Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

7 март 2014
1.293
748
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X + AMD Ryzen Wraith Prism RGB
Motherboard
ASUS TUF GAMING ATX B550-PLUS
Storage
500GB Samsung 980 NVMe M.2 + ADATA LEGEND 710 512GB
PSU
CoolerMaster Elite V3 500W
RAM
x2 Kingston 8GB 3200MHz DDR4 CL16 DIMM FURY Beast RGB
Video card
GeForce® GTX 1660 SUPER™ OC 6G
Case
ATX Midi Tower Case Deepcool CC560 Black
Mouse
ASUS ROG Strix Impact II Wireless
Keyboard
AOC GK500 Gaming Full RGB Mechanical Keyboard
Audio
AOC GH300 USB Gaming Headset
Monitor
AOC Gaming Monitor 24G2SAE 1080p/VA/165 Hz
OS
Windows 11 PRO
И мене ми се нелогични цениве, се гледа дека апла дерат.. ве молам за мојава одбрана клима да ми препорачате некој што монтира..

tomaso

user
25 јануари 2008
1.078
1.616
Битола
tomaso's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-7500 + Thermaltake Frio Fanless
Motherboard
Gigabyte GA Z270 Gaming K3
Storage
Samsung 970 EVO 250GB - NVMe + TOSHIBA 2TB + TOSHIBA 1TB
PSU
Cooler Master Masterwatt 750
RAM
16GB 2x8GB DDR4 2400MHz Geil CL17
Video card
Strix ROG GeForce GTX 1050ti
Case
CoolerMaster MasterBox Q500L
Mouse
Logitech M190
Keyboard
Logitech Wave K350
Audio
Asus Essense STX II + AKG K702 + Marantz PM6006 + Elac Debut 2.0 DB62 + Skullcandy Hesh® ANC
Monitor
Dell P2421
OS
Microsoft Windows 10 Pro
Haier или Midea. Твојот предлог со 2x 3.5KW е далеку подобар, оти баш кај мене сум со истата АЕРИ (без +) од 2016г. и топло ти препорачувам да не размислувате за 5.5KW за дома оти се погласни од помалите клими.
Кој модел конкретно?
Јас имам 3.5ка вивакс аери + во стан и сум задоволен.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.551
19.224
И мене ми се нелогични цениве, се гледа дека апла дерат.. ве молам за мојава одбрана клима да ми препорачате некој што монтира..
@mdeni и уште некои препорачуваа добри монтери. Педантни

Ако веќе плаќате top dollar тогаш одберете салам мајстор.

Не ми е јасно во што се состои разликата во монтажа од 3,5 до 5,5 (освен што појаката има малку погширока цевка)

Pro tip:
Ако веќе ви наплаќаат поголема цена за 5,5-ка барајте да ви наместат 5x2,5mm кабел и тоа на следниот начин (за Mitsubishi а не е лошо и за другите)

Кабел од штекер до надворешна и уште еден од надворешна до внатрешна единица а не како што ним им одговара од штекер до внатрешна и од внатрешна до надворешна. Значи, надворешната да не се напојува од внатрешна.
Гледано електрички, исто е навистина (што се однесува до Mitsubishi на пример)

Во реалност терминалите на внатрешната не се предвидени преку нив да цуцлаш 12 и повеќе ампери (кога ќе дојде ред за тоа а ќе дојде во зимо на - 10)

И фино лепо ќе си барате да ви местат силиконски црева (грклани) за одвод.

На пример во Прилеп се појавија дечки што на Хилтата си ставаат специјален додаток на кој си приклучуваат правосмукалка, си покриваат со најлони, си зачистуваат додека се вакумира, проверка на одвод итн.

Не им знам број иначе ќе го пишев.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Конкретно педантноста е и поцинкувани држачи, силиконско црево, двојна бандаж трака, бафери, дупки затворени од ѕид... Итн итн. Си има зошто се плаќа некаде повеќе.

Не знам енергија што ставаат сега, ама имаат и канали пластични, спроведување. Ама пак ќе кажам треба да се праша.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Дечки ај малку помош.
Се работи за втор спрат од куќа со пвц дограма. Саккат клима да земаат моите, некоја шо би ја користеле за меѓу период за греење.
Кога ќе залади ептен ќе се користи парното. Моментално има една НЕО обична не инвертер, па планот е таа да се премести во една од спалните,
а во дневната 5.5ка инвертер. Мој предлог беше 2x3.5ki и таа што е да си остани, ама старио мој е епетн зиморлив и сака 5.5 ка.....
Размисливам за VIVAX ACP-18CH50AERI+ R32 по супер цена од 45.990 ден. или за GREE FAIRY PREMIUM GWH18ACD-K6DNA1I по супер цена од 53.990 ден. шо искрено не знам дали вреди разликата во пари ако се оди со Грее.
Предлог некој за дали трета опција или да се оди со вивахот?

Мој предлог помеѓу Вивакс и Грее ти е Вивакс Аери + одличен модел со многу задоволни корисници

fis1976

lurker
15 март 2016
674
1.298
Скопје
Прашањево може не е за овде ама ај да прашам. Ова е последната сметка кога баш беше пекол и климите си трошеа :) . Фрлете едно око на сметкава, ме интересира зошто има пресметка и во трет блок? Со последнава промена на цената од 01.07 имаше промена и на блоковите? Карма каша ми е со новиве сметки :rolleyes:

Атачменти

• Screenshot_4.png
    Screenshot_4.png
    107,8 KB · Прегледи: 75
18 август 2019
1.210
1.176
Прашањево може не е за овде ама ај да прашам.
Ова е за во темата „Како ЕВН ве краде...“.

Системот не им е подесен како треба, ама зошто секогаш на штета на потрошувачот?

За 8 дена во јуни имаш потрошено 247 киловат часа, за 20 дена во јули имаш потрошено 123 киловат часа. Јунската сметка префрла во третиот блок.

Последна промена:

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.480
2.927
Прашањево може не е за овде ама ај да прашам. Ова е последната сметка кога баш беше пекол и климите си трошеа :) . Фрлете едно око на сметкава, ме интересира зошто има пресметка и во трет блок? Со последнава промена на цената од 01.07 имаше промена и на блоковите? Карма каша ми е со новиве сметки :rolleyes:
Не ја плаќај одма.
Прочитај си ги кои ти се реално потрошените киловати на струјомерот, и пробај да средиш по телефон да ти ја корегираат сметката со тие, на бројот 089 089 089
Не знам дали работат сега, или па утре (празник е, нека ни е за многу години), ама среда претпладне сигурно ќе работат.
Мада, не губиш ништо ако се јавиш и сега. Ако има некој, ќе крени слушалка, ако не, секако среда не ти бега :)

TheGamerTeacher

hello world
9 декември 2016
451
555
Скопје, Ѓорче Петров
www.twitch.tv
Денес ми монтираа колку да го изладам малце станот, заради малиот. Рандом број од роднини добив, дојдоа дечките за 5-6 дена од остварен контакт, завршија работа, наплатија 5200. Малце ли е, многу ли е, појма немам ама битно брзо завршив, шо ми беше императив. Прв пат во живот користам клима, ако има некој типс енд трикс, бујрум :)

VIVAX ACP-12CH35AERI+ R32

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.551
19.224
Денес ми монтираа колку да го изладам малце станот, заради малиот. Рандом број од роднини добив, дојдоа дечките за 5-6 дена од остварен контакт, завршија работа, наплатија 5200. Малце ли е, многу ли е, појма немам ама битно брзо завршив, шо ми беше императив. Прв пат во живот користам клима, ако има некој типс енд трикс, бујрум :)

Не лакоми до ниски температури, намести 24~25,ауто фан и заборави ја.

После ладење не ја гасни веднаш туку префрли ја на обичен вентилатор на најниска брзина околу еден час за да се исуши и да спречиш "закиселување" односно појава на мувла.

После сезона на ладење направи дезинфекција (пребарај ја темава)

28 јануари 2017
2.054
4.713
Ресен
После ладење не ја гасни веднаш туку префрли ја на обичен вентилатор на најниска брзина околу еден час за да се исуши и да спречиш "закиселување" односно појава на мувла.
Дали Тошибите тоа автоматски го прават, ја пуштив да ја пробам јер за Ресен нема потреба ладење, едно 20-30 мин дуваше нежно со полу крената перка па тек после ја “прибра“.

TheGamerTeacher

hello world
9 декември 2016
451
555
Скопје, Ѓорче Петров
www.twitch.tv
Не лакоми до ниски температури, намести 24~25,ауто фан и заборави ја.

После сезона на ладење направи дезинфекција (пребарај ја темава)
Пошто сум со ептен мало бебе, дури и толку ниско не одам. 27-8 на најнизок фан speed.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.480
2.927
Дали Тошибите тоа автоматски го прават, ја пуштив да ја пробам јер за Ресен нема потреба ладење, едно 20-30 мин дуваше нежно со полу крената перка па тек после ја “прибра“.
Да, и мојата тошиба не се исклучва целосно по исклучвање, туку малку се подзатвора перката и продолжува да дува вентилаторо со минимална брзина.
Не знам точно колку долго.

Испратено од телефоно

7 март 2014
1.293
748
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X + AMD Ryzen Wraith Prism RGB
Motherboard
ASUS TUF GAMING ATX B550-PLUS
Storage
500GB Samsung 980 NVMe M.2 + ADATA LEGEND 710 512GB
PSU
CoolerMaster Elite V3 500W
RAM
x2 Kingston 8GB 3200MHz DDR4 CL16 DIMM FURY Beast RGB
Video card
GeForce® GTX 1660 SUPER™ OC 6G
Case
ATX Midi Tower Case Deepcool CC560 Black
Mouse
ASUS ROG Strix Impact II Wireless
Keyboard
AOC GK500 Gaming Full RGB Mechanical Keyboard
Audio
AOC GH300 USB Gaming Headset
Monitor
AOC Gaming Monitor 24G2SAE 1080p/VA/165 Hz
OS
Windows 11 PRO

И јас денес се јавував прашував кај доста монтажери, сите се 5500-5000.. за 3.5 не се нормални со цениве.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.551
19.224
Да, го прават. Секаде различно го нарекуваат: Self cleaning, Dry up итн.

Кај мене на Виваксите го има а на Митсубишито го нема па пуштам рачно.

Но од претходно искуство знам дека програмираните 20 минути не се доволни

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340

Со здравје да се користи климата
сподели фотографии од монтажата на внатрешната и надворешна единица

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548

Ова е за во темата „Како ЕВН ве краде...“.

Системот не им е подесен како треба, ама зошто секогаш на штета на потрошувачот?

За 8 дена во јуни имаш потрошено 247 киловат часа, за 20 дена во јули имаш потрошено 123 киловат часа. Јунската сметка префрла во третиот блок.

Што си правел крај на јуни во 8 дена 247kw.... просек 31kw дневно... толку на греење не сум трошел....
Најверојатно е грешка освен ако не се сетиш дека уствари си швајцувал по цел ден таа недела :D

fis1976

lurker
15 март 2016
674
1.298
Скопје
@zlatko_ti412 Повлекло за накај Слупчане таа недела :ROFLMAO:

После детална анализа :)

Најверојатно од претходната сметка имаат дел во оваа додадено пошто па таа беше екстремно ниска (1270 ден.), обично кога не се греело и ладело сметките биле меѓу 1900 и 2300 ден.

ЈуниСметка.png

Ама пак зошто има пресметка во 3-ти блок ако:

Блок 1: од 0 kWh до 210 kWh
Блок 2: oд 211 kWh до 630 kWh
Блок 3: од 631 kWh до 1050 kWh
Блок 4: од 1051 kWh па нагоре

Не дека ќе се смени нешто екстремно ама пак зошто да се плати па и денар повеќе од тоа што си потрошил, башка кога знаеш што се сличува околу тебе а ти секој месец редовно си плаќаш!

Сликнав вчера струјомерот, за овие 11-12 дена ( 21.07 - 01.08, претходната пресметка е до 20.07) на скапа тарифа има потрошено 90kw, а на евтина 70kw, (месечно би дошло до кај 480kw) што би дошло бајаги помалце од сеашниве 700 и кусур.

Ако е толкава потрошувачката во kw како што е на сметката еве што вика калкулаторот на регулаторна:

Screenshot_6.png
Ќе се јавам после во ЕВН баш да видам што ќе кажат. Извинете што ја "расипав" темата, ако мислат модераторите дека треба да оди во друга тема нека ја префрлат.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510
Ама пак зошто има пресметка во 3-ти блок ако:

Блок 1: од 0 kWh до 210 kWh
Блок 2: oд 211 kWh до 630 kWh
Блок 3: од 631 kWh до 1050 kWh
Блок 4: од 1051 kWh па нагоре
Тие граници се за 30-дневен период. Тебе ти сметаат за 8 дена, со тоа границите се 56 за прв блок, 168 за втор, 280 за трет. Со оглед дека ти начукале 247 квч во скапа за тие осум дена, влегуваш во трет блок со 80 квч. За малку и четврти ќе си фател :)

Тие осум дена си трошел просечно 58 квч на ден, понатаму по 12.

Ама пресметај, со оглед дека првиот дел има ддв од 10%, вториот од 18%, на крај може и да не излезе толку голема разлика. За тебе малку поголема сметка, за ЕВН повеќе пари, за државата помалку пари.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв