Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

LED - EDC лампи, батерии, полначи - генерална дискусија

Steff_92

hello world
28 јули 2017
293
210
Куманово
Nitecore секако е супер избор како производител, меѓутоа незначи дека им вредат сите модели.

Кажи ни со колкав буџет располагаш па ќе ја најдеме најдобрата што спаѓа во твојот буџет.

За почеток 50Е во комплет со батерија.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.077
6.013
S43 со цевка за 18650 секако со ничија лед.

И тоа во комбинација со слаба 18650ка од овие што по дома ги имаме за да не ги форсира ледовите многу.

Стакло! ;)

bobson

lurker
29 јануари 2009
816
444
Orgrimmar
bobson's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 3700X | BeQuiet! DRP4
Motherboard
ASUS Prime X470 Pro
Storage
970 Evo+ 500Gb, 870 QVO 1TB, WD5000AAVS, WD10EZEX
PSU
Antec HCG850M
RAM
G.Skill Ripjaws V 4x8Gb @ 3600 Mhz
Video card
Red Devil Radeon RX 6800XT 16GB
Case
Deepcool Tesseract White
Mouse
Logitech G502 Lightspeed | QCK+
Keyboard
Ripjaws KM570 RGB MX Brown
Audio
Realtek® S1220A | Sennheiser GSP300
Monitor
ASUS VG32VQ
OS
Windows 10 Pro
Како бе препорачуате директ драјв ламби на некој што немал никаков контакт со таква лампа и незнае дека ќе се запали на турбо за 1 минута, поготово ако стави некоја IMR 18650ка, дури и маливе 18350 се држат добро, односно би ги напојувале ничиите со над 6A.

Имам јас S41s со 4 219b 4500k r9080 и со прилично просечна 18350 не се држи во рака после 1 минута.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.077
6.013
Затоа јасно напоменав дека со обична батерија треба да се користи.

bobson

lurker
29 јануари 2009
816
444
Orgrimmar
bobson's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS Prime X470 Pro
Storage
PSU
Antec HCG850M
RAM
Video card
Case
Deepcool Tesseract White
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
ASUS VG32VQ
OS
Windows 10 Pro
Му пишав порака на @Steff_92, со два предлога. "Пали-вози" моделчиња, со вграден полнач и најбитно доаѓаат со батерија бидејќи сите знаеме колку е заебана испораката на li-ion батерии моментално.

1. Klarus G10
2. Nitecore MH12GT

Секако ако има батерии на залиха работите може да се сменат многу, меѓутоа ако нема најпаметен избор му е комплет како овие што ги спомнав.

bobson

lurker
29 јануари 2009
816
444
Orgrimmar
bobson's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS Prime X470 Pro
Storage
PSU
Antec HCG850M
RAM
Video card
Case
Deepcool Tesseract White
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
ASUS VG32VQ
OS
Windows 10 Pro
banggood.com

Со тоа што има купон за попуст кој од оправдани причини нема да го објавам јавно, кој сака слободно пишете.

bokiscout

user
17 март 2011
1.727
2.035
Скопје
Ја разлистав темава и заклучокот е дека ако бирам сам ке промашам. Ледови, драјвери, рефелктори...

Нејсе би земал нешто од калибарот на Convoy S2, S2+, S3 тело за околу 10$ - 15$ (буџет варијанта) или Astrolux S43, S42 за 30$ - 50$ доколку стварно имам некој поголем бенефит покрај повеќето лумени од диодите.

Мене ми треба:
- комактно тело (сите се горе наведени се океј),
- +-5500 К
- 1000 + лумени
- што е можно поширок зрак
- што е можно по рамномерно распоредена светлина, без светла точка во средина
- да има соодветно ладење за да можам контиуирано да светам со едно ниво помалце од максималното (Ако има low... high 1, high 2 и turbo, би ја користел на high 1.)

Е сега предложете конкретен модел што ги задоволува гореспоменатите услови, еден од Convoy и еден од Astrolux.

Генерално Convoy моделите ми се промамливи поради цената, Astrolux заради тоа што се со вграден полнач и имаат поголем избор за подесување на светлината.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.077
6.013
S2+ со XPL диода и драјвер со 8x7135 чипови треба да бараш.

C8 исто со горните параметри.

S43 си е директ драјв страшно моќна и ефикасна на ниски побарувања. Плус се нарачува со Nichia диоди кои се со скоро идеално рендерирање на бои.

turbiny

hello world
20 декември 2016
231
123
Не знам, затоа и прашувам!

It’s true that LEDs can help illuminate your life in all kinds of ways. You can use them to light your home, your garden, your pool; they’re used in cars, on planes, streetlamps and in almost every civic application you can think of. But LEDs can also emit light waves that are invisible to the human eye: infrared waves. Infrared (IR) LEDs are most often the types of lights used in remote control devices and in security systems across the globe, including covert devices used by the US Military.

Infrared LEDs are typically used in security cameras, to allow cameras to capture both day and nighttime images. Infrared light waves are invisible to the human eye, but are emitted by anything that gives off heat, such as a human body or a still-warm car engine. As opposed to night vision goggles, which simply detect infrared light, Infrared cameras both detect and emit infrared light according to the ambient light available. Infrared cameras usually have a sensor system that can monitor the light level in the recorded area. As the natural light level drops, the sensor will calculate how much infrared light is needed to illuminate the picture, and infrared LEDs will turn on accordingly. The power of the IR LED strips will increase gradually until it is fully dark out, at which point the image will be viewed in 100 percent IR light. The only drawback to IR technology is that images shot in IR can only be viewed in black and white.

Infrared LEDs are also used in most remote-control devices; an infrared beam carrying instructions in binary code is sent from the remote control to the device (your television or your child’s Tonka truck), which receives these commands and performs the action given.

N56 via jailbroken Monarch

krema

OG
24 јуни 2009
15.726
15.818
youtu.be
Вака е посоодветно како одговор на моето прашање.

IR Infrared Lamp is only for Night Vision Device to fill light!

940nm wavelength flashlight is not visible to human eyes
850nm wavelength flashlight is visible to human eyes, very little light. The LED chip from this flashlight turns red by naked eyes when the light on, however the light beam need to be detected by night vision scopes or non-IR filter cameras.

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.216
Струмица
Каде можам да оставам батерии од типот на 3V CR2032, АА, ААА па и 18650, откога ќе "завршам" со нив?
Нејќам да ги фрлам во ѓубре, сепак имаат баеги хемија во нив.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Има во Тинекс и во некои Кам супермаркети, садови за неисправни батерии. Што прават со нив потоа, дали правилно ги носат каде што треба за рециклирање - којзнае?

turbiny

hello world
20 декември 2016
231
123
Менувам ск68 за ск98, нова некористена(само пробана) клон секако.

N56 via jailbroken Monarch

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
Барам 14500, било да е од интернет, било да е од член, било од некоја продавница само да не е некоја ненормална цена.

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.581
Препорака за ефтина 1xАА /2xAA headlamp?

Би се користела инцидентно во затворен простор.

Petzl Pixa 3 ми се допаѓа но скапа е.

Денес купена:

100822d6297fd784197666fa81d0911c.jpg

Првични импресии - одлична лампа, јака светлина, добра работа е што има lockout mode да не ти се пали по грешка, добар UI и практично е што се полни преку micro USB.

Купена од физичката продавница на hobbi.gr - 45 eur, имаа доста Nitecore.

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
Велиш се исплаќа разликата? Оверчарџ протекшан, што не значи дека полнљчот не може да прегрее, само да не се запали. Баш пред некој ден од леново полначот беше направен рингла, но се оправи после ладењето. За среќа се самоискличи.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.182
1.620
Скопје
Велиш се исплаќа разликата? Оверчарџ протекшан, што не значи дека полнљчот не може да прегрее, само да не се запали. Баш пред некој ден од леново полначот беше направен рингла, но се оправи после ладењето. За среќа се самоискличи.
Абе си греат и тие што ти ги препорачав ако ги оптеретиш до макс, ипак се релативно ефтини брендови, има и многу поскапи.Сеа дали како рингла незнам, пошто никад не сум имал потреба до макс да го оптеретам мојов на подолго време.Така да ако зимаш и ти треба со 3 порта и знаеш дека ќе ти бидат оптеретени до макс сите, земи со 4.Да имаш резерва да не го топлиш многу.
Али бар за разлика од ефтиниве, не се сите портови сите фушерски врзани паралелно и си имаат заштита по напон на секој порт засебно.
Заштити од спој и сл.
Анкерот што го имам на 2А терет со кабел наменет за 2А, дава точно 5В на излез на кабелот.
Качува волтажа кога се зголемува напонот со што ти компензира загуба на волтажа по кабел, т.е. повеќе прашта ако имаш тапа кабли.
Заштита за пренапон му имам тестирано, функционира и му е негде на 3А, а и заштитата за краток спој му ја имам тестирано(несакајќи де, али пак се рачуна :) ).

Ваков имам земено за пријател , и памтам дека заштитите за пренапон му работеа, за волтажа како држеше не ми текнува.Али и овој има некоја верзија на истата функција за качување на волтажата според напон како и анкерот.Башка и квик чарџ 3.0 има.
Поготово ако зимаш вакво нешто, е заебано да е ептен ефтино пошто овој пример е 54вати. Ако се врзани портовите паралелно, онда уред со оштетен кабел или конектор може од еден порт цела достапна ампеража да ја повлече, т.е. 10+А. Што нема да е ич добро за уредот.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв