Denes i vo strumica padna do 14 pa ja ukluciv i jas nebiva doma e ladno za sedenje.Моментално 9 во Охрид, ела изгаси ја да те видам.
Погледнете го атачментот 112815
37 квадрати, парапетна единица, 3.5кв. Преку ден си спушта до 240 вати. ЏАБЕ.
Denes i vo strumica padna do 14 pa ja ukluciv i jas nebiva doma e ladno za sedenje.Моментално 9 во Охрид, ела изгаси ја да те видам.
Погледнете го атачментот 112815
37 квадрати, парапетна единица, 3.5кв. Преку ден си спушта до 240 вати. ЏАБЕ.
Сите се поскапени. За жал не постои такво нешто како евтино и добро.Е па ајде да освежиме малку.
Совет за најевтина, а најдобра (!?) клима за ладење на некои 20/30 квадрати? Мене така ми се чини или цените се покачени на климите и како сите да се инвертер.
Најсигурно е да си побараш проверен мајстор, макар и поскап.Дали може да ми препорачате добар мајстор за монтажа на клима уред, инвертер (Vivax ACP-12CH35AEMIS R32). Колку се движат цените, еден ми побара 4500 монтажа и демонтажа на стар клима уред 900. На што да внимавам при монтажата, особено делот колку што ве читам за вакумирањето, што можам јас тука како нестручен, да надгледувам при монтажата од мајсторот. Ако може некои основни работи и насоки. Фала ви однапред.
Фала дружеНајсигурно е да си побараш проверен мајстор, макар и поскап.
Треба да внимаваш (мајсторот да внимава) внатрешната да не е блиску до плафонот , да не е во агол, по можност да дува во надолжен правец, надворешната да не е во некој агол каде е отежнато струењето на воздухот...
Околу вакумирањето, ако има добар компресор, ќе ја вакумира, инаку ќе ти замачкува очи.
Колкава е дневната? Имаш изолација, имаш пвцсакам да ја сменам и таа што ми е во дневната и да земам некоја 5ка. (моментално во дневната имам 3.5ка)
Пред некој месец бев на слична двоумица.... HR или AP за во трпезарија кон која отворав премин од дневнаата.Дечки ми треба клима 2.5ка за во детска соба од 13-14 квадрати.
Живеам во нова куќа, сендвич изолација со пвц дограма. спрат 100тина квадрати. локација Прилеп. Примарно греење ми е парно на дрва, но сакам што повеќе зимно време да поминувам со клими и во иднина ако е можно целосно да се префрлам на клима греење.
Оваа година ќе купам една клима, а наредната год. сакам да ја сменам и таа што ми е во дневната и да земам некоја 5ка. (моментално во дневната имам 3.5ка)
Е сега сакам нешто јапонско. Разгледувам Даикин, Тошиба и Митсубиши. буџет 40-50к
Најмногу сум загреан за Митсубиши. Се двоумам дали да биде HR25 серијата или вреди да се доплати за AP25 серија? или нешто трето можеби? битно ми е да е тивка, со добра модулација итн.
И предложете проверена фирма кај кого да се обратам за митсубиши на пример што работи како што треба, вакумира итн.
Фала однапред.
Било која од јапонските да земеш нема да згрешиш. Јас имам HR35, и можам да потврдам дека е претивка, и надворешната и внатрешната. Претпоставувам истото важи и за AP25. Разликата во цена не е мала, на klimatizacija.mk е 11к во корист на HR25.Дечки ми треба клима 2.5ка за во детска соба од 13-14 квадрати.
Живеам во нова куќа, сендвич изолација со пвц дограма. спрат 100тина квадрати. локација Прилеп. Примарно греење ми е парно на дрва, но сакам што повеќе зимно време да поминувам со клими и во иднина ако е можно целосно да се префрлам на клима греење.
Оваа година ќе купам една клима, а наредната год. сакам да ја сменам и таа што ми е во дневната и да земам некоја 5ка. (моментално во дневната имам 3.5ка)
Е сега сакам нешто јапонско. Разгледувам Даикин, Тошиба и Митсубиши. буџет 40-50к
Најмногу сум загреан за Митсубиши. Се двоумам дали да биде HR25 серијата или вреди да се доплати за AP25 серија? или нешто трето можеби? битно ми е да е тивка, со добра модулација итн.
И предложете проверена фирма кај кого да се обратам за митсубиши на пример што работи како што треба, вакумира итн.
Фала однапред.
Кај мене Сузуми 10ка р410 е погласна во однос на сузуми 16ка р32.Било која од јапонските да земеш нема да згрешиш. Јас имам HR35, и можам да потврдам дека е претивка, и надворешната и внатрешната. Претпоставувам истото важи и за AP25. Разликата во цена не е мала, на klimatizacija.mk е 11к во корист на HR25.
Кај старците во друг стан е инсталиран Panasonic CU-TZ35TKE, а кај сестра ми постар Панасокин со R410. И двате се предобри клими само надворешните се малце погласни за разлика од Мицу-то.
Комшијата спроти мене има Тошиба Сузуми 10ка, исто претивка, можам да кажам дури и од Мицу-во потивка, така да твој е изборот.
Колкава е дневната? Имаш изолација, имаш пвц
Мислам дека нема да ти треба 5,5-ка.
Пиши ги кавдратите, пиши ја висината и пиши дали просторот е правилен или раскршен.
За да модулира добро треба да се поклопат неколку фактори. Ако земеш јака ќе ти исклучува
Јас се одлучив за AP25... пошо иако 2.5ка по спецификации е малку подобра од HR35 и доста појака од HR25... башка тоа доаѓа со вградено wifi ако и тоа сакаш да го има а да не го доплаќаш екстра.
Е сеа за во мала детска соба можеш да одиш и со HR...
За која квадратура ја користиш HR35?Било која од јапонските да земеш нема да згрешиш. Јас имам HR35, и можам да потврдам дека е претивка, и надворешната и внатрешната.
За 22 квадрати, ама тоа соси ходник и купатило. Иначе монтирана е во спалната, а само спалната е 12 квадрати. 4000 денари е само wi-fi модел за HR во енерго систем.Според скицата што е атачирана може да се види дека грубо дневната + салонот иди негде 57м2. назад каде што треба да биде другата клима е 13м2.
од другата страна е спалната, а на средина е работна соба. Висина на таван 2.75.
Wifi е секогаш добредојдено. Незнам која е цената ако треба дополнително да се мести во случај да земам HR модел. Од каде ги пазареше климите?
За која квадратура ја користиш HR35?
Според скицава тебе ти треба(ат) парапетниСпоред скицата што е атачирана
Ако имаш пристап усисај колку што можеш односно колку што ти дозволува просторот без да ги смачкаш лимовите. Јас на пример, по вертикала, ги чистам со (нова) четка за боја.Посебно за во дневната му треба парапетна. За спалната може и ѕидна. Е сеа парапетната што е поскапа тоа е друга приказна.
Мислењето е автоматски споено:
@FLEGMA Сакам да ги чистам деновиве климите.. Е сеа има прашина гледам на испарителот на внатрешната единица.
Имам мала правосмукалка, прво да ја усисам прашината, па да прскам со Дезинтал? 0.2% најдов само, треба додатно да се раствара? После Дезинталот се става друго нешто?
Може малку поопширно за тоа како АП25 по спецификација е подобар од HR35? Се думав за HR25ки во спалните, но ги нема на лагер најмалку до јули, па сега разгледувам опција АП25 или ХР35.Пред некој месец бев на слична двоумица.... HR или AP за во трпезарија кон која отворав премин од дневнаата.
Сакав 2.5ка пошо веќе имав јака 3.5ка (LN35) и двете треба да греат 50+15м2 (од следно зимо веќе добро изолиран простор).
Јас се одлучив за AP25... пошо иако 2.5ка по спецификации е малку подобра од HR35 и доста појака од HR25... башка тоа доаѓа со вградено wifi ако и тоа сакаш да го има а да не го доплаќаш екстра.
Е сеа за во мала детска соба можеш да одиш и со HR...
Можи малку подетално зошто парапетни ми требаат? инаку имам централно греење на дрва за во ладните денови, но како што кажав полека сакам за 2-3 год макс да ги откажам дрвата.Според скицава тебе ти треба(ат) парапетни
Затоа што во дневната климата треба да ти стои или лево или десно кај гарнитурата. Претпоставувам дека сакаш да ја наместиш на местото од постоечката за да дува во правец на собите и салонот ама тоа во пракса не излегува баш најдобро.Можи малку подетално зошто парапетни ми требаат? инаку имам централно греење на дрва за во ладните денови, но како што кажав полека сакам за 2-3 год макс да ги откажам дрвата.
VGA ACER RX 9070 Predator BiFrost Radeon OC 16GB GDDR6 256-bit, HDMI, 3xDP, DP.Z4GWW.P01
40.790,00 ден
CONVERTOR FAN SPLITER PWM KOLINK 35cm, 4-pin PWM female to 4x male, White, ZUAD-1633
380,00 ден
MOUSE RECEIVER USB A4TECH, for A4TECH/F-STYLER, Black, RN-10D
320,00 ден
MOUSE WIRELESS USB A4TECH Bloody Gaming R72 PRO, 2.4Ghz+USB, 26000CPI, 1000Hz, Black, R72 PRO
2.310,00 ден
NET LAN WIRELESS DUAL BAND WIFI6, USB 2.0, CUDY WU300
470,00 ден
USB Flash Drive 3.2 128GB SANDISK ULTRA ECO, Green, SDCZ96-128G-G46
1.110,00 ден