Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Македонски Пошти - Општа Дискусија

Како сте задоволни од услугите на Македонски Пошти?

• Вкупно гласале
    722

Gaston

user
9 февруари 2011
1.729
3.159
Gaston's setup  
Audio
AR
Работи ли тракингот на мк пошта?
Ко да е заглавен неколку дена.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.290
5.269
Скопје
hackitfree.github.io
Можно е да си баниран 24ч - така прават ако многу проверуваш - пробај од друг уред или моб.. Сега моментално работи...

• ми се допаѓа
Реакции: thrw

FiC DoGG

user
17 април 2007
1.042
1.098
www.behance.net
FiC DoGG's setup  
Processor & Cooler
i7 2600k Noctua NH D14
Motherboard
Asus Sabertooth P67
Storage
840 pro 128GB + 500GB HDD + 1000GB HDD
PSU
CM Real Power 550W
RAM
2x4GB DDR3 1333
Video card
Gigabyte GTX 760 2GB
Case
CM Centurion 5
Mouse
A4tech X7
Monitor
2x Dell U2412m
OS
Windows 8.1 Pro
Серверот на пошта е 100% некаде во пошта, и обавезно за празници и продолжени викенди не работи, најверојатно го гасат од штек :LOL:

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Французи праќаат и во рок од 7 дена стига во МК. После тоа фатил празник, фатил штрајк, фатил Цобе од пакетско продужен ручек со 6-7 пива....

И овие ми праќаат мејл као демек леле леле да не сме утнале со адресата нешто. Хаха им викам велкам то мацкедонија

1666793400833.png

spiritfly

hello world
19 август 2011
134
178
После долги 20 дена, апдејт на статусот од царина до 1005. 20 дена во неизвесност и без никој да те информира. Се заради таа пуста лежарина да ја наплатат. Ако не е тоа, значи е мрзеливост и неработење или немање капацитет.

Како и да е, проектот пропаднат. Илјадници рецензии веќе се објавија и од прв, последен ја добивам пратката благодарение на царина.

20+ години тапкање во место, неадаптирани процедури на новите трендови и технологии. Неефикасноста и своеволието на овој веќе бескорисен процес наречен царинење ќе уништи уште многу потенцијални бизниси во развој и ќе испади огромен број млади перспективни луѓе од државата. Како и во се друго и овде треба реформи, адаптација и прилагодување кон светските трендови ако сакаме да оставиме подобро место и услови за живеење за младите овде.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.294
11.826
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Како и да е, проектот пропаднат. Илјадници рецензии веќе се објавија и од прв, последен ја добивам пратката благодарение на царина.
Те читам другар и се чудам што зборуваш и како размислуваш. Ако ти е толку итно и зависи бизнис од навремен шипинг, ќе си порачаш преку дхл експрес или федекс и ќе си платиш за брзата услуга па ќе си бидеш прв во својата категорија. Ти сакаш ем да поминеш без пари ем да завртиш бизнис. Не иде тоа така.

spiritfly

hello world
19 август 2011
134
178
Те читам другар и се чудам што зборуваш и како размислуваш. Ако ти е толку итно и зависи бизнис од навремен шипинг, ќе си порачаш преку дхл експрес или федекс и ќе си платиш за брзата услуга па ќе си бидеш прв во својата категорија. Ти сакаш ем да поминеш без пари ем да завртиш бизнис. Не иде тоа така.

Другар, јас не одлучувам за шипинг, друг одлучува. Kickstarter кампања е тоа, десетици илјади бекери има на кампања, дали мислиш дека некој тебе ќе ти даде специјален третман како сакаш да ти ја испратат? Во цел свет тоа вака функционира. Секој ден следам на кој како му стига пратката, никој ниту еден од нормална држава, па и ненормална, не се пожалил дека на царина му ја држеле пратката 20 дена и без да биде известен и слични глупости. Само тука ова го има. На грешка адреса реагираш.

Ти сакаш ем да поминеш без пари ем да завртиш бизнис. Не иде тоа така.

Баш вака иде, само овде не. Наброј ми колку индустрии носат пари од странство во државата? Епа ова е вид на бизнис што може да почне да носи пари од странски компании. Каде мислиш дека ќе се трошат ваквите пари? Нормално во Македонија. Таквите бизниси треба да се поддржуваат и помагаат на секој можен начин, па ако треба и да се субвенционираат во вид на стартапи итн..

Инаку за волја на вистината дури и со ДХЛ Експрес ќе каснеше со денови може и недела пак поради бирократските процедури. Македонија е мала земја и не прпаѓа во ЕУ. Немаме канали за секој производ од светот, така да нормално дека повеќето граѓани ќе порачуваат од странство. Ама со вакви неефикасни процедури во царинење и се друго нормално дека тоа е отежнато и многу се откажуваат. Размисли колку многу енергија се губи секојдневно на вакви глупости од луѓе кои би можеле да придонесат во општеството. Дури и самите царинарници се мачат и не можат да постигнат. Бидејки пратки има многу и се повеќе ќе има. Трендот е тој секаде во светот. А Македонија е затворена мала земја, така да мора да има олеснувања и модернизирање што побрзо во овој дел.

Последна промена:

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.290
5.269
Скопје
hackitfree.github.io
Другар, јас не одлучувам за шипинг, друг одлучува. Kickstarter кампања е тоа, десетици илјади бекери има на кампања, дали мислиш дека некој тебе ќе ти даде специјален третман како сакаш да ти ја испратат? Во цел свет тоа вака функционира. Секој ден следам на кој како му стига пратката, никој ниту еден од нормална држава, па и ненормална, не се пожалил дека на царина му ја држеле пратката 20 дена и без да биде известен и слични глупости. Само тука ова го има. На грешка адреса реагираш.
Кога бараше совет - истиве не се јавија да помогнат и совет да дадат - сега кога е завршена работата и ќе се пожали човек на нешто - саде препаметни се јавуваат да те поучат како требало... И дека „Твоја грешка било „ ... :confused:

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.294
11.826
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Бидејќи имам доста развиен сајт за board games, ги замолив да ми ја испратат меѓу првите во замена на review.
Исто си можел да ги замолиш и да ти ја испратат преку DHL Express.
Од илјадници поддржувачи на нивната кампања, дечките ми ја испратија мене меѓу првите во светот.
Значи можеш да си дозволиш посебен третман од нивна страна.
Цел мој проект граден со години кој вади пари и е сајт за почит од сериозни издавачи сега виси на конец.
Тука важи погоре напишаното.
Оваа пратка ми е од големо значење. Не се работи само за забавна игра туку личен проект кој ќе пропадне од нашата заостаната пракса и некадарност.
Исто и тука.

spiritfly

hello world
19 август 2011
134
178

Исто и тука.

Да знаев дека ќе седи толку време на царина, ќе побарав иако не мислам дека ќе се согласеа. Како што реков едвај ги замолив, не беше баш гак-на работата. Можат да реагираат за распоредот, ама начинот на испорака го хендла друг. Не знам како да ти објаснам како функционира еден Kickstarter Fulfilment на друштвена игра, ама не е едноставно. Не е тоа една фирма што ја хендла цела процедура. Илјадници пратки во ист период се хендлаат и инволвирани се различни контрактори по шемаза секоја земја.Подоцна кога играта ќе дојде во retail и ќе ја има низ продавници е друга приказна. Само тогаш е веќе касно за да бидеш прв со рецензија.

Исто така е доста голема кутија така да дури и да можело, мислам дека со цениве ДХЛ Експрес што ги имаат за Македонија ќе беше доста неисплатливо. Далеку понеисплатливо од која било друга европска земја. Да не ги спомнувам идиотските трошоци на аеродромските пратки за лежарини, шпедиции и ред други.. Сите добро ги знаете овде. Штом си запнал нека ти бидам јас негативецот во приказната. Ама луѓе пак ќе бегаат поради немање услови за стартапи и бизнис тоа ти го гарантирам. И не сите ќе си ги кажат маките онлајн.

gloria borger

hello world
10 мај 2018
447
841
херцажа

Исто и тука.

Морам да се согласам тука, ако било толку ептен битно и нож до коска па сега на конец виси и бизнисот и животот и животното дело, не требало да оставаш да има шанса да дојде до тоа или барем да ја намалиш шансата користејќи друг потег(друга пошта), а со потегов што си го извел(мк пошта) си оставил огромна шанса да дојде до ова што дошло.

Испратено од фрижидер Samsung 810 L Frost Free Side-by-Side

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.290
5.269
Скопје
hackitfree.github.io
Прашањето што треба да го поставиме е „Зошто поштата во нашата држава или царината не ги исполнила своите обврски и не го доставила тоа што е нарачано на време ! „

А не „Може за извесна сума итни пратки - преку Супер ДХЛ-МХЛ...„

Или треба да си се навикнеме „ А - па Македонска пошта и царина е тоа . Седи уживај - ЌЕ БИДЕ ! Ако не за 20 - за 30 дена сигурно „ - како што и пишуваме во постовите некој ко ќе праша за пратка... :(

Последна промена:

spiritfly

hello world
19 август 2011
134
178
Морам да се согласам тука, ако било толку ептен битно и нож до коска па сега на конец виси и бизнисот и животот и животното дело, не требало да оставаш да има шанса да дојде до тоа или барем да ја намалиш шансата користејќи друг потег(друга пошта), а со потегов што си го извел(мк пошта) си оставил огромна шанса да дојде до ова што дошло.

Испратено од фрижидер Samsung 810 L Frost Free Side-by-Side

Како што кажав, знаејки како функционираат камањите тешко дека ќе направеа нешто. Но се согласувам, сум можел барем да рпашам. Сум имал прилика и во Бугарија да го испорачаат од таму да го земам за најбрзо и без царина. Ама сакав да биде се подефолт. Некако имав поверење дека ќе го исхендлаат задоволително, а не вака.

Сето тоа не ја прави постапката на царина и целата гомнарија во процесирањето пратки на двете аеродромска и мак пошта царина исправна. Не споделувам овде за да ме жалите. Јас ќе се снајдам. Жално е што ситуацијата е ваква каква што е. Споделувам за да се покрене малце барем разум, револт или дај боже да допре до уши на некој од мајка роден, па да промени нешто во овие процеси. Желбата ми е овде да се создадат услови за онлајн контент креатори, маркетери и слични занаети. Па ако треба и за подброување чисто за лукзузирање. Зошто да не се израдувам на пратка како човек? Зошто да има стресови и неизвесности за нешто што со ќеиф си го купил и сакаш да му се израдуваш?

kirev

senior
31 мај 2010
9.045
7.719
Колку сме огуглани упм - наместо да ја дигнеме пошта у воздух, ние викаме ДХЛ. Па и да се лечи приватно, да се школува приватно, па и приватно обезбедување, па … После Цацко е крив што 75% од младите фаќаат џаде.

spiritfly

hello world
19 август 2011
134
178
Пристигна денес пратката. Многу коректен однос од македонска пошта. Самата царина беше проблемот. По разговор со поштарот ми кажа зошто се касни толку многу со пратки. Вели сум бил таму на лице место и сум имал прилика да видам како работат. Проблемот е што не работат по систем FIFO(First in First Out). Одбираат пратки за преглед на царина, ги забутуваат во некој ќош. Ако се затрупа твојата пратка ќе чекаш да ги исчистат прво сите врз неа што се натрупани. Ако се случи да има поголем обем на пратки може со месеци да си чекаш. Рече сум им забележил зошто така работат ама нели не е негова работа да се меша па..

Значи тоа е дами и господа проблемот за неефикасноста. Нема никаква организација во поштенска царина бидејки нема кој нив да им забележи дека се касни со пратки. Нема кој да ги контролира, па следствено не се замараат и си работат како им дојде.Кој го ебе крајниот корисник.

Да им стави некој пенали да плаќаат и кратење од плата за секоја закаснета пратка на ден, да видиш како магично ќе се организираат. Ама тоа само приватна фирма би го направила.

Чаре? Штом статусот ви се промени во Царина, веднаш јавувајте им се. Ако треба по повеќе пати на повеќе смени да се реагира. Дека ако се остави на нивна одговорност, може да си фаќа прашина пратката на рафт со недели, месеци..

spiritfly

hello world
19 август 2011
134
178
Од што ќе кратат, земат ниски плати и истите им се нередовни.

Не верувам дека тоа е причината за неефикасното работење. Повеќе е до немање одговорен да врши мониторинг на нивната работа. Инаку се согласувам дека треба да имаат пристојни плати, но со тоа мора да дојде и професионализам и ефикасна услуга. Да знам дека така ќе биде би излегол и на штрајк да ги поддржам ако треба.

ShootaBoy

read-only
25 октомври 2022
10
4
@spiritfly е во право.

Вчера сабајлето јас му се јавив, убо зборнав, ми рекоја дека за една ден че стаса, шо не верував. Ако не му се јавев како шо рекоја некои членови на форумов сè уште че си чекав. Ај едно шо не работата, него шо кур бараат да отвараат пратки? Не знам дали се случува кај секој то, ама кутијава буквално беше превијана со ленти (лепило) пошта за царинење 1006 Скопје. Само шо ги пресеков со скалпер лентите, ја отварам кутијата гледам корнето на еднио дел, после то внатре ја гледам графичката оригиналната кутија исто така напред искорнати делој, срејча графичката беше во ред. Кој кур не можам да сфатам ги тера да отвараат пратки. Барем ренген немаат да ги гледаат шо има како има внатре? Или гледаат за да штават нешто? Најверојатно че да е второто.

spiritfly

hello world
19 август 2011
134
178
@spiritfly е во право.

Вчера сабајлето јас му се јавив, убо зборнав, ми рекоја дека за една ден че стаса, шо не верував. Ако не му се јавев како шо рекоја некои членови на форумов сè уште че си чекав. Ај едно шо не работата, него шо кур бараат да отвараат пратки? Не знам дали се случува кај секој то, ама кутијава буквално беше превијана со ленти (лепило) пошта за царинење 1006 Скопје. Само шо ги пресеков со скалпер лентите, ја отварам кутијата гледам корнето на еднио дел, после то внатре ја гледам графичката оригиналната кутија исто така напред искорнати делој, срејча графичката беше во ред. Кој кур не можам да сфатам ги тера да отвараат пратки. Барем ренген немаат да ги гледаат шо има како има внатре? Или гледаат за да штават нешто? Најверојатно че да е второто.

Да, стандардна пракса е за жал тоа. И јас се изнервирав дека има лепенки и е отварана. А као демек треба да снимам Unboxing видео, смешки. Ај шо е отварана па и таа грозната трака кафеава нема шанси да ја скиреш на видео. Нема овде услови за креирање содржина, тоа е. Не сакав да го помислам и кажам ама преку Бугарија ќе треба се тоа да оди. Ако тргне проектот ќе треба да се преселам таму. Нема шанси да патувам 5 пати во месецот само за подигање најобични друштвени игри.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.290
5.269
Скопје
hackitfree.github.io
@spiritfly е во право.

Жаба . право да ти кажам досега ниеден не се пожалил на скината кутија од графичка. Ако почнале и тоа...„Оде Винча у ваздух„ :eek:

ShootaBoy

read-only
25 октомври 2022
10
4
Да, стандардна пракса е за жал тоа. И јас се изнервирав дека има лепенки и е отварана. А као демек треба да снимам Unboxing видео, смешки. Ај шо е отварана па и таа грозната трака кафеава нема шанси да ја скиреш на видео. Нема овде услови за креирање содржина, тоа е. Не сакав да го помислам и кажам ама преку Бугарија ќе треба се тоа да оди. Ако тргне проектот ќе треба да се преселам таму. Нема шанси да патувам 5 пати во месецот само за подигање најобични друштвени игри.
Не за џабе сме во сè назад, нажалост како шо е кажано скоро во секоја тема, па и оваа, зато сите си заминуваат, дури и јас. Денешното време е брзо, брз живот. Проблемот е шо кај нас не е така. Еве од Германија ја прајчаат праткава само шо легнаа парите и за сè ме известија, петтиот ден стигна кај нас на царина Скопје и таму беше 12 дена со се неработни деној, заради X причини и ако не му се јавев како шо советуваа овде, че си чекав уште.

Во Германија в село чекам автобус, за 10 мин сум в град, се качувам во воз, и одам за Хамбург 1 сат. То се 1 сат и 10 мин патување, то е премија, додека кај нас од Прилеп до СК е патување 3 сати, само ако возиш брзо можиш 20 мин порано да стасаш, со кола зборувам, а со воз е 2 сати и 45 мин (ако не касни). Ова е Off Topic шо го зборувам, зборот ми е, во секој дел кај нас во 2022 година се касни, од поштарина до патување со кола оти нема патна инфраструктура и други ствари.

Всушсност се работи за време и за пари шо кај нас то го нема.

Жаба . право да ти кажам досега ниеден не се пожалил на скината кутија од графичка. Ако почнале и тоа...„Оде Винча у ваздух„ :eek:
Кутијата бела беше одоздола лепена, на еднио дел беше откорнато, а кутијата од самата графичка кај шо беше внатре, горнио дел од кај шо се отвара беше откорнато две парчиња, нормално не затворена и само внатре вратена.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje

Те разбирам што кажуваш потполно бидејќи јас лично имав доста лошо искуство и со приватна брза пошта (Федекс).

Но баш поради тоа лошо искуство научив како „треба“ за нарачки/пратки од странство. Приватен шпедитер/партнер кој ќе работи „за тебе“. Во 1 ден цела постапка се завршува. За тебе не знам колку е паметно тоа бидејќи давачки плус се, но ако сакаш да завршиш постапка буквално во 24 часа, преку шпедиција е мајката.

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно