Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Одлични зделки и препораки за хардвер

7 февруари 2013
950
1.088
Кој нема G502, ова е предобар деал.
Гледам слушалки да си земам јас сега :)
87150236_2920650687958391_7133710747581808640_o.png

Logitech - Голем избор, најдобри цени, испорака до дома!

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.200
18.874
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.614
6.054
Битола
Дали некој порачувал физички големи пратки од вакви страски продавници. Ај мала пратка SSD не е подложна на оштетување, ама да порачаш систем, матична плоча, куќиште со стакло не знам што, страв ми е да не го пое**т по пат. Некој со вакво искуство?

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
Дали некој порачувал физички големи пратки од вакви страски продавници. Ај мала пратка SSD не е подложна на оштетување, ама да порачаш систем, матична плоча, куќиште со стакло не знам што, страв ми е да не го пое**т по пат. Некој со вакво искуство?
Матична имам порачано, немав никаков проблем. Али сега гледам да порачам еден монитор со тоа нивното 'extra packaging'. Ќе споделам искуство за брзо се надевам.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.614
6.054
Битола
Матична имам порачано, немав никаков проблем. Али сега гледам да порачам еден монитор со тоа нивното 'extra packaging'. Ќе споделам искуство за брзо се надевам.
extra packaging, со танги ќе ти го наполнат пакетот за болја суспензија.

123456

poweruser
12 април 2013
2.076
1.600
Naselba Dracevo, Kisela Voda, Macedonia
SSD се води како флеш меморија и спаѓа во иста категорија со УСБ-иња. Одавна е така иако иницијално беше на 5% кога го рачунаа како диск.

тоа го гледам на новата царинска тарифа 18/5 ни има објаснување ни бутур.
ssd.png

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.150
3.023

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.614
6.054
Битола
150 евра за производот, доставата и плаќање со картичка, ДДВ кај нас 5% или 7 и пол евра и нешто ситно за пошта, околу 160 евра

ПС. Повеќе се исплати за бар 2-3 компоненти
Воопшто не е лошо. За до на адреса нова роба да ми пратат со 5 проценти само ДДВ во рок од макс недела дена.

ЕДИТ: Кошта и душевна цена. Гневот на оние што сакаат од МК Да купувам ќе треба на душа да го носам.

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
Воопшто не е лошо. За до на адреса нова роба да ми пратат со 5 проценти само ДДВ во рок од макс недела дена.

ЕДИТ: Кошта и душевна цена. Гневот на оние што сакаат од МК Да купувам ќе треба на душа да го носам.
Гледај логирај се со МК акаунт, цените се поевтини значително кај некои производи.. Кулерот е 125е, не 150е.

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.150
3.023
Гледај логирај се со МК акаунт, цените се поевтини значително кај некои производи.. Кулерот е 125е, не 150е.
Затоа нагласив 150 евра за производот, доставата и плаќање со картичка

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
Cruciial P1 = Intel 660P.
Ист контролер, исти мемориски чипови, Интел е малку побрз во пракса (понов фирмвер?).
Сетек:
Capture.JPG
Пола есен и зима се продаваше за 6600 ден. со нивните идиотски попусти.
Сега го нема на лагер, но тоа беше и очекувано. Цените на ССД одат нагоре, а понудата е се помала. Тој тренд ќе потрае до крајот на годината, но ќе важат истите услови како за Германците, така и за нашите.

Да не звучам како @xenon, ама срце ми се кине кога се одлеваат пари надвор од нашата мила Македонија...
Од 11.11 се до 15.01 овој модел можеше да се купи локално за 106 евра, а сега треба да се радуваме со зделка од 129е?

И нашите продавачки/продавачи вработени во Сетек, Анхоч и т.н. треба да земаат плати, како и нивните колеги од CU.de. Македонските деца исто така имаат месечен трошок за градинки, греење и т.н.

Би било убаво да се инсистира на купување на производи од нашите продавници, и во случај тоа да значи и малку (со усул) повисоки цени.
Така си помагаме самите себе си, и оставаме зрнце надеж дека ќе си ја сочуваме државата и економијата.

Германците и така имаат многу пари, не е зорт да им ги даваме и нашите. :hay:

Ако веќе мора од надвор, Ирците имаат многу поповолни цени од CU, а шипингот е 7 евра. Ова важи за ССД-а, само тоа го разгледував...

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
Ист контролер, исти мемориски чипови, Интел е малку побрз во пракса (понов фирмвер?).
Сетек:
Погледнете го атачментот 84633
Сега го нема на лагер, но тоа беше и очекувано. Цените на ССД одат нагоре, а понудата е се помала. Тој тренд ќе потрае до крајот на годината, но ќе важат истите услови како за Германците, така и за нашите.

Да не звучам како @xenon, ама срце ми се кине кога се одлеваат пари надвор од нашата мила Македонија...
Од 11.11 се до 15.01 овој модел можеше да се купи локално за 106 евра, а сега треба да се радуваме со зделка од 129е?

И нашите продавачки/продавачи вработени во Сетек, Анхоч и т.н. треба да земаат плати, како и нивните колеги од CU.de. Македонските деца исто така имаат месечен трошок за градинки, греење и т.н.

Би било убаво да се инсистира на купување на производи од нашите продавници, и во случај тоа да значи и малку (со усул) повисоки цени.
Така си помагаме самите себе си, и оставаме зрнце надеж дека ќе си ја сочуваме државата и економијата.

Ако веќе мора од надвор, Ирците имаат многу поповолни цени од CU, а шипингот е 7 евра. Ова важи за ССД-а, само тоа го разгледував...
Ама јас сега во моментов сакам да купам 1TB NVMe, побрзо би ми било одколку да се мачам да градам временска машина.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Сетек:

Сигурно скенираш и фискални за да ја спречиш црната економија.

Слушај друже, овакви постови ме тригернуваат.
Јас МОИТЕ тешко заработени пари ќе ги трошам и на Марс ако сакам. Јас не планирам да ја поправам економијата тука. Не додека 6 милиони евра се даваат (од таа истата економија за која дрнкаш) на Државен архив (или музеј беше, исти курац) за јадење и пиење на стоките џаболебарски!

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.614
6.054
Битола
Љубопитен сум како функционира процесот на царинарење. Стига пратката во МК. Прва станица е царината нели? Ја отвораат таму пратката да проценат колку проценти е ДДВ-то. Сигурно имаат човек што се разбира од тоа? или ги пребарува производите на нет? Им праќаат документ заедно со пратката до поштата за царинските трошици? Поштар ми ја носи до дома пратката и на рака му плаќам кеш колку што треба додатно?

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.150
3.023
Сетек:

Се слагам во најголемиот дел со тебе, но вистинското прашање е-
Како во држава со 5% данок за компјутерски компоненти се одлучуваме да купуваме од странство, дополнително да се плаќаме за транспорт, да се губиме локална гаранција и притоа да има финансиска смисла?

Одговорите се најверојатно некои од овие-

1. Kaj нас сеуште е нерегулирано за refurbrished производи, као демек пред некое време сетек воведоа назнаки кои се refurbrished производи ама мислам дека се изјалови целата работи

2. Се форсираат поскапите опции (пример Masterbox mb511 е едно од најдобрите ефтини кукишта со mesh front за 2500 денари ама кај нас можеш да го купиш само со напојување)

3. Кога ќе се донесе нов производ автоматски добива премиум цена само заради тоа што е нов (пример RX 5600XT), а цената многу бавно паѓа. Распродажби речиси и да немаме.

4. Сеуште не можеме да простиме на некои од нашиве фирми за увалени производи, очаен однос, мафтање од еден објект до друг, чекање 30 дена на сервис-па демек производот е направен, па после треба уште 30 дена на сервис. Мислам дека сето ова створа дополнителен отпор

5. Цените за рам и за напојувања ни се претерано скапи

6. Одредени производи и брендови ни се недостапни

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.614
6.054
Битола
За мене лично три водечки причини:

1. Слабиот избор на роба во МК (најважна причина).
- Доста често правам детален research кога купувам ново парче роба и често одбивам да правам компромис во смисла купување нешто друго ако кај нас не се наоѓа она што го сакам. Било тоа специфична тастатура, маус, рам, куќиште, монитори (звучни), монитори (гледачки), кабли, кулери, итн.

2. Високите цени и нивното бавно опаѓање.
- Доста често гледам роба по нашиве продавници којашто е и неколку години стара меѓутоа со оригинални цени од кога излегла на продажба. Дополнително, кога купувам од Грција штедам МНОГУ. Не се тоа само 50 евра, сега upgrade правев и зедов 200 евра назад преку повратокот на данок без да потрошам нешто дополнително за превоз. А цените заедно и со данокот се помали од она што е кај нас на продажба.

3. Недостигот на промоции и попусти.
- Голем број странски интернет продавници често оддржуваат попусти и промоции на дел од своите производи коишто кај нас ретко да сум видел да има. Исто така ако има попуст кај нас тој е мал.

Последна промена:

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.033
1.845
Скопје
Љубопитен сум како функционира процесот на царинарење. Стига пратката во МК. Прва станица е царината нели? Ја отвораат таму пратката да проценат колку проценти е ДДВ-то. Сигурно имаат човек што се разбира од тоа? или ги пребарува производите на нет? Им праќаат документ заедно со пратката до поштата за царинските трошици? Поштар ми ја носи до дома пратката и на рака му плаќам кеш колку што треба додатно?

Продавачот/испракачот е должен да декларира вредност на тоа што се праќа. Царина го прегледува (или не рандом некад) и одлучува дали декларираното е соодветно или ти бара екстра инфо/доказ за истото (слика од нарачка/трансакција и сл.).

Сеа ова со поштарот ти ја носи до дома делот зависи со што ќе нарачаш, со обична пошта (па и ЕМС) ти ја носи на рака и ти наплаќа на лице место, или идеш у пошта и уплаќаш уплатница на шалтер (ако е покрупно со обична пошта, или ако поштарот ти е тапа). Со курирски пошти ала DHL на се тоа погоре ќе јадеш и 1590 денари такса од DHL (за ко припрема на царинска постапка, лежарини и чуда). И плус ќе те тераат да им носиш папири чуда ...

за computeruniverse конкретно ќе ти ја донесат дечките од ЕМС на рука и ќе ти наплатат пресметани трошкови на лице место.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.197
16.340

Што очекувате бе џибери едни?

Фукнале 30% на нешто што кошта 1500 денари... Што од Гејминг кошта толку бе? Гејминг тоалетна хартија?
А за нешто стварно гејминг па и помалку од 10%.

Епа затоа не ја бива работата со хардверот во државава. И ова да ти било промоција...

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.966
6.062
Skopje
Што очекувате бе џибери едни?

Фукнале 30% на нешто што кошта 1500 денари... Што од Гејминг кошта толку бе? Гејминг тоалетна хартија?
А за нешто стварно гејминг па и помалку од 10%.

Епа затоа не ја бива работата со хардверот во државава. И ова да ти било промоција...

Не биди накрај срце де...

bungee.jpg

btw, имаш лајк за "џибери", еј од кога го немам слушнато изразов, ми го направи денот... :D

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.197
16.340
членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда