Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

sostius

hello world
16 јануари 2017
339
796
Кочани
sostius's setup  
Processor & Cooler
Intel 13700K
Motherboard
Gigabyte Z790 Aero G
Storage
2x2TB kingston KC3000 2x 8TB WD Red
PSU
Corsair H850i
RAM
64GB ddr5 Corsair Vengance
Video card
3070 rtx
Case
Fractal North wh
Mouse
G305, MX master 3
Keyboard
FL ESPORTS FL750
Audio
Focusrite Solo MK2, B&W LM1 on Nobsound amp, Langsdom FA890 and Samson SR850
Monitor
Asus PG279q
OS
Win 10
И за ладење ли важи истото? Сакам и за ладење да ја користам.
Плус во спална можам да користам и панелка за допуна ако има потреба.
Според тебе, подобро поквалитетна 3.5ка така?
Нема потреба, и нема (скоро) никогаш да работи климата на силно дување... Заради тоа што просторот е 10м2 и брзо ќе биде загреан (по што следи исклучување или успорување). Но не се секирај, пасивно ќе се меша воздухот кон спалната/другите соби... Термодинамика.

Испратено од ONEPLUS A6003 преку IT.mk форум апликација

Ts011

user
31 март 2020
1.422
1.073
Добра цена, со оглед што во тимкомпјутерс ја пишува 38 илјади, во сетек 36 илјади... Дали важи ова за сите случајни клиенти или со протексии за тебе? :)

Sent from my MI 6 using Tapatalk
Vnimavaj ako e od setec moze da ima drugi oznaki a mozi i so R410 da ti ja prodadat za taa cena*

sostius

hello world
16 јануари 2017
339
796
Кочани
sostius's setup  
Processor & Cooler
Intel 13700K
Motherboard
Gigabyte Z790 Aero G
Storage
PSU
Corsair H850i
RAM
Video card
3070 rtx
Case
Fractal North wh
Mouse
G305, MX master 3
Keyboard
FL ESPORTS FL750
Audio
Monitor
Asus PG279q
OS
Win 10

Ts011

user
31 март 2020
1.422
1.073

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
И за ладење ли важи истото? Сакам и за ладење да ја користам.
Плус во спална можам да користам и панелка за допуна ако има потреба.
Според тебе, подобро поквалитетна 3.5ка така?

За ладење уште полесно ќе се меша воздухот. Ладниот воздух паѓа долу за разлика од топлиот кој оди горе... При греење во ходникот ќе имаш воздушен џеб, најтоплиот воздух ќе биде од вратите до плафонот. Најладниот воздух е долу и порамномерно ќе се шири насекаде (па дури и под затворена врата).

За ладење немаш гајле а инаку кога заборуваме за греење најдобра можна варијанта за тебе е парапетна внатрешна единица, но ако просторот некако дозволува можеш и обична внатрешна единица да ја монтираш ниско. Гето парапетна единица. :)
Сериозно, еднакво добро ќе работи како парапетната. Поентата е да зема воздух од долу (ладен) а не топол воздух од горе.

sostius

hello world
16 јануари 2017
339
796
Кочани
sostius's setup  
Processor & Cooler
Intel 13700K
Motherboard
Gigabyte Z790 Aero G
Storage
PSU
Corsair H850i
RAM
Video card
3070 rtx
Case
Fractal North wh
Mouse
G305, MX master 3
Keyboard
FL ESPORTS FL750
Audio
Monitor
Asus PG279q
OS
Win 10
А да идам вака нешо,
MITSUBISHI MSZ-SF25VE/MUZ-SF25VE по супер цена од 37.990 ден.

И да си ја ставам у спална, само ќе треба у ќош да не ми дува дирекно врз глава коа ќе спијам
За ладење уште полесно ќе се меша воздухот. Ладниот воздух паѓа долу за разлика од топлиот кој оди горе... При греење во ходникот ќе имаш воздушен џеб, најтоплиот воздух ќе биде од вратите до плафонот. Најладниот воздух е долу и порамномерно ќе се шири насекаде (па дури и под затворена врата).

За ладење немаш гајле а инаку кога заборуваме за греење најдобра можна варијанта за тебе е парапетна внатрешна единица, но ако просторот некако дозволува можеш и обична внатрешна единица да ја монтираш ниско. Гето парапетна единица. :)
Сериозно, еднакво добро ќе работи како парапетната. Поентата е да зема воздух од долу (ладен) а не топол воздух од горе.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Како клима сигурно не е полоша од Кинезите, а за локацијата... Во случајов ќе направам исклучок и ќе препорачам да се стави во ходник, парапетна по можност. Во 14м2 мислам дека ќе смета како и да поставиш. Но ти си знаеш најдобро.

Ts011

user
31 март 2020
1.422
1.073
Блага беше зимата ама подолго се задржа. Јас (во Скопје) до почеток на месецов повремено навечер пуштав греење... Ама со климите многу евтино поминуваме во преодните периоди, Тошибата ретко одеше над ~220вати потрошувачка.

За предлагање клими не сум во тек со моменталните понуди, ама секако нема да се согласам со предлогот за Вивакс. Тошиба не може да се стави во иста реченица со Вивакс, не па да се споредуваат... Ако можеш да си дозволиш гледај да одбереш јапонска клима, на Даикин/Мици не им следам моделите, кај Тошиба би ти завршила работа Сузуми плус и тоа 16.000BTU моделот. Моќноста е меѓу 12-ка и 18-ка (меѓу 3.5 и 5.5кв) таман како за да немаш потенцијален мањак а да не биде предимензионирана. Убава клима, со дуал ротари компресор, добра изработка, итн.

Ако Сузуми 16-ка е надвор од буџет, и не ти фати око нешто од понудата на Даикин/Мици... Тогаш во економскиот сегмент гледај ги Гри (Gree). Види кој им е актуелниот LCLH модел (Faery?). И на крај ако баш сакаш Вивакс, тогаш иди во СЕТ и земи си директно Мидеа (кои Вивакс ги препродаваат со нивни лепенки)... Со поевтинава класа клими иди на 18-ка, веројатно подобро е да живееш со почесто гасење/палење на климата отколку да не може да постигне во најладниот период. Освен ако немаш некое алтернативно решение за тие 20-тина денови, но секогаш е подобро климата да има мала (но не и преголема) „резерва“ на моќност. Ова е за климата да работи на помала моќност поголемиот дел од времето (со што работниот век ќе и биде подолг).

Вивакс мафија... Лутите непријатели на „Гри мафијата“. :p
Vivax mafia..???daj ne zafrkavaj druze ...ako gledas vivax podobro kupisi Midea..... Site klonovi sto bilo koj proizvoditel gi pravi 101% nese isti kako sopatvenite sto gi prodava...

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Сарказам беше... Пошто често се спомнуваше „гри мафија“ па еве сега и „вивакс мафија“... Doesn't ring a bell? :)

Во врска со ремаркирани и оригинални Мидеи, поевтини се Мидеите без Вивакс лепенка затоа што рајата не ја знае Мидеа како бренд, додека Вивакс направи име на овие простори во времето кога (пре)продаваа клими од други брендови (Гри).

Инаку цените на Мидеа во СЕТ последно што гледам (признавам не баш скоро), беа сосема пристојни. На ниво на тоа што го нудат климите, доволно музика за малку пари. Вивакс Мидеите од друга страна...

gocegonde

read-only
7 ноември 2019
3
1
Здраво, да ми даде некој препорака за клима уред за греење до 25 метри квадратни, просторијата е со добра изолација.

alexandar11

hello world
11 јануари 2010
463
210

sostius

hello world
16 јануари 2017
339
796
Кочани
sostius's setup  
Processor & Cooler
Intel 13700K
Motherboard
Gigabyte Z790 Aero G
Storage
PSU
Corsair H850i
RAM
Video card
3070 rtx
Case
Fractal North wh
Mouse
G305, MX master 3
Keyboard
FL ESPORTS FL750
Audio
Monitor
Asus PG279q
OS
Win 10
Се одлучив за Mitsubishi SF25, да ја ставам во спална, па ќе видиме како ќе модулира. 14м2. Дилемата ми е кај да ја монтирам. Дали над вратата од тераса највеќе ќе одговара да не ми дува дирекно врз глава? Или не е препорачливо над врата да се монтира. Ајде предлог кај ќе е најбезболно. Црвената е вратата а другите бои се можни локации. Хелп! Screenshot_20200520-230206__01.jpeg

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Ајде предлог кај ќе е најбезболно.
Мене во спалната ми е наместена над креветот. И не смета така.
Додуша во зима не можеш да ја насочиш надолу но собата секако е мала па кај и да ја насочиш ќе постигне температура.

draganamon

lurker
24 јануари 2016
700
906
Skopje
draganamon's setup  
Processor & Cooler
i7-12700H
Storage
2 x 1TB SSD
RAM
32gb DDR5
Case
XPS 17
Mouse
Logitech 502
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Logitech G51 5.1 & Creative Sound Blaster X-Fi 5.1
Monitor
Dell U2419H
OS
Windows 11
Дајте предлогче за вентилатор...
Ват абаут дис??
Arctic Cooler Пренослив апарат за ладење
Во моментов едно вакво дува во мене. Баш денес го вклучив за прв пат да видам дали работи.
Купено лани, за жал немаше можност да биде во употреба. Ако си заинтересиран да го ставам на продажба :)
Ако дува во тебе, ке те олади привремено. Нема да ја олади просторијата.

Нови мислења

Последни теми

ит маркет

На врв