тоа е најчесто проблемот со овие, не колку моќност ќе испорачаат, туку (најчесто) им фали цела заштита. Ја што отворив едно на стара конфигурација .. значи имаа "оригинал" шема од салам напајање (со нацртани кој елементи каде) и од цела заштита имаше само осигурач и еден кондензатор .. другите кондензатори/калеми што си беа на плочката избушени и означени каде да се монтираат .. едноставно ги немашеKe probam utre I ke spodelam iskustvo, a koj bese brojot za pozarna?
Sent from my SM-G965F using Tapatalk
помножи 12в со амперажата пишана истата графа на тоа кинезаријата и ке ја добиеш максималната ватажаKe probam utre I ke spodelam iskustvo, a koj bese brojot na pozarna?
Sent from my SM-G965F using Tapatalk
И Cooler Master 500 lite е оверкил, посебно на ново, напојуањето ќе кошта колку цела конфигурација.Препорака за напојување на стара ретро конфигурација Dual core 3ghz, DDR2 800mhz 2x2GB Ram, 9800GT, по можност достапно да е локално, гледам слаб е изборот кај нас едино Cooler Master lite 500w фати око, што мислите?
Испратено од HRY-LX1 преку IT.mk форум апликација
Се дур имаш 1050Ti или графичка со слична потрошувачка, ќе тера без проблем.Моментално го имам MS PLATINUM PRO 600W 80PLUS BRONZE, и досега сум немал никаков проблем со G4560 и GTX 1050 Ti. Е сега, деновиве треба да земам Ryzen 5 1600 AF, и ме интересира дали напојувањево би го издржал тоа оптеретување плус, бар некој месец ако ништо друго. Гледам дека пишува 80plus bronze, ама реално колку може да се верува на тоа, и не сум баш сигурен, дека сепак е кинезарија. Па ме интересира што мислите вие.
И Cooler Master 500 lite е оверкил, посебно на ново, напојуањето ќе кошта колку цела конфигурација.
Види на старо нешто deepcool, CM, Njoy по 400/450W, на ново, ако е мерак во прашање Cooler Master MasterWatt Lite 400W ќе заврши работа.
Во твојот случај ништо, терај со MS ќе немаш проблем со таа конфигурација. Ако е мерак во прашање, а да не е CM, тогаш Ritoro од Нексио.Ако не мора да е CoolerMaster што би препорачал?
Не смеша мене и енигма ова ретро компјутерче нема напојување никакво не сум го пуштил подолго време.Во твојот случај ништо, терај со MS ќе немаш проблем со таа конфигурација. Ако е мерак во прашање, а да не е CM, тогаш Ritoro од Нексио.
Испратено од Redmi 6 преку IT.mk форум апликација
Aj da si prasham za edno mislenje. Za i3-9100f so 470 4gb /1060 6gb za gejmanje. Bolje da idam so Riotoro Builder Edition, 600w, 80 plus White
ili Njoy woden 850w 80+ Gold. Cena se skoro ista
Fala mnogu, zemeno e Riotoroto i za sega mi izgleda mnogu dobro i kvalitetno.Оди со Riotoroto ребрендирани Seasonic напојувања се некако посигурни се од Njoy
Шо напојувало (од Bronze или Gold) би ми предложиле од нашиве продавници за следнава конфигурација:
CPU: Pentium G4560
MB: B250-M Mortar
RAM: Kingston HyperX Fury 8GB 2x
HDD: Toshiba P300 1TB
GPU: GeForce 8600 GT 512MB VRAM (нејзина замена во иднина со некоја посоодветна како 1060-ка, 580-ка или др.)
Фала однапред!
CoolerMaster MWE 650W; 3600 денари во Сетек.Шо напојувало (од Bronze или Gold) би ми предложиле од нашиве продавници за следнава конфигурација:
CPU: Pentium G4560
MB: B250-M Mortar
RAM: Kingston HyperX Fury 8GB 2x
HDD: Toshiba P300 1TB
GPU: GeForce 8600 GT 512MB VRAM (нејзина замена во иднина со некоја посоодветна како 1060-ка, 580-ка или др.)
Фала однапред!
А било која од серијата Gold или да внимавам која марка/производител одбирам? Гледам има многу модели на Sharkoon, Corsair, Coler Master, Deep Cool. Искрено не знам колку од овие марки се добри. Или да одам нешто од типот на Be Quiet, Riotoro или легендарната EVGA, на пример, од Нексио? Шо ме советуваш?Ако ги имаш парите земи 80+ Gold за во иднина ако не оди со бронзата не е некоја конфигурација шо ќе влече многу струја 280W+-
А Gold верзијата од истото?CoolerMaster MWE 650W; 3600 денари во Сетек.
Да, знам дека се „соленки“ ама шо викаш барем испорачуваат не само перформанси туку и безбедност.Baraj si EVGA Gold napojuvanje. Dodusa poskapi se ali barem rajt ke bides 5-6 godini. I drzaat cena tie napojuvanja.
Па со оглед на тоа дека планираш само графичката да ја смениш, не би било соодветно да го преплатиш напојувањето зошто не добиваш максимум од него. Мене не ми е логично да купам Gold напојување што е под 600W и вреди над 5,500 денари за таа потенцијална конфигурација. Аку не планираш upgrade на системот во рок од две години, тогаш релативно лошо си го искористил. Напојувањата губат ефективност со тек на време соодветно од обемот на работа. И двете поеднакво исто ќе ти завршат работа. Со DeepCool и Riotoro немам искуство.А било која од серијата Gold или да внимавам која марка/производител одбирам? Гледам има многу модели на Sharkoon, Corsair, Coler Master, Deep Cool. Искрено не знам колку од овие марки се добри. Или да одам нешто од типот на Be Quiet, Riotoro или легендарната EVGA, на пример, од Нексио? Шо ме советуваш?![]()
Освен графичката во идниов период не планирам нешто посериозно надградување. Но ако има нешто посериозно тоа би било да ставам i7 7700 (non K) процесор и уште 8GB рам и најважно од се каде-каде далеку подобро куќиште. Ама за тоа потоа. Желбите се едно, а моменталниов буџет сосема друго.Па со оглед на тоа дека планираш само графичката да ја смениш, не би било соодветно да го преплатиш напојувањето зошто не добиваш максимум од него. Мене не ми е логично да купам Gold напојување што е под 600W и вреди над 5,500 денари за таа потенцијална конфигурација. Аку не планираш upgrade на системот во рок од две години, тогаш релативно лошо си го искористил. Напојувањата губат ефективност со тек на време соодветно од обемот на работа. И двете поеднакво исто ќе ти завршат работа. Со DeepCool и Riotoro немам искуство.
Секако дека е подобра Gold верзијата, ама тогаш би препорачал EVGA. Аку си одлучен да купиш квалитетно, види Нексио што нудат. EVGA држат цена, но нешто што ќе го купиш 3,600 денари со три години гаранција, после истекот пак ќе вреди пола од цената, а во меѓувреме си извадил максимум price-to-performance.
Дечки, ми треба предлог напојување за Ryzen 5 3600 и 5700XT ама да е од Битола (значи Сетек и Анхоч воглавно).