123456
poweruser
broadlink rm mini 3
Да не го има кај нас?
broadlink rm mini 3
Oва е знак дека климата работела на максимално оптеретување, тогаш чекувани резултати се бука и вибрации. Одбрана е поддимензионирана клима, требало да се пазари посилен модел на клима уредот (или подобар бренд)...во периодот на ниски температури под нулата се слушаше силно бучење на надворешната единица . компресорот као да ке здивнеше во секој момент. ја проверив температурата надвор минус 10, а внатресната единица беше подесена на 25 степени фен на трето ниво најјако...
Добра пракса е да се стави мерач на потрошувачка. Не само за мерење на месечните потрошувачки туку за следење на потрошувачката во реално време - пожелно е климата да не надминува 800-1000 вати (1 киловат). Намалувај зададена температура по потреба за да останеш под 800-1000 вати....грешка при ракување или нешто е проблем со единицата надвор или компресорот.
и јас сум во план да земам aeri месецов или другиот .. како што цитав корискниот има 20м2 соба + неизолорана тука е мислам јас проблемот не дека го бранам aeri како што читам изолацијата е многу важна топлотни загуби има ... корисникот ако ја среди изолацијата по моја логика че се намали малку бучавата нема скоз али че има ефект а за другите клими ако знаеш уба до 30к кажи да видам оти како што напоменав горе и јас сум за земање клима ама кај мене 13м2 соба сепак @FLEGMA може да каже повеќе за aeri има 2-3 тоиOва е знак дека климата работела на максимално оптеретување, тогаш чекувани резултати се бука и вибрации. Одбрана е поддимензионирана клима, требало да се пазари посилен модел на клима уредот (или подобар бренд)...
Но штом ова се случува само на најладното - не е крај на светот. Тие 15-20 дена ќе треба можеби догревање а во останатите 90% од грејната сезона ќе нема проблеми.
Добра пракса е да се стави мерач на потрошувачка. Не само за мерење на месечните потрошувачки туку за следење на потрошувачката во реално време - пожелно е климата да не надминува 800-1000 вати (1 киловат). Намалувај зададена температура по потреба за да останеш под 800-1000 вати.
Broadlink RM mini3 ЗА САМО 2790 денДа не го има кај нас?
По истата логика, корисникот ако купел посилна или поквалитетна клима, исто така ќе се намалела бучавата на најладното.... корисникот ако ја среди изолацијата по моја логика че се намали малку бучавата
Не убава туку одлична клима имаше на попуст пола сезона (не знам сега која е цената) - Гри Хансол!за другите клими ако знаеш уба до 30к кажи да видам оти како што напоменав горе и јас сум за земање клима ама кај мене 13м2 соба сепак @FLEGMA може да каже повеќе за aeri има 2-3 тои
знам уба е Хансол али не сум при буџет другарми стави LN35 во 17м2 соба знам што е убо али тои има проблеми со родителите му ја гасат оти му кажал 3.5 е си мислат 3,5 на сат дур се разбраа поминаа - температуриПо истата логика, корисникот ако купел посилна или поквалитетна клима, исто така ќе се намалела бучавата на најладното.
Се разбира дека изолација е прво и основно нешто во кое треба да се инвестира. Каматата на било каков кредит е помала од заштедите кои се остваруваат со добра изолација на домот. Сите што не инвестираат сега и веднаш во изолација, или не разбираат или имаат конкретни планови за ставање изолација подоцна оваа година.
Не убава туку одлична клима имаше на попуст пола сезона (не знам сега која е цената) - Гри Хансол!
А ти ако грееш 13м2 ќе те загрее и Аери, и било што. Проблемот нема да биде загревањето, проблемот може да биде комфорот со клима во толку мала просторија.
Комфор и сплит клима не одат во иста реченица.
Комфор, парно и котел на пелети одат во иста реченица. Пошто ништо во животот не оди праволиниски и тоа има свои мани.
Згора на се ова е (беше? ) многу неповолна година за греење со клима. Ниски температури со многу голема влага = катастрофа.
И на пелети кликаш копче. Еве ти седиш во куќа па биди искрен и кажи колку би те чинело да имаш клима во секоја соба која што сакаш да биде топла. Настрана цената на климите.Нема ништо покомотно од тоа да кликнеш копче и да ти е топло, исто и коа ќе си дојдеш дома да си дојдеш на топло.
ДаЗначи топлинска пумпа воздух-вода би било идеална ситуација (win-win) ги имаш најдобрите карактеристики од греење на клими/парно на дрва-пелети , посебно за оние кои што моментално имаат веќе вградено парно додатокот би бил “само“ топлинската пумпа.
Доаѓаме до напредок во дискусијаваА парното да се врзе на МАЛА воздух-вода инвертер.
Идеална ситуација за тие што имаат парно и онака треба да стават инвертер за ладење. Треба да постават добар инвертер кој ќе грее, најмалку еден. Или повеќе ако треба повеќе за ладење.
А парното да се врзе на МАЛА воздух-вода инвертер.
Зошто би требало да стават инвертер за ладење ?
Може со една обична он/офф клима од 12.000 да се реши ладењето.
Затоа што инвертерот ќе биде главното грејно тело бидејќи е најефикасен.Зошто би требало да стават инвертер за ладење ?
Може со една обична он/офф клима од 12.000 да се реши ладењето.
Што после со тоа вода, ќе се носи со loop во котел од печка на пелети (или дрва)?А парното да се врзе на МАЛА воздух-вода инвертер.
Затоа се измислени електромоторните вентили и термостатите за да не се случува тоа. Ист е принципот и кога користиш соларноШто ќе се случи кога водата после, загреана на 80с ќе се врати до изменувачот од воздух-вода од топлотната пумпа кој може да загрее до 40с?
Затоа се измислени електромоторните вентили и термостатите за да не се случува тоа. Ист е принципот и кога користиш соларно
За да не замине топлата вода назад во колекторите имаш елекроника и електромоторен вентил.
5.000 до 10.000 евра за „поткрепа на инверторот“40c вода како поткрепа на инверторот.
SSD M.2 512GB MICRON NVMe Gen4 MTFDKBK512QGN-1BN1AABDA 2230
7.050,00 ден
SSD M.2 256GB KINGFAST F8N NVMe , 1.988/1.522MB/, KF2321DCS25BF-256
3.370,00 ден
HDD 3,5" 4TB WD PURPLE IntelliPower 5400RPM 128MB 24x7 SATAIII WD44PURZ
10.970,00 ден
MOUSEPAD BLIZZARD World of WarCraft 20th Anniversary XL 900x420x4m
1.690,00 ден
MOUSE WIRELESS USB XIAOMI COMFORT EDITION, 2.4GHz, BLACK, XMWXSB04YM
760,00 ден
RAM DDR4 4GB 2133MHz G.SKILL F4-2133C15S-4GIS
2.600,00 ден