Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

МК Транспорт - веб сајт + апликација за пребарување на автобуски и железнички линии

BrankoD

read-only
31 август 2012
23
24
Здраво Дечки, со задоволство сакам да ви ја претставам веб страната и мобилните апликации за МК Транспорт!

МК Транспорт сега е целосен сервис кој овозможува пребарување на автобуски и железнички линии, време на пристигнување и нивните рути, достапен за сите и од секаде.

Пронајдете го Вашиот возен ред без лутање и јавување по телефони. :D

На почеток мк транспорт беше достапен само за корисниците на windows phone, но сега е достапен и за android и на веб.

Линк до страната:
http://mktransport.mk/

Линк до Windows Phone апликацијата:
http://www.windowsphone.com/mk-mk/store/app/mk-transport/29c3ae8d-96cc-4728-ae60-e44645801aaa

Линк до Android апликацијата:
https://play.google.com/store/apps/details?id=io.brankodimitrijoski.MkTransport

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.574
На вебстраницата кога се пишува локацијата мора да почекаш да ти даде предлог и да го одбереш тоа за да ги прикаже резултатите инаку не покажува резултати само текст ако е пишано. Средете го полето со влезните податоци за пребарување.

BrankoD

read-only
31 август 2012
23
24
IOS е проблем затоа што немам девелопер акаунт, меѓутоа има мобилна верзија од сајтот која е добро оптимизирана и работи прилично брзо.
Во блиска иднина планот ми е да објавам апликација и за ios. :)

На вебстраницата кога се пишува локацијата мора да почекаш да ти даде предлог и да го одбереш тоа за да ги прикаже резултатите инаку не покажува резултати само текст ако е пишано. Средете го полето со влезните податоци за пребарување.
Да и веб страницата и апликациите работат на тој принцип, но ти благодарам за сугестиите ќе го корегирам тоа :)

Изменето од модератор:

D3N1EL

poweruser
10 август 2010
2.922
1.535
Ми се свиѓа дизајнот, само морам една забелешка - пошто ептен ми боде очи.
#plannerWrapper напрајте го целосно бело, наместо 0.7 - чисти ќец :), а може и height 150px. Според мене подобро би изгледало.

Последна промена:

Software

lurker
15 август 2007
591
357
до сега приметив мала грешка за Кичево заменете го името на превозникот Симекс Ексклузив сега на нивно место се Делфина Турс за секој случај да нема забуни :) само напред

BrankoD

read-only
31 август 2012
23
24
до сега приметив мала грешка за Кичево заменете го името на превозникот Симекс Ексклузив сега на нивно место се Делфина Турс за секој случај да нема забуни :) само напред
Фала за информацијата, ќе го сменам името на превозникот :)

caki

hello world
1 август 2010
481
152
Јас мислам дека наместо пишување на името на градот, подобро би било истите да бидат понудени во drop-down листа.

tenkot

hello world
26 јули 2009
57
149
Мислам дека би било добро да се додаде опција за купување на билет онлајн и истите да може да се печатат дома, да се скенира qr код од телефон и сл.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.226
18.922
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Така ми се чини или не прифаќа ако го внесеш градот со мала буква? Исто, работи и само со кирилица, мозеби треба да се воведе дропдаун листа за да ги избегнеш овие моменти, незнам како работи апликацијата на мобилен, ама ХТЦ на пример немаат македонска поддршка.

tenkot

hello world
26 јули 2009
57
149
Така ми се чини или не прифаќа ако го внесеш градот со мала буква? Исто, работи и само со кирилица, мозеби треба да се воведе дропдаун листа за да ги избегнеш овие моменти, незнам како работи апликацијата на мобилен, ама ХТЦ на пример немаат македонска поддршка.
Истото и јас го забележав, не работи на латиница. За некои градови ако не го знаеш превозникот невозможно е да избереш без dropdown.

caki

hello world
1 август 2010
481
152
Истото и јас го забележав, не работи на латиница. За некои градови ако не го знаеш превозникот невозможно е да избереш без dropdown.
Доколку не го внесеш превозникот ги листа сите превозници кои вршат превоз од до наведените градови.

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Југ Турист Куманово не посоти со години. Сега мислам дека е Руле.
И автобуска линија преку Никуштак за Скопје не постои повеке.

Контактирај ги сите аутобуски станици да ти пратат ред на возење. Така имаш секогаш точни информации. Дизајнот е добар ама информациите не се најнови.

BrankoD

read-only
31 август 2012
23
24
Јас мислам дека наместо пишување на името на градот, подобро би било истите да бидат понудени во drop-down листа.
Премногу станици се за да се сместат во drop-down. Можеби за pc е ок но за мобилен се премногу :)

BrankoD

read-only
31 август 2012
23
24
Мислам дека би било добро да се додаде опција за купување на билет онлајн и истите да може да се печатат дома, да се скенира qr код од телефон и сл.

Ова е се супер, и јас размислував за купување на онлајн билети и за автобуски и за железнички сообраќај и мислам дека како идеа е топ и би било супер да го има, меѓутоа мислам дека малку потешко би можело да се реализира.

Не е проблем техничкиот дел да се испрограмира тоа, туку проблемот е на другата страна што сеуште овие работи во нашава држава се сваќаат како луксуз и непотребни работи :(

Најтешкиот дел беше да се доведе сервисот до некоја основна верзија со оглед на тоа дека го работам самостојно во слободно време :)
Сега е многу полесно да се додаваат features на сајтот и да се прават оптмизации.

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.574
Купуваш карта онлајн стасуваш таму и автобусот или нема да дојде или нема место за седење.
Кој не патувал со автобус или воз незнае што е патешествие, не знам дали знаете дека карти на билетари не се продаваат се до моментот додека не се појави на перон и не се уверат дека има место, не па некој да ти продава пред време онлајн.

BrankoD

read-only
31 август 2012
23
24
Купуваш карта онлајн стасуваш таму и автобусот или нема да дојде или нема место за седење.
Кој не патувал со автобус или воз незнае што е патешествие, не знам дали знаете дека карти на билетари не се продаваат се до моментот додека не се појави на перон и не се уверат дека има место, не па некој да ти продава пред време онлајн.

Ситуацијава во нашава држава со автобускиот и железничкот сообраќај е катастрофа и најтрагично е што не се ни трудат да го подобрат тоа, туку напротив оди само на полошо. Пример во моментов за железничкиот сообраќај освен за Скопје за другите станици телефонските броеви се во прекин и единствен начин да добиеш информација е да појдеш до самата железничка станица и да ги прашаш вработените од македонски железници.

Пошто често патувам и нормално секое патување е посебна приказна за себе и знам низ кои се проблеми наидуваме, ме поттикна да го изработам овој сервис, кој се надевам во иднина ќе биде навистина корисен за сите и барем да се доближиме до сервисите што ги нудат европските држави :)

Vampo

hello world
24 октомври 2010
366
257
Апликацијава е одлична и генерално добар интерфејс и фунцкионалности. Меѓутоа, нејќам да бидам кењатор, али мислам дека се доволно македонски апликации кои даваат информации за возни редови, ЈСП и слично. Едноставно мислам дека треба да се прават друг вид на апликации кои би генерирале некој приход. Искрено мислам дека апликацијава е само потрошено време, но се надевам дека ќе направите нови апликации кои реално би биле потребни. Јас мислам дека македонските АПП девелопери се способни да направат покреативни и покорисни апликации од возни редови.

Dinamit

hello world
25 мај 2013
440
618
ја пробав апликацијава и после 10 минути ја избришав.Другар многу багови има апликацијава кај мене.И како е ова внеси превозник.Од кај да знам кој иде на пример до Битола???
Те подржувам но има уште многу многу да работиш овде бато.

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.574
ја пробав апликацијава и после 10 минути ја избришав.Другар многу багови има апликацијава кај мене.И како е ова внеси превозник.Од кај да знам кој иде на пример до Битола???

Си ги решил проблемите со баговите откако си ја избришал. Веќе кога си инсталирал и си потрошил 10 мин од времето барем кажи кои се баговите за да ги решат.
Инаку тоа со превозниците е една од опциите може ти да пребаруваш по локации.

BrankoD

read-only
31 август 2012
23
24

Превозник не е задолжително поле, доколку не внесиш превозик ти ги прикажува сите линии од сите превозници кои сообраќаат на тие линии.
Можеби треба да размислам да подобрам UX на планерот, затоа што очигледно не е доволно едноставен и јасен за користење :)

BrankoD

read-only
31 август 2012
23
24
Апликацијава е одлична и генерално добар интерфејс и фунцкионалности. Меѓутоа, нејќам да бидам кењатор, али мислам дека се доволно македонски апликации кои даваат информации за возни редови, ЈСП и слично. Едноставно мислам дека треба да се прават друг вид на апликации кои би генерирале некој приход. Искрено мислам дека апликацијава е само потрошено време, но се надевам дека ќе направите нови апликации кои реално би биле потребни. Јас мислам дека македонските АПП девелопери се способни да направат покреативни и покорисни апликации од возни редови.

Секој си има право на свое мислење и нормално аналогно на тоа или ти се свиѓа апликацијата или не.
Во однос на тоа дали е залудно потрошено време и дека не е потребна, не се согласувам и напротив, мислам дека апликацијата решава проблем со кој што се соочуваме сите ние кои што често патуваме и планирам да инвестирам повеќе во овој сервис и да го усовршам за на крај не испадне дека е навистина залудно потрошено време :)

Software

lurker
15 август 2007
591
357
Приметив нешто во апликацијава и мислам дека не е баш прегледно мн збунувачки е направено кога имаш наведено кои автобуси ги има секој ден а кои автобуси ги има само во летна сезона. Види некако тие автобуси што возат во јули и август обележи ги на пример со др боја цело поле да е со жилта боја што ќе асоцира на лето :D неможам да бројам полиња па да видам дали сум на 5то поле или на 8мо поле

BrankoD

read-only
31 август 2012
23
24
Приметив нешто во апликацијава и мислам дека не е баш прегледно мн збунувачки е направено кога имаш наведено кои автобуси ги има секој ден а кои автобуси ги има само во летна сезона. Види некако тие автобуси што возат во јули и август обележи ги на пример со др боја цело поле да е со жилта боја што ќе асоцира на лето :D неможам да бројам полиња па да видам дали сум на 5то поле или на 8мо поле
хехе, добра конструктивна забелешка :) , ова дефенитивно ќе го имплементирам.
Моментално режимот на сообраќање можеш да го видиш во страницата за детали, веднаш под името на линијата.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно