Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Плата на програмер во Македонија

• Ја почнал/а темата koret
  • Време на почнување

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.680
3.290
тоа маркетингот дека има невработеност не знам колкава, е во интерес на големи газди. како инаку ќе може да те шутира. како инаку ќе се цепаат со јахти и бесни аута нашите големи газди?

инаку парите се потребни да купиш храна и да си обезбедиш кров над глава.
да бараш да си го обезбедиш тоа, не е робување на парите.

pocttopus

hello world
21 мај 2010
458
99
Skopje, Naboo
не е тоа маркетинг туку народот е невработен и затоа доста млади инжињери си заминуваат од македонија наместо да останат и тука да бидат корисни. нема кој да ги задржи! сите сакаат за беспари да им работат.

затоа реков дека парите се нужно зло. не чини да ги имаш што повеќе, а не чини и да ги немаш. не знам како го разбираш тоа...но, господ не знае што се пари! :)

пс- за малку да ти стане сликата појасна за која зборувам, изгледај го [zeitgeist adendum] (кликни на "CC" копчето на кое се одбира хрватскиот превод). ако успееш цел да го изгледаш, супер.
good.gif

zorandesign

Баниран/a
6 јуни 2007
1.618
689
само неколкумина успееја да не дотуркаат тука кај што сме

Извадено од контекст, но ме интересира на кој точно мислеше со тоа НЕКОЛКУМИНАo_O
Не е многу со темата поврзано ама ме интересира кои се тие кои според тебе успеале да не дотуркаат тука кајшто сме....
....и ова тука кајшто сме ако може да го појасниш - тука =толку назад или тука=во самостојна држава?
Само сакам дискусија, death's it :D

pocttopus

hello world
21 мај 2010
458
99
Skopje, Naboo
ова чисто од контра велиш дека е „извадено од контекст“!? инаку, за банални работи не ми се дебатира...

Извадено од контекст, но ме интересира на кој точно мислеше со тоа НЕКОЛКУМИНАo_O
Не е многу со темата поврзано ама ме интересира кои се тие кои според тебе успеале да не дотуркаат тука кајшто сме....
....и ова тука кајшто сме ако може да го појасниш - тука =толку назад или тука=во самостојна држава?
Само сакам дискусија, death's it :D

zorandesign

Баниран/a
6 јуни 2007
1.618
689
ова чисто од контра велиш дека е „извадено од контекст“!? инаку, за банални работи не ми се дебатира...

"ова чисто од контра" не го разбрав, но тоа извадено од контекст се однесуваше на тоа што јас го извадив само тој текст од конектстот на целината и затоа напоменав дека е "извадено од контекст" и можно е некому поинаку да му звучи како така.
А инаку штом сметаш дека споменуваш банални работи кои не вреди да ги споменеш,...подобро не ги споменувај следен пат, нема потреба од нив.

pocttopus

hello world
21 мај 2010
458
99
Skopje, Naboo
тоа што требаше да спомнам, спомнав. а тоа што ти ме прашуваш се банални работи и навистина не знам што толку си се фатил за нив, но искрено не ме интересира.

можам да кажам само дека ако очекуваше да наведам „име и презиме на работодавец со негов матичен број“, очигледно погрешно си ме разбрал. а токму за некои одредени банални работи (според тебе тие не треба да се спомнуваат), животот на програмерите и останатите кои професионално си ја вршат работата, веќе не им е исплатлив со оглед на потрошеното време и труд.

за некого тоа очигледно е „среќа“, за некого тоа е за жал...видиш, уште една банална работа, ама се се врти околу тоа...за жал.

"ова чисто од контра" не го разбрав, но тоа извадено од контекст се однесуваше на тоа што јас го извадив само тој текст од конектстот на целината и затоа напоменав дека е "извадено од контекст" и можно е некому поинаку да му звучи како така.
А инаку штом сметаш дека споменуваш банални работи кои не вреди да ги споменеш,...подобро не ги споменувај следен пат, нема потреба од нив.

zorandesign

Баниран/a
6 јуни 2007
1.618
689
тоа што требаше да спомнам, спомнав. а тоа што ти ме прашуваш се банални работи и навистина не знам што толку си се фатил за нив, но искрено не ме интересира.

можам да кажам само дека ако очекуваше да наведам „име и презиме на работодавец со негов матичен број“, очигледно погрешно си ме разбрал. а токму за некои одредени банални работи (според тебе тие не треба да се спомнуваат), животот на програмерите и останатите кои професионално си ја вршат работата, веќе не им е исплатлив со оглед на потрошеното време и труд.

за некого тоа очигледно е „среќа“, за некого тоа е за жал...видиш, уште една банална работа, ама се се врти околу тоа...за жал.

добро е кога не се разбираме ;)

Jedah

user
6 ноември 2007
1.333
2.325
Jedah's setup  
Processor & Cooler
CPU AMD Ryzen 5 5500 6-Core 3.6GHz (4.2Ghz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
RAM
G.SKILL Ripjaws V Series F4-3200C15D-16GVR 16 GB (8 GB x 2) DDR4 3200 MHz CL15
Video card
ZOTAC GAMING GeForce RTX 3060 12GB GDDR6
Case
XIGMATEK MOON KNIGHT 4XRGB FAN MID-TOWER
Mouse
Logitech Optical M100 USB Black
Keyboard
E-YOOSO M-11 60% mechanical
Audio
Logitech S-220 2.1
Monitor
LG 24'' Full HD IPS Monitor with FreeSync™ (24MP60G-B)
OS
Windows 11
Hah ma eve drugari moi sto studiraa na Elektrotehicki otsek Informatika...Po zavrsuvanje odma najdoa rabota vo Sk po firmi od po 10-15 dusi koj rabotat na C++ i takvi sranja...Rabotat za 16.000 - 20.000....i toa e premija za nimi...Em imaat za da plakaat soba :) em da trosat....Zgora na toa aj sto vi urivaat cena na trudot tuku i vi zaglavat u toa gradot velelepen....i posle se cudite od kade tolku seljacana i provincijalci koa ke sednete na kej :)

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.680
3.290
Hah ma eve drugari moi sto studiraa na Elektrotehicki otsek Informatika...Po zavrsuvanje odma najdoa rabota vo Sk po firmi od po 10-15 dusi koj rabotat na C++ i takvi sranja...Rabotat za 16.000 - 20.000....i toa e premija za nimi...Em imaat za da plakaat soba :) em da trosat....Zgora na toa aj sto vi urivaat cena na trudot tuku i vi zaglavat u toa gradot velelepen....i posle se cudite od kade tolku seljacana i provincijalci koa ke sednete na kej :)
не се чудам. во петок излезите од скопје се закрчени од коли со нескопски таблици.
не дека иам нешто против нивната присутност тука, само констатирам.

тој што е задоволен да заврши факултет и да работи за 15.000, кажува многу за имателот на титулата ...

Zen

Баниран/a
16 август 2010
67
33
Starite skopjani se iselija od skopje pred 30-40 godini. A toa deka si "Skopjanec" se gleda po tvoite maniri. ( Btw dali se pravis Skopjanec i koga ke go posetis dedoti na selo ?? )

tetoeco

read-only
13 септември 2011
5
1
Смешно е да работиш за 16000 денари. Па мислиш ли ти некад да купиш кола во животот. За стан или викендица ич моабет да неправам...

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.680
3.290
многу интересно.
некој за да стане девелопер, посветил време и се едуцирал. поминал месеци со очи залепени на монитор.
од друга страна, некој припрост, ќе продава у пиљара или ќе биде шанкер.
исто плата двајцата.

па пропаѓаат такви бедни фирми. да се чуди човек зошто и како :)

petelko23

read-only
5 август 2011
32
19
Zdravo na site.
Iskreno se iznacitav mnogu komentari i ednostavno morav da napisam nesto.
SIte programeri koj smetaat deka se DOBRI a slabo plateni eve vi sansa.

http://www.dobrarabota.mk/job/23005/net-developers.html

Aplicirajte, pominete go testot, i na site ke vi dadam POCETNA plata pogolema od 18,000 den, a otkako ke se dokazete ke pregovarame pak.

Pozdrav.

Хахаха ми се допаѓа предизвикот.

Сите што се жалат за платите на прогамери во македонија, нека се пробаат да работат freelance. Ако сте стварно добри, има услови за заработка барем 2 до 3 пати поголма од таа во МК. Ама треба да истрате првите неколку месеци да работите за 5 долари на саат.

Mirche Nikolovski

hello world
21 мај 2012
228
63
Јас мислам дека е околу 500-600 евра месечно. Сепак тоа е програмер :)
Еден роднина има фирма за програмирање, некогаш ќе го прашам колку ги плаќа работниците :)

Spamalot

lurker
13 јуни 2011
943
308
prosecna plata okolu 500 e mislam, inace se dvizi od 200 do 5000 e kolku sto znam.
te. od programerite koi gi poznavam najmala plata za koja sto znam bilo okolu 12.000 den za pocetnik. a najgolema 5000 e. i ova ne se brojki od onaka muabeti pa nekoj da si dodade ili odzeme... gi poznavam licno od prva raka informacija.
temava e pregolema mozebi nekoj veke go kazal ova... samo me mrzi da ja citam cela :D

Semka

read-only
23 август 2010
5
1
Добар програмер?

Би сакал повторно да ја „киднапирам“ дискусијава и да искажам уште едно размислување, кое се однесува на младите, надежни или идни ИТ професионалци, а особено идни програмери:

Ако не сте дознале досега, програмирањето е исклучително напорна работа, без оглед на тоа што цело време седите. :)
Бара потполна концентрација, способност за апстрахирање, визуализација и ... седење.
Програмирањето е креативна работа -- не сум видел успешен програмер кој работи во смена и го напушта работното место во 16:01. Таквите се осудени да скокаат од една во друга фирма, вечно незадоволни од работните услови, од работното време, од работодавците -- несвесни дека тие самите си ја промашиле професијата, или додека не најдат „клатовратачко“ работно место на кое ќе си го упропастат животот, дембелеејќи се секој ден.
Кој не сака да работи прекувремено, во сабота и недела и во ноќите помеѓу тоа, нека оди во некоја градежна фирма да меша бетон -- слушам дека новиот закон бил многу строг по тие прашања. Или нека стане шофер на камион, таму полицијата го контролира тахографот колку време сте возеле.

На факултет (иако не е задолжителен) ќе ве научат само на теорија и нешто малку практични примери. Останатото морате да го надополните сами. Програмер на кој хоби не му е програмирање, не успева. Морате да имате сопствени проекти, постојано да испробувате нови техники, нови самостојни обиди.

Ставете се во улога на работодавачот -- тој има проект кој го продал, сега мора да испорача за да наплати. Од успешноста на проектот зависи и тоа дали ќе добивате плата. Нормално е да се очекува притисок за исполнување на роковите и квалитетот.
Ако покажете желба за работа, знаење, исполнителност -- ќе ве сакаат. Дури, во почеток, не мора да имате големо искуство, ако ве видат дека „ќе ве бидне“.
И платата ќе ви расне соодветно.

Не се согласувам дека добрите програмери во Македонија не заработуваат добро, имам и примери да набројувам, но прво мора да се стане добар програмер.

Kompletno se soglasuvam, jas sum "programer" vo podem, seuste ucam (ucam od net, ne sum bil nikogas povrzan so programiranje vo sredno, a na fax ne se zapisav...), no ja imav taa srekja da zapoznaam nekogo koj ke mi pomaga, nasocuva sto da ucam i da mi pruza priliki da se pokazam na delo, A ona sto go spomna za napustanje na rabotno mesto vo 16:01, hahahah neznam kolku pati sum zaboravil da jadam, stanuvam od pc cel zdrven, ama koga ke go vidam rezultatot... ne mozam da ti opisam kolku ispolneto se osekjam, deka toj sajt ke go vidat uste iljadnici lugje, i bar 10tina ke kazat :" Uhhh vakva sakam da bide i mojata strana, cekaj da zirnam vo kodot kako go napravil ova...". :DDDDDDDDD . Ednostavno vo eden prostor narecen INTERNET, vo koj sto nema granica, nema nebo, imas moznost da izgradis nesto, mozebi nema da se osekjas kako Leonardo da Vinci koga ja nacrtal Mona Liza, ama nekoj definitivno ke si pomisli deka si umetnik :).
A za platite, da me utepas neznam kolku zarabotuva eden profesionalen programer, mislam deka ne moze da se odredi nekoja fiksna zarabotuvacka, kako sto ne e ni fiksno rabotnoto vreme :D , i samiot sum imal raboticki sto kostaat 10-15 evra, a ti trebaat samo 30-40 min da gi zavrsis, you can do the math :D

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно