Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Misteriozen

read-only
20 февруари 2010
49
34
Поздрав до сите!
Во план сум да купам клима уред кој претежно би го користел за греење со цена до 45000 денари.
Досега се греев на дрва, но веќе ми се смачи од нив, сечење, цепење, складирање а и во последно време кај тешко се стигнува до нив, а и постанаа скапи. Користам за огрев Дора камин од Пламен со кој мака мачам да ја регулирам температурата зимно време при блага надворешна тепература до -5, во собата температурата ми стигнува и до 28 степени. Загревам соба (северозападна страна) на спрат од 17м2 + мала кујна од 8м2, одвоени со врата, вкупно 25м2 двете простории, висина на таван 2.5м, стара куќа камен долен спрат, горе плитарица, дебелина на ѕид 40cm, прозорец пвц два слоја, стари дрвени врати, и обновен кров со патосирање штици и ќерамида.
Да не должам многу, добро објаснав за каков простор ми треба клима, доста читав, пребарував по нет за клима уреди, така да направив некоја селекција од три интересни клима уреди со многу слични карактеристики и цени по нашиве продавници низ Македонија, па би сакал некој од вас да ми даде некој совет, мислење за моделите на клима инвертер уредите што ќе ги линкувам подолу;

Може и некој друг предлог по ваш избор базиран на искуства. Значи клима уредот да е до 45000 денари. Планирам како што кажав да се греам претежно со клима уред во комбинација со дрва (би палел огин исклучиво само на надворешни температури под -10 степени) Наместо да купувам 10 кубика дрва, би купил 2 или 3 кубика колку да се има, за недај Боже струја да снема некој период или кога ќе се спушти многу ниско надворешната температура.
Позз!!!

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Немој ЛГ, ниту Грее.

Погледни си Хаиер Тундра, Тошиба Шораи Еџ, Мицубиши од АР нагоре модел иако јапонските ќе се над буџет.

Misteriozen

read-only
20 февруари 2010
49
34
Немој ЛГ, ниту Грее.

Погледни си Хаиер Тундра, Тошиба Шораи Еџ, Мицубиши од АР нагоре модел иако јапонските ќе се над буџет.
Тие Јапонките ми се подоста скапи ги гледав и нив, кога би имал можност не би се двоумел. Haier Tundra е исто така интересен модел се надевам мислевте на овој модел како на линкот

По карактеристики од еуровент е подобар од Haier Flexis кој по цена е поскап преку 200 евра.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.345
33 илјади стигнала тундрата човече, забегале со цениве на климиве буквално сите.

Misteriozen

read-only
20 февруари 2010
49
34
Немој ЛГ, ниту Грее.

Во врска со LG климите ми е интересно тоа што ми се некако како фантом марка кога зборуваме за споделени искуства на користење клима уреди од нивната понуда. Немам пронајдено ниту пофалби ниту поплаки, како да не постојат. Дали јас немам добро барано или навистина е така незнам. А на Еуровент спецификациите не им се така лоши.
Gree ги бие лош глас околу високите модулации, за овие LG ништо нема барем тука кај нас.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.761
4.480
Неготино
Со здравје да се користи

Во колку м2 ви е монтирана ?

Сподели фотографии од климата
Оваа е моментално, ќе направам други.
1690238531740.png

Цел спрат е 45 квадрати, ама беше потребна да лади 30 квадрати, таа едната соба не мора воопшто.
За сега си ја врши работата супер.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Поздрав до сите!
Во план сум да купам клима уред кој претежно би го користел за греење со цена до 45000 денари.
Досега се греев на дрва, но веќе ми се смачи од нив, сечење, цепење, складирање а и во последно време кај тешко се стигнува до нив, а и постанаа скапи. Користам за огрев Дора камин од Пламен со кој мака мачам да ја регулирам температурата зимно време при блага надворешна тепература до -5, во собата температурата ми стигнува и до 28 степени. Загревам соба (северозападна страна) на спрат од 17м2 + мала кујна од 8м2, одвоени со врата, вкупно 25м2 двете простории, висина на таван 2.5м, стара куќа камен долен спрат, горе плитарица, дебелина на ѕид 40cm, прозорец пвц два слоја, стари дрвени врати, и обновен кров со патосирање штици и ќерамида.
Да не должам многу, добро објаснав за каков простор ми треба клима, доста читав, пребарував по нет за клима уреди, така да направив некоја селекција од три интересни клима уреди со многу слични карактеристики и цени по нашиве продавници низ Македонија, па би сакал некој од вас да ми даде некој совет, мислење за моделите на клима инвертер уредите што ќе ги линкувам подолу;

Може и некој друг предлог по ваш избор базиран на искуства. Значи клима уредот да е до 45000 денари. Планирам како што кажав да се греам претежно со клима уред во комбинација со дрва (би палел огин исклучиво само на надворешни температури под -10 степени) Наместо да купувам 10 кубика дрва, би купил 2 или 3 кубика колку да се има, за недај Боже струја да снема некој период или кога ќе се спушти многу ниско надворешната температура.
Позз!!!
Мој предлог ти се овие Best Buy модели

Vivax Aeri +

Haier Tundra

Vivax AEEI Pro

Misteriozen

read-only
20 февруари 2010
49
34
Мој предлог ти се овие Best Buy модели

Vivax Aeri +

Haier Tundra

Vivax AEEI Pro

Овој на последниот линк Vivax ACP-12CH35AEEI R32 PRO ми се гледа по карактеристики како добар избор, нема вграден wifi колку што видов треба да се купи модул, се надевам не се скапи wifi модулите за него и дека може да се најдат кај нас. Ќе размислам за овој модел го имам во предвид.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Овој на последниот линк Vivax ACP-12CH35AEEI R32 PRO ми се гледа по карактеристики како добар избор, нема вграден wifi колку што видов треба да се купи модул, се надевам не се скапи wifi модулите за него и дека може да се најдат кај нас. Ќе размислам за овој модел го имам во предвид.

Одличен е моделот Vivax AEEI PRO што се однесува до WI-FI модул тој го има секаде каде што продаваат Vivax некој модели на Vivax имаат вграден WI-FI некој модели немаат вграден WI-FI и се докупува WI-FI модул ( зависи од модел до модел )

masterwu

lurker
11 февруари 2016
853
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6600K, Cooler Master Hyper 212 EVO
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
Samsung 840 Evo 250GB, 2TB WD Caviar Blue, 640GB WD Caviar Green
PSU
Cooler Master V550S
RAM
16GB (2x 8GB) G.Skill Ripjaws V DDR4 3200MHz
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Logitech Proteus Core G502
Keyboard
Das Keyboard Model S (MX-Brown switches)
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Прашање до сопственици на Митсубиши коишто експериментираат со модови и мерење. Дали има некаква разлика во потрошувачка доколку климата е ставена на Dry мод наспрема Cool мод наместен на 25 степени доколку надворешна температура се движи помеѓу 28 и 34 степени? На нет не можам да најдам точни информации кој начин е поефикасен. Наоѓам информации дека на Dry климата се обидува да намали фан спид на најниско додека прави мраз за да кондензира влажниот воздух, ама ова не ќе да е на Митсубиши бидејќи ако е влажноста измеѓу 40 и 60, не се осеќа да дува камен ладен воздух, што значи доколку нема потреба од одвлажнување компресорот не фучи на макс за да оддржува мраз внатре.

Наградно прашање, доколку може да се помине со Dry мод цел ден а притоа комфорот да не е намален, дали троши помалку струја на спрема модот за ладење со зададена температура?

Едит: Интересантно, Иако на далечинското не дозволува да се менува температура кога е наместен на Dry мод, температурата може да се сетира прекул Мелклауд. Тестирав да намалам од 25 на 22, и аутофанот крена на повисока брзина а и компресорот почна да лади и пополека почна поладен воздух да дува и да се намалува температурата во собата за да ги стигне зададените 22. Дали ова значи дека Dry мод функционира како модот за ладење кога влажноста на воздухот е веќе испод 60%? А доколку е над 60%, тогаш прв приоритет е одвлажнувањето со ладење повеќе за да се намали испод 60%, а зададената температура е на второ ниво, хммм?

Последна промена:

NikolovskiM

hello world
20 април 2019
161
279
Оваа е моментално, ќе направам други.
Погледнете го атачментот 128195

Цел спрат е 45 квадрати, ама беше потребна да лади 30 квадрати, таа едната соба не мора воопшто.
За сега си ја врши работата супер.
Како е со потрошувачка и како се движат цените годинава за монтажа?

Ми треба некоја нискобуџетна за у викендица што ќе се користи за ладење и слабо греење на пролет/есен и баш вакви некои модели глеав...

Ако не ти е тешко сподели искуство како ќе се покаже после недела-две :)

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.761
4.480
Неготино
Како е со потрошувачка и како се движат цените годинава за монтажа?

Ми треба некоја нискобуџетна за у викендица што ќе се користи за ладење и слабо греење на пролет/есен и баш вакви некои модели глеав...

Ако не ти е тешко сподели искуство како ќе се покаже после недела-две :)
Немам уред за следење колку троши, ќе видиме од прилика на наредна сметка.
За монтажа ми земаа 5000.

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Прашање до сопственици на Митсубиши коишто експериментираат со модови и мерење. Дали има некаква разлика во потрошувачка доколку климата е ставена на Dry мод наспрема Cool мод наместен на 25 степени доколку надворешна температура се движи помеѓу 28 и 34 степени? На нет не можам да најдам точни информации кој начин е поефикасен. Наоѓам информации дека на Dry климата се обидува да намали фан спид на најниско додека прави мраз за да кондензира влажниот воздух, ама ова не ќе да е на Митсубиши бидејќи ако е влажноста измеѓу 40 и 60, не се осеќа да дува камен ладен воздух, што значи доколку нема потреба од одвлажнување компресорот не фучи на макс за да оддржува мраз внатре.

Наградно прашање, доколку може да се помине со Dry мод цел ден а притоа комфорот да не е намален, дали троши помалку струја на спрема модот за ладење со зададена температура?

Едит: Интересантно, Иако на далечинското не дозволува да се менува температура кога е наместен на Dry мод, температурата може да се сетира прекул Мелклауд. Тестирав да намалам од 25 на 22, и аутофанот крена на повисока брзина а и компресорот почна да лади и пополека почна поладен воздух да дува и да се намалува температурата во собата за да ги стигне зададените 22. Дали ова значи дека Dry мод функционира како модот за ладење кога влажноста на воздухот е веќе испод 60%? А доколку е над 60%, тогаш прв приоритет е одвлажнувањето со ладење повеќе за да се намали испод 60%, а зададената температура е на второ ниво, хммм?
Ако ти брка работа во Dry мод (ради тоа што нели држи низок ФАН за да одвлажнува) користи си ја на Dry зш да не....
Кај мене AP25 симиња на понизок минимум поставена на Dry мод неголи на Cool.... ама па ми лади повеќе од што сакам....

Ja тестирав на ладење на 25C и се друго ауто AP25 некако повеќе сака да работи он-офф.... за разлика од LN35 која исто поставена на 25C и се друго ауто без проблем може да си крцка со 100w цел ден....
А на Dry ја следев AP25 пред недела-две симиња и таа до 50w а на Cool повеќе сака он-офф.... еве сум пуштил тогаш и графикон..... оди најди им нзс....
Минимум на Mitsubishi AP25 измерен вчера вечер е 52w.... поставена на Dry мод и се друго ауто.

Погледнете го атачментот 127959

Интересно ова со Dry мод и менување Т преку MELCloud. Бaш ќе го пробам na АP-тo Dry и поставена на 25С како ќе работи.

dramallama

hello world
24 јануари 2013
373
266
dramallama's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5-3470 with stock cooler
Motherboard
Gigabyte Z77-DS3H
Storage
Samsung 850 EVO 250GB + Samsung Spinpoint F3 1TB
PSU
Cooler Master Silent Pro M 500W
RAM
2x4GB Kingston HyperX Genesis
Video card
Gigabyte GTX 650Ti 2GB
Case
Fractal Design Define R5 White Windowed
Mouse
Steelseries Sensei Raw (Rubberized)
Keyboard
Cooler Master Quickfire TK (Cherry MX Red)
Audio
ASUS Xonar D1 + Sennheiser HD439
Monitor
Samsung SyncMaster P2370
OS
Windows 7 Ultimate 64-bit
Здраво другари,

Ми треба помош при избор на клима. Ја разгледав темава, бар последниве 50ина страни, и гледам дека (нормално) Јапонците се препорачуваат на велико, но и одредени други модели.

Ситуацијата ми е следна: во завршна фаза сум на реновирање на поголем дел од стан во Козле (2 соби не чепкав). Претходна состојба беше со 2 клими, (на двете позиции во скриншотот), но бидејќи го кршев ѕидот кај позиција 2, таа позиција сега е недостапна. Сега за сега би имало само на позиција 1. Површината е следна:

• 25м2 дневна+трпезарија
  • 8м2 кујна
  • 7м2 ходник
  • соба 1 и соба 2 се по 10ина м2

Се греам на градско парно, примарна цел на климата би била за ладење (ориентација на станот исток-југоисток-југ), но би сакал да бидам future-proof, во случај некогаш да се исклучам од градско парно, значи и да грее солидно. Рехау ПВЦ столарија (прозори и балконска врата), со тројни термопан стакла, изолација на надворешни ѕидови не сум сигурен (ако некој знае 6те кули кај поштата во Козле каква изолација имаат стаено во '75та, нека пише :) ).

Помош ми треба за следниве прашања:

• избор на клима (обвиоусли) - буџет би преферирал докај 50к, може да се пушти до 60к;
  • што е најбитно да гледам кај моделите (BTU, капацитет на ладење/греење/друго);
  • дали воопшто ќе успеам со една клима да го изладам поголемиот дел од станот (дневна/трпезарија, и барем соба 2 со отворена врата);
  • кога би се решил за додавање втора клима (доколку има потреба), каде би било најпаметно да ја позиционирам.

Фала ви однапред на одговорите и препораките.

Атачменти

• Screenshot 2023-07-26 080936.png
    Screenshot 2023-07-26 080936.png
    94,8 KB · Прегледи: 48

masterwu

lurker
11 февруари 2016
853
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
PSU
Cooler Master V550S
RAM
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Ако ти брка работа во Dry мод (ради тоа што нели држи низок ФАН за да одвлажнува) користи си ја на Dry зш да не....
Кај мене AP25 симиња на понизок минимум поставена на Dry мод неголи на Cool.... ама па ми лади повеќе од што сакам....

Ja тестирав на ладење на 25C и се друго ауто AP25 некако повеќе сака да работи он-офф.... за разлика од LN35 која исто поставена на 25C и се друго ауто без проблем може да си крцка со 100w цел ден....
А на Dry ја следев AP25 пред недела-две симиња и таа до 50w а на Cool повеќе сака он-офф.... еве сум пуштил тогаш и графикон..... оди најди им нзс....

Интересно ова со Dry мод и менување Т преку MELCloud. Бaш ќе го пробам na АP-тo Dry и поставена на 25С како ќе работи.
Мислам дека Драј модот ја користи последната температура што била зададена во модовите каде што може да се сетира температурата. Пример ако наместиш на 22 во кулинг, и потоа префрлиш на драј, ќе се обидува да оддржи 22. Можеби кога си тестирал драј температурата кај тебе била наместена на пониска, па затоа ти било поладно?

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
@masterwu се надевам ќе ти помогни нешто од ова....

Пробав синоќа кај 1 ја вклучив втората клима AP25 на Dry мод и преку MELCloud и зададов 25.5С се друго ауто, првата LN35 си остана на Cool 24.5 се друго ауто.
После 2 саати стабилна работа веројатно постигна ладноча и си почна он-офф.... се до утрово 9:30 кога почна сонцето да влијае од надвор па си фати ИСТО темпо со LN35.
Еве 3 саати тераат СОСЕМА ИСТО.... значи не дека не може туку не сака секогаш така да работи :cautious:
Исто очигледно се забележува промена во работата на LN35.... од истиот момент кога ја вклучив AP25 потрошната и е многу постабилна линија.
Вака двете тераат стабилно со по 100w еве на пладне подома ми е сосем пријатно ~25C насекаде.... не ги чепкам сеа да видам до кога и како ќе биди после кај 3-4 на најжешкото а и вечер кога ќе залади.
Screenshot 2023-07-26 at 11.58.35.png

Од друга страна.... иако е во Dry mode ако и стаиш Т преку MELCloud изгледа не гледа да одвлажнува туку само да одржува што си и задал.... како да е на ладење....
И помогна на LN да го изладат просторот од 26+ на испод 25.... ама влажноста не се намали туку дури и во пораст заминала..... go figure :oops:
Screenshot 2023-07-26 at 11.57.36.png
не знам дали ќе ти помогни нешто од ова...

masterwu

lurker
11 февруари 2016
853
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
PSU
Cooler Master V550S
RAM
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
@masterwu се надевам ќе ти помогни нешто од ова....

Пробав синоќа кај 1 ја вклучив втората клима AP25 на Dry мод и преку MELCloud и зададов 25.5С се друго ауто, првата LN35 си остана на Cool 24.5 се друго ауто.
После 2 саати стабилна работа веројатно постигна ладноча и си почна он-офф.... се до утрово 9:30 кога почна сонцето да влијае од надвор па си фати ИСТО темпо со LN35.
Еве 3 саати тераат СОСЕМА ИСТО.... значи не дека не може туку не сака секогаш така да работи :cautious:
Исто очигледно се забележува промена во работата на LN35.... од истиот момент кога ја вклучив AP25 потрошната и е многу постабилна линија.
Вака двете тераат стабилно со по 100w еве на пладне подома ми е сосем пријатно ~25C насекаде.... не ги чепкам сеа да видам до кога и како ќе биди после кај 3-4 на најжешкото а и вечер кога ќе залади.
Погледнете го атачментот 128235

Од друга страна.... иако е во Dry mode ако и стаиш Т преку MELCloud изгледа не гледа да одвлажнува туку само да одржува што си и задал.... како да е на ладење....
И помогна на LN да го изладат просторот од 26+ на испод 25.... ама влажноста не се намали туку дури и во пораст заминала..... go figure :oops:
Погледнете го атачментот 128236
не знам дали ќе ти помогни нешто од ова...
The plot thickens. Фала ти за експериментите и резултатите. Јас немам мерач, а од мелклауд репортот се откажав бидејќи стално ми дава 0.6 киловати на саат, а знам дека не е така :).

Едит: @zlatko_ti412 хммм изгледа открив нешто друго. Кога ќе сетирам Драј преку далечинското од самата клима, ако направам рефреш на мел клауд гледам дека ја менува зададената температура. Претходно беше на 25.5 па ми ја имаше намалено на 24. Ја кренав повторно температурата на 25.5 на Мелклауд, и преку далечинското потоа само стиснав на фан спид да префрли од Ауто на 1ва брзина. Правам рефреш на Мелклауд и гледам дека сега ја сетирал температурата на 23.5. Можно ли е кога сетираш на драј мод преку далечинското автоматски да калкулира колку треба да лади за да ја спушти влажноста до испод 60% па потоа да си ја крене зададената температура автоматски?
Вчера кога првпат го пробав драј модот преку далечинско, оставив да работи некој саат климата и кога проверив на мелклауд беше ставена на 25.5 температура (на толку и ја имав оставено претходно кога се користеше за ладење). Ќе пробам сега да видам после некој саат дали воопшто ќе има разлика на Мелклауд, и дали ќе си ја смени температурата самата од себе.

Последна промена:

eftimov

read-only
8 јуни 2019
12
12
Поздрав до сите!

Позз!!!
Би требало Daikin да ти се во ценовен ранг, јас користам 3.5kw немам проблем со греење, но живеам во нов стан и мислам дека моето искуство е апсолутно нерелевантно со твоите потреби. Мое субјективно мислење е дека треба да имаш барем некоја минимална надворешна изолација кога станува збор за куќа ако сакаш да ти е ефикасно греењето со клима.

Пример моите се во куќа кај што излоација како поим постои само во мојата глава и никако не се манифестира... јебига за некој работи не можеш да се докажеш, но имаат две инвертер клими(Fonko и LG) на спрат од 60 квадрати и дур не се ептен ниски температурите се јаде, во спротивно се префрлаат на дрва и термо печка :), исто игра фактор дека се стари луѓе и сакаат да им е топло.

Очигледно климите кои моите ги користат се веќе стари, но сеуште можат да работат до кај -15 степени. Претпоставувам поновите марки на клими, се поефикасни, и ќе можеш да компенизраш со губење на топлина и потрошувачка на струја.

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.188
1.190
Скопје
Пред една недела ставив Vivax ACP-12CH35AERI/I+ и за сега сум презадоволен, мирно и тивко си работи 17м2 одма ги лади, неколку дена спиев со уклучена клима на 26 степени и грло ме фати :)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.551
19.224
Табиетот кај мојата Мицубиши е следен:
На Dry, при исти температури со Cool, развива далеку поголема снага (нормално 350/450/550) и оди од 1200 до 1400.
Така работи отприлика 30 минути па компресорот гасни (внатре не) и надвор течи како од чешма.

Влагата внатре сериозно се намалува (од 55% на 20 за еден час) при што почнуваш да сеќаваш во носот и грлото.

Ова го имам правено for science и би го правел кога не сум дома.

Годинава фуче на cool а ние се криеме по други соби :)

Мицубишито кај мене (не знам кај вас) има една прекрасна функција која се вика "Natural flow"
Го варира правецот и насоката заедно со вентилаторот ама на еден непредвидлив и згоден начин (нечујно) ова го викаат Kirigamine по некаков јапонски поветарац кој да ти бил свеж и многу пријатен без да те здрви :)

Ако мораш да бидеш тука 3D сензорот навистина знае да те "избегава" и да не дува во тебе.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.345
Пред една недела ставив Vivax ACP-12CH35AERI/I+ и за сега сум презадоволен, мирно и тивко си работи 17м2 одма ги лади, неколку дена спиев со уклучена клима на 26 степени и грло ме фати :)
Ќе си ја наместиш на 27 степени на најнизок фан и немаш мака.

Misteriozen

read-only
20 февруари 2010
49
34
Одличен е моделот Vivax AEEI PRO што се однесува до WI-FI модул тој го има секаде каде што продаваат Vivax некој модели на Vivax имаат вграден WI-FI некој модели немаат вграден WI-FI и се докупува WI-FI модул ( зависи од модел до модел )
Многумина не толку добри познавачи околу клима уредите а исто така користат клима уреди за поголеми простори (30м2 или 40м2) од мојот 17+8м2, кога им кажувам за овој модел од Vivax Aeei Pro 3.8w многу се скептични дека би ме греел како што треба ми советуваат земиси 5.5W за секој случај. Мислам дека сепак према спецификациите на Vivax Aeei Pro се работи за клима уред со подобра енергетска ефикасност од некои Vivax модели 5.5kw. Што би добил ако би ставил на помал простор наместо 3.8kw да се одлучам за 5.5kw??
Исто така многу се скептични на овој модел околу тие 520м3 проток на воздух, како другите модели од AERI и АЕVIS имале 548м3 проток на воздух, ако може некој тоа да ми го објаснит.

Последна промена:

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Многумина не толку добри познавачи околу клима уредите а исто така користат клима уреди за поголеми простори (30м2 или 40м2) од мојот 17+8м2, кога им кажувам за овој модел од Vivax Aeei Pro 3.8w многу се скептични дека би ме греел како што треба ми советуваат земиси 5.5W за секој случај. Мислам дека сепак према спецификациите на Vivax Aeei Pro се работи за клима уред со подобра енергетска ефикасност од некои Vivax модели 5.5kw. Што би добил ако би ставил на помал простор наместо 3.8kw да се одлучам за 5.5kw??
Исто така многу се скептични на овој модел околу тие 520м3 проток на воздух, како другите модели од AERI и АЕVIS имале 548м3 проток на воздух, ако може некој тоа да ми го објаснит.

Твојот простор е вкупно 25 м2 за таа квадратура се купува 3.5кв клима уред Vivax AEEI PRO е одличен избор за до 35м2 Ако земеш 5.5 кв клима уред нема да работи правилно ќе работи он-офф 5.5 кв модел е за над 35м2

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.551
19.224
Без Еуровент не може да се даде конкретен совет затоа што не се знае колку киловати има на бивалентна температура (Tbiv) односно уште колку киловати ќе и требаат климата "да ги извади цоповите"

На пример 3,5-ка која на бивалентна од -10 има 2,8kW со "толку и толку" COP потребни и се уште 700W односно грејно тело од 0,7kW

Ете затоа го мантраме тој Eurovent

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно