Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Паметен Шуко Приклучок

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.483
7.747
Скопје
www.facebook.com
OK освен риговите што ги користите, но и тие се претпоставувам со максимум 1000 W, т.е.
Не познавам некој риг што троше 1000W .
Познавам нубови копачи што ги гораат и на 1000W.
П.С Просечен риг со 6 карти 470/570 4-8гб троше 700-750w
Додека просечен риг 580 4-8гб троше 800-850W.

bxxxn

user
11 март 2011
1.660
1.812
Не познавам некој риг што троше 1000W .
Познавам нубови копачи што ги гораат и на 1000W.
П.С Просечен риг со 6 карти 470/570 4-8гб троше 700-750w
Додека просечен риг 580 4-8гб троше 800-850W.

За ова и 5 ампери релеј ќе заврши работа :)

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.483
7.747
Скопје
www.facebook.com
За ова и 5 ампери релеј ќе заврши работа :)
Јас користам за ригови DTMF далечинска контрола.
Поврзувам 8 ригови на една DTMF контрола и со поврзани power on/off На секое реле посебно.
А воедно и преку телефон си ги палам гасам кога сакам.
Тоа решение ми излезе најјдобро од сите можни.

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
905
Јас користам за ригови DTMF далечинска контрола.
Поврзувам 8 ригови на една DTMF контрола и со поврзани power on/off На секое реле посебно.
А воедно и преку телефон си ги палам гасам кога сакам.
Тоа решение ми излезе најјдобро од сите можни.

Пане бе, ние тука 5 дена се расправаме околу ампери, ти дури сега ни го кажуваш иљачот :)

Инаку потрошувачката моја ќе биде 2.500 вати, доволно е тоа на еден шуко, повеќе не би ризикувал да не отиде инсталацијата :(

123456

poweruser
12 април 2013
2.071
1.596
Naselba Dracevo, Kisela Voda, Macedonia
Пане бе, ние тука 5 дена се расправаме околу ампери, ти дури сега ни го кажуваш иљачот :)

Инаку потрошувачката моја ќе биде 2.500 вати, доволно е тоа на еден шуко, повеќе не би ризикувал да не отиде инсталацијата :(

Што толку се секираш ти па за амперите, и 10 ти се доволни на тебе, мене клипата ми е 5.5кв па повеке 4.5ампери не надминал

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Што толку се секираш ти па за амперите, и 10 ти се доволни на тебе, мене клипата ми е 5.5кв па повеке 4.5ампери не надминал
Како 10 се доволни, кога сака да стави потрошувач од 2500W, што е цирка 11 ампери?
А на климата тоа е топлотниот капацитет, не електричната моќност. Зависи од конкретниот модел, но тие клими можат да повлечат струја и над 10 ампери.

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.483
7.747
Скопје
www.facebook.com

Nema potreba na ovoa taka.
Sekoe rele na dtmf kontrolava prave kratok spoj a toa znaci deka direk na maticna mozes 2 zici za da ja puste ili izgasne. Mozes i da ja napraves so restart seedno e.
Nema potreba da go vrzuvas na 220v pa rigot preku nego.

Последна промена:

bxxxn

user
11 март 2011
1.660
1.812
Nema potreba na ovoa taka.
Sekoe rele na dtmf kontrolava prave kratok spoj a toa znaci deka direk na maticna mozes 2 zici za da ja puste ili izgasne. Mozes i da ja napraves so restart seedno e.
Nema potreba da go vrzuvas na 220v pa rigot preku nego.

Доста поопасно е 2,5 кW да тече нон стоп низ ваков шуко, на Пане солуцијата е многу поелегантна и побезопасна.

Имаш 8 релеи, секој со 3 контакти:

NC = Normally Closed
NO = Normally Opened
COM = Common

Додека не пуштиш струја на релејот (додека не е активен), затворено е колото помеѓу NC и COM, кога работи релејот затворено е колото NО и COM. Можеш да го користиш контактот за палење на компјутерот, а поверојатно за ресет. Нема струи со висок напон и јачина во целиот момент и ризикот е сведен на минимум.

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
905
@Pane24 a ovie konektori ti odat na Power na maticna ili na Reset?

Ako se na Power neli za da go izgasis PC-to treba da go drzis kopceto, kako relevo go resava toa koga e klikot proces od 1 sekunda?

I dali ako e primer skroz freeze operativniot istata komanda go gasi? Fakticki prekratuva dotok na struja?

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.483
7.747
Скопје
www.facebook.com
@Pane24 a ovie konektori ti odat na Power na maticna ili na Reset?

Ako se na Power neli za da go izgasis PC-to treba da go drzis kopceto, kako relevo go resava toa koga e klikot proces od 1 sekunda?

I dali ako e primer skroz freeze operativniot istata komanda go gasi? Fakticki prekratuva dotok na struja?
Mozes edno rele za power on/off a drugoto za restart. Fakticki 8 relinja se , mozes da gi podeles 4 za power on/off a 4 za restart.
Inaku releto zadrzuva 3 sekundi . Ali na mene ne mi e poentata za da go gasnam rigot. AKo sakam da go izgasnam mozam preku simple preku power off da se izgasne ;) Poenatava e sto ke go puste posle :D

boban984

hello world
boban984's setup  
Processor & Cooler
Најјаките
Storage
Најбрзиот
RAM
Че
Case
Мејс
Mouse
Џери
Keyboard
Q2 Keychron, Durrock браун
Јас користам вакво (US $12.39 38% OFF|Lonsonho Tuya Smart Plug Wifi Smart Socket Smartlife EU France US AU UK Poland Korea Plug Compatible Alexa Google Home Mini|Smart Power Socket Plug| | - AliExpress) ... скоро 3 години.
upload_2020-4-13_15-2-40.png
Го уштекав бољерчето од кујна на него ... секоја вечер во 11 ја гаси струјата и се пали во 7 сабајле.
Го заборавив дека постои.
Има нешо опции да мења бои дрн дрн и ти дава статистика колку е потрошено струја.

Топ работа.

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
905
Mozes edno rele za power on/off a drugoto za restart. Fakticki 8 relinja se , mozes da gi podeles 4 za power on/off a 4 za restart.
Inaku releto zadrzuva 3 sekundi . Ali na mene ne mi e poentata za da go gasnam rigot. AKo sakam da go izgasnam mozam preku simple preku power off da se izgasne ;) Poenatava e sto ke go puste posle :D

Nemozes da go izgasnes preku SMOS power ako e rigot frozen :( ti go dava offline user interfejsot i moras hard reset od struja ili od power.
Kaj mene toa e problemot sto sakam da go sredam

Нови мислења

Последни теми

ит маркет

На врв