Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Засега не дозволува да наместиш интервали со преклопување, а вака тој ноќниот од 22 до 7 наутро ти преклопува од саботата во цело-дневниот од неделата.
Затоа тие 2 часа навечер од саботата и 7те часа утрото од понеделникот ми се засебно конфигурирани.
Не дозволува или не работи како треба подесено така? Како реков не сум стигнал со новово да си играм ама ако дава да поставиш како кажа @Astraion а не работи како треба, пиши еден баг рипорт на ФБ групата.

Sent from my TELEFON using Tapatalk

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Не дозволува или не работи како треба подесено така? Како реков не сум стигнал со новово да си играм ама ако дава да поставиш како кажа @Astraion а не работи како треба, пиши еден баг рипорт на ФБ групата.

Не дава да зачуваш, вика се поклопуваат интервалите.
Пробај де искликај, интуитивно е доста.

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.215
Струмица
Прееска ќе искоментирав оти предлогот на @marv не го дозволува, се преклопуваат, а не знам зашо мојот предлог го дозволува.. значи не се преклопуваат?
Сепак, го сменив мојот ко на златко.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Прееска ќе искоментирав оти предлогот на @marv не го дозволува, се преклопуваат, а не знам зашо мојот предлог го дозволува.. значи не се преклопуваат?
Не сум у МК периодов не ми се чепка. Мада у мојот предлог не гледам преклопување.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Не знам, ама твојот ми де допаѓаше, со тоа што недела би го пишал од 00.00 до 23.59, не би требало да има преклопување.

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Не знам, ама твојот ми де допаѓаше, со тоа што недела би го пишал од 00.00 до 23.59, не би требало да има преклопување.

Преклопувњето е во последниот ден, Саботата, кај што му местиш од 22 до 07 наутро... тогаш преклопува во недела.
Евентуално неделата да се постави од 07 наутро до другиот ден 07 наутро ( понеделникот)
Мислењето е автоматски споено:

Тадааа....

Screenshot 2023-03-04 at 20.25.43.png

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Преклопувњето е во последниот ден, Саботата, кај што му местиш од 22 до 07 наутро... тогаш преклопува во недела.
Евентуално неделата да се постави од 07 наутро до другиот ден 07 наутро ( понеделникот)
Мислењето е автоматски споено:

Тадааа....

Погледнете го атачментот 123237
Онда е баг ако нејќе да го сејвне. Инаку според условот сабоѕата тееба да ја работи само до сабота 23.59, нема што да бара у недела кога условот вика од пон до сабота од 22 до 07. 03 на пример недела не е у тој интервал.
Може да пробаш да поставиш како викам јас и да пратиш скриншот кај што дава еррор, еве јас ќе го пишам у баг репорт.

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Онда е баг ако нејќе да го сејвне. Инаку според условот сабоѕата тееба да ја работи само до сабота 23.59, нема што да бара у недела кога условот вика од пон до сабота од 22 до 07. 03 на пример недела не е у тој интервал.
Може да пробаш да поставиш како викам јас и да пратиш скриншот кај што дава еррор, еве јас ќе го пишам у баг репорт.

Не е баг, си дава соодветно известување дека имаш преклопување на интервали.
UI то за поставување на интервали е такво какво што е... и добро си работи ако го осмислиш добро интервалот.
Ако беше како шо викаш ти ќе требаше башка сетинг за секој ден, зашто денот завршува во 23:59:59 па за наредниот треба да му наведиш да почне од 00 до 07 со ефтина па потоа да продолжи со скапа до 22 па пак нов сеттинг за евтина од 22 од 00. Така ќе требаат 3 сетинзи за деновите од понеделник до сабота и еден целосен за недела.
Онака како што пратив последно слика јас е наједноставно со 3 сетинзи за сите денови

Слободно пробај го де, што му се плашиш, клауд сервис е, работи од кај и да се поврзеш.
Башка тоа само сетинг за калкуалција на потрошено е... нема да менуваш ти тајмери ако не си дома.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Не е баг, си дава соодветно известување дека имаш преклопување на интервали.
UI то за поставување на интервали е такво какво што е... и добро си работи ако го осмислиш добро интервалот.
Ако беше како шо викаш ти ќе требаше башка сетинг за секој ден, зашто денот завршува во 23:59:59 па за наредниот треба да му наведиш да почне од 00 до 07 со ефтина па потоа да продолжи со скапа до 22 па пак нов сеттинг за евтина од 22 од 00. Така ќе требаат 3 сетинзи за деновите од понеделник до сабота и еден целосен за недела.
Онака како што пратив последно слика јас е наједноставно со 3 сетинзи за сите денови

Слободно пробај го де, што му се плашиш, клауд сервис е, работи од кај и да се поврзеш.
Башка тоа само сетинг за калкуалција на потрошено е... нема да менуваш ти тајмери ако не си дома.
Батали ти чепкање додека не сум дома. Не фала.
Ок ако мислиш дека така е нормално дека треба да работат софтверски услови, нека е. Јас не мислам. Сабота завршува во 23:59:59 ккао и ти велиш, така да Условот Недела од 00:00 до 23:59, нема што него да го буни. Нема од што да претпоставува услов сабота 05:00 дали е можда у недела. Едноставни If кои се знае како треба да ги работи Друго се е баг. И тоа логички баг на квадрат, у коре дизајн.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Интервалот преминува полноќ, затоа влегува во следниот ден и има преклопување.
Подесувањето е сите денови од понеделник до сабота, од 22ч до наредниот ден во 7ч.
Сите тајмери или календари така функционираат.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Интервалот преминува полноќ, затоа влегува во следниот ден и има преклопување.
Подесувањето е сите денови од понеделник до сабота, од 22ч до наредниот ден во 7ч.
Сите тајмери или календари така функционираат.
Еве и да работат така "сите", а не работат, не значи дека не е баг.
Еве вака програмски некој псеудо код
Код:
If Saturday & (hour>22 & hour<07)
Than presmetaj-po-eftina
Endif
If Sunday & (hour > 00.00 & hour<23.59 )
Then presmetaj-po-nedela
Endif
И сега ако е да речеме недела 3 саат сабајле, кој услов треба да се изврши?

18 август 2019
1.219
1.193
Код:
Than presmetaj-po-eftina
Endif
If Sunday & (hour > 00.00 & hour<23.59 )
Then presmetaj-po-nedela
Endif

Овој код не ми е познат, ама би можело нешто како:

Код:
Than presmetaj-po-eftina
ElseIf Sunday & (hour > 00.00 & hour<23.59 )
Then presmetaj-po-nedela
Endif

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Овој код не ми е познат, ама би можело нешто како:

Код:
Than presmetaj-po-eftina
ElseIf Sunday & (hour > 00.00 & hour<23.59 )
Then presmetaj-po-nedela
Endif
Ај да кажам по скопски „Исти курац у два примерока“. У псеудо код нема познато и непознато, пошто немаме дефинирано у кој псеудо јазик пишуваме, така да да не ја тупиме. У мојот нема ElseIf.

18 август 2019
1.219
1.193
Ај да кажам по скопски „Исти курац у два примерока“. У псеудо код нема познато и непознато, пошто немаме дефинирано у кој псеудо јазик пишуваме, така да да не ја тупиме. У мојот нема ElseIf.
Си напишал два пати If... Endif, наместо да ги вметнеш еден во друг. Затоа не ќе знае 03 часот во недела како да го смета.

Можеби во твојот код не е можно и вметнување?

Еве како би изгледало во „мојот“ код:
Код:
If Now.DayOfWeek = 7 Then
  Eftina_tarifa()
Else
  If Now.Hour < 7 Or Now.Hour >= 22 Then
    Eftina_tarifa()
  Else
    Skapa_tarifa()
  End If
End If

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Си напишал два пати If... Endif, наместо да ги вметнеш еден во друг. Затоа не ќе знае 03 часот во недела како да го смета.

Можеби во твојот код не е можно и вметнување?

Ме зезаш нели? Тотално исто ќе го сработи, ама баш тотално. И да во мојот код не е дефинирано nesting, мора пешки фа си играш како за прво одделение.

18 август 2019
1.219
1.193
Ме зезаш нели? Тотално исто ќе го сработи, ама баш тотално. И да во мојот код не е дефинирано nesting, мора пешки фа си играш како за прво одделение.

Во принцип никогаш не зезам (освен кога возвраќам на зезливи провокации).

Мојот код е кристално чисто дефиниран (барем така мислам, не значи дека не сум направил грешка). Во недела во 3 часот еднаш (исклучиво САМО ЕДНАШ) ќе го насочи програмот да пресметува по ефтина тарифа.

Кај тебе прво ќе го насочи да пресметува од сабота, потоа се враќа назад и го насочува од недела. Значи дека има двојно пресметување на потрошувачката во раните утрински часови во недела. За да се спречи тоа ќе треба дополнителен код, сето тоа само непотребно го усложнува програмот. Можеби грешам, ама јас така ги сфаќам работите.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Во принцип никогаш не зезам (освен кога возвраќам на зезливи провокации).

Мојот код е кристално чисто дефиниран (барем така мислам, не значи дека не сум направил грешка). Во недела во 3 часот еднаш (исклучиво САМО ЕДНАШ) ќе го насочи програмот да пресметува по ефтина тарифа.

Кај тебе прво ќе го насочи да пресметува од сабота, потоа се враќа назад и го насочува од недела. Значи дека има двојно пресметување на потрошувачката во раните утрински часови во недела. За да се спречи тоа ќе треба дополнителен код, сето тоа само непотребно го усложнува програмот. Можеби грешам, ама јас така ги сфаќам работите.
Е кажи ми како ќе влезе у сабота да пресметува за недела жити се, кога условот стрикно вика да е сабота како прв услов. Да ќе го тестира условот, ама никако нема да го помине и изврши. Така да ќе се изврши само и само вториот IF. Дали е програмски побрз и пооптимизиран твојот код, ДА. Дали суштински мења нешто во муабетов каде разговараме како треба да работат условите и дали имаат баг, НЕ.

18 август 2019
1.219
1.193
Е кажи ми како ќе влезе у сабота да пресметува за недела жити се, кога условот стрикно вика да е сабота како прв услов. Да ќе го тестира условот, ама никако нема да го помине и изврши. Така да ќе се изврши само и само вториот IF. Дали е програмски побрз и пооптимизиран твојот код, ДА. Дали суштински мења нешто во муабетов каде разговараме како треба да работат условите и дали имаат баг, НЕ.

Лошо го разбрав твојот код. Сфатив дека саботата префрла во утринските часови во недела.
Така да, во право си.

• ми се допаѓа
Реакции: marv

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Код:
If Saturday & (hour&gt;22 & hour&lt;07)
Than presmetaj-po-eftina
Endif
If Sunday & (hour &gt; 00.00 & hour&lt;23.59 )
Then presmetaj-po-nedela
Endif

Не е баг ако работи како што е замислено да треба да работи.

Интервал кој вели започни во 22ч, заврши во 7ч, треба да започне во 22ч во тековниот ден и да трае до 7ч следниот ден. Не да исклучи на полноќ. Без оглед на денот.
Така функционираат, ај не сите, ама мнозинството интервални тајмери.

Друга тема е како е тоа во позадина испрограмирано.

@Astraion убаво го има дефинирано.
Јас би го ставил пон-сабота 07-22 скапа, сите денови 22-07 евтина, недела 7-22 евтина. Истиот резултат, само попрегледно според тарифите.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Не е баг ако работи како што е замислено да треба да работи.

Интервал кој вели започни во 22ч, заврши во 7ч, треба да започне во 22ч во тековниот ден и да трае до 7ч следниот ден. Не да исклучи на полноќ. Без оглед на денот.
Така функционираат, ај не сите, ама мнозинството интервални тајмери.

Друга тема е како е тоа во позадина испрограмирано.

@Astraion убаво го има дефинирано.
Јас би го ставил пон-сабота 07-22 скапа, сите денови 22-07 евтина, недела 7-22 евтина. Истиот резултат, само попрегледно според тарифите.
Дури и механичките тајмери што имаат избор на денови не работат така. Ако беше тоа нормално и разбирливо онда делот со избор на ден е вишак. Во најдобар случај ако баш така глупо, неинтуитивно и нелогично го смислиле онда треба да го напишат тоа.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Дури и механичките тајмери што имаат избор на денови не работат така. Ако беше тоа нормално и разбирливо онда делот со избор на ден е вишак. Во најдобар случај ако баш така глупо, неинтуитивно и нелогично го смислиле онда треба да го напишат тоа.

Напротив, многу е логично и интуитивно. Затоа и така ги прават.
Кој дел со избор на ден е вишок?

А и уклопниците така функционираа.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Напротив, многу е логично и интуитивно. Затоа и така ги прават.
Кој дел со избор на ден е вишок?

А и уклопниците така функционираа.
OK, важи. Изгледа различни логики, математики и календари имаме учено. Одсега ќе си знам дека недела сабајле 6 е уствари сабота. Оуукеј.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
OK, важи. Изгледа различни логики, математики и календари имаме учено. Одсега ќе си знам дека недела сабајле 6 е уствари сабота. Оуукеј.
Не бе друже, денот после сабота е недела. Барем така јас имам учено :)
Интервалот поминува преку полноќ. Значи од сабота 22 часот до недела во 7 часот. Не знам во овој интервал како стигаш до сабота наутро?!
Времето не се враќа наназад, само нанапред оди.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Не бе друже, денот после сабота е недела. Барем така јас имам учено :)
Интервалот поминува преку полноќ. Значи од сабота 22 часот до недела во 7 часот. Не знам во овој интервал како стигаш до сабота наутро?!
Времето не се враќа наназад, само нанапред оди.
Не разбирам ни јас. Ама условот погоре е јасен. Пробај го ви кој сакаш програмски јазик и кажи какви резултати ќе добиеш.

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
@marv не дека не може да се дифинира како што предлагаш ама на тој начин ќе ти требаат многу повеќе записи за да постигнеш резултат.
Шели го имаат ограничено на максимум 5 записи за интервали со цел да се одржи едноставно и прегледно.
Затоа ти велам пробај... со визуелното исцртување е доста воочливо дали си го постигнал бараниот резултат.

Инаку јас мислам терминот интервал сам по себе значи дека не мора нештото да заврши во тековниот ден.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно