Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Како да ги деинсталирате сите Windows апдејти со еден клик?

• Ја почнал/а темата Whisky Vishera
  • Време на почнување
W

Whisky Vishera

Гостин
Генерално Windows Updates одсекогаш предизвикувале проблеми на компјутерите, за разлика од OSX каде што тоj дел е баш фино среден. Никогаш не сум правел апдејти на windows. Секогаш сум инсталиран интегрирана верзија каде што ги има имплементирано сите најнови апдејти.

Незнам вчера што ми текна да направам апдејт, и си викам ајде да проверам што има ново. Вкупно 190 апдејти, од кој повеќето безбедносни закрпи. Ајде кликнав, нека се инсталираат па што биде нека биде. После апдејтите, направив disk cleanup и пуштив уште еден cleaner да се исчисти WinSxS и некои темпови од апдејтот.

И тука се деси ужасот. Бутирањето на лаптопот од 16 секунди рипна на 30. После некое време почна да пајѓа мрежата. Првото боцкање на USB се деси BSOD, svchost.exe си седи на 25% CPU Usage, дискот потежок за 6GB - се на се, ужас и нервози.

Немам време да ловам проблеми и да се обидувам да поправам нешто. Ми текна на едно ефикасно решение - да се одинсталираат сите апдејти до еден со неколку клика. Е сега, бидејќи немам уклучено System Restore, тоа е невозможно да се направи, освен одинсталирање на апдејтите - еден по еден - што е невозможно ако се земе во предвид дека има инсталирано 190.

Пронајдов на интернет генијално решение за правење на скрипта за деинсталирање на сите апдејти со еден клик, па би сакал да го споделам со вас:

Направете листа на сите апдејти на вашиот систем:
1. Во cmd напишете го следното: wmic qfe get hotfixid >> c:\list.txt
(oва ќе направи текст фајл со листа на сите апдјејти)
2. Отворете го овој фајл и избришете ја првата линија - потоа снимете го.

Генерирајте ја скриптата за деинсталирање:
3. Во cmd напишете го следното: for /f %i in ('type c:\list.txt') do echo wusa /uninstall /kb:%i /quiet /norestart >> c:\uninstall.cmd
4. Едитирајте го фајлот uninstall.cmd и со CTRL+H направете replace на сите "/kb:KB" вредности во "/KB:" (без наводници)
5. Снимете ја скриптата (доколку ја едитирате во Notepad, одберете all files, додадете наставка .cmd и одберете тип на енкодирање UTF-8)
6. Пуштете ја скриптата

Се на се на мене ми беа потребни пола час за деинсталација. После рестарт компјутерот си работеше како што треба. Побрз, полесен и по фраерски.

Поздрав!

Dark HaCkeR

Баниран/a
14 јули 2009
2.632
1.420
Ја никогаш немам проблем со апдејтите секогаш се ставени на auto и не се замарам со нив самиот windows кога е во idle со ги симнува и инсталира, а и не ми напрали никаков проблем само стабилност и перформанси :)

W

Whisky Vishera

Гостин
Еве да споделам и еден фин дечко од интернетот во врска со апдејтите на windows

Sorry but I am now going to have a good rant! I am absolutely sick of patronising and dismissive answers to this problem.

Some time in the last year after a Windows Update my laptop is crippled for around 15 - 30 minutes whenever I go online due to svchost.exe(netsvcs) hogging all the memory. I have hunted high and low on google to get an answer to this problem and most paths lead back to microsoft who, whenever some-one complains, suggest that you reboot in basic mode and try to eliminate whatever is causing the problem.

I'll tell you what is causing the problem! it's Windows update. All these complicated diagnostics are just a waste of time. Tell Windows Update to never check for updates and the problem disappears. Tell it to Check for Updates and lo! the Memory usage shoots up to 100% and all running programs got to "Not Responding".

It doesn't take the brains of a rocking horse to establish where the problem lies. However Microsoft appear to be in denial. I wish I could be more specific as to when this problem started happening but the point is Windows Update used to run quite happily in the background without crippling my laptop now it brings my system to its knees for up to half an hour while it does its thing. Microsoft can you PLEASE fix this problem - you caused it, you fix it and stop asking people to waste their time trying to establish what malware may have snuck into the computer. If there is any it came via Windows update!!

I have now told Windows Update to "Never Check for updates" and manually ask it to do so while I take the dog out for a walk. This is hardly satisfactory but the laptop is unusable while Windows update is running. You broke it, you fix it!

End of rant.

W

Whisky Vishera

Гостин
Ја никогаш немам проблем со апдејтите секогаш се ставени на auto и не се замарам со нив самиот windows кога е во idle со ги симнува и инсталира, а и не ми напрали никаков проблем само стабилност и перформанси :)
Ондак не си свесен што добиваш ако ги исклучиш :)

kirev

senior
31 мај 2010
9.078
7.764
Еве да споделам и еден фин дечко од интернетот во врска со апдејтите на windows
...
I have now told Windows Update to "Never Check for updates" and manually ask it to do so while I take the dog out for a walk. This is hardly satisfactory but the laptop is unusable while Windows update is running. You broke it, you fix it!

End of rant.
Да те исправам „фин дечко од интернетот во врска со ВКЛУЧЕНОТО ПОСТОЈАНО БАРАЊЕ НА апдејтите на windows".

Дечкото не се откажал од апдејтите, туку он си ги вклучува кога го шета кучето. Има разлика

Dark HaCkeR

Баниран/a
14 јули 2009
2.632
1.420
Имам пробано ништо посебно, еве да ти објаснам дека оние верзии што се предапдејтувани е исто како да инсталираш апдејти одпосле истиот е , преда апдејтуваните windows или интегрирани закрпи е отпакување на на install.wim и се инсталираат апдејтите иначе во install.wim е целиот windows
Windows
Program files
User
:D

MasteR_#0

poweruser
14 декември 2010
2.801
2.557
MasteR_#0's setup  
Processor & Cooler
Core i7 10700K | NH-U12A
Motherboard
Asus Z490 TUF
Storage
980 Pro 1TB | SM961 256GB | WD 1TB Blue EZEX
PSU
Riotoro Enigma G2 750W
RAM
2x8GB G.Skill SniperX @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 5700
Case
CM H500
Mouse
Logitech G502 Hero | G.Skill MP780
Keyboard
Ducky One 2 SF w/ Kailh Box White
Audio
Logitech 2.1 X-240 | Sennheiser HD 559
Monitor
Dell P2720D
OS
Windows 10 x64
Јас обично на неколку недели правам, откако ќе прочепкам на нет за евентуални проблеми, ако нема нешто сериозно инсталирам. Не би ги исклучил скроз.

W

Whisky Vishera

Гостин
Не е баш исто. Верзиите што се преапдејтувани немаат копии од старите верзии на фајловите во WinSxS фолдерот.

Кога апдејтуваш се прават копии на постарите верзии, и тоа го пуни непотребно WinSxS фолдерот. Ова го воведоа со кернелот на Vista, и го нарекоа componentization. Tреба всушност да послужи доколку нешто не работи со новата верзија од некој dll фајл, да си ја побара постарата верзија. Ова го направија за да го средат DLLHell - проблем пред Windows Vista.

STEFF

user
4 јули 2013
1.387
2.162
Скопје
Јас виндоус апдејтс користам само кога е најпотребно некој проблем да реши инаку ми се исклучени.

Dark HaCkeR

Баниран/a
14 јули 2009
2.632
1.420
Повеќе апдејтите од антивирусите го успоруваат компјутерот одколку оние на Windows, мачни се за инсталација али тоа е еднаш кога го инсталираш WIndows, особено на Win 7 каде ке ти испаднат околу 190 апдејти кој се задолжителни затоа требаа да му пуштат SP2 за Win7 после едно апдејтување на сите тие апдејти си мирен после само ке те бомбадираат со сите апдејти по 2-3 ке пуштаат во недела 2
Ја го користам овој метод на Windows 7
http://forums.mydigitallife.info/th...tem-Integrate-hotfixes-into-Win7-distribution
Каде ке ти ги интегрира апдејтите и после инсталација ке ти даде околу 10 апдејти за инсатлација :D

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.588
19.307
Disk Cleanup е се што треба.
Не петљајте со старите апдејти затоа што многу од нив се кумулативни и зависни еден од друг.

Ако толку ви претставува емотивна болка тоа што овој сам се апдејтува инсталирајте чист Windows, исклучете го WU и капата на страна.
Btw многу апдејти се и performance oriented и не е баш океј да се деинсталира такво нешто затоа што засегаат длабоко во кернелот.

И така kb76530087 зависи од kb452233 на кој му треба .net runtime компонента која ќе се испоколе со остатокот од системот ако и ги снема претходните апдејти.
Ќе настане хаос.
Ко у Мортал Комбат!

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Никогаш не сум имал проблеми со апдејти на лиценциран windows. Секогаш ги инсталирам автоматски.
Проблеми имало само кај пиратските верзии.
Од сигурносен аспект многу лоша идеја е да не правите апдејт!

Dark HaCkeR

Баниран/a
14 јули 2009
2.632
1.420
Нема веза пиратски не пиратски сите се исти апдејти и двата ги примаат истите апдејти а краковите сега се направени да го направат скроз како лиценциран да ти е windows-от

Никогаш не сум имал проблеми со апдејти на лиценциран windows. Секогаш ги инсталирам автоматски.
Проблеми имало само кај пиратските верзии.
Од сигурносен аспект многу лоша идеја е да не правите апдејт!

Остај ги бе, се дрогираат. Вишера толку се препекол од квалитетна мара, што дури и скрипта направил за да реши фиктивен проблем :D

The_Man

poweruser
18 ноември 2009
2.341
2.044
Не е ова фиктивен проблем. Виндоус 8 и 8.1 користи 100% HDD кога проверува за апдејти автоматски. Ако ставиш на менуално windows update се решава се.

Со ССД го нема проблемот .

За лаптоп ако не го ставиш менуал кулерот врти ко незнам што да правиш,мислам дека и на форумов имаше некој се жалеше пред некое време па се вратил на седмица.

Не мора скрипти , само services > windows update > manual . И стоп му маваш на сервисот.

Потоа си апдејтуваш кога ти сакаш.:)

W

Whisky Vishera

Гостин
Еве ова да ти било фиктивен проблем. Скоро 5 гига РАМ за ужинка ги изеде Windows Update Untitled.jpg

ImWiked

hello world
14 ноември 2014
400
317
И чекај сега, значи ако инсталираш фреш нов Windows, што е препорачливо? Да си ги упдејтираш или не?

Nightingale

lurker
28 јануари 2014
618
533
И чекај сега, значи ако инсталираш фреш нов Windows, што е препорачливо? Да си ги упдејтираш или не?

Јас кога правам преинсталација си спремам однапред сат-два време за апдејтите, после редам опција Check but let me choose whether to download or install them и во живот сум немал проблеми со нив. Најчесто настануваат проблеми аку го рестартираш компјутерот додека апдејтира односно најчесто се случува при рандом рестарт на автоматско апдејтирање.

W

Whisky Vishera

Гостин
Препорачливо е да симнеш WHDownloader и да си ги симнеш сите апдејт пакети што ти требаат на диск. Потоа со NTLite или RT7Lite да ги интегрираш во постоечка инсталација на 7-ца и да креираш ISO. Пoтоа тоа ISO да го инсталираш и ќе имаш свеж њиндос со најпоследните апдејти.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.593
6.869
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Кај мене отсекогаш било наместено на Install updates automatically и на лаптоп и на десктоп и немам приметено некои проблеми или успорување.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.588
19.307
Јас не го оставам да инсталира сам од практични причини. Често се случува да стават кумулативна закрпа која предизвикува BSOD
И затоа, откако ќе ме извести, ги инсталирам безбедносните (Critical) па потоа препорачаните (Recommended) при што ги проверувам на линкот.

Flegma велит дека треба да се инсталираат сите закрпи и да не се надмудрувате со M$ пошто веднаш знаат дали имате пират или не. И ич не ми е јасна реториката „Windows Update успорува“
Од XP наваму никогаш сум немал проблем ниту на пират ниту на легален.

Рака на срце најмногу ме нервираат масивните закрпи за Office и често ги прескокнувам. Ионака ми се инсталирани сервис паковите.

Dark HaCkeR

Баниран/a
14 јули 2009
2.632
1.420
Јас не го оставам да инсталира сам од практични причини. Често се случува да стават кумулативна закрпа која предизвикува BSOD
И затоа, откако ќе ме извести, ги инсталирам безбедносните (Critical) па потоа препорачаните (Recommended) при што ги проверувам на линкот.

Flegma велит дека треба да се инсталираат сите закрпи и да не се надмудрувате со M$ пошто веднаш знаат дали имате пират или не. И ич не ми е јасна реториката „Windows Update успорува“
Од XP наваму никогаш сум немал проблем ниту на пират ниту на легален.

Рака на срце најмногу ме нервираат масивните закрпи за Office и често ги прескокнувам. Ионака ми се инсталирани сервис паковите.

Е ова со Office држи место тие највише гјават :D

Bazinga

hello world
15 септември 2012
128
93
Windows OS без Microsoft Update.... уффф грозотии, кожа ми се наежи.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно