Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Ладење на Intel Core i7 920 2.66GHz

NikacXMKD

hello world
7 јули 2010
369
401
Систем:
АSUS P6T motherboard
Intel Core i7 920 2,66 Ghz
Apacer 4 GB DDR3 RAM -уште два гига ке земам за трипл ченл
Nvidia GTX 465 1GB
CM Silent Pro 700W
500GB Seagate
CM HAF 922

Планирам процесорот да го оверклокувам до барем 3,8 или 4Ghz.
Прашањето е едноставно,какво ладење ке биде потребно(само да не е water cooling поради тоа што неможам да го купам)? :)

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.792
33.915
roka.mk
Лично искуство неам со кулеров,али по многу странски форуми го фалат како најдобр аинвестиција на i7 за клокање.
IFX-14 али го неам сретнато кај нас во продавници.

П.С Исто можеш и CM Hyper 212. тој го имам и пробано и тоа на HAF како легнува мммм...

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Дали ќе успееш да го клокнеш на 3.8~4GHz со воздушно ладење зависи најмногу од тоа каков примерок имаш, т.е. колку е погоден и која ревизија е. Во принцип просечен примерок од ревизија D0 може да се клокне на 3.8GHz стабилно со прифатливи напони и температури со кулер како Hyper 212+ и пространо куќиште со добра промаја стимулирана од вентилатори. Всушност, јас топло би ти го препорачал Hyper 212+. Многу моќен воздушен кулер кој, релативно, е многу евтин.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.076
14.171
Се сложувам.

За жал во МК понудата на кулери е неверојатно ограничена.

Мојот личен избор во моментов ако живеев во УСА на пример ќе беше:

http://www.frostytech.com/articleview.cfm?articleID=2258

или мојата непреболена љубов:

http://www.hardwaresecrets.com/article/868

И тоа замисли во УСА цените им се од 50-60 долари.

Арно ама кај нас ситуацијата е поинаква. Дефинитивно 212+ е бест бај и тука немаме дилеми. Ќе лади солидно и сигурно ќе бидеш задоволен а можеш да му опнеш два 120мм hi CFM вентилатори па да откорне.

Исто е интересен CoolerMaster V6 GT кој е понов кулер и е баш онака со гејмерски изглед. Но е скапичок т.е. 3.175 ден. во Сет малопродажна. Јас го меркам овој некако ама сепак ќе почекам да видам што ќе се случува со новиве процесори и сокети.

Edit: Сега го гледам предлогот на Калчо. IFX-14 е многу згодна играчка во секој случај. :bravo:

NetworX

lurker
3 мај 2009
959
46
212+ ќе му биде таман, но неможе да очекуваш да има многу ниски температури ама пак ќе бидат прифатливи. Не ви текна да го кажете Noctua D14?:)) тој партали прави:bravo:

brasica

lurker
18 април 2010
688
1.052
brasica's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7800X3D Arctic Freezer III 360 RGB
Motherboard
Asus X670E-F Gaming
Storage
Kingston KC3000 M.2 2TB II KC3000 M.2 1TB
PSU
Lian Li EDGE EG1000
RAM
G.Skill Ripjaws M5 Neo RGB 6000Mhz CL36
Video card
EVGA RTX3080 FTW3 Ultra 10GB
Case
Lian Li O11 Vision
Mouse
Logitech G Pro Wireless
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
SMSL Sanskrit 10th MKII + PSB Alpha PS1
Monitor
Asus PG348Q
OS
Win 11 Pro
Можеш да го ѕирнеш и Noctua NH-U12P. Јас го користам на мојава конф. на i5 760. Го возам моментално на 3.6GHz. На idle темп. е околу 32-33C a на load не иде над 55C. Е сеа малку скапичок е ама мислам дека вреди.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.076
14.171
Да, Ноктуа се респектабилен бренд кога станува збор за кулери. Всушност се вбројуваат меѓу најдобрите. Негативно е тоа што не се ориентирани кон мас продажба и се многу поскапи. Кај нас на пример NH-U 12P е 4.200 ден. во ЈВСнет. Квалитетен кулер но сепак со цена колку скоро 3 Х CM 212+.

Еве една компаративна анализа која ги зема во предвид неколку од споменатите кулери:

http://www.tweaktown.com/reviews/3371/cooler_master_v6_gt_cpu_cooler/index6.html

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.792
33.915
roka.mk
Z 600 на quad издржа одличен клок со задоволителна температура.На клокот не се сеќавам али температурата се движеше околу 60-63 степени.Така да и он влага во игра.

NikacXMKD

hello world
7 јули 2010
369
401
Abe nikac BE NIKAC , samo sho go kupi pc-to odma da go zaebesh ! :D Sam planiras da go overkloknes ili ke go daes na nekoj ?
Andrej poz :D

Секси,кај те нема? загина у карев :ua:.Ај барај деновиве :).Иначе незнам што ке правам,или уше два гига рам или нов кулер,по можност CM v8 или v6 GT :ha:

Nakolce

lurker
18 септември 2009
941
86
@NikacXMKD
еден мој другар клокна i5 со v8 и е доста задоволен....вика дека нема многу висока температура.. мој совет ти е v8 .. па сеа види ако си купил кажи пофали се :p

NikacXMKD

hello world
7 јули 2010
369
401
Здраво повторно! Ајде на сите среќна нова и сите тие ствари :D,за да не отварам нова тема(заборавив дека ја имам оваа eдвај ја најдов),имам едно прашање до членовите...

^(Погледнете погоре да прочитате за што станува збор и за спецификациите на системот,се работи за ладење на Intel Corei7 920 од кога би бил оверклокуван).

Прашањата ми се едноставни,бидејки веќе се одлучив кој кулер ке го земам,а тоа е Cooler Master V10(oд сет компјутери мислам 5 и нешто илјади беше),дали е доволно солиден да си ја врши работата колку шо го фалат по нет и каде би можел да го оставам(на сигурно место зборам) компјутерот за да ми го клокнат процесорот барем до 3,9 Ghz? :chudenje:
Однапред благодарам.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Тоа се бадијала фрлени пари. Како што веќе елабориравме пред 3 месеци, купи си Hyper 212+ и уште еден вентилатор на 2000 вртежи со ист проток на воздух. Ќе го постигнеш абсолутно истиот резултат во оверклок како со тој В10 и ќе заштедиш 3500 денари. Разликата во перформансите меѓу В10 и 212+ постои кога процесорот не грее максимално и таа разлика е маргинална. Таа разлика е благодарение на термо-електричниот кулер кај В10, кој е релативно многу слаб и неефективен. За поголемо загревање термо-електричниот кулер е некорисен, а во ситуација на континуиран максимален товар може да е и контра-ефективен. Значи во сите реални сценарија и двата кулери ќе бидат подеднакво ефективни.

Притоа за да постигнеш добро ладење, не е битно кој од нив ќе го користиш, туку битно е да користиш добра термална паста и истата да е правилно нанесена.

Со други зборови СМ 212+ и правилно нанесена СМ МХ3 се добитната комбинација. А со останатите 50 евра оди и почасти се нешто.

Nakolce

lurker
18 септември 2009
941
86
Тоа се бадијала фрлени пари. Како што веќе елабориравме пред 3 месеци, купи си Hyper 212+ и уште еден вентилатор на 2000 вртежи со ист проток на воздух. Ќе го постигнеш абсолутно истиот резултат во оверклок како со тој В10 и ќе заштедиш 3500 денари. Разликата во перформансите меѓу В10 и 212+ постои кога процесорот не грее максимално и таа разлика е маргинална. Таа разлика е благодарение на термо-електричниот кулер кај В10, кој е релативно многу слаб и неефективен. За поголемо загревање термо-електричниот кулер е некорисен, а во ситуација на континуиран максимален товар може да е и контра-ефективен. Значи во сите реални сценарија и двата кулери ќе бидат подеднакво ефективни.

Притоа за да постигнеш добро ладење, не е битно кој од нив ќе го користиш, туку битно е да користиш добра термална паста и истата да е правилно нанесена.

Со други зборови СМ 212+ и правилно нанесена СМ МХ3 се добитната комбинација. А со останатите 50 евра оди и почасти се нешто.
Оваа понуда ти е доста добра...
но ако сакаш да изгледа малце по гејмерски... земи Hyper Z600 на него стави еден Excalibur и терај ке немаш гајле... и ке те фати поефтино од V10

NikacXMKD

hello world
7 јули 2010
369
401
Да знаете,парите моментално не ми се проблем,така да сакам да постигнам некој степен на совршенство(барем за мене :LOL:) кај компјутеров,ке земам уште и два гига рам за трипл ченл деновиве,па затоа да знаете барам некој хај-енд кулер кој ке издржи доволно добро на оверклокуван процесор,а според сите ривјуа што ги видов немаат ништо освен позитивни зборови за В10.Но сеуште не разбирам како може кулер од 1000к со додаден брз вентилатор да е исто добар колку и кулер од 5000к,или ја нешто сум заутен и не разбира,? :plachko2:

ЕДИТ: Како да знам кој модел ми е процесорот,D0 или C0?

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.573
Да знаете,парите моментално не ми се проблем,така да сакам да постигнам некој степен на совршенство(барем за мене :LOL:) кај компјутеров,ке земам уште и два гига рам за трипл ченл деновиве,па затоа да знаете барам некој хај-енд кулер кој ке издржи доволно добро на оверклокуван процесор,а според сите ривјуа што ги видов немаат ништо освен позитивни зборови за В10.Но сеуште не разбирам како може кулер од 1000к со додаден брз вентилатор да е исто добар колку и кулер од 5000к,или ја нешто сум заутен и не разбира,? :plachko2:

Не е се во бројот на обртаи, има разлика како ќе биде се поставено внатре и како ќе циркулира воздухот, некогаш и со помалце се постигнува подобар ефект.

dulemk

user
11 јануари 2008
1.049
53
Епа тогаш земај Noctua NH-D14 и не се мисли, го имаш во http://www.jvsnet.com.mk/

Најдобар воздушен кулер за 2010, за 5000 денари.

И не се споредува со Cooler Master V10, иста цена а 2 класи погоре.

edit: Види бе со cpuz пишува кој степинг ти е.:D

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Да знаете,парите моментално не ми се проблем,така да сакам да постигнам некој степен на совршенство(барем за мене :LOL:) кај компјутеров
Тогаш купи конфигурација од водено ладење. Ќе те чини околу 300-400 евра, ама ќе имаш некој степен на совшенство, бар за наши услови. Ако имаш повеќе пари, можеш да земеш врвно водено ладење + куќиште за некои 1000 евра или доколку не ти смета бучавата за истите пари можеш да земеш евапоратор, со кој ќе го држиш процесорот под 0 целзиусови во секое сценарио.. А ако ти се проблем толку пари и сакаш по секоја цена да ги ск*рцаш тие 5000, тогаш како што ти посочија земи ја ноктуата, тоа е неспоредливо подобар кулер од В10, поготово ако имаш добро куќиште со голем проток на воздух.

,ке земам уште и два гига рам за трипл ченл деновиве
Многу попаметна инвестиција одошто В10.

,па затоа да знаете барам некој хај-енд кулер кој ке издржи доволно добро на оверклокуван процесор,а според сите ривјуа што ги видов немаат ништо освен позитивни зборови за В10.
А какви негативни зборови има за 212+?

Но сеуште не разбирам како може кулер од 1000к со додаден брз вентилатор да е исто добар колку и кулер од 5000к,или ја нешто сум заутен и не разбира,? :plachko2:
Тоа второто е поверојатно. Тоа што едниот е 4000 не го прави 3 пати пододобар од друг кој е 1300. Ако употребиш малку логика, В10 има два вентилатори од 12см кои вртат на 1200 вртежи и се релативно пригушени од куќиштето. 212+ има еден кој врти на 2000, ако додадеш уште еден, ќе добиеш поглем проток на воздух, односно поголема маса на воздух која може да ја одземе топлината на тенекето. Понатаму, тенекиите и на двата се горе-долу подеднакво тешки, значи кулеите имаат сличен капацитет за складирање на топлинска енергија. Единствен додаток, кој како што веќе елаборирав може негативно да влијае кај В10 е ТЕЦ-от, кој е многу слаб, т.е 70-80 вати. Кор и7 на 4ГХз при оптеретување 100%ослободува над 150 вати, со ОЦЦТ над 200 вати топлина. Па така во такво сценарио тој ТЕЦ се претвара во изолатор.

Симни си ЦПУ-З.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.076
14.171
Ма каков воздух, посебно ако имаш желба за уривање на бариери. Кога парите не се проблем, водено ладење без двеумење и да си ја завршиш работата целосно ако веќе си тргнал по тие ентузијастички стапки па да го извлечеш максимумот. Тој систем на ладење аплицирај го и на графичката па да си ја завршиш најкултурно работата. Потрагата ќе заврши најуспешно а и процесорот ќе појде над твојот замислен лимит во моментов. Нели тоа е и целта. :D

NikacXMKD

hello world
7 јули 2010
369
401
Благодарам за брзите одговори ! :bravo:

@gOJDO Моменталната конфигурација ја пишува најгоре и не планирам да ја менувам во следните 2-3 години највеќе,плус мислам дека имам доволно солидно кукиште со ептен мерачки проток на воздух(Cooler Master HAF 922).Moрам малце да се озбилам да не трчам само по тоа што е скапо:LOL:.Сепак фала за деталното објаснување.

Еве ви и една слика од cpu-z,D0 e со stepping 5.

@до сите Еве вака да кажеме,бидејки се истрошив да ги купам моменталниве компоненти,се надевам дека и напојувањето ми е добро за да издржи дури и водено ладење,буџетот ми е околу 11000 денари.Жити се каде да најдам квалитетно водено ладење?

ЕДИТ: Нешто како ова ? -----> http://www.coolermaster.com/product.php?product_id=3855 го има во сет компјутери и вортекс,околу 10000.

Атачменти

• cpu-z core i7.jpg
    cpu-z core i7.jpg
    94,7 KB · Прегледи: 34

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Од тоа ладење ја бива само пумпата и резервоарот. Радијаторот е алуминиумски, но ќе брка работа. Но блокот е катастрофа. Нема полош. Бакарна основа со залемени алуминиумски флахчиња. Ако го гледаш тоа ладење, одма глеј си нов блок на интернет, т.е. 60-70 евра. Мој совет сепак е 212+. Со остатокот од пари, надгради го компјутерот летоска или на есен кога ќе се појават нови хардвери и цената на постечките ќе падне. На пример продади го процесорот и доплати ги тие 150 евра за шестјадрен 32nm Core i7. Поздрав

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.076
14.171
Е шо му го матиш умот на човекот сега. :D

Ај ти продај му го твојот блок а ти земи си 212+ па понатака ќе си докупиш поубав процесор. :LOL:

Сега детево е ентузијаст и сака топ. Де упати го кај дреарот да му направи еден блок како твојот и да части за работата.

NikacXMKD

hello world
7 јули 2010
369
401
Епа тогаш земај Noctua NH-D14 и не се мисли, го имаш во http://www.jvsnet.com.mk/

Најдобар воздушен кулер за 2010, за 5000 денари.

И не се споредува со Cooler Master V10, иста цена а 2 класи погоре.

edit: Види бе со cpuz пишува кој степинг ти е.:D

Фала.Tвојот V8 шо вика? :)

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно