Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Нарачки од Computer Universe

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.301
5.286
Скопје
hackitfree.github.io
Какво инфо ти треба поточно?
И мене ме интересира - можеби ќе порачам лаптоп - за батеријата на лаптопот нема проблем преку царина? (дека нели заради тоа можеле да ја вратат пратката)

l1d0v1c

lurker
10 март 2011
700
1.596
И мене ме интересира - можеби ќе порачам лаптоп - за батеријата на лаптопот нема проблем преку царина? (дека нели заради тоа можеле да ја вратат пратката)
Искрено прв пат слушам за ова, а три лаптопи до сега сум нарачал баш од CU, последниот пред година нешто. Се и сешто земам од таму, вчера и принтер нарачав :D Да не постои toner ban случајно? :D се зезам малце.

Батерии сами по себе малце потешко за нарачка тука, ако не и невозможно, од мое искуство до сега не сум успеал, а верувај сум пробал бар десетина пати. А целосно лаптоп нема зошто да не може. Ако биле батериите проблем премногу уреди не ќе сме можеле да ги нарачаме.

Последна промена:

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.301
5.286
Скопје
hackitfree.github.io
Искрено прв пат слушам за ова, а три лаптопи до сега сум нарачал баш од CU, последниот пред година нешто. Се и сешто земам од таму, вчера и принтер нарачав :D Да не постои toner ban случајно? :D се зезам малце.

Батерии сами по себе малце потешко за нарачка тука, ако не и невозможно, од мое искуство до сега не сум успеал, а верувај сум пробал бар десетина пати. А целосно лаптоп нема зошто да не може. Ако биле батериите проблем премногу уреди не ќе сме можеле да ги нарачаме.
Мислев дека ризична пратка од експлозија или пожар - батерија од лаптоп па има проблем со испорака и внес во пошта или царина - штом е така 3 лаптопи ти поминале - нема проблем (y)

ZelenaJabuka

read-only
30 септември 2021
40
24
Ај уште ова да прашам. При нарачка на телефон и лаптоп со вкупна цена од 2 000 евра, се плашам да не ми кажат нашиве да платам 18 посто ДДВ на целата сума, место 5 посто за лаптопот и 18 посто за телефонот. Има некој нарачувано вака повеќе производи од различна ДДВ категорија ?

Godlike

lurker
11 октомври 2014
881
1.012
Ај уште ова да прашам. При нарачка на телефон и лаптоп со вкупна цена од 2 000 евра, се плашам да не ми кажат нашиве да платам 18 посто ДДВ на целата сума, место 5 посто за лаптопот и 18 посто за телефонот. Има некој нарачувано вака повеќе производи од различна ДДВ категорија ?
Во фактурата од CU сите производи стојат оделно, така да цариникот ја гледа таа фактура и одредува царина и ДДВ за секоја категорија.

Едит: Нарачки од Computer Universe За нарачки над 800е, прочитај си.

Последна промена:

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Во фактурата од CU сите производи стојат оделно, така да цариникот ја гледа таа фактура и одредува царина и ДДВ за секоја категорија.
Јас нарачував од Thomann роба што се царини по различни ставки. Цариникот ми стави 9% (+18%) на се топтан, иако имаше фактура со различни ставки. Е сега, мене ми беше во полза помалата царинска ставка, така да не терав мак на конец...

Godlike

lurker
11 октомври 2014
881
1.012
Јас нарачував од Thomann роба што се царини по различни ставки. Цариникот ми стави 9% (+18%) на се топтан, иако имаше фактура со различни ставки. Е сега, мене ми беше во полза помалата царинска ставка, така да не терав мак на конец...
Кога нарачуваш најдобро е кога праќаш меил на ципошта да го ставиш бројот од тарифникот на секој продукт што си порачал, сигурно си порачал слушалки и си платил 9% царина и 18% ддв.
А ако цариникот направил грешка на повеќе продукти, тогаш можи да си поднесиш жалба за да биди корегирано.

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Малце касно ја најдов темава (откако направив порачка) ама немам многу време да ја читам цела тема па да прашам некој да го сподели тоа шифрарникот со цени за царина/ддв да си пресметам колку плус ќе ми дојде?
Или ако знае некој да кажи колку се ставките точно.... за роботска правосмукалка станува збор.

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Малце касно ја најдов темава (откако направив порачка) ама немам многу време да ја читам цела тема па да прашам некој да го сподели тоа шифрарникот со цени за царина/ддв да си пресметам колку плус ќе ми дојде?
Или ако знае некој да кажи колку се ставките точно.... за роботска правосмукалка станува збор.
За правосмукалки со моќност што не надминува 1.500 W и со вреќичка за прашина или друг сад за собирање со капацитет што не надминува 20 л е 15% плус ДДВ. Ќе те фати сигурно преку 700 евра. Се исплати?

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
За правосмукалки со моќност што не надминува 1.500 W и со вреќичка за прашина или друг сад за собирање со капацитет што не надминува 20 л е 15% плус ДДВ. Ќе те фати сигурно преку 700 евра. Се исплати?
Го нема тој модел во МК... само основниот го има.... така да... се исплати ;)
Ако поминам само со 100че плус де :)

ЕДИТ: Ценава рипнала на сајтот.... јас го платив испод 600еур со сите трошкови вклучени.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.301
5.286
Скопје
hackitfree.github.io
Го нема тој модел во МК... само основниот го има.... така да... се исплати ;)
Ако поминам само со 100че плус де :)

ЕДИТ: Ценава рипнала на сајтот.... јас го платив испод 600еур со сите трошкови вклучени.
Можеби ја гледаш со вклучен ВАТ. Логиран си на профилот на ЦУ ? Или од друг уред си ја видел цената ?

1667408379658.png

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Можеби ја гледаш со вклучен ВАТ. Логиран си на профилот на ЦУ ? Или од друг уред си ја видел цената ?

Погледнете го атачментот 118456
По таа ја порачав....
Сеа со incl. VAT ми ја давало дека одлогиран ама не забележав пошо ја следам веќе некое време оти секојдневно ги менуваат цените па ја темпирав да ми биде испод 600еур со сите вклучени трошкови.... чинам имаше нешо такво за испод таа сума да не се плаќа царини или што знам не сум сигурен како оди тоа....
Како и да е кај нас го има само основниот модел и е скоро иста цена ~550 еур... така да оваа и да ми дојде 100-150 плус би било океј.... ама ќе видиме.

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
По таа ја порачав....
Сеа со incl. VAT ми ја давало дека одлогиран ама не забележав пошо ја следам веќе некое време оти секојдневно ги менуваат цените па ја темпирав да ми биде испод 600еур со сите вклучени трошкови.... чинам имаше нешо такво за испод таа сума да не се плаќа царини или што знам не сум сигурен како оди тоа....
Немаш шпедитерски услуги за испод 800 евра. Царина секако се плаќа. И ДДВ.
така да оваа и да ми дојде 100-150 плус би било океј.... ама ќе видиме.
Едит: кога се работи за компјутерски делови тогаш нема царина само ДДВ. Ти си нарачал правосмукалка. Апропо коментарот што следи...

Последна промена:

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.301
5.286
Скопје
hackitfree.github.io
По таа ја порачав....
Како и да е кај нас го има само основниот модел и е скоро иста цена ~550 еур... така да оваа и да ми дојде 100-150 плус би било океј.... ама ќе видиме.
Затоа ти кажав - некогаш знае со вклучен ВАТ да ги даде цените ;)
Инаку под 800е е за неплаќање тие 2000ден додатни (царина) ама тоа сосе поштарина треба под 800е да ти испадне. Во твојот случај е ок..Мислам 50е максимум ќе платиш - јас за картица од 500е сосе поштарина - тука платив 1800ден данок кога ја подигав пратката...Царина нормално пошто е под 800е - не платив

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.489
7.758
Скопје
www.facebook.com
Затоа ти кажав - некогаш знае со вклучен ВАТ да ги даде цените ;)
Инаку под 800е е за неплаќање тие 2000ден додатни (царина) ама тоа сосе поштарина треба под 800е да ти испадне. Во твојот случај е ок..Мислам 50е максимум ќе платиш - јас за картица од 500е сосе поштарина - тука платив 1800ден данок кога ја подигав пратката...Царина нормално пошто е под 800е - не платив
А да ја платеше сеа 250е немаше ни данок од 18% да платеше :D

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.301
5.286
Скопје
hackitfree.github.io
А да ја платеше сеа 250е немаше ни данок од 18% да платеше :D
Да бе Пане ама кој да чека - па малку ли чекав тука на форумов - отеков - и плус немаш ти 6700ХТ за 250е - тие се 6600ХТ - а евтини се нема што (y)

GligorGigs

read-only
1 март 2015
44
11
Kumanovo
GligorGigs's setup  
Processor & Cooler
I7 3770K 4.5ghz CM 212 evo
Motherboard
asus p67
Storage
Kingston SSD 64gb + 1TB HDD
PSU
620w CM silent
RAM
16GB DDR3
Video card
Sapphire radeon r9 270x 2GB
Case
zalman z11
Mouse
Steel Series rival 100
Keyboard
Cooler master devastator
Audio
Razer Kraken 7.1 chroma
Monitor
BenQ Zowie 24" 60hz 1ms
OS
win 10
Здраво, имам нарачано графичка од Computer Universe (150€ ), на тракингот уште на 2.11 е на царина, на пошта мк не излегува ништо. Колку денови отприлика ке чекам и како оди процедурата? Има ли негде да се јавам да прашам? Фала унапред, поздрав.

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
525
910
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
12700F / Arctic Liquid Freezer II 240
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
1TB Firecuda 520 SSD / 500GB Kioxia Exceria SSD / 1TB WD HDD
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
32GB G.Skill Aegis 3200 MHz
Video card
EVGA 3080 FTW3 Ultra 10GB
Case
Modecom Volcano Amirani White
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Cooler Master MK730 Brown Switches
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
Здраво, имам нарачано графичка од Computer Universe (150€ ), на тракингот уште на 2.11 е на царина, на пошта мк не излегува ништо. Колку денови отприлика ке чекам и како оди процедурата? Има ли негде да се јавам да прашам? Фала унапред, поздрав.
Провервај на DHL тракинг или на МК Пошта тракинг, ко ќе ти пиши дека е на царина тогаш е стигната. Иначе ќе седи дека е тргната од Германија без известување недела дена негде, ако не и 10 дена макс. Ко ќе ти пиши на царина, ќе се јавиш во пошта и ќе ти средат работа. Пиши ми порака ќе ти дам број од чоек во поштата ако сакаш да ти заврши за побрзо оти иначе ќе чекаш.

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Некој друг чека пратка од CU моментално?
ДХЛ тракингот вели утрово стигнала во МК.

Tu, 08.11.2022, 09:35, Macedonia The shipment has arrived in the destination country/destination area
Sa, 05.11.2022, 06:30, Frankfurt am Main Airport, Germany

Ама тракинг формата на posta.com.mk не работи веќе цела недела.... ако не и повеќе....
Совет што да се праи сеа? Од Прилеп сум....
Да почекам ден-два пред да појдам да ја барам во пошта во Прилеп.... или уште денес телефони маилови да пишувам?

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.301
5.286
Скопје
hackitfree.github.io

Tu, 08.11.2022, 09:35, Macedonia The shipment has arrived in the destination country/destination area

Ама тракинг формата на posta.com.mk не работи веќе цела недела.... ако не и повеќе....
Да почекам ден-два пред да појдам да ја барам во пошта во Прилеп.... или уште денес телефони маилови да пишувам?
Нa [email protected] испрати скриншот од страната каде е нарачано (ордер менаџмент и фактурата од страницата на ЦУ) и чекај царина да ја пуштат у пакетско Скопје - После од таму ќе ја прераспоредат за Прилеп да ти ја пратат и ....

И че си ја подигниш :)
Еве ти страна
Па ако сакаш ѕвони - замарај дур не ја пуштат царина - Таму се чека најмногу - од 2 до 15дена .

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Во пошта абер немаат.... системот паднат.... ако дојдело нешто ќе ми јавеле :)
А интернационалнион DHL тракинг не верувам повеќе да се ажурира со следните статуси кај нас....

Па им пишав маил на [email protected] како што сум пишувал претходно со тракинг број и скриншот од ЦУ нарачки, пдф фактура и трансакциски експорт од НЛБ.
Утре може и ќе им звонам на телефонон што е за контакт оставен.... ако кренат...

GligorGigs

read-only
1 март 2015
44
11
Kumanovo
GligorGigs's setup  
Processor & Cooler
I7 3770K 4.5ghz CM 212 evo
Motherboard
asus p67
Storage
Kingston SSD 64gb + 1TB HDD
PSU
620w CM silent
RAM
16GB DDR3
Video card
Sapphire radeon r9 270x 2GB
Case
zalman z11
Mouse
Steel Series rival 100
Keyboard
Cooler master devastator
Audio
Razer Kraken 7.1 chroma
Monitor
BenQ Zowie 24" 60hz 1ms
OS
win 10

Јас чекам од CU, на 02.11 е стигната, уште е на царина, немам новости.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно