Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Mar tiN

lurker
2 јануари 2014
877
633
Mar tiN's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-12400F
Motherboard
ASUS PRIME B660M-A D4
Storage
SAMSUNG 500GB SSD 970 EVO Plus M.2 + Western Digital 4TB
PSU
Cooler Master B500 ver.2
RAM
Kingston HyperX FURY™ 64GB
Video card
ASUS Dual GeForce RTX™ 3050 OC Edition 8GB
Case
Cooler Master K350
OS
Windows 11 Pro x64
лажат сушат според мене, поготово овие што имаат мицу и даикин. По 5 ги имаат и само 3 илјади за цела куќа плаќаат :ROFLMAO:
Едино пред саат да имаат пуштено кабел па да крадат струја :D

mdeni

senior
24 септември 2012
6.068
6.005
Како сте со сметки за струја?
Кај мене две Даикин клими работат 24/7
куќа во Битола приземје и прв спрат.
Се е на струја освен готвење повеќе е на плин.

Сметки:
11.12.2025 - 12.01.2026
4712 денари

13.01.2026 - 09.02.2026
4397 денари
Имаме тема за ова види си.

Потрошња дали 2000 денари, претопло е надвор.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Богами. Јас со една клима, која не работи 24/7, во 50м2, 100евра. Неко некога хандри.
Кога ли ќе научите дека клима не е греалица, па да и праите уклучи исклучи кога не сте по дома за да не арчи за џабе :/

лажат сушат според мене, поготово овие што имаат мицу и даикин. По 5 ги имаат и само 3 илјади за цела куќа плаќаат :ROFLMAO:
Еее изгледа секоја клима иако е бела не е една та иста....

Да пошто столарија, место на живеење, изолација не игра воопшто улога.
Остај тоа изолација не им мења многу...

Ile bocev

hello world
15 ноември 2015
354
294
Последна промена:
  • ми се допаѓа
Реакции: maci

kolesk

lurker
6 февруари 2016
765
1.186
Кога ли ќе научите дека клима не е греалица, па да и праите уклучи исклучи кога не сте по дома за да не арчи за џабе :/
Кога сме дома, ставена е да дува на 28°C.
Кога не сме дома, ставена е на 16°C.

Исправно ли е вака? А за уклучи/исклучи, тоа е Ноември/Март.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346

Еее изгледа секоја клима иако е бела не е една та иста....

Остај тоа изолација не им мења многу...
И некој што живее во Гевгелија исто ќе потроши како некој што живее во Крушево.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.243
2.680
според мене чиста превара е тоа ако работи 24/7 ќе трошела малце. Мене преку ден ми работи 13ч и ја гасам ноќе, троши 12-15 kWh во ладното во јануари. Да ја терам 24/7 ќе троши 24 киловати на ден гарант.

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
според мене чиста превара е тоа ако работи 24/7 ќе трошела малце. Мене преку ден ми работи 13ч и ја гасам ноќе, троши 12-15 kWh во ладното во јануари. Да ја терам 24/7 ќе троши 24 киловати на ден гарант.
Што клима имаш, инвертер или обична?
Инвертер ќе троши повеќе додека затопли после тоа ќе намали за 90% и ќе одржува со 100-200w потрошна.
24kw на ден ќе потроши ако 24/7 надвор температурата е испод -5С што во МК не се случило последниве 5 години цело деноноќие да е во минус.

Кога сме дома, ставена е да дува на 28°C.
Кога не сме дома, ставена е на 16°C.

Исправно ли е вака? А за уклучи/исклучи, тоа е Ноември/Март.
16 е за температура ладење.... толкава разлика ништо не помога, можеби ете на 20С ако сакаш да штедиш или ако се спие во таа просторија....
И јас првата година си играв попушти намали.... ама еве веќе 4та зима поставени на 24С и не се мрдаат од Ноември до Април.... ако надвор стегнат темпертаури во минус ќе кренам на 25 или 26С зависи....
Преку ден отворам да проветрам 10-15минути, далечинска не пипам.... ќе засилат двете клими на кратко и за брзо се си се враќа во нормала штом се затворат врати прозори.... мебел и ѕидови не се ладат во 10 минути иако воздухот во собата се сменил и изладил.... ама топлината на воздухот брзо се надохнадува... ако излади инвентарот тогаш малу потешко.

18 август 2019
1.221
1.195
Не знам дали има сериозни пресметки околу разликата во потрошувачката при постојана и повремена работа. Законите на физиката велат дека помалку ќе потроши ако се исклучува кога нема потреба од греење.

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Ќе ме тераш да пробам вака на 24 степени. Ама мислам дека ќе излудам бидејќи не сум зиморлија, и сакам во ладно да спијам.

А бојлерот ти работи 24/7 ?
Па не мораш 24 фиксно де, зависи колку потреба има просторот.... ама најди си некоја средина која ти одговара.
Кај мене со двете клими поставени на 24 ми одржува 22.5-23.5 низ цел спрат што ми е оптимално.

Зимно време бојлерот ми е на тајмер, два пати во денот се пушта по 1ч... али само на ефтина терифа 14-15ч и 22-23ч.
Преку ден соларното нешто ќе затопли од кај 9ч до кај 14ч го фаќа сонцето.... па после надополнувам со тајмери на ефтина струја.

Indigo44

read-only
3 февруари 2026
14
5
Фала на одговорот, ако може уште нешто друго да прашам, ако нарачам преку Ананас за да важи гаранцијата мора монтери од Нептун или може и други кои имаат фирма за таа дејност.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
613
342
Фала на одговорот, ако може уште нешто друго да прашам, ако нарачам преку Ананас за да важи гаранцијата мора монтери од Нептун или може и други кои имаат фирма за таа дејност.

За било која клима за да важи гаранцијата треба овластени монтери

Кога ќе ја монтираат BEKO-то сподели фотографии од внатрешната надворешната единица и далечинското

Indigo44

read-only
3 февруари 2026
14
5
За било која клима за да важи гаранцијата треба овластени монтери

Кога ќе ја монтираат BEKO-то сподели фотографии од внатрешната надворешната единица и далечинското
Значи без разлика дали е нарачката преку Ананас за монтажа ќе мора да одам со монтерите од Нептун или пак има и други овластени монтери? Обавезно ќе споделам фотки од BEKO-то

klima fan

lurker
14 јуни 2021
613
342
Значи без разлика дали е нарачката преку Ананас за монтажа ќе мора да одам со монтерите од Нептун или пак има и други овластени монтери? Обавезно ќе споделам фотки од BEKO-то

И Ананас соработуваат со овластени монтери за да важи гаранцијата

Indigo44

read-only
3 февруари 2026
14
5
И Ананас соработуваат со овластени монтери за да важи гаранцијата
Ги контактирав на Ананас и одговорот им беше:
“не соработуваме со овластен сервис за монтажа на производите.

Во однос на монтажата, доколку пронајдете монтер кој може да го инсталира производот, потребно е гаранцијата што ќе ја добиете со производот да биде заверена со печат од страна на монтерот/сервисот. Само на тој начин гаранцијата ќе биде валидна и ќе важи во предвидениот гарантен рок.“

да незнае човек што да прави сега?

klima fan

lurker
14 јуни 2021
613
342
Ги контактирав на Ананас и одговорот им беше:
“не соработуваме со овластен сервис за монтажа на производите.

Во однос на монтажата, доколку пронајдете монтер кој може да го инсталира производот, потребно е гаранцијата што ќе ја добиете со производот да биде заверена со печат од страна на монтерот/сервисот. Само на тој начин гаранцијата ќе биде валидна и ќе важи во предвидениот гарантен рок.“

да незнае човек што да прави сега?

Тогаш најдобро земија од Нептун

klima fan

lurker
14 јуни 2021
613
342
Ми требаат две клими, ако ги земам преку Ананас со ваучерите идет доста поефтино

Треба да ја монтира овластен сервис

Ако не земија од Ананас но контактирај монтер и прашај дали се овластени за да важи гаранцијата на BEKO-то

@maci

Монтираш Беко со важење на гаранција ?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв