Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

maci

poweruser
2 април 2008
3.384
972
избегавајте пуштање клима на ваква магла.бргу ја мрзне надворешната единица,влага во дефрост мод и климата само се мачи.ефикасноста е многу мала.
ме изненадија поскапите инвертери кои мислев дека подобро ке се покажат од обичните клими.разликата е глема во цена а мала во ефикасноста бар на вакво време.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Денес го пуштив пак и тоа неколку саати дуваше и воопшто не бучеше, не знам што му беше синоќа.. Ама штом еднаш се деси такво нешто сигурно има опасност пак да почне да бучи, се мислам дали да викам сервисер... Инаку мојот грее многу брзо, бања прави за неколку минути.

maci

poweruser
2 април 2008
3.384
972
ти бучело од што си ја пуштал климата на многу ладно.моторот бучи додека го покрене и така ладниот фреон.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
ти бучело од што си ја пуштал климата на многу ладно.моторот бучи додека го покрене и така ладниот фреон.

Moжно да е од тоа, ама не бучеше на почеток, грееше негде пола саат и тек после почна да бучи. Денес не бучи, еве и сега дува.

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Па влагол у дифрост мод. Тоа е сосема нормално и процесот е обратен, односно наместо да грее, он лади, и топлиот воздух го користи за да ја размрзне надворешната единица...Не си требал да го гаснеш. Останал недоразмрзнат.
@maci
Од кој поскапи инвертори си се разочарал и зошто?
Уствари сите клими се инвертори, само што едните се со фиксна брзина на компресорот, а другите се со променлива.
Кај нас во народото тие со фиксна брзина се познати како обични клими, а тие со променлива брзина се познати под името инвертори ;)
Инаку јас мојата клима не ја ни гаснам...Си влегува во дифрост мод, но тоа е сосема нормално. Температурата си ја држи на дадената бројка од 21 до 22 степени. Колку пати влегува во дифрост и колку често не гледам, но приметувам дека тоа се случува од време на време и мислам дека е сосема нормално...
Влажноста во овие услови е екстремно голема и нормално е да се заледуваат надворешните единици. + температурата е -4 степени...
:)

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Не сум знаел дека има таков мод, значи не е дефект нешто.. Да, синоќа беше многу ладно, -6. Кога го купував ми рекоа дека издржува до -15 али не ми спомнаа за дифрост :).

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Не треба никој да ти спомне. Имаш упатство, земи прлистај го малку :)

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Е тоа ти е коа се праиш манга, којзнае каде е џитнато тоа упатство.. Oнлајн ќе го побарам сега, па ќе го проучам :).

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
избегавајте пуштање клима на ваква магла.бргу ја мрзне надворешната единица,влага во дефрост мод и климата само се мачи.ефикасноста е многу мала.
ме изненадија поскапите инвертери кои мислев дека подобро ке се покажат од обичните клими.разликата е глема во цена а мала во ефикасноста бар на вакво време.

Еве како тоа изгледа за кое зборуваше. Инаку климата ми се наоѓа на кров, комплетно на отворено небо од сите страни :) Климата како што реков работи, влегува во дифрост мод, но јас не приметувам никаква разлика во греењето. Чисто се интересирав да видам што се случува горе во моментот :)
Инаку се работи за време околу 10.30 часот.

photo_20131223_104932-73334596.jpg

photo_20131223_105039-39923474.jpg

Kога видов колку лед има и мене ме фати страв...Околу 5+ сантима има наталожено доле, а и целата тацна е заледена :)

maci

poweruser
2 април 2008
3.384
972
пази внатре да не има фатено лед и да неможе со дефрост да одмрзне се.
ситуација кога одмрзнува со дифрост и одма заледува од ладново.
ќе растече малку вода од стопениот мраз и пак да замрзне,ќе го залие,кој знае какво е внатре.
пази да не ги искрши перките внатре од мразот.
остај ја повеќе да работи на ладно да го растопи цел мраз на надворешната.
кога работев малку во фонко имаше една клима во комшии,преку ден, која ја имам гледано како им се кршат перките додека работи.од наталожен мраз кој не доволно се стопил и се проширил кон перките и климата несакате да ја видите додека работи.перките сол...

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Си има гаранција. Ако треба да ја мислам што ке и се случи, налет. :) Надвор е -3, а до -15? :) има место од кај да истекува водата, па нека тера...Се надевам дека нема да се направи сол :)
А инаку страшно делува...Ама ако ја изгаснам после ке и треба многу време да загрее. Овака ми е топло нонстоп. Онака ке треба да чекам неколку часа да ми се загрее просторијата.
А и момците што ми ја монтираа ми рекоа дека е многу подобро нонстоп да си работи одколку да ја палам и да ја гаснам :)
Интересно е другата клима која не работи, а единицата и е карши оваа беше исто заледена, мислам на решетките :) Како пајажина имаше фатено :) смешки :)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.556
19.232
Надвор е -3, а до -15?

Скопските -3 со магла се како нормални -15. Мене на +3/+4 ми има влегувано во дифрост на влажно време.
Најидеално е да се најде sweet spot со внатрешната температура за да има време по природен пат да се стопи сињакот (во твојот случај сантите)

Ако на некој од унимерите имаш температурна сонда измери на издув колку дава (треба од 45/50 нагоре)
Или разликата, ако се сеќавам добро, помеѓу влез и излез треба да биде 20 степени (мерено над внатрешната единица за влез и мерено веднаш на излез)

Ти немаш мука. Имаш Тошиба која е супер клима. Само можам да ти препорачам да ги извадиш тапите од долната страна а за присилно одмрзнување само ладна вода или намести ја да дува ладно и...побегни од дома :D

btw
Бугарите, кои се фанатици во користење на клими, долната страна на надворешната единица ја отвараат како конзерва. Нормално, водејќи сметка за носивоста. Или поедноставено - под испарителот (лимчињата) нема ништо.
После ова ставаат нешто како плех/коритце за собирање на вода односно насочување за оваа да не шлака насекаде.
Вака помалку влегува во дифрост и помала е бучавата на надворешната - кога е замрзната повеќе бучи и вибрира.

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Тапите се извадени на време, уште кога се монтираше. Само мака ми е што јас не ја монтирав затоа што во цената си беше врачуната и монтажата. А и гаранцијата во тој случај ми важи. Друго што јас како аматер не го знаев, се додека не ми кажаа за Панасоник климите дека треба да имаат оил трап, односно треба да има вртелешка, кажано на еден начин, односно У, а оние кои немаат сигурно им рика компресор. Тоа не е случај со обичните клими, а не ми е јасно зашто е тоа така. Не ме инересирало до толку па за да читам.
Него држачите не ми ги стегнаа со по два штрафа на носач, него со по еден, а тоа придонесува за исто така зголемена бучава и резонирање. Кога е држачот здраво закачен за зидот бучавата е значително намалена, односно резонанца нема. или е на минимум. Здравје коа ке се затопли времево се качувам и додавам по уште еден штрав со типла, и + може да се случи да ставам специјални буфери, гумени, како што ги има на чилерите. Со тоа единицата ке стане бесшумна. Целата вибрација ке биде сведена на минимум.
Инаку гледам дека некој од мајсторите вградуваат и електрични греачи во тацните за да го топат ледот. На пример по неколку пати дневно по неколку минути работат и го топат мразот. Овакви финти прават и на обичните клими и терат како инвертори :) по цели зими...Ама ефикасноста можеш да замислиш каква е.
Инаку времево е толку многу влажно и студено, да и пајажините по ќошевите на куќава се направиле како снегулки :) :)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.556
19.232
Тапите се извадени на време, уште кога се монтираше. Само мака ми е што јас не ја монтирав затоа што во цената си беше врачуната и монтажата. А и гаранцијата во тој случај ми важи. Друго што јас како аматер не го знаев, се додека не ми кажаа за Панасоник климите дека треба да имаат оил трап, односно треба да има вртелешка, кажано на еден начин, односно У, а оние кои немаат сигурно им рика компресор. Тоа не е случај со обичните клими, а не ми е јасно зашто е тоа така. Не ме инересирало до толку па за да читам.
Него држачите не ми ги стегнаа со по два штрафа на носач, него со по еден, а тоа придонесува за исто така зголемена бучава и резонирање. Кога е држачот здраво закачен за зидот бучавата е значително намалена, односно резонанца нема. или е на минимум. Здравје коа ке се затопли времево се качувам и додавам по уште еден штрав со типла, и + може да се случи да ставам специјални буфери, гумени, како што ги има на чилерите. Со тоа единицата ке стане бесшумна. Целата вибрација ке биде сведена на минимум.
Инаку гледам дека некој од мајсторите вградуваат и електрични греачи во тацните за да го топат ледот. На пример по неколку пати дневно по неколку минути работат и го топат мразот. Овакви финти прават и на обичните клими и терат како инвертори :) по цели зими...Ама ефикасноста можеш да замислиш каква е.
Инаку времево е толку многу влажно и студено, да и пајажините по ќошевите на куќава се направиле како снегулки :) :)
Замка за масло се мести за да му се даде фора на компресорот да се подмачка исправно иначе фреонот (во кој има масло) патува со огромна брзина и, нели е гасовит.
Сите клими треба да имаат замка за масло, без исклучок иначе ќе прегори за брзо време.
Обично цевките се извиткани зад климата.

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Точно, во право си. Филиата која ја имам некој си 10-тина години има цевка околу 40 или 50 цм и нема никаква јамка. Работи и цепа без никаков проблем. :) Освен ако не се смета за јамка полукруг направен од доле кон горе за да можат цевките да влезат како треба, од горната страна, нели таков е приклучокот на вентилчињата. Нешто како закачалка изгледа.
ЗА панасоникот знам дека цевките требаа да бидат со должина од 3 метри, да не се кратат и да бидат ако се вишок замотани во круг.
Кај мене на Тошибата должината е околу 4м на цевките, а горниот дел е исто така направн како закачалка, а не како буквата У.
Практично му доаѓа како Ј наопачки огледално :)

maci

poweruser
2 април 2008
3.384
972
Него држачите не ми ги стегнаа со по два штрафа на носач, него со по еден, а тоа придонесува за исто така зголемена бучава и резонирање.
скоро сите монтажери си ги зимаат штрафовите за нив.

може да се стави грејач на внатрешниот дел,односно помеѓу зидот и климата,ама залепен грејачот на решетките.па така да кога вентилаторот ке го влече воздухот од климата,кога би имало тиње,мраз,грејачот да го растопи и да нема потреба да влага во дифрост мод.да не се губи на време и да дува малку потопло.ама рачунај дали е изводливо со тоа што грејачот ќе треба да е мин 1кв.

инаку целиот проблем со дифрост го прави вентилаторот кој влечејќи воздух од решетките ја наталожува влагата на надворешната единица која е и така ладна па со ова го забрзува процесот на правење мраз.
да може некако да се направи вентилаторот да врти со многу мали обртаи или воопшто да не врти :)

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Eeeeee ако се направи така како што викаш, ондак се ке биде.... :)
Инаку читам по форуми за превари кои биле правени во Бугарија и Русија...Дел од мајсторите вградувале електрични греачи кои се вклучуваат по потреба и го топат мразот. Обично со сензори кога температурата е под нула, греачот работи постојано, или се вклучува на интервали. Но која е логиката да ставаш греач па макар бил и од 1 кв, и да користиш клима? Во тој случај подобро ке ставам греалка дома и климата ке ја користам само за ладење летно време :) Нема заштеда со еден збор.

maci

poweruser
2 април 2008
3.384
972
епа 1 кв грејач и 1,2 кв потрошња климата=2,2кв,а за 2кв пушти калолифер :) ,од карфур или хубо кој се продаваат по 550 ден.
нема дефрост мод ни грејачи ни ништо...калолиферот ќе шиба на 3ка :)

п.с.ми текна,да од топлото внатре што дува изведеш две цевчиња како греачи со воделно ладење и да го топат мразот на надворешната единица ;)

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Ке земам дел од топлината која ја испушта оџакот на комшијата со канален систем :) И нема да имам гајле ни на -25 :)
хахаха...
Добро си е вака уште некој ден...Планирам да го активирам и поврзам парното, а до тогаш ефтино греење на струја со клима ке биде...Евентуално кога нема да бидам дома, да ја пуштам климата едно саат време да лади за да се растопи комплетно ледот од надворешната единица :)
Ме наплаши ти со кршењето на перките, па ме напна сеа :)

vane44

Баниран/a
26 ноември 2010
1.419
809
Гевгелија
Дел од мајсторите вградувале електрични греачи кои се вклучуваат по потреба и го топат мразот. Обично со сензори кога температурата е под нула, греачот работи постојано, или се вклучува на интервали. Но која е логиката да ставаш греач па макар бил и од 1 кв, и да користиш клима?.

докторе каков киловат што зборувате вие,тој грејач што го монтираат на тацната и мал дел на испарувачов е обичен кабел изолиран со пластика и треба околу 1.5 до 2 метра од него троши негде од 60-100w.;)

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Грејач од 60 вати или 100 вати да го стопи оној лед? Дај боже да може и да е така. Односно леткум да стопи 5цм лед? Стварно не сум експериментирал со тоа, може, но ако тој работи постојано односно ако уште од старт односно да грее и кога има и кога нема потреба. Значи без прекин. Овој од 1 кв работи по потреба. Кога ке ја ставиш на кантар потрошувачката му доаѓа исто.
Инаку не ја гледам логиката да работи грејачот кога надвор е над нула, кога нема никакво мрзнење на кондензатот или кога кондензатот е минимален.
Незнам, јас не сум експериментирал, ама што читав по бугарски форуми така го изведувале тој дел.
Кај нас можеби е другачие. Ете, ти можеби имаш искуство со климите, може знаеш повеќе.
Сепак за греач од 100 вати за да стопи лед ке му треба поприлично време и тоа ми е сомнително.

vane44

Баниран/a
26 ноември 2010
1.419
809
Гевгелија
Сум читал и јас по разни форуми знам само дека го монтираат со некој тајмер кој се уклучува на одредено време работи 5-10мин. и се гаси и сето тоа кога е температурата под 0c.Не оти е нешто комплицирано секој еден електроничар може тоа да го изведе без проблем ќе побарам јас кај беа тие слики од таквиот грејач монтиран во клима уред ќе ги објавам ќе ги видите има ефикасност 100% никаков лед не фаќа

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Нормално дека не фаќа никаков лед. Грејачот си ја брка работата :)
Ефикасно е на оние системи кои немаат PWM контрола на моторите, односно обичните клима уреди. Али во овакви услови на магла и иње и те како ке имаат на било кој клима систем :)

maci

poweruser
2 април 2008
3.384
972
еден грејач од шпорет 1200 вати монтиран позади кој ќе се уклучува кога ке фати мраз.тоа е тоа :) и обичната клима се претвара во инвертер :)
CG-1100.jpg

vane44

Баниран/a
26 ноември 2010
1.419
809
Гевгелија
@SaleSk
еве за каков грејач станува збор само грешка сум бил дека троши 100 вати ова на сликиве е во должина од 6м. и троши 300 вати направено било на секој пола саат да грее 3 минути,климатизерот сув како во јули август тестирано на -17с во Јахорина
6ipo.png

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв