Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Ljupce M

read-only
10 декември 2018
16
0
Пушти слика како е монтирана климата. Можно е да нема горе на внатрешната единица до таванот доволно место. Плус топло е деновиве, можеби и затоа брзо гасне.

Атачменти

• IMG-dedfcce1585e5269e18e23ad0716fcaa-V.jpg
    IMG-dedfcce1585e5269e18e23ad0716fcaa-V.jpg
    81,7 KB · Прегледи: 124

Скоти

user
15 октомври 2013
1.279
2.356
Со компир си сликал упм.. Вака изгледа како да има 10цм бар по тоа што можам да го видам. Климата ти е малце прејака за просторот можно е и ради тоа, почекај неколку дена и види како ќе се понаша кога ќе подзалади малце повеќе.

Ljupce M

read-only
10 декември 2018
16
0
Со компир си сликал упм.. Вака изгледа како да има 10цм бар по тоа што можам да го видам. Климата ти е малце прејака за просторот можно е и ради тоа, почекај неколку дена и види како ќе се понаша кога ќе подзалади малце повеќе.
Не е со компир туку деца ко ќе сликаат така е . Има простор над неа доволно. Можно е да е и појака а и потопло времето е. Како и да е, ќе видиме ко ќе залади поќе.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.081
6.015
Набутана е во ќош, многу топлина се акумулира околу сензорот.

Одлепи ја таа 5ката зошто ќе се закорави.

За ова место кај што е монтирана така ќе работи. Екстерен сензор некаде подалеку ставен би помогнал едино.

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
Над шкафот ти се трупа топол воздух. Тоа што ти го гледаш на домашните термометри нема врска со она што таа го чувствива.

На пример ако ја наместиш на 25 таа ќе дува до 26,5 и повторно ќе се уклучи на 25.
Тоа ти е компензација за да може да се постигне прифатлива температура на метар висина.

Едно од решенијата е да се стави екстерна сонда или истата (внатрешната) да де извади надвор.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.279
2.356
Или шкафот да се премести ако е во него проблемот, пошто од сликата не се гледа.

25 ноември 2014
1.538
1.968
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Ја ко шо иам видено правилник, треба и лево десно да има 30цм простор, тебе ти е лево за зид залепена. А и мислам дека е малце предимензионирана.

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.216
Струмица
Реално баш од таа страна треба да има барем 1м растојание од ѕидот, за да има можност да се извади вентилаторот, на пример за чистење итн.

jsnezana

read-only
7 октомври 2022
2
1
Здраво, ќе Ве молам за совет и искуство. Клима Haier купена пред 6 години, вади грешка Е07, внатрешна единица ок до момент кога треба да се вклучи надворешна и тогаш ја вади грешката, во Охрид никој не се нафаќа за сервис. Ако имате предлог за сервисер би била благодарна. Во меѓувреме во потрага по нова клима, размислуваме за следниот модел Vivax ACP-12CH35AEHI+R32 G, простор од 35м2, некакви искуства за моделов? И дали е подобро да е AERI? Благодарам!

Скоти

user
15 октомври 2013
1.279
2.356
Здраво, ќе Ве молам за совет и искуство. Клима Haier купена пред 6 години, вади грешка Е07, внатрешна единица ок до момент кога треба да се вклучи надворешна и тогаш ја вади грешката, во Охрид никој не се нафаќа за сервис. Ако имате предлог за сервисер би била благодарна. Во меѓувреме во потрага по нова клима, размислуваме за следниот модел Vivax ACP-12CH35AEHI+R32 G, простор од 35м2, некакви искуства за моделов? И дали е подобро да е AERI? Благодарам!
Аквина тим од Охрид барај ги, и Про-монт 08 исто барај ги, добри се. Имаат мислам и двете фб страници, така да лесно ќе најдеш број.

Последна промена:

jsnezana

read-only
7 октомври 2022
2
1
Аквина тим од Охрид барај ги, и Про-монт 08 исто барај ги, добри се. Имаат мислам и двете фб страници, така да лесно ќе најдеш број.
Ти благодарам, неуспешно и со двете препораки, нарачавме VIVAX ACP-12CH35AEHI+ R32, па наредно ќе споделам искуство :)

klima fan

lurker
14 јуни 2021
623
347
Ти благодарам, неуспешно и со двете препораки, нарачавме VIVAX ACP-12CH35AEHI+ R32, па наредно ќе споделам искуство :)
Вo врскa сo грешка Е07 кaј Haier мислaм се рaбoти зa дефект нa електoникaтa нo нaјдoбрo сoвет дa пoбaрaте oд Енергија oни ќе ви кaжaт зa дефектот oднoснo кoјa ценa е пoпрaвкaтa oни се oвлaстен сервис зa Haier Тел: 02-3061-466

Зa VIVAX AEHI+ нoв мoдел нa Vivax зa 2022 година нo пo перфoрмaнси/спецификации е oдличен и AERI+ и AEHI+ се сo oдлични спецификации

Спoдели Фoтoгрaфии oд климaтa Vivax AEHI+ кoгa ќе јa мoнтираат

AlTan_Tenejke

read-only
7 октомври 2022
1
1
Здраво, ми треба мислење за midea како бренд и конкретно Midea FOREST Nordic + SMART MSAFCU-18HRFN8-QRD0GW/MOX330-18HFN8 за греење на поткровје во куќа ~50-55m2 со 10цм камена волна и дрвени прозори на запад

25 ноември 2014
1.538
1.968
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.216
Струмица
Zdravo site mi treba sovet za klima za 16m2 2.15 visina 60cm zid kamenski na sever zidot ima krov pvc prozori bez izolacia. sto mislite za midea hisense ili vivax koja e najdobra 3.5kw.
Доле на први спрат (околу 55 квадрати) кај мене е со вакви ѕидови, само сменив ПВЦ на цел спрат и бапнав една Toshiba Seiya 3.5KW. Моите живеат доле и се немаат пожалено да им е ладно, особено Јануари и Февруари кога беше најладното. Уште не е пуштена да грее откога почна да заладува, а навечер знае да падне и до 6-8Ц.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.081
6.015
Zdravo site mi treba sovet za klima za 16m2 2.15 visina 60cm zid kamenski na sever zidot ima krov pvc prozori bez izolacia. sto mislite za midea hisense ili vivax koja e najdobra 3.5kw.

Fala

Мислам дека треба парапетна единица реално гледано. Ама пошто се скапи ти си решил за ѕидна. Ако ѕидов е 2.15цм како што велиш треба да видиш како е местото и дали има простор за монтажа.

Имено МОРА да оставиш НАЈМАЛКУ 20цм над климата и по 20цм НАЈМАЛКУ од страните на климата.

Ако ја напикаш скроз горе или во некој ќош немој после да се жалиш како претходниве страни дека се гасела или имало проблем со мерењето на температура.

Толку ќе кажам. А изборот Хаиер Тундра 2.5 или 3.5 јас би рекол како најефтина опција за ултра ограничен буџет.

Corsair

hello world
7 мај 2015
81
56
Доле на први спрат (околу 55 квадрати) кај мене е со вакви ѕидови, само сменив ПВЦ на цел спрат и бапнав една Toshiba Seiya 3.5KW. Моите живеат доле и се немаат пожалено да им е ладно, особено Јануари и Февруари кога беше најладното. Уште не е пуштена да грее откога почна да заладува, а навечер знае да падне и до 6-8Ц.
Blagodaram na odgovor, i ja uste nema pusteno nisto da se gream nadvor 6-8° a vo soba temp stoi 20°.
I drva nema, i samo vidim sekoja stranica klima ne znam sto da zemam glava me boli.
Мислењето е автоматски споено:

Мислам дека треба парапетна единица реално гледано. Ама пошто се скапи ти си решил за ѕидна. Ако ѕидов е 2.15цм како што велиш треба да видиш како е местото и дали има простор за монтажа.

Имено МОРА да оставиш НАЈМАЛКУ 20цм над климата и по 20цм НАЈМАЛКУ од страните на климата.

Ако ја напикаш скроз горе или во некој ќош немој после да се жалиш како претходниве страни дека се гасела или имало проблем со мерењето на температура.

Толку ќе кажам. А изборот Хаиер Тундра 2.5 или 3.5 јас би рекол како најефтина опција за ултра ограничен буџет.
Blagodaram mdeni, E da taka treba ama se skapi , da sum cital pogore deka treba prostor najmalku 15cm. Pa i 20 nema sto da pravim i ako dojde podole na strana ima mesto.
Za buģet do 40k da ja zatvorim so montaza i klimata. koj model od haier tundra? I zosto mi preporacuvas haier.
Jas gledam najmalku so ++ poradi potrosuvackata moze nekoj link na haier. Ili drug izbor na ova cena.

Blagodaram

Последна промена:

dreamson

hello world
8 ноември 2009
326
690
Мицубиши АП35, вчера баш го фатив на одржување температура, 26 наместено, на "кец" вентилатор.

Погледнете го атачментот 115942

Инаку преку ден кога ќе ја пуштам додека е топло, стартува со некои 300 и нешто вати, па спушта потрошувачка. Местам на 25 или 26, и вентилатор најслабо (1) или следното (2), сосема е доволно за да освежи а да не е ладно одеднаш.
Сакам да земам мерач од овој тип, па да прашам дали има можност да мери на месечно ниво колку имам посебно потрошено во скапа колку во евтина тарифа?
Сакам да ја поврзам климата преку него и да следам потрошувачка на месечно ниво.
Предлог за овој како на сликата што го имам цитирано постов, или некој друг како на пример овој Мерач на потрошувачка на енергија, голем LCD екран | Commel - HomeLight
Може да има дискусија низ темава за ова, но премногу има за пребарување.
Секој предлог и инфо е добродојдено.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
623
347

Fala

Oвaa климa е мoј предлoг

Тивкa екoнoмичнa моќна

Сo Hitachi кoмпресoр

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.510
2.962
Oвaa климa е мoј предлoг

Тивкa екoнoмичнa моќна

Сo Hitachi кoмпресoр
Е па @Corsair, мислам дека предлогов е добар.
И од аспект на цена, и од аспект на затоплување...и донекаде од аспект на економичност.

Испратено од телефоно.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Сакам да земам мерач од овој тип, па да прашам дали има можност да мери на месечно ниво колку имам посебно потрошено во скапа колку во евтина тарифа?
Сакам да ја поврзам климата преку него и да следам потрошувачка на месечно ниво.
Предлог за овој како на сликата што го имам цитирано постов, или некој друг како на пример овој Мерач на потрошувачка на енергија, голем LCD екран | Commel - HomeLight
Може да има дискусија низ темава за ова, но премногу има за пребарување.
Секој предлог и инфо е добродојдено.
Да бидам искрен го користам само за моментална потрошувачка, бидејќи самата клима мери месечно/дневно. Имаат доста дечки тука, ќе упати некој сигурно. Инаку има неколку модови (скапа/евтина) и брка работа.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.279
2.356
Почнавте ли да ги палите бар навечер климите? Јас веќе 3 дена го пуштам за догревање после 6-7 часот.
Пошто досаден фудбалот денеска си реков ќе ја пратам потрошувачката на едната КТ35( само таа е пуштена).
Се работи за дневна со кујна и трпезарија, вкупно 38 квадрати, на зграда без изолација со ПВЦ дограма со 3 стакла.
2 саати веќе работи во опсег од 220-260 вати на надворешна темература од 14 степени, локација Охрид.
Се работи за 23000btu надворешна единица.
Screenshot_20221013-200110_Shelly.jpg

mdeni

senior
24 септември 2012
6.081
6.015
Која ознака ја има надворешната? Ми делува предобро ако е толку ниска модулација за толку голема надворешна единица. Или тоа е само внатрешната?

Инаку кај мене автоматски се пали во 22 до 07ч на 26ц веќе неколку недели, откога беше тоа ладното. Не замара народ, а просторот магично се стоплил односно "не се оладил" во текот на вечерта. И секако сите киловати од неа се во ефтина тарифа.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно