Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Незгодна тема за размислување е менување на систем за греење кој е платен скапо, и кој функционира. Но Томи, протерај една грејна сезона вака како што замислуваш, и следи си ја потрошувачката на климата со еден мерач за потрошувачка (се става меѓу кабелот од климата, и штекерот во ѕидот). После со тие податоци, размисли зошто дури и колегата овде со парно кој редовно ги критикува климите, сепак се грее со клима уреди во преодниве месеци. А јас би рекол дека ќе се грееше 100% со клими, само да не ги утнеше климите. :hay:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
После со тие податоци, размисли зошто дури и колегата овде со парно кој редовно ги критикува климите, сепак се грее со клима уреди во преодниве месеци. А јас би рекол дека ќе се грееше 100% со клими, само да не ги утнеше климите.
Кој лицемер си ти просто да не ти се верува!
Наеднаш ја смени реториката и моето парно на пелети повеќе не е ќумбе туку парно затоа што погоре се спомнува дека се користи исто такво!
Томи да сакаше да претерува цела сезона со клими ќе ја претераше. Дај концентрирај се на темата и дај му смислен предлог и не му прави распоред.

И повторно ти кажувам. Не се две (утнати, според тебе) туку се 5 (5) климатизери. Инвертер. Милион пати сум кажал кои и каква марка па луксузот да ти откријам што марка се му го оставам на пребарувањето на форумов.
И дај молимте не се*и и не си произведувај веќе еднаш. Претходно кажав и што изолација и колку квадратура имам па немам намера да ти изнесувам повеќе.
Уште умреница од баба ми ти немам дадено.

Она што не го конташ во врска со изолацијата (па и дограмата) е тоа што треба да фукнеш 30.000 + (па и повеќе плусеви) за фасада на куќа во која се седи во една соба (кај мене не е така) односно 2/3 од куќата зјаат празни од N причини.
Приметуваш дека има виши математики кои не ги разбираш?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Koлега, овде на темава ги покажуваме предностите на греење со клима уреди. Главна предност на греењето со клима уреди е економичноста во греењето, но и едноставноста во користењето (пушти на есен, исклучи на пролет). Наспроти замарањата кои се дешаваат со греење со горење (работи што горат). При сето тоа овде се обидуваме да објасниме и дека топлинската енергија е една и иста топлинска енергија без разлика како таа енергија е произведена. Главната разлика е во цената на топлинската енергија која се добива. Ако заштедата во греење за догледно време може да ја извади инвестицијата во клима уреди, тогаш тоа не е тешка равенка за пресметување (што е повеќе исплатливо). Значи овде се советува, а дали советуваните ќе постапат по советот, тоа е лична одлука на секој за себе. Во врска со парното на Томи, не е моја вина што твојата печка (со парно) на пелети е толку осетлива и лесно се тригерира кога некој (сосем нагалено) ќе ја нарече ЌУМБЕ. Но пошто ти во преодниве месеци се грееш со клима уреди, сосема логично може да се претпостави дека ти и преку целата грејна сезона би се греел со клими - кога твоите клими би биле способни за извршување на една таква задача.

:hay:​

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
Многу е тешко и глупо на некој да му правиш математика со што е поисплатливо да се грее и лади. Јас сигурно не сум паднал од марс па дошол петко и ми рекол купи ова за палети и терај. Сите математики се направени и за мојата кука гарантирам дека клима не ми брка работа за цела грејна сезона. Секој си има математика и не се сите куќи исти со исти перформанси, затоа неможете да кажете томи друже грешиш или незнам кој. Греењето кај секој поединец во главата е различно, некој е зимурлив а некој во зима седи со отворен прозор за да се луфтира од цигари. Исто така и куќите и становите, зависи од квадратурата и зависи од изолацијата и зависи од тоа колку топло бараш според тоа се прави математика што е исплатливо. Мене лично ми смета да плаќам голема струја и греењето да ми искочи на рати, повеќе ми се исплати да купам палети еднашка и да завршам со приказната ладно во зима, затоа секој од свој аспект си гледа...

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Се согласувам дека секој си прави математика за себе. Но не секој иде по форуми да кажува дека клими не ги бива за греење во зима, и не секој одвраќа луѓе од нешто што генерално е најекономично и најеколошко греење (топлински пумпи). Тоа е поентата, помалку или повеќе.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Се согласувам дека секој си прави математика за себе. Но не секој иде по форуми да кажува дека клими не ги бива за греење во зима, и не секој одвраќа луѓе од нешто што генерално е најекономично и најеколошко греење (топлински пумпи). Тоа е поентата, помалку или повеќе.
Топлинска пумпа врзана со парно систем е закон. Топлинска пумпа со внатрешен вентилатор, кога некој осетил претходно парно, е лошо решение и сигурен сум дека на тој што е навикнат на парно, на луфтирање, на луксуз што би се рекло, ќе му биде ладно со клими.

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
луфтирање... луксуз што би се рекло
Предимензионираност, што би се рекло. ;)

Ама не е дека и ти целосно не си во право, луксуз е навика за повеќе одошто треба. А навиките се лична работа. Јас чисто сакав да укажам на фактот дека луксузот (вишокот) може да се обезбеди и со клима уреди. И поевтин би бил така, луксузот.

Никако да се разберат некои работи, а којзнае колку пати се дискутирани. Цената на единица мерка топлинска енергија добиена со клима уред, е поевтина од цената на единица мерка топлинска енергија добиена со било кое друго греење. Сакаш да прегреваш и да луфтираш? Ок, прегревај и луфтирај. Едноставно истото поевтино ќе биде со клима уред. Тоа е се, ништо повеќе и ништо помалку.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.995
Мултисплит со 6 патапетни единици го решава и тој проблем за љубителите на железарско парно.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Предимензионираност, што би се рекло. ;)

Ама не е дека и ти целосно не си во право, луксуз е навика за повеќе одошто треба. А навиките се лична работа. Јас чисто сакав да укажам на фактот дека луксузот (вишокот) може да се обезбеди и со клима уреди. И поевтин би бил така, луксузот.

Никако да се разберат некои работи, а којзнае колку пати се дискутирани. Цената на единица мерка топлинска енергија добиена со клима уред, е поевтина од цената на единица мерка топлинска енергија добиена со било кое друго греење. Сакаш да прегреваш и да луфтираш? Ок, прегревај и луфтирај. Едноставно истото поевтино ќе биде со клима уред. Тоа е се, ништо повеќе и ништо помалку.

Единица топлинска енергија да. Се сложувам. Можеби. Зависи. Но еве да. Но не и комоција, лежерност и најважно за мене, рамномерна распореденост на топлината насекаде. Значи во секое ќоше, ходниче и ќенефче. За да овој луксуз се обезбеди, во веќе готов објект, не збориме од нула кога би проектирал куќа, со сплит системи, е утопија. Ако и некако веќе и би се обезбедил би коштал ту мач, и би барал на пример кај мене најмалце 4 клими, ова го пресметуваше инжинер за климатизација не јас и пак не ми гарантираше дека во тоалетите ќе биде секогаш топло (овен ако не стојат вратите отворени нонстоп) што не долази у обзир.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Мултисплит со 6 патапетни единици го решава и тој проблем за љубителите на железарско парно.
Ова е веќе соосема друга класа од тоа што го зборите со Локван овде. Исто топ е и клима систем со подни канали, каде топлината искача од под на неколку места. Но, обичен сплит на дувкање од плафон, со било кое парно (градско, сопствено) решено со грејни тела, досега не сум осетил никаде споредлива топлина, лежерност и комоција. Можеби некој некаде што начукал доволно+1 клима и го постигнал и кога ќе отидам и осетам ќе кажам пеќи. До тогаш ме нервира ладен ходник, ладен тоалет, па ненам греалка кварцна во тоалет, и слични играчки.

• ми се допаѓа
Реакции: tomi

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Ова е веќе соосема друга класа од тоа што го зборите со Локван овде.
Примети дека двајцата “евангелисти“ умеат за секунда да излижат каде што плукаат па нивните вентилатори да ги споредуваат со парапетни или во случајов мултисплит систем со 6 парапетни кој е научна фантастика за нивните газиени ламби.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Ова е must особено што ќе ја носи водата на мин. 50 степени при што натамошното притоплување ќе биде со минимална количина на пелети или дрва.
Ова со пелетиве и дрвава не ми се бендисуе и мене, ама додека не донесат поевтино и поеколошко гориво кај нас до секого, ГАС, тоа е тоа.
Примети дека двајцата “евангелисти“ умеат за секунда да излижат каде што плукаат па нивните вентилатори да ги споредуваат со парапетни или во случајов мултисплит систем со 6 парапетни кој е научна фантастика за нивните газиени ламби.
Не навлегувам во препирките и "мерењата" што си ги имате овде, нарочито со Локван. Неможам пак... Не не не... Тоа е мишн импосибл 12 дел.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
не збориме од нула кога би проектирал куќа, со сплит системи, е утопија.
Абе друже, од нула ако проектираш куќа се знае што е најдобро и најекономично. Топловодно подно греење, со топлинска пумпа воздух вода, со топлински бафер за акумулирање топлинска енергија навечер на евтина тарифа, и комплетирано со греење и на топла вода за домаќинството.

Ова чисто да се разбереме што е најдоброто (пошто тоа дефинитивно не е горење парченца отпадно дрво сврзани со лепаци и хемикалии во облик на пелети).

Патем, ајде среќен Велигден на сите овде, за многу години празников. :)

рамномерна распореденост на топлината насекаде. Значи во секое ќоше, ходниче и ќенефче. За да овој луксуз се обезбеди, во веќе готов објект, не збориме од нула кога би проектирал куќа, со сплит системи, е утопија. Ако и некако веќе и би се обезбедил би коштал ту мач, и би барал на пример кај мене најмалце 4 клими, ова го пресметуваше инжинер за климатизација не јас и пак не ми гарантираше дека во тоалетите ќе биде секогаш топло (овен ако не стојат вратите отворени нонстоп) што не долази у обзир.
Од ова се што опиша, јас лично имам СЕ, освен фамозните „затворени врати“. Прво вратите се разбира дека се затвараат кога некој ги користи бањата/тоалетот. Второ, тоа не само што не е лошо туку напротив, помага за вентилација на станот пошто низ вентилационите отвори од бањата (и додатниот тоалет) искача воздухот, а влага воздух од неколку вентилациони отвори во дневната и другите соби. Тие отвори ги затварам во зима кога е загаден воздухот. Инаку правецот на вентилација на воздухот е проверен, од собите кон бања/тоалет, и се разбира функционира како што треба пошто високо горе се позиционирани вентилационите отвори од бањата и додатниот тоалет, топлиот воздух излегува од таму горе. Од друга страна отворите за вентилација во дневната и другите соби се сместени долу, и од таму влегува ладен воздух од надвор. Ова се разбира се мали отвори (тие за влезот), отприлика пресметано за неколку измени на час, на волуменот на станот. Инаку имам оставено отвори за рекуператор во ѕидот и во фасадата, за кога ќе испадне прилика за тоа. Само ќе почека тоа, пошто цените што сега ги гледам за рекуператори се ретардирано високи.

Патем, самата таа пасивна вентилација (а има и вентилатори во вент. отворите, за ако затреба) прави циркулација на воздухот, од собите каде се грее низ ходникот во бањата и во помошниот тоалет. Физички закони на Термодинамика. Значи не е ладно, ни во ходникот ни во бањата, ни во тоалетот. Во бањата има и калорифер, кој дали неколку пати е пуштен досега, иако невестата ми е зимурлива по природа. Тој мал калорифер на најслабиот сетинг е прејак за топлотните загуби на бањата, и за пар минути термостатот го исклучува. Ама ете, го има и него.

Не дека ова не сум го кажувал и друг пат. Знам дека колегата со ќумбето секогаш ќе ме замислува со смрзнати стопала и целиот завиткан во ќебе. Но не мора ваљда и со тебе да се пренемагаме дали ми било ладно (а јас не знам), и да ме тераш на под да мерам температура. :hay:

би коштал ту мач, и би барал на пример кај мене најмалце 4 клими
Па што? Помалку да не кошта систем со парно на пелети со сличен топлотен аутпут?
Додади ја цената на единица мерка топлинска енергија, која е најевтина кога е добиена со клима уред... И јасно е се. Многу е поевтино греење цела куќа со клима уреди, отколку со горење пелети. Ај што е поевтино во старт, поевтино е секоја грејна сезона, со големи разлики во сметките. Дури и ако 24/7 загреваш во бања/тоалет со греалки, толкава е разликата да пак ќе испаднеш во ќар (во однос на пелетите). А каде се замарањата со ложење, палење, чистење, складирање, дружење со оџачари и со молери, итн, итн.

Единствениот проблем е животниот стандард, и големата сума пари што е вложена во парното на пелети. Никој не сака да признае дека можеби згрешил во изборот. Но јасно е што е најисплатливо.

Ова е веќе соосема друга класа од тоа што го зборите со Локван овде. Исто топ е и клима систем со подни канали, каде топлината искача од под на неколку места. Но, обичен сплит на дувкање од плафон, со било кое парно (градско, сопствено) решено со грејни тела, досега не сум осетил никаде споредлива топлина, лежерност и комоција. Можеби некој некаде што начукал доволно+1 клима и го постигнал и кога ќе отидам и осетам ќе кажам пеќи. До тогаш ме нервира ладен ходник, ладен тоалет, па ненам греалка кварцна во тоалет, и слични играчки.
Претеруваш со тоа „соосема друга класа“. Што мислиш дека е толку разлика од мултисплит до „моносплит“. Кај мултисплит разликата е само една поголема надворешна единица со повеќе помали внатрешни единици. Што е тоа толку различно од моносплит клима уред, кој има една надворешна и една внатрешна. Исто функционираат на принцип на топлинска пумпа.

Кои се спецификациите на компресорот и плоштината на изменувачот, тоа се факторите кои ја одредуваат ефикасноста и моќноста на уредот. Тоа мултисплит и моносплит не прави разлика, освен некои минорни загуби низ подолгите цевки на мултисплит изведбата.

Истото важи и за климите со „парапетни“ внатрешни единици. Единствената разлика со класичните клими, е тоа што парапетните имаат ниско поставени внатрешни единици. Можеме да зборуваме за поголема ефикасност пошто земаат директно ладен воздух од долу, но тоа се суптилни разлики и вкупната ефикасност се разликува прилично малку.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.995
Затоа и напоменав дека 30к му се сосема доволно за клима. Но убаво е ако има можност да се оди на помоќна клима, затоа што за некоја година сигурно ќе ја користи многу повеќе за греење климата. Согласно пристигнатите сметки.

Згора на тоа еве и да имаш пелети или што и да е, можеш да комбинираш. Зошто? Затоа што кога веќе имаш инвертер кој нуди најефтин киловат топлина нема логика да го гасиш. Зошто тој троши 1кв струја и дава 3кв топлина (или често многу поголем е овој однос 600в со 3000в) ама да земеме најлош просечен случај. Тоа е 1кв платена струја и 2кв гратис струја. Или во реален случај на сезонско ниво 1кв платена струја и 4кв бесплатна струја. Што е фасцинантно како грејно тело. Секој момент кога е исклучен инвертерот не го плаќаш тој 0.5-1кв, ама и не ги добиваш гратис оние 3-5кв топлина кои одат со него.

Затоа и предлагам малку посаглам клима, нешто со двоен компресор на пример. Зошто кога ќе стане примарно грејно тело, да си тера без проблем и да го грее целиот простор.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Зависи, мора да се остави можност дека кај некој парно е нужност. Макар за некое време. На пример голема куќа со многу мали соби. И слободен дедо кој е задолжен за цепење дрва и ложење печка.

Или ако не дозволува стандардот префрлање на клими. Иако среднорочно парите ќе се вратат назад, и потоа ќе се профитира.

Секој со својата математика, со своите пресметки. Се што би сакал јас, е тие пресметки да се прават трезвено и логично. Да се гледа и цената на единица мерка топлинска енергија, која е најевтина кога е добиена со клима уред. Клима уредите не се евтини, но цената на самото греење е најниска, пониска од било кое друго греење. Печките за парно на пелети исто така се скапи, па кај се после радијаторите, кај се цевките со изолација, кај е монтажата, итн. Парното на дрва, поевтина е првичната инвестиција во печка со котел за вода, но дрвата се се поскапи и сето тоа бара баш многу работа и труд, замарање со секојдневно палење оган, чистење, пепел, цепење дрва, м'кнење дрва внатре, кречење, оџаци чистење, итн итн...

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.995
Да ама транзицијата е лесна кон инвертери.

Затоа и зборувам. Ако имаш парно можеш да ставиш само една добра клима во дневниот дел, трпезарија, кјуна. Зависи од просторот. И ви тој дел да се ислкучат радијаторите. Ќе останат на парно ете некои оддалечени соби и вц. А потрошувачката на струја ако е котелот на струја или на пелети ако е на пелети ќе се намали многукратно. Најчесто зошто дневниот престој е оној што е најголем и бара највеќе топлина, пред се зошто седиш и не си покриен. За разлика од спална која е обично поладна за поубаво да се спие, или кујна во која има готвење и работење и проветрување.

И да има поголем број помали соби, фино е да се почне од нешто. Особено што и онака за ладење е потребна клима. И што заштедите веројатно ќе се вратат уште првата зима.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Затоа и зборувам. Ако имаш парно можеш да ставиш само една добра клима во дневниот дел, трпезарија, кјуна. Зависи од просторот. И ви тој дел да се ислкучат радијаторите. Ќе останат на парно ете некои оддалечени соби и вц.
Да ова е добра замисла, посебно пошто оддалечените соби можеби немаат потреба од 24/7 греење.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Абе друже, од нула ако проектираш куќа се знае што е најдобро и најекономично. Топловодно подно греење, со топлинска пумпа воздух вода, со топлински бафер за акумулирање топлинска енергија навечер на евтина тарифа, и комплетирано со греење и на топла вода за домаќинството.

Ова чисто да се разбереме што е најдоброто (пошто тоа дефинитивно не е горење парченца отпадно дрво сврзани со лепаци и хемикалии во облик на пелети).

Патем, ајде среќен Велигден на сите овде, за многу години празников. :)

Од ова се што опиша, јас лично имам СЕ, освен фамозните „затворени врати“. Прво вратите се разбира дека се затвараат кога некој ги користи бањата/тоалетот. Второ, тоа не само што не е лошо туку напротив, помага за вентилација на станот пошто низ вентилационите отвори од бањата (и додатниот тоалет) искача воздухот, а влага воздух од неколку вентилациони отвори во дневната и другите соби. Тие отвори ги затварам во зима кога е загаден воздухот. Инаку правецот на вентилација на воздухот е проверен, од собите кон бања/тоалет, и се разбира функционира како што треба пошто високо горе се позиционирани вентилационите отвори од бањата и додатниот тоалет, топлиот воздух излегува од таму горе. Од друга страна отворите за вентилација во дневната и другите соби се сместени долу, и од таму влегува ладен воздух од надвор. Ова се разбира се мали отвори (тие за влезот), отприлика пресметано за неколку измени на час, на волуменот на станот. Инаку имам оставено отвори за рекуператор во ѕидот и во фасадата, за кога ќе испадне прилика за тоа. Само ќе почека тоа, пошто цените што сега ги гледам за рекуператори се ретардирано високи.

Патем, самата таа пасивна вентилација (а има и вентилатори во вент. отворите, за ако затреба) прави циркулација на воздухот, од собите каде се грее низ ходникот во бањата и во помошниот тоалет. Физички закони на Термодинамика. Значи не е ладно, ни во ходникот ни во бањата, ни во тоалетот. Во бањата има и калорифер, кој дали неколку пати е пуштен досега, иако невестата ми е зимурлива по природа. Тој мал калорифер на најслабиот сетинг е прејак за топлотните загуби на бањата, и за пар минути термостатот го исклучува. Ама ете, го има и него.

Не дека ова не сум го кажувал и друг пат. Знам дека колегата со ќумбето секогаш ќе ме замислува со смрзнати стопала и целиот завиткан во ќебе. Но не мора ваљда и со тебе да се пренемагаме дали ми било ладно (а јас не знам), и да ме тераш на под да мерам температура. :hay:

Па што? Помалку да не кошта систем со парно на пелети со сличен топлотен аутпут?
Додади ја цената на единица мерка топлинска енергија, која е најевтина кога е добиена со клима уред... И јасно е се. Многу е поевтино греење цела куќа со клима уреди, отколку со горење пелети. Ај што е поевтино во старт, поевтино е секоја грејна сезона, со големи разлики во сметките. Дури и ако 24/7 загреваш во бања/тоалет со греалки, толкава е разликата да пак ќе испаднеш во ќар (во однос на пелетите). А каде се замарањата со ложење, палење, чистење, складирање, дружење со оџачари и со молери, итн, итн.

Единствениот проблем е животниот стандард, и големата сума пари што е вложена во парното на пелети. Никој не сака да признае дека можеби згрешил во изборот. Но јасно е што е најисплатливо.

Претеруваш со тоа „соосема друга класа“. Што мислиш дека е толку разлика од мултисплит до „моносплит“. Кај мултисплит разликата е само една поголема надворешна единица со повеќе помали внатрешни единици. Што е тоа толку различно од моносплит клима уред, кој има една надворешна и една внатрешна. Исто функционираат на принцип на топлинска пумпа.

Кои се спецификациите на компресорот и плоштината на изменувачот, тоа се факторите кои ја одредуваат ефикасноста и моќноста на уредот. Тоа мултисплит и моносплит не прави разлика, освен некои минорни загуби низ подолгите цевки на мултисплит изведбата.

Истото важи и за климите со „парапетни“ внатрешни единици. Единствената разлика со класичните клими, е тоа што парапетните имаат ниско поставени внатрешни единици. Можеме да зборуваме за поголема ефикасност пошто земаат директно ладен воздух од долу, но тоа се суптилни разлики и вкупната ефикасност се разликува прилично малку.
Значи незнам што и како не ме разбра во предходните постови па да мора да контрираш а уствари истото го кажуваш. Реков и ќе повторам. Во готов објект, поготово стан како мојот случај, никако ама никако неможам да добијам загревање какво имам на градско парно, со клима уреди, поготови со обични сплит системи. Инвестицијата е преголема, а нема гаеанција за иста рамномерна топлинска лежерност. И не отворени врати од купатила, тоалети кујни и слично не се опција. Вентилација се прави другачие не со пасивно движење на воздухот и тие отвори во тоалетите. Додатно еден сакал да гледа филм па влегол и затворил врата во соба, дру се дере на фортнајт во детска соба па морално е да затвориш врата, дневна и тарпезарија се одвоени од спиечкиот работниот дел на станот, така да дувалата во сите тие соби слободно можеш да ги рачунаш за посебности. Нема тука термодинамика. Јас многу убаво те разбирам, ама разбери и ти дека лежерноста на парно систем, кој грее во секоја просторија колку сакаш, независно како се затоплува течноста во него е далеку по пријатен од клима со вентулатор во висока зона.
Реков и пред малце, осетив систем со канално уредување на дување ама од под т.е. ниска зона, и да тоа е тоа и многу поразлично.
Кај мене у зграда на исти станови имам комшии што се исклучија од парно. Пред многу страни нагоре прашував и јас ако се сеќаваш. И супер едниот од нив стави Тошиби убави 3 комада. Правевеме мерење, онака на комоција и чувство. Самиот он вика дека не е исто со парно кога имал. Го нервирала понекад и бучавата мала кога е тивко, и го нервирало чувството на дување у горна зона. И земавме мислам у фебруар еден домашен термометар прост живин, ништо фенси. И си пиеме кафе, лаф муабет, и му срњдуам лаптоо од глупости (онака уз пат нели комшиски ), на ѕид ставен далеку од директ дување на клима на 1.8м одприлика 24-25. Супер. Го ставивме истиот на под на истото место. 20. Го ставивме во купатило. 18. Го повторивме ова кај мене на парно покасно. 25 со 23 со 23. И сега ? Кој има порамномерна топлинска изложеност. Едино што он ако сака може и во 3 ноќе да има 24 а јас морам да се задоволам со акумулирана топлина од околу 19~20.
Значи тоа е тоа што нон стоп го зборам. Топлинска пумпа да. Но не со давач на типлина вентилатор во горна зона. Парапетни да, канални или мулти сплит решени во долна зона ама насекаде да.
Ќумбе на дрва и пелети Не, но бидејки немаме Гас, не бидете толку строги изборот е тој. Додатно ако на тој систем уклучуш се од бојлери до топла вода во чешми и перални, економијата и не е така лоша. Не е се топлење на соба во добро изведен топловоден систем.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509

Затоа и зборувам. Ако имаш парно можеш да ставиш само една добра клима во дневниот дел, трпезарија, кјуна. Зависи од просторот. И ви тој дел да се ислкучат радијаторите. Ќе останат на парно ете некои оддалечени соби и вц. А потрошувачката на струја ако е котелот на струја или на пелети ако е на пелети ќе се намали многукратно. Најчесто зошто дневниот престој е оној што е најголем и бара највеќе топлина, пред се зошто седиш и не си покриен. За разлика од спална која е обично поладна за поубаво да се спие, или кујна во која има готвење и работење и проветрување.

И да има поголем број помали соби, фино е да се почне од нешто. Особено што и онака за ладење е потребна клима. И што заштедите веројатно ќе се вратат уште првата зима.
На ова тотално се сложувам и би играл вака кога би можел.
Но во станови на градско парно е неизводливо, нажалост. Мораш одма да рипнеш на ова или ова. Неможам да исклучам радијатори само во дневна. Мислам можам ама исто ќе си плаќам, пошто калориметри не ставија и не ставија.
Иначе кад би могло ова е топ решение за мене.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
А често и не само 24/7 туку и два од дванаесет месеци.
На крај ќе дојдеме пак до она, секој објект, и човек посебна приказна.
Неможе да преверираме 1 а да демонизираме друг систем. Јас например немам соба на која не и треба греење низ цела сезона. Некој може има.
Е да со обичен парно систем пак купуваш клима барем за лето. Ама тоа е, ако си го затекнал неможеш многу да смениш.
Од системи мене лично и субјективно би ми одговарал систем на клима со канали и издуви насекаде од под, т.е. долна зона. Сум видел и осетил таков систем проектиран и изведен во градба, во Немачко, и топлење и ладење баш по моја мерка. Насекаде, секогаш константна температура. Уживанција.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.995
На ова тотално се сложувам и би играл вака кога би можел.
Но во станови на градско парно е неизводливо, нажалост. Мораш одма да рипнеш на ова или ова. Неможам да исклучам радијатори само во дневна. Мислам можам ама исто ќе си плаќам, пошто калориметри не ставија и не ставија.
Иначе кад би могло ова е топ решение за мене.

Незнам зошто мешаш градско парно. Тоа е преефтино сега за сега. Јас зборувам за на струја/пелети/дрва парно.

Градско парно кој си има си има решен проблем со греење. Инвертерот може само да дополни кога е слабо парното, ставен на 23Ц и сам ќе си тера и ќе си се пали и гаси по потреба ако случајно падне температурата во било кој момент.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Незнам зошто мешаш градско парно. Тоа е преефтино сега за сега. Јас зборувам за на струја/пелети/дрва парно.

Градско парно кој си има си има решен проблем со греење. Инвертерот може само да дополни кога е слабо парното, ставен на 23Ц и сам ќе си тера и ќе си се пали и гаси по потреба ако случајно падне температурата во било кој момент.
Уф да ти ги дадам моите аметки за парно х 12месеци па да видиш колку е преефтино Плус плаќам струја за бојлери, пералните работат место на затоплена на ладна, итн... плус догревање меѓу сезона кога се прават на тошо... Така да немој да мислиш дека геадско парно е најефтино.
И незнам зашто се фаќате секогаш за економија до даска. Уживањето во животниот простор е субјективна работа во секое семејство, и не секогаш оди рака подрака со економичност.

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
@tomi само мапата ја преправаче или и машинскиот дел ?
Секогаш сум бил скептик дека ако на истата машина се товарат плус коњи, ќе страда некој механички дел.
Извинете за оф

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно