Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Креирање на видео!!!

xzappa

hello world
3 октомври 2009
76
15
Сакам да прашам некои основни работи за видео. Ќе користам повеќе програми, од најсложени како Афтер ефектс, премиер, Авид, Сони Вегас, Корел Видео Студио, па се до попрости како Сајберлинк Дајректор и Јулиад.
Ќе правам повеќе видеа и на крај ќе ги монтирам со Премиерот, а треба да додавам и слики, текс и музика. Е сега би сакал да знам која големина да ја користам, дали 800*600 ќе биде во ред или поголемо за поголем квалитет и дали рекламите на ТВ кај нас се со 16:9 или пак со 4:3?

За некои ефекти полесно е да се изработат во флеш или некои помали програми како флеш банер мејкер и дали може без директно снимање да се конвертира од свф во некој видео формат?

fuUuUzZzZy

poweruser
14 декември 2007
4.843
924
Ohrid
Резолуцијата зависи од тебе.

Поголема резолуција - По квалитетно.

По квалитетно - по бавно рендерирање ( значително ), поголем размер на фајлот.

Ако ти треба по професионално, користи поголема резолуција.

Форматот на македонските канали ако не се лажам кај сите е 4:3.

Од swf во video/avi/ etc.. има миљон конвертери,. Попознат е SWF to Video Converter , кој нормално не е freeware, но за среќа го има на повеќето торент сајтови.

Не го разбрав делот „без дирекно снимање да се конвертира“ ?

xzappa

hello world
3 октомври 2009
76
15
да да знам за тој конвертор. Тој го користи фајлот и го снима директно со Кепчуринг и на крај се губи на квалитет и видеото кочи, ама изгледа дека тоа е единствен начин и не е измислен алгоритам за поинаку да се конвертира.

fuUuUzZzZy

poweruser
14 декември 2007
4.843
924
Ohrid
Видеото нема да кочи. А, анимацијата точно дека ќе има делумно изгубен квалитет, но не е до толку лошо, ако се работи за едноставна анимација, како анимиран банер и слично.
Но, флеш повеќе би користел поради врската со action script, a не само поради анимации. Сите анимации кои што можат да се направат во флеш, можат да се направат во After effects - спротивното не важи.
Воглавно, во флеш освен Motion ефекти, ретко се користат други.. Мислам, да кодираш скрипта за движење на водата е навистина глупаво, поради тоа што во after effects тоа ќе го направиш и со готов Presents.

Друго, претпоставувам знаеш, но како инфо, не ни помислувај да рендерираш како windows video file со after effects.. рендерирај обично со кој и да е друг послаб формат, како на пример QuickTime file format.. Јас го користам него. Причината е поради тоа што претпоставувам сам знаеш колку „тежи“ едно видео од 30 секунди, а недај боже презентација од неколку минути со првиот формат. Како нај погоден за финално рендерирање и монтажа според мене е тој што и сам планираш да го користиш - Adobe Premiere.. Има доста излезни формати, и со реална тежина на фајл.

Ова чисто како инфо.. Можеби ти го знаеш, но на некој друг можеби ќе му користи.

darkdecoder

read-only
24 јануари 2010
3
0
за видео со слики најдобро е да си работиш NERO VISION доста добра програма поготово за SLIDE SHOW со музика во позадина, а за спојување на видео исечоци би ти препорачал ULEAD STUDIO.

fuUuUzZzZy

poweruser
14 декември 2007
4.843
924
Ohrid
@darkdecoder
Во ред е предлогот, но мислам дека покрај горенаведените програми Nero vision е смешен.

Не правиме муабет за Power Point like програми, туку за нешто малку по професионално.

darkdecoder

read-only
24 јануари 2010
3
0
да навистина NERO VISION e смешен но е лесен за работа па затоа и го дадов како предлог, бидеќи за секоја професионалност треба доста време да му се посвети на конкретната програма.

Предлагав нешто не-професионално, но да брка работа :rolleyes:

xzappa

hello world
3 октомври 2009
76
15
да, нерото е за аматери а јас се сметам за малку поискусени не ми е за прост слајдшоу кој знам да го направам, туку ми е за професионална презентација од 15-20 минути која ќе ја гледа сериозна публика

Phone3

read-only
19 јуни 2015
28
0
Страна на нет за онлајн фрее едитирање на видеа??

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно