Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.164
3.213
Струмица
Вадење на перката на секои 6 месеци е непотребно ризикување. Климата е под 40 Bar притисок. Што помалку молкнење на испарителот толку подобро.

Одмастувач никако. Многу е агресивен на лимовите. Настрана што ќе ги поцрни на долг рок ќе ги разлабави од цевките.

Сакам да кажам, Арис и слично многу ретко и тоа под услов да се работи за пушачка просторија и да биде растворен.

Најдобра работа што човек може да ја има по дома е парочистач кој исфрла пареа под притисок.

Мој совет исто така е да внимавате со концентрациите на Дизентал. Тешко се плакни и е леплив.
Никаде не спомнав на секои 6 месеци. Генералка се подразбира секоја година пред да почне грејна сезона.
Кога веќе цепидлачиме за одмастувач, обичен антибактериски течен сапун за раце растворен во жешка вода, пребришување на белите пластики и каналите околу перката, лимовите се пресмукуваат и ги прскам со пумпица.
Дизенталот е тој, ready to use.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
605
340
Во мојот случај, не е до гумици. Беа монтерите затоа што таква е процедурата на Контакт2000 (сервисот) и видоа дека има абнормални вибрации и звук и заклучија дека нешто не е во ред со перката или /и моторот така што ми отворија налог во сервисот. Сега е играта на чекање.
Монтерите рекоа сигурно ќе ја демонтираат надворешната единица и ќе ја земат на сервис.
Бидејќи биле мoнтерите и устaнoвиле декa се рaбoти зa некaлoв дефект Тoгaш сигурнo имa некoј проблем сo климaтa oвлaстен Сервис и Увoзник нa. Vivax вo Македонија се Pakom бaш oдкoгa ќе зaврши сервисирањетo нa климaтa спoдели искуствo нa Фoрумoв

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Не за џабе се пишуваше овде долго време дека вреди да се додаде пари за јапонец. Истата мака и јас ја имав со вибрации на кинеска клима и на крај ја вратив климата.

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169
Што има една легенда од кајгана , сите ги напаѓа дека гри се најдобри клими ама го нема овде да просперира, а гарант ја чита темава. :D

noc32

hello world
21 март 2016
352
304
Бидејќи биле мoнтерите и устaнoвиле декa се рaбoти зa некaлoв дефект Тoгaш сигурнo имa некoј проблем сo климaтa oвлaстен Сервис и Увoзник нa. Vivax вo Македонија се Pakom бaш oдкoгa ќе зaврши сервисирањетo нa климaтa спoдели искуствo нa Фoрумoв
Мене ми рекоа да пријавам во Контакт2000. Не знам дали се истите или се поврзани со Паком ама штом ќе завршиме работа, ќе апдејтирам.
Не за џабе се пишуваше овде долго време дека вреди да се додаде пари за јапонец. Истата мака и јас ја имав со вибрации на кинеска клима и на крај ја вратив климата.
Тоа што вреди да се додаде и тоа дали се има да се додаде се малку различни работи :)
За ладење супер си беше, не супер туку одлична. Ете на греење, јави некој проблем па ќе видиме дали /како ќе го средат.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
605
340
Мене ми рекоа да пријавам во Контакт2000. Не знам дали се истите или се поврзани со Паком ама штом ќе завршиме работа, ќе апдејтирам.
Пaкoм е Увoзник и Сервис нa Vivax пoкрaј Пaкoм сервис зa Vivax е и Кoнтaкт 2000 инaку сервисoт нa Vivax е меѓу нaјдoбрите сервиси зa климатизација истo и Енергијa имaaт дoбaр Сервис Кoгa ќе ти јa прoверaт ( сервисирaaт ) климaтa пиши aбдејт нa Фoрумoв.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.788
5.507
Дизенталот е тој, ready to use.
Има неколку вида дезентал, зависно од концентрацијата и намената. Најчесто е 0.2% спремен за дезинфекција на раце и осетливи површини, и 5% за користење како таков или со растворање до саканата јачина. Ништо повеќе од 0.5% не е препорачливо за места кај што има метал (освен ако не е инокс). И било што да се користи, кај клими после 15+ минути делување обавезно да се испере убаво со топла вода, инаку остава леплив слој на кој брзо се налепува прашина и нечистотија. После перење, најдобро да се испрска со чист алкохол да се остави едно 10тина минути да се исуши (испари) и готово.

Sent from my SM-A505FN using Tapatalk

Riku

lurker
27 ноември 2021
573
252
Истиов проблем го имам моментално со Аери клима. Сега се случи, прв пат во петокот кога прв пат ја уклучив на топло. Комшите под мене ми се јавија да ме прашаат дали е се во ред. Значи надворешната единица брмчи и тресе како старо тамче. Кај тебе гледам гумени додатоци на држачите, додека тие ги нема кај мене.
Е сега, кај мене почнува да работи и после десетина минути почнува да тресе и да брмчи.
Нешто слично и кај мене по оклучување почнува да вибрира додека лани го правеше само кога ја намалува работата компресорот и го снемуваше после 1минута, е сега истата клима ја вадив за ставање изолација и после тоа како да се поремети.
Мислењето е автоматски споено:

За ова брмчењето можам да потврдам за Аери. трета сезона ќе е греам со неа и едноставно така работи. Имам гумени буфери и тоа ги ублажува вибрациите да не се пренесат на држачите. Единство што ми паѓа на памет е да не се доволно прицврстени држачите па тие да вибрираат и да се пренесуваат вибрациите на ѕид.
Мојата 5.5кw внатре многу малку се слуша кога ги има тие вибрации на "мали обратаи".
Исто имам и 18ка која истата ја вадеа и повторно ја монтира со обични гумици и вакви вибрации нема кај неа и за тоа сега планот ми е да ги извадам профилот на 12ката и да ставам исти профил како држачите кој ќе легне еден врз друг (како што бепњ монтирана 18ката ама немам слика у тел.) па ќе видиме дали е до тоа или не, ако продолжи вака ќе ги викам овие што се монтерите нека дојдат да видат што и е маката. А за 18ката оваа лето почна да вади звук на стргање дојдоа овие од каде што ѓи купив ѓи прашале од Паком Скопје што да прават и Паком им рекле да ја демонтират и да им ја пратат за СК. Еве веќе 2 недели е на сервис па ќе видиме.

Тоа што вреди да се додаде и тоа дали се има да се додаде се малку различни работи :)
За ладење супер си беше, не супер туку одлична. Ете на греење, јави некој проблем па ќе видиме дали /како ќе го средат.
За грење и за ладење нема никакви маќи задоволен сум и јас но овие глупи вибрации многу нервират лани ги средив со буферите ама оваа зима ќе видиме.

Се фино лепо ама кога јас отидов да купувам клими не ни знаев многу за нив одпосле почнав да читам за клими и да учам. Плус тогаш на Какгана беше да бираш меѓу Грее и Вивакс и изборот падна на Вивакс можеби Грее ќе беше подобро ама јбг.

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
@Riku

Ништо не модифицирај и не вади. Се што е потребно е да ја преместиш малку понапред (на држачот) за да се ослободи притисокот на цевките кои ги праваи надворешната единица.
Цевките сега се едноставно „набиени“ во климата и сите вибрации директно се пренесуваат преку нив.

Иако самата клима е на бафери, и самиот компресор е на бафери исто така но компресорот и цевките се директно поврзани па како овој вибрира така се пренесува по нив.
Затоа советувам(е) круг зад климата.

Сега, како што кажав, има круг но е приклештен.

[edit]
Згора на се, со додавање на профили си ги укрутил оригиналните држачи кои се потенки и поеластични. Затоа не си приметувал или пак тоа траело кратко време.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Нешто слично и кај мене по оклучување почнува да вибрира додека лани го правеше само кога ја намалува работата компресорот и го снемуваше после 1минута, е сега истата клима ја вадив за ставање изолација и после тоа како да се поремети.

Исто имам и 18ка која истата ја вадеа и повторно ја монтира со обични гумици и вакви вибрации нема кај неа и за тоа сега планот ми е да ги извадам профилот на 12ката и да ставам исти профил како држачите кој ќе легне еден врз друг (како што бепњ монтирана 18ката ама немам слика у тел.) па ќе видиме дали е до тоа или не, ако продолжи вака ќе ги викам овие што се монтерите нека дојдат да видат што и е маката. А за 18ката оваа лето почна да вади звук на стргање дојдоа овие од каде што ѓи купив ѓи прашале од Паком Скопје што да прават и Паком им рекле да ја демонтират и да им ја пратат за СК. Еве веќе 2 недели е на сервис па ќе видиме.

За грење и за ладење нема никакви маќи задоволен сум и јас но овие глупи вибрации многу нервират лани ги средив со буферите ама оваа зима ќе видиме.

Се фино лепо ама кога јас отидов да купувам клими не ни знаев многу за нив одпосле почнав да читам за клими и да учам. Плус тогаш на Какгана беше да бираш меѓу Грее и Вивакс и изборот падна на Вивакс можеби Грее ќе беше подобро ама јбг.
Кајгана ќе си ја заобиколиш за било што, а камоли за клими.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Кајгана има 3-4 видливи и минимум 20 невидливи што тролови што ботови кои разговараат сами со себе,имаат "проблеми" со сите клими освен со Gree а на корисниците на кои им треба клима им нудат, веќе погодивте, Gree.

Остатокот на разумни корисници пробуваат да предложат нешто друго (од кинез) па најчесто тоа се Vivax, Midea, Haier..

И секако, тие што имаат купено јапонска клима се неизмерно глупи.

Не им ги имам следено другите теми но темата за климатизација е страшно токсична, со навреди кон секој што не мисли како тие полу-луѓе, со подмитена адимистрација итн.

Не велам дека овде е идеално но барем предлозите се аргументираат со Eurovent и лични искуства.

Сепак најнеписмен и најпогубен е оној ликот кој за себе тврди дека е машински инжинер и се разбира од се.
Ќе го препознаете по тоа што пишува на српска латиница.
Значи, си имате работа со страшно искомплексирано створење.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
605
340

Верувaј не си згрешил штo си oдбрaл Vivax бидејки пoмеѓу Vivax и Gree секoгaш пoдoбрa опција е Vivax ( Midea ) мнoгу пoдoбрo рaбoти без суви дефрoсти и висoки мoдулaции зa рaзликa oд Gree кoј се сo висoки мoдулaции чести oн-oфф циклуси и суви дефрoсти.Секскo декa Јaпoнскa или Кoрејскa климa е нaјдoбрo решение нo зa жaл немaaт сите будџет зa Кoрејскa или Јaпoнскa климa.Зaтoa кoгa се немa будџет зa Јaпoнскa/Кoрејскa климa мнoгу пoдoбрo решение е Vivax Midea или Haier нo Gree не oд искуствo пoдaлеку oд Gree клими

Kiro619

hello world
5 август 2015
142
106
Препорака за клима за 20м2 соба, надворешна изолација има 10цм.
Првава клима што ми е ставена у дневна од 40м2 не по моја воља е copper&hunter 5.5kw (gree под друго име), многу слаба модулација има според сметките од претходната зима али земав летово 2 shelly да тестирам оваа зима како ке се покаже.
Препораката нека биде јапан или нешто друго квалитетно и ниска потрпшувачка.

Riku

lurker
27 ноември 2021
573
252
@Riku

Ништо не модифицирај и не вади. Се што е потребно е да ја преместиш малку понапред (на држачот) за да се ослободи притисокот на цевките кои ги праваи надворешната единица.
Цевките сега се едноставно „набиени“ во климата и сите вибрации директно се пренесуваат преку нив.

Иако самата клима е на бафери, и самиот компресор е на бафери исто така но компресорот и цевките се директно поврзани па како овој вибрира така се пренесува по нив.
Затоа советувам(е) круг зад климата.

Сега, како што кажав, има круг но е приклештен.

[edit]
Згора на се, со додавање на профили си ги укрутил оригиналните држачи кои се потенки и поеластични. Затоа не си приметувал или пак тоа траело кратко време.
Не ја вадам климата само морам да го извадам профилот да ја подигнам климата и да поставам друг зошто со овој нема простор за мрдање напред ама набавив друг профил кој е подолг и да планот ми е да ја подместам напред климата за цревата да имат простор и да не се допират со климата.

Последна промена:

masterwu

lurker
11 февруари 2016
853
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6600K, Cooler Master Hyper 212 EVO
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
Samsung 840 Evo 250GB, 2TB WD Caviar Blue, 640GB WD Caviar Green
PSU
Cooler Master V550S
RAM
16GB (2x 8GB) G.Skill Ripjaws V DDR4 3200MHz
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Logitech Proteus Core G502
Keyboard
Das Keyboard Model S (MX-Brown switches)
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Препорака за клима за 20м2 соба, надворешна изолација има 10цм.
Првава клима што ми е ставена у дневна од 40м2 не по моја воља е copper&hunter 5.5kw (gree под друго име), многу слаба модулација има според сметките од претходната зима али земав летово 2 shelly да тестирам оваа зима како ке се покаже.
Препораката нека биде јапан или нешто друго квалитетно и ниска потрпшувачка.
За толкава соба и таква изолација не ти треба ништо повеќе од 2.5 киловатна. Mitsubishi HR-25 или ако имаш повисок буџет, Mitsubishi AP-25.

Ljupce M

read-only
10 декември 2018
16
0
Купен (претпоставувам) потполно истиот мерач од тукашна ФБ страна, брендот е Elivco. По неколку обиди успеав да го "врзам" со Smart Life апликацијата (потполно иста апликација е Tuya, само интерфејсот е црвен а на Smart Life е син), успешно се врза и со Alexa.

Ги има потполно истите функции што се наоѓаат по видеа на Ali и YouTube за тој тип на паметни приклучоци, верувам дека само името е различно а компонентите се исти: on/off, тајмер со функции за поставување на распоред по денови (секој ден посебно, циклично, random итн) и мониторинг на потрошена ел. енергија во KWh (по ден , месечно, годишно) како и моменталната (KWh и mA, W, V). Единствено што фали е пресметката на потрошувачката во пари (нема опција за сетирање на тарифи и цена на KW по тарифа) ама со оглед на ситуацијава со кражби и цени и се поврзано околу струјава кај нас подобро и што нема :) .

Ако ве интересира нешто плус прашувајте
Od kaj ti e kupen meracot?

fis1976

lurker
15 март 2016
674
1.298
Скопје
Барај Е-продавница на ФБ

ист е како

10 дена е приклучен на проточна чешма која влече 3.5KW константно кога е вклучена топлата вода. До сега работи ОК, значи карактеристиките му се тие (16А) инаку до сега или ќе се стопеше или ќе рикнеше, за 2.5-ки клими би требало да е и повеќе од сигурно.

noc32

hello world
21 март 2016
352
304
Истиов проблем го имам моментално со Аери клима. Сега се случи, прв пат во петокот кога прв пат ја уклучив на топло. Комшите под мене ми се јавија да ме прашаат дали е се во ред. Значи надворешната единица брмчи и тресе како старо тамче. Кај тебе гледам гумени додатоци на држачите, додека тие ги нема кај мене.
Е сега, кај мене почнува да работи и после десетина минути почнува да тресе и да брмчи.
Мал апдејт околу мојот проблем.
Дојдоа дечките од Контакт2000, многу професионални и фини. Ја пуштија климата, видоа дека има проблем. Увидоа и што е проблемот, проблем со цевките најверојатно при монтажа. Ги средија, ја отворија надворешната единица да проверат за секој случај. Ја пуштија на греење, останаа 30+ минути но бучење и тресење немаше. Климата работи повеќе од 4 саати сега и сеуште се нема јавено проблемот :)

klima fan

lurker
14 јуни 2021
605
340
Дојдоа дечките од Контакт2000, многу професионални и фини. Ја пуштија климата, видоа дека има проблем. Увидоа и што е проблемот, проблем со цевките најверојатно при монтажа. Ги средија, ја отворија надворешната единица да проверат за секој случај. Ја пуштија на греење, останаа 30+ минути но бучење и тресење немаше. Климата работи повеќе од 4 саати сега и сеуште се нема јавено проблемот :)
Професионално 10+ Зaтoa и претхoднo кaжaв oд кинескиве брендoви нaјдoбaр ( нaјпрoфесиoнaлен ) сервис имa Vivax ( Сервис Pakom и Кoнтaкт 2000 ) и Haier ( Сервис Енергија )

Riku

lurker
27 ноември 2021
573
252
Нова ти е монтирана или подолго време? Инаку лесно е во Скопје може да дојдат јас прво треба да се обратам во продавницата кај ја купив па нивните монтери да дојдат да видат па да ги прашат Паком што да прават и еве веќе втора во 3та недела 18ката Аери е на сервис па ќе видаме што ќе испадне.

Барај Е-продавница на ФБ

ист е како

10 дена е приклучен на проточна чешма која влече 3.5KW константно кога е вклучена топлата вода. До сега работи ОК, значи карактеристиките му се тие (16А) инаку до сега или ќе се стопеше или ќе рикнеше, за 2.5-ки клими би требало да е и повеќе од сигурно.
Јас го имам истото на 3.5 клима и нема мака, а според амперажата може и на 5.5ка да се става ниедна клима не влече повеќе од 6-7 ампери.

Последна промена:

Ljupce M

read-only
10 декември 2018
16
0
Nekoj so Midea forest da spodeli iskustvo vo vrska so Midea air aplikacija. Nemozam da sledam potrosuvacka na struja, dali e do aplikacijata ili nesto drugo?

noc32

hello world
21 март 2016
352
304
Нова ти е монтирана или подолго време? Инаку лесно е во Скопје може да дојдат јас прво треба да се обратам во продавницата кај ја купив па нивните монтери да дојдат да видат па да ги прашат Паком што да прават и еве веќе втора во 3та недела 18ката Аери е на сервис па ќе видаме што ќе испадне.
Монтирана на 13ти јуни. Инаку и јас се јавив во сервис откако се чув со монтерите ама во сервис ми рекоа прво да дојдат монтерите да се осигураат дека не е проблем со монтажата па ако се е океј со монтажата ќе дојдеме ние. Дојдоа монтерите, рекоа океј е и од сервис ми отворија налог, во понеделникот.
Го средија проблемот и беа ултра професионални. Рекоа ако се повтори проблемот, ќе дојдат и ќе ја земат надворешната единица и дека барем 4-5 дена ќе биде на сервис. Откако го средија проблемот, денес скоро цело време работи и го немам проблемот што го имав.
Да се јавиш да ги прашаш културно што е како е ситуација, да те информираат што е толку проблем да скоро месец дена ја оправаат.

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169
Кајгана има 3-4 видливи и минимум 20 невидливи што тролови што ботови кои разговараат сами со себе,имаат "проблеми" со сите клими освен со Gree а на корисниците на кои им треба клима им нудат, веќе погодивте, Gree.

Остатокот на разумни корисници пробуваат да предложат нешто друго (од кинез) па најчесто тоа се Vivax, Midea, Haier..

И секако, тие што имаат купено јапонска клима се неизмерно глупи.

Не им ги имам следено другите теми но темата за климатизација е страшно токсична, со навреди кон секој што не мисли како тие полу-луѓе, со подмитена адимистрација итн.

Не велам дека овде е идеално но барем предлозите се аргументираат со Eurovent и лични искуства.

Сепак најнеписмен и најпогубен е оној ликот кој за себе тврди дека е машински инжинер и се разбира од се.
Ќе го препознаете по тоа што пишува на српска латиница.
Значи, си имате работа со страшно искомплексирано створење.
Се потврдија мислењата , дека демне на Ит форум легендата. Ставал скриншотови од муабет на @Скоти :D

ZeroCool666

hello world
24 ноември 2020
76
18
Midea Forest Nordic MSAFBU Дали вреди да се купи климава за греење на гарсоњера? Гледав И Vivax во тој ценовен ранг ама сум жртва на маркетинг :) На виваксот пишува дека грее до -15, на мидеата пишува дека до -25, гледам има и двојни греачи. Што би одбрале вие?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно