Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Официјална тема за Напојувања

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.326
5.326
Скопје
hackitfree.github.io
Штом нема две недели поминато мислам и законски можеш да го замениш/вратиш напојувањето. Односно можеш, ако ја чуваш неоштетена амбалажата.
Ова настрана од носење во сервис заради поплака.

Едноставно иди право во главната продавница и прво пожали се, објасни и побарај друго или исто такво. Ако направат проблем (Анхоч обично се ОК за вакви работи), тогаш спомни го законот за заштита на потрошувачи, итн... Среќно.
Мислењето е автоматски споено:

Кое е напојувањето инаку? Бренд/модел?
А како ќе проверат дека е дефект у продавница кога ќе го однесе ? Да му веруваат на збор дека свири ко штурец ? Да е видно оштетување - можеби ќе помине - ќе го заменат.
Ова мора да го видат во сервис да потврдат дека е фалично и да заведат Се по ред на нештата .
И да го однесе у продавница ќе треба они у сервис да го пратат неколку дена итн итн ..

Свесен сум за coil whine, за тоа прашувам дали би прифатиле жалба Анхоч. Дури и да е нормална појава, не би очекувал едино решение да е да треба со слушалки да седам до нов компјутер со напојување од 10к. Звукот е ко штурци надвор али константен и боде уво.

Погледнете го атачментот 130499Фер. На самата страна за продуктот си го пишува ова. Е сеа дали мисли low noise као не свири, или low noise као волтажите се стабилни и конзистентни друго прашање :unsure:
Шала на страна, фала на одговори, ќе одам па ќе ве информирам што се десило.
Џабе да предпоставуваме дали е фен дали е картицата или комбинација . ПСУто не треба да пишти - ако е такво што пишти не е по спецификацијата спрема која си го купил и мора да ти го заменат.
Ако звукот од него доаѓа - (дали оптеретено или неоптеретено ) мора да е нешто фалично. Таман работа сите да пиштеа.

Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.779
6.484
SK
Не знам како се третира coil whine од аспект на статус како дефект. Да не е нешто како она со мониторите, до 5 точки не се важи како дефект (демек од 4 пати не се станувало пeдер). ;)

Ја мислев на опцијата да не го рекламира за неисправност, туку да направи муабет за замена или враќање. Пошто е во рок од 15 дена и ако амбалажата е неоштетена (или не ја фрлил), итн. Мислам дека Анхоч ќе му искочат во пресрет.

Не е лоша идеја да се сними и видео со звукот, за демонстрација таму.

@olt96 само на load се слуша, или постојано?

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.326
5.326
Скопје
hackitfree.github.io
Не знам како се третира coil whine од аспект на статус како дефект. Да не е нешто како она со мониторите, до 5 точки не се важи како дефект (демек од 4 пати не се станувало пeдер). ;)

Ја мислев на опцијата да не го рекламира за неисправност, туку да направи муабет за замена или враќање. Пошто е во рок од 15 дена и ако амбалажата е неоштетена (или не ја фрлил), итн. Мислам дека Анхоч ќе му искочат во пресрет.

Пак ке ти кажам - продавачите не се компетентни да проценат и да одлучат - не оди така процедурата која ја одредил чичко Анхоч .
И они мора да го пратат во сервис на утврдување .
И за замена треба да се утврди дали е исправен производот кој го враќа ..

olt96

hello world
18 јуни 2015
231
263
olt96's setup  
Processor & Cooler
r5 7600x
Motherboard
asrock b85m pro
Storage
1TB NVMe Samsung
PSU
deepcool 860w
RAM
32 gb corsair
Video card
7800xt
Case
Lancool 216
OS
windows 10

Скоро постојано, има моменти каде престанува, али немам некоја индикација што точно го прави тоа.
Ќе идам кај олимписки процедурално па ќе видиме.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.779
6.484
SK
Пак ке ти кажам - продавачите не се компетентни да проценат и да одлучат - не оди така процедурата која ја одредил чичко Анхоч .
И они мора да го пратат во сервис на утврдување .
И за замена треба да се утврди дали е исправен производот кој го враќа ..
Да бе друже, ама колку што знам ти можеш и да го вратиш производот во првите 15 денови. Не мора да е расипан едноставно не е тоа што си го очекувал.

Имало дискусии на форумов и разни толкувања дали тоа е 100% според закон или има и елемент на добра воља на продавачот - но не се сеќавам дека нешто крајно се заклучи во тие дискусии. Како и да е, во вакви ситуации нема зијан да се проба и на тој начин. Нели?

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.326
5.326
Скопје
hackitfree.github.io
Да бе друже, ама колку што знам ти можеш и да го вратиш производот во првите 15 денови. Не мора да е расипан едноставно не е тоа што си го очекувал.

Имало дискусии на форумов и разни толкувања дали тоа е 100% според закон или има и елемент на добра воља на продавачот - но не се сеќавам дека нешто крајно се заклучи во тие дискусии. Како и да е, во вакви ситуации нема зијан да се проба и на тој начин. Нели?
Хмм.. Ако не ми се допаѓа да го чувам пакувањето па за 15 дена да го вратам - „Не ми врши работа„ да кажам ..
Не сум сигурен дека може така . Значи процесор земи - пробај го , оверклокувај го - не се клока добро - врати го.. Или меморија.. Или графичка ..
Јас имав случај каде гитара од 16к ја купив - ја однесов дома - жиците беа високо многу - седлото искривено од топлина и во продавница седено со години (влага топло ладно се искривило дрвото ).
Дојдов во продавница - немаа абер од замена - „добра е ништо не и фали„ ти вика.
Пријавив во заштита за поторшувачи - дојдоа ДПИ во продавницата после недела дена - ми се јавија и јас да дојдам - ме прашаа сакаш друга или да ти врати пари - си ги земав парите.
Ама пак - имаше оштетување - видоа инспенторите и завршија работа.
Инаку се сомневам да беше здрава дека ќе одлучеа така..
Не знам - не сум сигурен дека може и така..

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.779
6.484
SK
Дап, ова се тие дискусии кои зафаќаат нешто од морална нешто од легална основа. :)
Мое лично мислење е дека една од работите што retail продавниците треба да ги нудат е и ова. Кога нешто сериозно не е како што си го очекувал - на пример купуваш декларирано тивко напојување кое не е тивко - да можеш да го замениш, ако не и да го вратиш. Пошто нема да мерат децибели останува дека доживувањето на буката е субјективно. Тоа се ретки ситуации и тогаш продавачот треба да излезе во пресрет земајќи во обзир дека ти имаш попаметна работа отколку да си го губиш и своето и нивното време.

Настрана злоупотреби. Ако ти повеќе од еднаш-два пати ти се деси да вратиш процесор или трет производ, тогаш нешто не е во ред со тебе. Од друга страна па таму каде ти искочиле во пресрет шансите се дека и другпат ќе ги одбереш да пазариш од кај нив. Тоа е оној балансот за малата загуба што потоа тој производ ќе треба да го продаваат со попуст како open box.

Има злоупотреби и од страна на трговците, на пример тоа правилото за 5 мртви пиксели е глупост. Еден ако има пак треба да си важи гаранцијата. Ете тука се наоѓа законот за заштита на потрошувачи, да не се убедуваме дали е во ред да јадеш бед (да трпиш постојано нервирање заради нешто што ќе те нервира на секое седнување пред монитор, или да го продадеш со загуба монторот само за да не се нервираш со мртвите пиксели).

Исто е и со whine coil-от на напојањето на ОП. Можеби законски таа високотонска бука не е покриена како дефект (не следува сервис/замена), ама човечки е да се среди тоа.

Исто така и да има изложени примероци од популарни производи од субјективен карактер. Како монитори, глувци, тастатури, итн. Ако не повеќе макар во една продавница (главната) да имаат изложено примероци. Со тоа и они го превенираат она „не ми се допаѓа, го враќам“.

На крај затоа ги викаат retail продавници, треба да нудат нешто повеќе од онлајн продавници за ти и јас (и сите) да се решиме ним да им платиме нешто повеќе.

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.495
7.790
Скопје
www.facebook.com
Некои напојувања не се трпаат со графичките карти.
Истото напојување може да има coil whine на амд карта додека на нвидиа 30хх серија нема coil whine.
Спрема моето досегашно искуство станува збор за некој вид некомпактибилност на напојување и графичка.
Сум имал случаеви каде што напојувања јавувале coil whine на 3070-3080 картици а додека на амд 6800/хт серии биле све ок.
Или пак обратно.

olt96

hello world
18 јуни 2015
231
263
olt96's setup  
Processor & Cooler
r5 7600x
Motherboard
asrock b85m pro
Storage
1TB NVMe Samsung
PSU
deepcool 860w
RAM
32 gb corsair
Video card
7800xt
Case
Lancool 216
OS
windows 10
Некои напојувања не се трпаат со графичките карти.
Истото напојување може да има coil whine на амд карта додека на нвидиа 30хх серија нема coil whine.
Спрема моето досегашно искуство станува збор за некој вид некомпактибилност на напојување и графичка.
Сум имал случаеви каде што напојувања јавувале coil whine на 3070-3080 картици а додека на амд 6800/хт серии биле све ок.
Или пак обратно.
Прво што напраив беше да ја извадам графичката. Свиреше и со интегрираната.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.779
6.484
SK
Ваљда има врска која карта каков load прави, и како напојувањето реагира на товарот. И скоро сигурно ако проблемот е само звукот, е дека истото може да се среди со лак/лепак (не знам кои се безбедни). Што ОП не може да го направи, пошто така ја губи гаранцијата. Дури ни во сервис не смеат да го отвараат.

Но мислам дека самата појава на coil whine е показател за неозбилен QC.

Значи и на мал товар се дешава.

Константен е звукот, или варира како работиш различни работи (таскови) на компјутерот?

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.495
7.790
Скопје
www.facebook.com
Тогаш тоа не е coil whine. Најверојатно е кулерот гребе некаде или нешто проблем со лагерите.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.326
5.326
Скопје
hackitfree.github.io
Тогаш тоа не е coil whine. Најверојатно е кулерот гребе некаде или нешто проблем со лагерите.
Точно. Јас купив напојување што свири - го заменив вентилаторчето - еве го спие (y)

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.190
16.323
Тоа веќе зависи каков е звукот. Вентилаторот врти со 1200rpm, тоа се 20 херци. Coil Whine ако не се лажам оди 50-60херци или повеќе, тешко е да се погреши звукот на coil whine.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.310
2.725
врати им го таму, каков коил вајн какви бакрачи, им даваш 10к и било нормално тоа. Коилот од фабрика треба да е среден.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.809
4.003
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Теоретски ако не се поминати 15 дена слободно може да го вратиш назад и да не те замараат зашто што како или ако ептен мора измисли нешто зашто во случајов може даз ти речат дека не е дефект и слично. Сепак за скапо напојување се работи.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Само првен треба да се исполнат одредени услови пред да се врати производ, тоа некако заборавате да го кажете.
Ако ја фрлам јас кутијата, го оштетам уредот, изгубам дел од него, сигурно дека нема некој да ми го прими и врати пари така.

Sent from my iPhone using Tapatalk

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.809
4.003
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Само првен треба да се исполнат одредени услови пред да се врати производ, тоа некако заборавате да го кажете.
Ако ја фрлам јас кутијата, го оштетам уредот, изгубам дел од него, сигурно дека нема некој да ми го прими и врати пари така.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Па така и ми беше муабетот не псомнав зш мислев се подразбира...

outsider

lurker
14 јуни 2019
853
1.684
Битола
www.instagram.com
Теоретски ако не се поминати 15 дена слободно може да го вратиш назад и да не те замараат зашто што како или ако ептен мора измисли нешто зашто во случајов може даз ти речат дека не е дефект и слично. Сепак за скапо напојување се работи.
Само ако ти е неотворен производот, ја сменија политиката.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.809
4.003
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Само ако ти е неотворен производот, ја сменија политиката.
А зошто некој би чувал дома неотворен производ? И како ќе знае дека не му одговара од X причини па да го враќа назад? Мислам дека имаше ваква дискусија пред неколку месеци хехехе Работава е нигде никаде посебно ако е сменето како што спомна

outsider

lurker
14 јуни 2019
853
1.684
Битола
www.instagram.com
А зошто некој би чувал дома неотворен производ? И како ќе знае дека не му одговара од X причини па да го враќа назад? Мислам дека имаше ваква дискусија пред неколку месеци хехехе Работава е нигде никаде посебно ако е сменето како што спомна
https://www.anhoch.com/return-policy :)

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.809
4.003
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.326
5.326
Скопје
hackitfree.github.io
Океј ова е ама нема логика само враќање на некористен происвод. Како ќе знае човек да го бендисува или просто нешто не е по спецификации и слично? Ама тоа е политиката на на анхоч во случајов, сакал не сакал
Апсолутно нема логика и мали отстапувања се предвидени од страна на Анхоч.
Никој не очекува дека глувчето што си го купил не го вклучиш и пробаш како работи. Во таков случај и тоа како излегуваат во пресрет и вршат замена.

outsider

lurker
14 јуни 2019
853
1.684
Битола
www.instagram.com
Апсолутно нема логика и мали отстапувања се предвидени од страна на Анхоч.
Никој не очекува дека глувчето што си го купил не го вклучиш и пробаш како работи. Во таков случај и тоа како излегуваат во пресрет и вршат замена.
То воопшто нема врска, ако има проблем секако дека ќе ти го прифатат и ќе ти ги одлепат падовите /с. Зборуваме за продукт вратен од х причини а производот е во ред.
Океј ова е ама нема логика само враќање на некористен происвод. Како ќе знае човек да го бендисува или просто нешто не е по спецификации и слично? Ама тоа е политиката на на анхоч во случајов, сакал не сакал
Логиката е Анхоч да се заштити, затоа што луѓето го купуваат и враќаат производот пак од х причини. Ќе си провериш на Интернет рецензија, форуми итн. Политиката ако не ни чини не мора да купуваме.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.809
4.003
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
То воопшто нема врска, ако има проблем секако дека ќе ти го прифатат и ќе ти ги одлепат падовите /с. Зборуваме за продукт вратен од х причини а производот е во ред.

Логиката е Анхоч да се заштити, затоа што луѓето го купуваат и враќаат производот пак од х причини. Ќе си провериш на Интернет рецензија, форуми итн. Политиката ако не ни чини не мора да купуваме.
Мора да се заштитат зашо има луѓе кои прават злоупотреба..

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно