Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Кафемат што да купам

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.480
2.925

SpiritBond

hello world
21 август 2015
412
901
Aerodrom
Може ептен да се навлезе со модификации на машинава..Конкретно со мојава има можност за контрола на температура, притисок, стопирање на пумпата на одредена тежина со помош на интегрирана вага..конкретно во видеово имам наместено да запре точно на 50 грама.

плус bottomless shot

^^GoRiLLaZ^^

hello world
7 април 2008
253
184
Темата може да ја преименувате и во Кафемати и Искуства :D

Во моментот користам Philips EP 2220, вади одлично кафе :coffee: Ја имам веќе 3 години, но деновиве започнува да ми претекува под пепеларникот. Покрај него подлизгува вода и оди под машината...водата е ладна, не губи ништо од кафето си го прави перфектно. Сумњам во некоја гумица.

Малце ме разочара што за 3 години се јави некаков проблем, редновно ја чистам, подмачкувам и тоа со оригинални Philips производи.

vrs_82da9b9b1b1e64933d2d0584fbab50a1177f1a9b.png

bxxxn

user
11 март 2011
1.659
1.812
До сега имам расипано 3 кафемати (1 Krups и 2 DeLonghi), на првиот перфорираше еден дел не успеав да го најдам, на другите им откажаа грејачите (исфрлуваше осигурувач), поправив еден DeLonghi, пак за некое време откажа грејачот и на крајот ми здосадија и кафемати и кафиња :)

CBB_6

BBC
9 декември 2016
349
1.069
Едно прашање до земјаците, абе кај да купам Битола кафе пресно во зрно, освен кафе Mexico во пазаро, дали има други кафе шопој негде?
До сега немав купено локално, 3 години ми носат кафе роднини од странство, но во моментов останав само на dark roast ќумур отров и не ме бендисва како го вади Гаџијата, ќе одам со посветло medium roast некое 50/50 арабика робуста, за крема поќе.

SpiritBond

hello world
21 август 2015
412
901
Aerodrom
Едно прашање до земјаците, абе кај да купам Битола кафе пресно во зрно, освен кафе Mexico во пазаро, дали има други кафе шопој негде?
До сега немав купено локално, 3 години ми носат кафе роднини од странство, но во моментов останав само на dark roast ќумур отров и не ме бендисва како го вади Гаџијата, ќе одам со посветло medium roast некое 50/50 арабика робуста, за крема поќе.
Ѓи имам пробано неколку пати, солидно спешалти кафе, базирани во Куманово, секогаш свежо, мислам испраќаат во цела МК.
Базиран во Скопје, исто така свежо спешалти, и праќаат по МК.

CBB_6

BBC
9 декември 2016
349
1.069
IMG20260413132804.jpg

Чекајќи го Годо...
Денот - Година.
Дур да стигнат бариста алатките од Али, Тему, Мему, во меѓувреме се самомалтретирам со моето DIY WDT алатче, кое се покажа далеку поефикасно од методот дупење/мешање со мала вилушка :cautious:
Шо велат србите, без алата нема заната.
Ни тампер имам, ни алат за дистрибуција, ни за рамнење, а нити салам мелница.. Ќе биди, ама пусто чекање.

CBB_6

BBC
9 декември 2016
349
1.069
Ајде Гаџијаши малце хелп.

Ме јади црвчето за апгрејд кон прецизна контрола на температура, притисок, автоматско палење за греење на машината на сабајле, и т.н.

Значи имам нова GC E24. Дали да одам со Gaggiuino, Gaggimate, Shades, или нешто четврто?

Од друга страна, деновиве кај нас тигна Gaggia Classic UP , да ја продадам Е24 и да земам UP, да не се дупам со модирање.

Како би играле вие?

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770

Ме јади црвчето за апгрејд кон прецизна контрола на температура, притисок, автоматско палење за греење на машината на сабајле, и т.н.

Значи имам нова GC E24. Дали да одам со Gaggiuino, Gaggimate, Shades, или нешто четврто?

Од друга страна, деновиве кај нас тигна Gaggia Classic UP , да ја продадам Е24 и да земам UP, да не се дупам со модирање.

Како би играле вие?

Ако ти е интересно да чепкаш и си работел со нешто такво, модирај. Ако немаш искуство со тоа, чиста работа би ти било да продадеш сегашната и да купиш Classic Up. Едноставно решение ти е. :D

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.844
6.393
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Сопственици на Gaggia после неколку месеци користење и кога ќе им влезе чивијата. :)
Погледнете го атачментот 160316

Пффф, вака веќе фабрички доаѓаат!
Сега појачавме.

1776775152135.png
Погледнете го атачментот playback.mp4
Мислењето е автоматски споено:

Автоматско палење немаат модовиве. Ама моеш со Sonoff реле да го направиш, и со home assistant. Јас така ја направив, не бара многу модифицирање.

Gaggimate. Сега ги има истите работи како Gaggiuino ама деловите побрзо ќе ги добиеш, подобро е спакувано и има многу поздраво community. Газдата на Gaggiuino е идиот со комплекс на бог.
Shades колку што знам е само ПИД.

Веќе е стигната и е 37.500 во интерфуд. Топ цена има, ако не ти се работи, земи си ја, имаш доволно за да направиш 99% од кафе што би го правел со гагиуино.

Како би играле вие?
Ако моеш да ја продаеш и да земеш Up, земи си.

CBB_6

BBC
9 декември 2016
349
1.069
и да купиш Classic Up
Топ цена има, земи си ја
и да земеш Up, земи си.
Погледнете го атачментот Aaa_Wow.mp4

Земи та земи, ушите ми ги изедовте..
Документиран сефте првиот шот, нот грејт нот тербл.

Фала за помошта да се одважам да ја земам.
Калчо за бициклот мораше да се „искупи“ со кафемат, мене исто ме чека, само што јас за кафематот да подмачкам да затворам уста на жената треба сеа...

Ако навратите случајно или намерно Битола, давам :coffee:. :cool:

Последна промена:

Foldalot

hello world
19 март 2014
121
95
Темата може да ја преименувате и во Кафемати и Искуства :D

Во моментот користам Philips EP 2220, вади одлично кафе :coffee: Ја имам веќе 3 години, но деновиве започнува да ми претекува под пепеларникот. Покрај него подлизгува вода и оди под машината...водата е ладна, не губи ништо од кафето си го прави перфектно. Сумњам во некоја гумица.

Малце ме разочара што за 3 години се јави некаков проблем, редновно ја чистам, подмачкувам и тоа со оригинални Philips производи.

Не знам кај Phillips како е, но DeLonghi што имам после 5 год почна да протекува и да се насобира под него. Испадна дека еден канал што му иде према тој црвениот сад што е за кондензација да му бил запушен од бигор. Откако го исчистив прекина да протекува. Мислам дека тој црвен сад го има по сите машини, па види тоа да не е.

Chiller

user
8 март 2012
1.540
1.137
Скопје Аеродром
Јас овој го користам за Mocca кафе од 150ml. Ептен добро еспресо прави, само долниот дел се мие додека во горниот ни најзакоравениот италијанец не дозволува да се мие со детергент зошто со месеци ќе му треба да го добие правиот шмек.
Нема потреба по 100.000 ден. да се дава за добро кафе.

Инфо како се користи овде. :D

28 јануари 2017
2.050
4.706
Ресен
Јас овој го користам за Mocca кафе од 150ml. Ептен добро еспресо прави, само долниот дел се мие додека во горниот ни најзакоравениот италијанец не дозволува да се мие со детергент зошто со месеци ќе му треба да го добие правиот шмек.
Нема потреба по 100.000 ден. да се дава за добро кафе.

Инфо како се користи овде. :D

Горниот дел се расклопува еднаш месечно и се мие детално, остај ти билдање вкус, пробај па ќе видиш.

Кафето што го стави ликот во моката е прекрупно, подобри и детални видеа како се прави мока овде и овде.

Chiller

user
8 март 2012
1.540
1.137
Скопје Аеродром
Горниот дел се расклопува еднаш месечно и се мие детално, остај ти билдање вкус, пробај па ќе видиш.

Кафето што го стави ликот во моката е прекрупно, подобри и детални видеа како се прави мока овде и овде.
Јас користам Еспресо од рептил :).
А за миење стварно остава како патина темна, џабе миење со детергент, само во машина за перење садови (пескарење) би го исчистила затоа што се гледа, во апарат скап не се гледа толку таа патина нафатена.
Изгледа дека кога протекува најконцентрирано тогаш фаќа боја....

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.214
2.643
А ова мока пот прима само кафе за експресо или можеш да му ставиш обично Гранд пример да речеме?

28 јануари 2017
2.050
4.706
Ресен
А ова мока пот прима само кафе за експресо или можеш да му ставиш обично Гранд пример да речеме?
Треба да биде покрупно од еспресо а поситно од филтер. Турско не може бидејќи тоа е пофино и од еспресо.

Chiller

user
8 март 2012
1.540
1.137
Скопје Аеродром
Може и обично за турско кафе испорбано, но наместо 4 лажици еспресо, сум пробал со 2 турско на моево од 150мл. за да не затне и нема да протече а најверојатно ќе се активира и сигурносниот вентил.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.214
2.643
Може и обично за турско кафе испорбано, но наместо 4 лажици еспресо, сум пробал со 2 турско на моево од 150мл. за да не затне и нема да протече а најверојатно ќе се активира и сигурносниот вентил.

Мислам да нарачам едно од Тему, 500 ден за 150 мил. Понатаму за пар години кога ќе се уходам некоја Џаџија која ќе ја хакувам.

28 јануари 2017
2.050
4.706
Ресен
Секако дека може, што ќе добиеш е прашање.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно