Nikola100
poweruser
И мене ме интересира - можеби ќе порачам лаптоп - за батеријата на лаптопот нема проблем преку царина? (дека нели заради тоа можеле да ја вратат пратката)Какво инфо ти треба поточно?
И мене ме интересира - можеби ќе порачам лаптоп - за батеријата на лаптопот нема проблем преку царина? (дека нели заради тоа можеле да ја вратат пратката)Какво инфо ти треба поточно?
Искрено прв пат слушам за ова, а три лаптопи до сега сум нарачал баш од CU, последниот пред година нешто. Се и сешто земам од таму, вчера и принтер нарачавИ мене ме интересира - можеби ќе порачам лаптоп - за батеријата на лаптопот нема проблем преку царина? (дека нели заради тоа можеле да ја вратат пратката)
Мислев дека ризична пратка од експлозија или пожар - батерија од лаптоп па има проблем со испорака и внес во пошта или царина - штом е така 3 лаптопи ти поминале - нема проблемИскрено прв пат слушам за ова, а три лаптопи до сега сум нарачал баш од CU, последниот пред година нешто. Се и сешто земам од таму, вчера и принтер нарачавДа не постои toner ban случајно?
се зезам малце.
Батерии сами по себе малце потешко за нарачка тука, ако не и невозможно, од мое искуство до сега не сум успеал, а верувај сум пробал бар десетина пати. А целосно лаптоп нема зошто да не може. Ако биле батериите проблем премногу уреди не ќе сме можеле да ги нарачаме.
Веќе му одговори на Никола, тоа ме интересираше и мене. Ми ја реши дилемата со одговорот, и се израдувавКакво инфо ти треба поточно?
Во фактурата од CU сите производи стојат оделно, така да цариникот ја гледа таа фактура и одредува царина и ДДВ за секоја категорија.Ај уште ова да прашам. При нарачка на телефон и лаптоп со вкупна цена од 2 000 евра, се плашам да не ми кажат нашиве да платам 18 посто ДДВ на целата сума, место 5 посто за лаптопот и 18 посто за телефонот. Има некој нарачувано вака повеќе производи од различна ДДВ категорија ?
Јас нарачував од Thomann роба што се царини по различни ставки. Цариникот ми стави 9% (+18%) на се топтан, иако имаше фактура со различни ставки. Е сега, мене ми беше во полза помалата царинска ставка, така да не терав мак на конец...Во фактурата од CU сите производи стојат оделно, така да цариникот ја гледа таа фактура и одредува царина и ДДВ за секоја категорија.
Кога нарачуваш најдобро е кога праќаш меил на ципошта да го ставиш бројот од тарифникот на секој продукт што си порачал, сигурно си порачал слушалки и си платил 9% царина и 18% ддв.Јас нарачував од Thomann роба што се царини по различни ставки. Цариникот ми стави 9% (+18%) на се топтан, иако имаше фактура со различни ставки. Е сега, мене ми беше во полза помалата царинска ставка, така да не терав мак на конец...
За правосмукалки со моќност што не надминува 1.500 W и со вреќичка за прашина или друг сад за собирање со капацитет што не надминува 20 л е 15% плус ДДВ. Ќе те фати сигурно преку 700 евра. Се исплати?Малце касно ја најдов темава (откако направив порачка) ама немам многу време да ја читам цела тема па да прашам некој да го сподели тоа шифрарникот со цени за царина/ддв да си пресметам колку плус ќе ми дојде?
Или ако знае некој да кажи колку се ставките точно.... за роботска правосмукалка станува збор.
Го нема тој модел во МК... само основниот го има.... така да... се исплатиЗа правосмукалки со моќност што не надминува 1.500 W и со вреќичка за прашина или друг сад за собирање со капацитет што не надминува 20 л е 15% плус ДДВ. Ќе те фати сигурно преку 700 евра. Се исплати?
По таа ја порачав....Можеби ја гледаш со вклучен ВАТ. Логиран си на профилот на ЦУ ? Или од друг уред си ја видел цената ?
Погледнете го атачментот 118456
Немаш шпедитерски услуги за испод 800 евра. Царина секако се плаќа. И ДДВ.По таа ја порачав....
Сеа со incl. VAT ми ја давало дека одлогиран ама не забележав пошо ја следам веќе некое време оти секојдневно ги менуваат цените па ја темпирав да ми биде испод 600еур со сите вклучени трошкови.... чинам имаше нешо такво за испод таа сума да не се плаќа царини или што знам не сум сигурен како оди тоа....
Едит: кога се работи за компјутерски делови тогаш нема царина само ДДВ. Ти си нарачал правосмукалка. Апропо коментарот што следи...така да оваа и да ми дојде 100-150 плус би било океј.... ама ќе видиме.
Затоа ти кажав - некогаш знае со вклучен ВАТ да ги даде ценитеПо таа ја порачав....
Сеа со incl. VAT ми ја давало дека одлогиран ама не забележав пошо ја следам веќе некое време оти секојдневно ги менуваат цените па ја темпирав да ми биде испод 600еур со сите вклучени трошкови.... чинам имаше нешо такво за испод таа сума да не се плаќа царини или што знам не сум сигурен како оди тоа....
Како и да е кај нас го има само основниот модел и е скоро иста цена ~550 еур... така да оваа и да ми дојде 100-150 плус би било океј.... ама ќе видиме.
А да ја платеше сеа 250е немаше ни данок од 18% да платешеЗатоа ти кажав - некогаш знае со вклучен ВАТ да ги даде цените
Инаку под 800е е за неплаќање тие 2000ден додатни (царина) ама тоа сосе поштарина треба под 800е да ти испадне. Во твојот случај е ок..Мислам 50е максимум ќе платиш - јас за картица од 500е сосе поштарина - тука платив 1800ден данок кога ја подигав пратката...Царина нормално пошто е под 800е - не платив
Да бе Пане ама кој да чека - па малку ли чекав тука на форумов - отеков - и плус немаш ти 6700ХТ за 250е - тие се 6600ХТ - а евтини се нема штоА да ја платеше сеа 250е немаше ни данок од 18% да платеше![]()
И такви имав пред некој месец, ги дадов и тие 250 само без гаранција беа.6700ХТ за 250е
Провервај на DHL тракинг или на МК Пошта тракинг, ко ќе ти пиши дека е на царина тогаш е стигната. Иначе ќе седи дека е тргната од Германија без известување недела дена негде, ако не и 10 дена макс. Ко ќе ти пиши на царина, ќе се јавиш во пошта и ќе ти средат работа. Пиши ми порака ќе ти дам број од чоек во поштата ако сакаш да ти заврши за побрзо оти иначе ќе чекаш.Здраво, имам нарачано графичка од Computer Universe (150€ ), на тракингот уште на 2.11 е на царина, на пошта мк не излегува ништо. Колку денови отприлика ке чекам и како оди процедурата? Има ли негде да се јавам да прашам? Фала унапред, поздрав.
Нa [email protected] испрати скриншот од страната каде е нарачано (ордер менаџмент и фактурата од страницата на ЦУ) и чекај царина да ја пуштат у пакетско Скопје - После од таму ќе ја прераспоредат за Прилеп да ти ја пратат и ....Некој друг чека пратка од CU моментално?
ДХЛ тракингот вели утрово стигнала во МК.
Tu, 08.11.2022, 09:35, Macedonia The shipment has arrived in the destination country/destination area
Sa, 05.11.2022, 06:30, Frankfurt am Main Airport, Germany
Ама тракинг формата на posta.com.mk не работи веќе цела недела.... ако не и повеќе....
Совет што да се праи сеа? Од Прилеп сум....
Да почекам ден-два пред да појдам да ја барам во пошта во Прилеп.... или уште денес телефони маилови да пишувам?
Јас чекам од CU, на 02.11 е стигната, уште е на царина, немам новости.Некој друг чека пратка од CU моментално?
ДХЛ тракингот вели утрово стигнала во МК.
Tu, 08.11.2022, 09:35, Macedonia The shipment has arrived in the destination country/destination area
Sa, 05.11.2022, 06:30, Frankfurt am Main Airport, Germany
Ама тракинг формата на posta.com.mk не работи веќе цела недела.... ако не и повеќе....
Совет што да се праи сеа? Од Прилеп сум....
Да почекам ден-два пред да појдам да ја барам во пошта во Прилеп.... или уште денес телефони маилови да пишувам?
MONITOR 24.5" BENQ XL2586X+ Zowie,Fast TN, 1ms, 600Hz DyAc™ 2, Wide, Full HD, 3xHDMI, DP,Headphone+Mic jack
61.500,00 ден
HDD 3,5" 12TB WD PURPLE PRO 7200RPM 512MB 24x7 SATAIII WD122PURP
30.120,00 ден
MONITOR 14,5" CORSAIR XENEON EDGE PORTABLE, LCD, 2560 x 720, HDMI, USB-C DP, Black, CC-9011306-WW
16.680,00 ден
MB AM5 B850-A GAMING WIFI 7 ASUS 4xDDR5 8000Mhz (O.C), DP, HDMI, 2xPCI-Ex16 5.0, 4xM.2, 2xSATA6, BT 5.4, 90MB1J50-M0EAY0
15.360,00 ден
WEB CAMERA ELGATO FACECAM 4K STUDIO USB TYPE C, Black, 10WAF9901
15.260,00 ден
MOUSE WIRED A4TECH Bloody Gaming, L65 Max Honeycomb , RGB, USB, 12000CPI, Black
990,00 ден