Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

28 јануари 2017
2.103
4.856
Ресен
Здраво, ќе ми треба помош во изборот на клима за во дневен престој со трпезарија и кујна. Вкупно е околу 53 квадрати. Секаде се ПВЦ прозорци.
Што би ми препорачале?
Се мислам помеѓу Gree Amber Nordic и Toshiba Shorai Edge (и двете 18ки)
Но, доколку имате ваш предлог би било супер. Читав 100 страни назад но некако не можам да изберам. Затоа барам помош
(Буџет до 85к)
Ме интересира ако сакаш да споделиш, која е причината или разликите помеѓу овие две клими што не можиш да се одлучиш?

Не сум искусен да ти помогнам, имам една Гри Еко Ломо 3.5kW и Тошиба Шораи Премиум 7kW ама греота е да направам било каква споредба.

Од Тошибата сум презадоволен.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.111
6.057
Здраво, ќе ми треба помош во изборот на клима за во дневен престој со трпезарија и кујна. Вкупно е околу 53 квадрати. Секаде се ПВЦ прозорци.
Што би ми препорачале?
Но, доколку имате ваш предлог би било супер. Читав 100 страни назад но некако не можам да изберам. Затоа барам помош
(Буџет до 85к)
Зошто би се размислувал меѓу тие две клими? Нема логика. Тошибата се разбира, и тоа си го погодил и моделот и јачината.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
657
369
Што би ми препорачале?
(Буџет до 85к)

За тој буџет овој модел на Тошиба

filipinec

hello world
5 февруари 2018
51
24
Што би ми препорачале?
(Буџет до 85к)
1.https://klimi.mk/product/670 78000den.
2.https://klimi.mk/product/391 80000den.
3.https://klimi.mk/product/461 100.000den.
Jas bi odel so 24btu ili 22btu sepak se 53m2,a uste ako si od Bitola ke bidi odlicno.
Od visak ne boli glava,sekako dobra modulacija imaat Toshibite,i nema promaja,znait da go skroti duvanjeto i kompresorot.
Cenite se tuka nekade.

Последна промена:

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Што би ми препорачале?
(Буџет до 85к)
Јас би ти ја препорачал оваа
Појака е од Тошибата и мислам дека ќе ти врши работа во 53м2 ако имаш изолација покрај пвц прозори

igor.mitrik

read-only
20 ноември 2022
11
17
Што би ми препорачале?
(Буџет до 85к)
Нема податок дали е куќа, стан, изолација на таванот.. Доколку таванот е со добра изолација тогаш имај ја во предвид и:

filipinec

hello world
5 февруари 2018
51
24
Нема податок дали е куќа, стан, изолација на таванот.. Доколку таванот е со добра изолација тогаш имај ја во предвид и:

Mala vnatresna edinica koja e mnogu pobucna na ista kolicina na m3 na izduv na vozduh vo dnos na gorenavedenite.
Odbenuvajte mali vnatresni edinici staveni vo golem otvoren prostor,mnogu se bucni .
Мислењето е автоматски споено:

Јас би ти ја препорачал оваа
Појака е од Тошибата и мислам дека ќе ти врши работа во 53м2 ако имаш изолација покрај пвц прозори
Od 18 e pojaka a od 22btu i 24btu ne ,zatoa za ista cena mu predlagam 24btu ili 22btu.

Последна промена:

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Конечно нешто паметно да предложиш :)
Jас секогаш предлагам паметно.
Само ти кога ќе прочиташ GREE ти се стемнува пред очи па не гледаш...
Шала настрана, да објаснам некои работи...
Немам никаков бизнис со клими така да никого не фаворизирам, едноставно споредувам и заклучувам која марка и модел на клима е подобар во однос на цената.
Наравно дека неспоредиви се кинеските и јапонските клими како во квалитет, така и во цена (со исклучок на влезните модели)
Ако видиш наоколу по зградите, куќите итн, ќе видиш дека 90 % е кинезарија, а 10% јапонци. (можеби и помалку)
Значи куповната моќ на луѓето е мала, и не секој може да издвои за јапонец.
Ако ги поделиме по квалитет и цена на пример во 4 групи-класи, јас би ги издвоил и рангирал вака:

1 група НИСКА КЛАСА
GREE FAIRY
HAIER TUNDRA
2 група СРЕДНА КЛАСА
GREE AMBER
HAIER FLEXS
3. група ВИСОКА КЛАСА
MITSUBISHI AP
TOSHIBA SHORAI EDGE
DAIKIN COMFORA
FUJITCU KMTA
4 група ЕXSTRA KLASA
MITSUBISHI LN
TOSHIBA DAISEIKAI
DAIKIN URURU

Od 18 e pojaka a od 22btu i 24btu ne ,zatoa za ista cena mu predlagam 24btu ili 22btu.
Реков подобра е од Тoshiba shorai edge 18ka што човекот ја навел во постот.
За првите две што ти ги посочи од 78000 и 80000 не можам да најдам Еуровент да споредам.
Третата е појака ама е 100000
Сите ние предлагаме а из борот е личен на тој што купува.

Последна промена:

filipinec

hello world
5 февруари 2018
51
24
Jас секогаш предлагам паметно.
Само ти кога ќе прочиташ GREE ти се стемнува пред очи па не гледаш...
Шала настрана, да објаснам некои работи...
Немам никаков бизнис со клими така да никого не фаворизирам, едноставно споредувам и заклучувам која марка и модел на клима е подобар во однос на цената.
Наравно дека неспоредиви се кинеските и јапонските клими како во квалитет, така и во цена (со исклучок на влезните модели)
Ако видиш наоколу по зградите, куќите итн, ќе видиш дека 90 % е кинезарија, а 10% јапонци. (можеби и помалку)
Значи куповната моќ на луѓето е мала, и не секој може да издвои за јапонец.
Ако ги поделиме по квалитет и цена на пример во 4 групи-класи, јас би ги издвоил и рангирал вака:

1 група НИСКА КЛАСА
GREE FAIRY
HAIER TUNDRA
2 група СРЕДНА КЛАСА
GREE AMBER
HAIER FLEXS
3. група ВИСОКА КЛАСА
MITSUBISHI AP
TOSHIBA SHORAI EDGE
DAIKIN COMFORA
FUJITCU KMTA
4 група ЕXSTRA KLASA
MITSUBISHI LN
TOSHIBA DAISEIKAI
DAIKIN URURU

Реков подобра е од Тoshiba shorai edge 18ka што човекот ја навел во постот.
За првите две што ти ги посочи од 78000 и 80000 не можам да најдам Еуровент да споредам.
Третата е појака ама е 100000
Сите ние предлагаме а из борот е личен на тој што купува.
Prvata e od 24 btu Toshiba seija,postariot model,so pdh5,4 so cena od 78000,denari.
Euroventot e povlecen,pethodniot model.Baraj go evroventot na novata isti se samo novata e poskapa so poubo daljinsko i ima eurovent.
2. Toshihiba so istata nadvoresna edinica na Shoraj Edge 22btu, i ja nosat istata oznaka ,a vnatresnata edinica od Suzumi 22btu.Mozebi deka e vo kombinacija so Suzumi vnatresna mozi da ja nema na eurovent se razlikuva sto ne so rabovi kako Shoraj edge,inae e ista vo izduv.No megu sebe se kompatibilni, i normalno poevtini.Potpolno istai perfomansi so Shorai edge.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Prvata e od 24 btu Toshiba seija,postariot model,so pdh5,4 so cena od 78000,denari.
Euroventot e povlecen,pethodniot model.Baraj go evroventot na novata isti se samo novata e poskapa so poubo daljinsko i ima eurovent.
2. Toshihiba so istata nadvoresna edinica na Shoraj Edge 22btu, i ja nosat istata oznaka ,a vnatresnata edinica od Suzumi 22btu.Mozebi deka e vo kombinacija so Suzumi vnatresna mozi da ja nema na eurovent se razlikuva sto ne so rabovi kako Shoraj edge,inae e ista vo izduv.No megu sebe se kompatibilni, i normalno poevtini.Potpolno istai perfomansi so Shorai edge.
Ако е така подобро е Сузуми 22 него ли Сеија24

filipinec

hello world
5 февруари 2018
51
24
Ако е така подобро е Сузуми 22 него ли Сеија24
Jas licno pobrzo bi ja zel za istiot prostor SEIJA 24btu.
Prednost vo odnos na Toshiba Shorai -Suzumi 22btu
-Pojak kompresor od isti tip co zafatnina 15cm3 vs 13cm3
-Poteska nadvoresna edinica 38kg vs 34 kgr(podebel izmenuvac)
-Pogolem Pdh 5.4 vs 4,7
-Ponisko mozi da go spusti izduvot
-Poubav raspored na brzinite,automatski i poubavo ke raboti vo auto mod
-Potivka na minimm obrtaj so PWM reglacija na ventilatorot na nadvoresnata
-Potivka nadvoresna a i vnatresna.
-Predizvikuvanje na defrost preku daljinsko koga sakas.
Nedostatoci vo odnos na Shoraij-Suzumi 22btu .
-Nema horizontalen automatski sving i stelovanje preku daljinsko levo-desno (racno si go steluvas)
-Poednostavno daljinsko so dneven taimer vs nedelen tajmer
-Nema 50%,75% steluvanje na ogranicuvanje na kompresorot kaj Seija imame samo 70% no i Shoraj ima PWM regulacija na nadvoresniot ventilator.
-pogrdo daljinsko

Prednostite se kaj Seija24btu(ova prema mene kade bi gi zrtvuval nedostatocite da gi dobijam prednostite),a za nekoj ne e bitno mozi.

Последна промена:
25 ноември 2014
1.551
1.988
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Некој да не знае колку се веродостојни податоците за потрошња од самиот вграден вифи модул на тошиба клима?

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Дали некој може да сподели сервис мануел или спецификации за оваа клима
Комшијата за 24м2 сака да ја купи од Сетек 36000 ден. на 48 рати по 750,00 ден без камата и 1080,00 административен трошок.
На Гугл пронајдов упатство, но не и спецификации да се види што компресор има, колку фреон, издуви, дали е ЕЕВ или капилара како што е Хаиер тундра. итн...

Последна промена:

Brane77

hello world
4 јули 2023
137
62
A VIVAX во која група спаѓа? Јас сум заинтересиран за Vivax ама читам дека и тие се Made in China. Дома имам обична клима Вивакс од 2010 година и терам со неа се додека е потопло времето. Многу сум задоволен и до сега ми се нема расипано

Испратено од AGS3-W09 преку IT.mk форум апликација

mdeni

senior
24 септември 2012
6.111
6.057
Буџет нормално. Но барем честа марка од буџет марките. Што е предност пред другите понепознати и поретки буџет марки.

Brane77

hello world
4 јули 2023
137
62
Што мислите за оваа клима ? Дали е добра, гледам дека по спецификациите деловите внатре како да се од мидеа. Имам стан од 30 м2 па дали би ми завршила работи оваа клима. Знам дека нема двоен греач и дека е до -15 но дома сега се греам на термо печка од 3.5 kw и планирам во едната соба од 10 квадрати да стои термо печката а во другата соба од 18 м2 да се затоплува со клима. Во случај да се крене температурата над -15 термо печката ќе биде резерва а доколкун оваа клима ги исполнува условите и ги загрева двете соби ќе ја тргнам термо печката засекигаш

klima fan

lurker
14 јуни 2021
657
369
Што мислите за оваа клима ? Дали е добра, гледам дека по спецификациите деловите внатре како да се од мидеа. Имам стан од 30 м2 па дали би ми завршила работи оваа клима. Знам дека нема двоен греач и дека е до -15 но дома сега се греам на термо печка од 3.5 kw и планирам во едната соба од 10 квадрати да стои термо печката а во другата соба од 18 м2 да се затоплува со клима. Во случај да се крене температурата над -15 термо печката ќе биде резерва а доколкун оваа клима ги исполнува условите и ги загрева двете соби ќе ја тргнам термо печката засекигаш

Да добар модел е инаку моделот ќе биде на Роденденски попуст од 16 Декември ( така пишува во каталогот )

Screenshot_20231209_142902_Chrome.jpg

Brane77

hello world
4 јули 2023
137
62
Да, знам дека е на роденденски попуст, Ви Благодарам многу бидејќи не се разбирам. Најверојатно ќе ја земам
Да добар модел е инаку моделот ќе биде на Роденденски попуст од 16 Декември ( така пишува во каталогот )

Погледнете го атачментот 132573

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.594
3.065
Да, знам дека е на роденденски попуст, Ви Благодарам многу бидејќи не се разбирам. Најверојатно ќе ја земам

Само, да не ти е наддимензионирана?
18.000 BTU (≈5KW), за стан од 30 квадрати?
Пошто спомна дека се грееш со термоакумулациона од 3 KW.
Ако ти вршела работа досега со тој капацитет (не ти било ладно), и ако станот ти е изолиран, нема да ти е удобно со толку моќен инвертер.
Размисли за нешто помало.
Но, само и само ако си во изолиран стан.
Ако имаш топлински загуби (стари дрвени џамој, немате стиропор на надворешни ѕидови од зграда), тогаш, земај ја големава...

Испратено од телефоно

Brane77

hello world
4 јули 2023
137
62
Станот е многу добро изолиран и е надградба, од горе над таблите од гипс картон имам ставено стиропол и стаклена волна а од внатре имам стиропол и абриб, имам и пвц прозори. Градба од 2012. Само мислев да земам 5.5 кw бидејќи се слаби овие СТ па реално наместо 5.5 kw да не бидат 4 kw
Само, да не ти е наддимензионирана?
18.000 BTU (≈5KW), за стан од 30 квадрати?
Пошто спомна дека се грееш со термоакумулациона од 3 KW.
Ако ти вршела работа досега со тој капацитет (не ти било ладно), и ако станот ти е изолиран, нема да ти е удобно со толку моќен инвертер.
Размисли за нешто помало.
Но, само и само ако си во изолиран стан.
Ако имаш топлински загуби (стари дрвени џамој, немате стиропор на надворешни ѕидови од зграда), тогаш, земај ја големава...

Испратено од телефоно

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.594
3.065
Станот е многу добро изолиран и е надградба, од горе над таблите од гипс картон имам ставено стиропол и стаклена волна а од внатре имам стиропол и абриб, имам и пвц прозори. Градба од 2012. Само мислев да земам 5.5 кw бидејќи се слаби овие СТ па реално наместо 5.5 kw да не бидат 4 kw

Штом си добро изолиран, земи си помалечка.
3.5 kW ќе ти вршат работа, оваа од 5.5 kW е преголема за кај тебе.
Да не се разбериме погрешно: сигурно ќе топли, ама...пречесто ќе имаш он-оф циклуси (уклучи-исклучи), односно пречесто ќе имаш бучава за стартување на компресор, тропање, завивање...таман почнала да работи, постигнала температура, а можда има лоша модулациска логика, па ќе исклучи...па после пола саат пак ќе уклучи, и нема да ги видиш придобивките од инвертер системите, а тоа е добрата модулација и можноста за ниска потрошувачка.
Се разбира, ова со модулацијата кај инвертерите оди во корист на јапонците (мицубиши, тошиба, фуџицу, панасоник), кои освен што имаат и добри компресори, имаат и добар софтвер (fuzzy logic), а со тоа и подобро справување со потрошувачката.
Кај кинезите не е многу за очекување тоа, односно, колку пари - толку музика.
Се разбира, има исклучоци од правилото, има можеби и кинески квалитетни, но...

Brane77

hello world
4 јули 2023
137
62
Ти Благодарам за совет. Изгледа најарно ќе биде 3.5 kw. Инаку сега дополнително за во другата соба пуштам со обична вивакс клима од 3.5 kw стара 13 години и добро загрева плус термомпечката. Помеѓу двете соби вратата ми е отворена.
Штом си добро изолиран, земи си помалечка.
3.5 kW ќе ти вршат работа, оваа од 5.5 kW е преголема за кај тебе.
Да не се разбериме погрешно: сигурно ќе топли, ама...пречесто ќе имаш он-оф циклуси (уклучи-исклучи), односно пречесто ќе имаш бучава за стартување на компресор, тропање, завивање...таман почнала да работи, постигнала температура, а можда има лоша модулациска логика, па ќе исклучи...па после пола саат пак ќе уклучи, и нема да ги видиш придобивките од инвертер системите, а тоа е добрата модулација и можноста за ниска потрошувачка.
Се разбира, ова со модулацијата кај инвертерите оди во корист на јапонците (мицубиши, тошиба, фуџицу, панасоник), кои освен што имаат и добри компресори, имаат и добар софтвер (fuzzy logic), а со тоа и подобро справување со потрошувачката.
Кај кинезите не е многу за очекување тоа, односно, колку пари - толку музика.
Се разбира, има исклучоци од правилото, има можеби и кинески квалитетни, но...

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно