрол:
DELL XPS13 (i5, 4Gb, 128Gb, HD5500, Win 8.1, FHD)
Intel Core i5-5200U Processor (3M Cache, up to 2.70 GHz)
13.3" FHD (1920 x 1080) Infinity Display
4GB DDR3L-RS 1600Mhz (On Board )
128GB Solid State Drive
Intel HD Graphics 5500
Integrated 720p HD Camera
DW 1560 + BT4.0 (802.11AC + Bluetooth 4.0)
Internal US/International Backlit Keyboard
Intel Smart Connect Technology
4-Cell 52WHr Battery
Dell 45W AC Power Adaptor
Windows 8.1 64-bit
3 Years RTD Standard Warranty

Цена: 82.950

Анхоч:
Processor: Intel® Core™ i5-4210U Processor (1.7 GHz, Max Turbo Frequency 2.60 GHz 3M Cache,)
Display type: 13.3" Full HD LED Multitouch 1920x1080
Memory: 8GB DDR3 1600 Mhz
Hard Drive: 128GB SSD Security Encrypted mSATA
Graphics: Intel HD 4400
Wireless 802.11 B / G / N / AC
Bluetooth Version 4.0
Ports
2x USB 3.0, 1x Mini Display Port, combo jack
Integrated Stereo Speakers with Waves MaxxAudio 5
Integrated Microphone
1x 1/8" (3.5mm) Headphone/Microphone Combo Jack
Battery: 6 Cell Lithium-Ion
Integrated 720p HD webcam
Color: CarbonFiber

Цена: 46.980

Нептун:
DELL XPS 13 I5/8/128SSD/WIN8.1 13,3"
•Дисплеј:13.3"(33.78cm)FHD
•Резолуција:1920x1080pix
•CPU Intel Core i5-5200U(2.2GHz,3MB)
•Intel HD 5500 Graphics
•Меморија:4GB 1600MHz DDR3L
•128GB SSD,Wireless
•Bluetooth
•Батерија:4-cell
•Win8.1 64BIT

Цена 86.499

Значи станува збор за различна генерација на лаптопи, т.е. тој во Анхоч е стариот модел, без разлика колкава е разликата во перформансите, таа е цената, а ете за споредба колку чини ИСТИОТ модел во Нептун. Ако гледаме така, најверојатно може да се најде некаде некој заостанат XPS 13 две генерации постар, за 400 евра и дали тоа е истиот лаптоп? И сега мора тука да се спомне и споредбата со коли, т.е. ајде дали голф 7 е двојно побрз од 5ка за да има толкава разлика во цена? Не, амам едноставно си има други параметри кои влијаат на цената.

Ќе ве замолам за поголема точност во анализите и без шпекулации, инсинуации и остали -ации.

П.С. Не, не сум вработен во Макпетрол, само сум задоволен корисник на нивните услуги, и јас пред година ипол ја правев потребната анализа пред купување на лаптоп.

Едит: Патем, од горнава понуда, јас би идел на моделот од Анхоч, пошто јеби га, сепак не ми вреди толку генерацијата.

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Пфффф, од анхоч со старата генерација хасвел, бај фар најисплатлива варијанта од понудените.
А до 30000 не видов ништо со добро екранче што вреди за парите за жал, многу лоши екрани ставаат во тој ценовен ранг :(

Последна промена:

dimitars

user
8 мај 2007
1.691
343
Пфффф, од анхоч со старата генерација хасвел, бај фар најисплатлива варијанта од понудените.
А до 30000 не видов ништо со добро екранче што вреди за парите за жал, многу лоши екрани ставаат во тој ценовен ранг :(

Искрено и не верувам екранот да е толку битен. Корисникот не е дизајнер. Под видео обработка подразбирав малку едитирање бидејќи пријателот става видеа на јутјуб од негови музички изведби, али ништо "дизајнерски", претежно кратење и монтирање аудио.

Иначе дечки заминавте малку оф-топик али би ве замолил да се вратиме на специфични предлози. Дечкото ме замоли да му помогнам бидејќи сум од ИТ индустријата, но за жал јас сум голем лаик за хардвер, па за мене се сведува на старото 4гб е помало од 8. За процесори да не правиме муабет, немам појма кои се подобри, поквалитетни, поиздржливи и слично. Така да повторно би ве замолил за малку поконкретни совети :D

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.148
3.022
И јас сум на истата дума и се мислам повеќе за бренд (Асус или Дел) отколку за модел, ама повеќе на асусот ме влече. Еве го мојот избор со нешто поскромен буџет

Дел со петта генерација процесор
Асус

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.164
16.254
Асус никако. Ѓубре на ѓубрињата.
Предлог за HP 350 G2 со i5 за таа цена или пак i3 + 120Gb SSD
Матен екран со прекрасен квалитет. Појди види го, Dell и Асус нема да ти се гледаат повеќе.

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
Асус никако. Ѓубре на ѓубрињата.
Предлог за HP 350 G2 со i5 за таа цена или пак i3 + 120Gb SSD
Матен екран со прекрасен квалитет. Појди види го, Dell и Асус нема да ти се гледаат повеќе.
Јас лично ќе демантирам ова јас сум фан на асус имам асус лаптопи сменето многу али не биле до цена од 30000 денари се биле гејмерски рогови моментално имам G751ЈY асусот си е топ се ми работи како што треба и квалитетно е направено лесно се расклапа и се сервисира, а не викам дека делл не чинат или не ги бива туку ќе кажам до сите само едно колку пари толку музика јас како што читам пријателот бара стрикно до 30000 денари лаптоп јас ќе му кажам да подсобере пари и да побара половни првин да види што може да земе и барем уште едно 15000 денари да уложи ќе земе многу подобар лаптоп дали асус дали делл , се тоа според мене се гледа едноставно дека таа сума што ја има он бара конфигурација што појака да е , а ако бара квалитет нормално дека делл во некој дел ќе го убива асус и нормално и обратно јас на пример ако сака нека пишува АБВГ име ама конфигурацијата и деловите сакам да се добри и нормално барам според парите што сум спремен да ги трошам а на пример многу ми викаа и на мене купи делл или купи АЛИЕНВАРЕ или ред други да склапам за парите што сум ги дал ама не ми се исплатеше дека некогаш го плаќаш и името само , а јас според мене гледам што има под хауба , со тоа што ова е мое мислење и не сакам да влагам во големи дебати и да ги активирам троловите така да поздрав од мене.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв