Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Општа тема за монитори

Ron26

Practice makes perfect
4 мај 2019
1.462
1.802
ќе ги расипете очите со толку светлина. Мене ми е на 45 и не гледам причина зошто би го качил повеќе. Тоа е природна светлина.

Insanious

Gaining Experience
18 јануари 2025
81
112
Македонија
linktr.ee
ќе ги расипете очите со толку светлина. Мене ми е на 45 и не гледам причина зошто би го качил повеќе. Тоа е природна светлина.
Брате какво расипување таков е мониторот сега го ресетирав светлина е 100ка :D

dddragan

On your way to fame
12 август 2014
407
535
Изгледа требаше да поплачам на форум малце за да донесат нешто :D

Приметив завчера дека ги ставија на сајт овие два BenQ RD280UA и BenQ RD320U. И 28цата многу примамливо ми изгледаше ради aspect ratio-то, меѓутоа на крај се одлучив со 32ката дека моментално немам планови втор монитор да земам. Го имаше само во магацин, па бев во Анхоч да го "нарачувам" да го донесат до салон. Како што го нарачав така го тргнаа од залиха, ништо чудно тој еден да го имале донесено само и ми се посреќи мене да го земам.

Го поврзав сега, први импресии бои, подесување, такви ствари е супер. Ќе видиме со тех на време како ќе се покаже.

RagingDemon

Unbeatable
24 март 2009
6.407
5.472
Сум платил цела светлина, ќе користам цела светлина :))))

3SoqEmu.jpg

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
5.111
5.036
Скопје
hackitfree.github.io
Сум платил цела светлина, ќе користам цела светлина :))))

3SoqEmu.jpg
Абе шала на страна - очите чувај си ги .
Јас мониторот ХДР првпат кога пробав - ај поиграв некој саат - болат очи викам (дека ХДР нормално 80-90% е пуштено )
Сега на 20% и два-три саата да играм не ме болат очи .
Си се прилагодуваат очите - не се секирај - намали под 40-30% - на прв поглед ќе ти изгледа недоволно - бледо без бои - иди свари кафе - врати се - ќе видиш доволно е - ништо не фали..

Insanious

Gaining Experience
18 јануари 2025
81
112
Македонија
linktr.ee
Не знам али со ХДР ич не ми се свиѓаат боите. Упалив пред некој ден у виндовс и све сиво ми делува.
Mene mi e okej probaj igraj igra so podrzuva hdr primer mene vo ac odysey i god of war boite se strasno dobri so hdr dodeka sdr e ko siva slikata.. zavisi sto igras :)

Insanious

Gaining Experience
18 јануари 2025
81
112
Македонија
linktr.ee

aleks989

Gaining Experience
19 ноември 2016
187
311
Битола
Истото е пак, не очекувајте HDR ако не е ОЛЕД или мини-ЛЕД. Не знам зошто вопшто се крева галама за то.
Комплетно се слагам. Имам HDR na monitor и нема допирна точка со она шо го вади OLED TV-то. (LG C2)
И незнам воопшто дали има монитор шо не е OLED, да има некакво добро HDR quality.

Once you go OLED, you never go back.

Insanious

Gaining Experience
18 јануари 2025
81
112
Македонија
linktr.ee
Тоа прво да пробам после ќе збориме :D брате не се дига галама ти кажувам мене у игри што подржуваат hdr ми работи супер и сликата е доста добра :)

RagingDemon

Unbeatable
24 март 2009
6.407
5.472
Абе шала на страна - очите чувај си ги .
Јас мониторот ХДР првпат кога пробав - ај поиграв некој саат - болат очи викам (дека ХДР нормално 80-90% е пуштено )
Сега на 20% и два-три саата да играм не ме болат очи .
Си се прилагодуваат очите - не се секирај - намали под 40-30% - на прв поглед ќе ти изгледа недоволно - бледо без бои - иди свари кафе - врати се - ќе видиш доволно е - ништо не фали..
Повеќе ми се замараат очите кога светлината е помала

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
875
857
како за IPS јас сум фасциниран од контрастот и брајтнес на Dell U4025QW, али не може да се споредува со OLED или Mini-LED (пример дисплејот возен со BetterDisplay на Macbook Pro го "отклучува" бријтнес до 1600 нитс, не дека има потреба, 600 се доволни во светла соба)

The_Witch_Hunter

Unstoppable
23 мај 2012
1.423
3.223
The_Witch_Hunter's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 9 7950X3D | ROG Ryuo III 360 ARGB
Motherboard
ROG Crosshair X670E Hero
Storage
Kingston FURY™ Renegade 2TB | Samsung 970 EVO 1TB | WD Purple™ WD20PURX 2x2TB
PSU
Corsair HXi Series™ HX1000i
RAM
Kingston FURY™ Beast DDR5 32GB 6000MT/s CL30
Video card
ASUS TUF Gaming GeForce RTX® 4090 OC Edition 24GB GDDR6X
Case
be quiet! Dark Base Pro 901
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
ASUS ROG Claymore
Audio
Creative A250 | ROG Strix GO Core
Monitor
Dell AW3821DW 3840x1600 144Hz G-SYNC ULTIMATE
OS
Windows 11 Pro 24H2
како за IPS јас сум фасциниран од контрастот и брајтнес на Dell U4025QW, али не може да се споредува со OLED или Mini-LED (пример дисплејот возен со BetterDisplay на Macbook Pro го "отклучува" бријтнес до 1600 нитс, не дека има потреба, 600 се доволни во светла соба)
Се надевав дека ќе извадат гејминг варијанта од мониторов со малку оверклокуван рифреш рејт и фалд или мини-лед осветлување ама за жал не сум сретнал таква најава, а веќе подолго време е излезен. Идеална големина и резолуција со блага накривеност, совршенство. Знам дека моментално целот хајп е околу олед мониторите, но и тие имаат сериозни мани што не можам туку така да ги игнорирам.

outsider

Practice makes perfect
14 јуни 2019
839
1.651
Битола
www.instagram.com
Се надевав дека ќе извадат гејминг варијанта од мониторов со малку оверклокуван рифреш рејт и фалд или мини-лед осветлување ама за жал не сум сретнал таква најава, а веќе подолго време е излезен. Идеална големина и резолуција со блага накривеност, совршенство. Знам дека моментално целот хајп е околу олед мониторите, но и тие имаат сериозни мани што не можам туку така да ги игнорирам.
Дали мислиш на burn in? Или нешто друго? Баш ме интересира пошто имам ОЛЕД монитор.

The_Witch_Hunter

Unstoppable
23 мај 2012
1.423
3.223
The_Witch_Hunter's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ROG Crosshair X670E Hero
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
ASUS ROG Claymore
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Pro 24H2
Дали мислиш на burn in? Или нешто друго? Баш ме интересира пошто имам ОЛЕД монитор.
Брн-ин е само една од маните и си бара внимание и менување на навики. Кај монитор кој покрај гејминг се користи и за други „нормални“ ствари, брн-ин е само прашање на време. Први знаци може да се појават по неколку месеци. Заштитите сами по себе не се доволни, а дел се и со компромис по квалитетот на приказ.
Друг проблем е стареењето на диодите заради нивната органска природа. Имаше некои студии дека по само 1000 сати црвените и зелените диоди губат околу 7-8% од нивната светлина, додека плавите скоро двојно од тоа. Нерамномерното стареење влијае на прецизноста на боите. Ако мониторот се користи по 8 сати на ден, тоа се 3000 во една година. Процесот може да се забави, не може да спречи.
Трета ствар е ви-ар-ар треперењето во одредени ситуации кое иако не е ексклузивно за олед панелите е по изразено кај нив. И повторно, превентивните мерки се со компромис.
Најмал проблем, но сепак проблем е што оледите се премногу зависни од амбиенталната осветленот, си бараат идеални услови.

И за крај нешто што нема врска со технологијата и се сведува на мои лични преференци е изборот. Понудата на олед монитори до скоро се сведуваше на 27" 1440p, 32" 2160p, 34" 1440p и 49" 1440p. Сите овие се компромис во големина и резулуција во однос на она што користам и преферирам за примарен десктоп монитор.
Како што пишав погоре, за мене идеална големина и резулуција за надградба е 40" 5K2K како погоре споменатиот Dell. Најблиску до ова е новиот LG 45" 5K2K олед, но освен што сметам дека е малку преголем за на биро има и премногу агресивна закривеност од 800R.

Мислам негде видов дека од крај на 2024 има започнато производство на 40" 5K2K олед панели, но немам сретнато конкретни модели на монитори во најава.

Ron26

Practice makes perfect
4 мај 2019
1.462
1.802
значи џабе толку пари давање кога ќе ти изгорат пикселите со овие ОЛЕД монитори.

The_Witch_Hunter

Unstoppable
23 мај 2012
1.423
3.223
The_Witch_Hunter's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ROG Crosshair X670E Hero
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
ASUS ROG Claymore
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Pro 24H2
Не мора да значи, всушност зависи што сметаш за џабе давање пари. Оледите се кратко, но слатко задоволство и ако се користи примарно за гејминг, претпазливо и со умерена осветленост може да поминат неколку години пред да почне да се приметува деградацијата.

outsider

Practice makes perfect
14 јуни 2019
839
1.651
Битола
www.instagram.com
значи џабе толку пари давање кога ќе ти изгорат пикселите со овие ОЛЕД монитори.
Воопшто не е џабе, ако сакаш да осетиш навистина HDR и Ray Tracing природен тогаш ОЛЕД.

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
49.190
Мислења
1.007.722
Членови
36.674
Најнов член
Zl4tk0