Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.219
Јас го имам правено ама не на оној начин туку само од предната страна. Ликот ризикува да ја испрска електрониката и да ја прегори.
Никакви средства особено не Арис и слични одмастувачи не се препорачливи. Напротив, Арисот (Деграсер или слично) се агресивни средства кои тешко се плакнат и нагризуваат.
Со слична пумпица и со раствор од детергент за рачно перење на садови (со врела вода) на претходно исплакнат испарител.
Плакнеш добро и оставаш барем еден ден да суши во случај да прснало некаде каде што не треба.

Нема потреба од клиничка чистота. Ако се гледа низ лимчињата тогаш не е многу валкана. Вадање на перката во никој случај (демек за простор и подобро)
Перката е балансирана на лице место и не е паметно да се вади. Да се внимава и на моторот од перката.

CBB_6

BBC
9 декември 2016
349
1.069
Мое (позитивно) искуство со Haier Tundra AS18TD2HRA/1U18EE8ERA, купена пролетта од Сет за 35.000 денари на акција, монтирана во септември и од ко залади нон-стоп вклучена, три поврзани соби со вкупно 60 квадрати, спрат од куќа без изолација (ѕидана со блок и само грубо измалтарена, дрвена дограма 30 години стара). Магаре од клима, како шо погоре спомна некој многу силна, неверојатно тивка а со голем проток на воздух, звуци крцкања вибрации јок, со интелигентен дефрост при кој не дува ладно, во влажно и магливо време и темп. околу нула дефрост на секои 2 саати отприлика.
Али ај идемо од почеток, илустративно :)

1.jpg

Уба работа шо со климата идат оригинални бафер гумици за надворешната единица. И како шо сум чепкало прво шо напрајв ја расклопив да видам шо кажва, остај ти рекла казала по сајтови и форуми.

2.jpg

Пошто гибам струја електрониката ми се виде солидно напраена, ме бендиса шо внимателно беа сите кабли скоцкани прибрани и изврзани, јасно све означено со ел. шема на внатрешноста од оклопот и врз плочата со електроника. Двореден изменувач со бакарни цевки и алуминиумски финови, EEV вентил, добра излолација насекаде, компресорот двојно изолиран, одвај дојдов до него.

3.jpg

И како шо е наведено по спец. докажан компресор Мицубиши кој патем го користат голем број клими од други брендови, Хаиер Тундра има 5 годишна гаранција за компресорот.

4.jpg

За монтажата малку ги изгњавив мајсорчињата, ама сакав се по пропис да биди. Внатрешната единица 21см. од таван, 210см. од подот, надворешната на 17см. од ѕидот, со слободна лева страна на испарувачот.

5.jpg

Три и кусуро метри бакарни цевки секоја посебно дупло изолирана со армафлекс и плус изолација за водоводни цевки, и на краевите бандажирани со самолеплива пенеста трака која се користи за изолација на парно цевки. Ова сам си го напрајв, им реков на монтерите седнете пијте едно кафенце, и чудно ме гледаа, а па кузнај шо си мислеа :) Оил трап зад надворешната обавезно, на некои места искористив бел и црн изолир трака за прицврстување на споевите, како и шпагети зип-стеги за добро прибирање на кабелот и бакарните цевки.

6.jpg

Дупката ја затнавме со ситни парчиња стиропор и одгоре електро-гипс. Вакумирање 30 минути, оп уште по едно кафе.
Ако забележавте на фотките погоре жолто-зелена жица излегува од кај каблите на надворешната и е прицврстена за арматурата од куќата. Морав така да го решам заземјувањето зато шо на тој ѕид штекерот бил предвиден за сијалица и има само фаза и нула. Мајсторо на крај ми вели, вакви работи никаде немам видено некој да прај при монтажа, како шо кажа бил електричар по струка приучен за фриготехничар монтер, па не ме чудеше ништо шо и да ми искоментира.

7.jpg

Два месеци интензивно користење за греење, за ладење ќе пишам в година како ќе биди. Моите дома беа скептици дека толкав простор ќе затоплува една клима, сега сус ми седат ни џр ни мр:) До душа за помош на Тундрата на најоддалечениот крај од собите повремено вклучувам 3 киловатен гусен маслен радијатор, кога е мн. студено надвор. Потрошувачка немам мерач да измерам, пробав издув со "аналогни" термометри да измерам, надворешна темп. беше 18 степени, живата отиде до крај преку 50 степени на двата, така да веројатно и уште повеќе вади.

За парите Тундрата е топ, до сега се однесува супер, ќе ја видам на -20 ко ќе стегни Битола како ќе се однесува.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Друже алал ти вера, гледајќи го ова, може да се препорачува тундра секому.

Juve_fanatic

hello world
4 март 2018
171
130
@CBB_6 Brat, svaka ti cast za montazava. Propisno. Vo odnos na toplotnive potrebi, bez izolacija, stara dograma, ne znam bash dali ke mozes bash celo vreme da grees 60m2 so Tundrava. Ne ti kobam, bi sakal da si gazis i da si uzivas i ako dojdat minusni temperaturi, da spodelis te molam iskustvo shto ke go imas so klimava bidejki deluva navistina odlichna. Iskreno, Setec napravija totalen bum so Tundrava, 5,5ka vekje ne mozes da najdes kaj niv.

Dve raboti me interesiraat. Gledam 21 cm od tavan si ja montiral vnatreshnata, a kaj mene na specifikacii pisheshe minimum 5,5 cm da e od tavan, a mene mi se na 7,5 i 6,5 cm od tavan, toa znaci deka nema da mi se mnogu efikasni klimite ili?

Vtora rabota shto sakam da prasham, e dali vakumiranje e vozmozno otkako ke locnes da ja rabotis klimata? Dali mozam utre da viknam majstor i da ja "dovakumiram"?

orce66624

hello world
13 август 2016
101
70
zdravo na site
da pisam i jas za tundrata,kupena lani vo septemvri od energija
ziveam vo kukja,izolacija stiropor,stari dupli drveni prozori,podot izoliran,visoko prizemje,dolu podzemna garaza i podrum,tavan neizoliran samo ploca
predhodno se greev na drva i trosev okolu 1kubik na mesec plus okolu 2500 den smetka za struja
proslata zima mi bese prva so tundrata i najgolema smetka sto dojde e 5900(celosna smetka,nemam merac za klimata)
postavena e vo dnevna trpezarija kunja sve spoeno negde okolu 39 kvadrati i mestopolozbata na tundrata mi e idealno namestena da duva prema hodnik preku koj se vleguva vo spalna i kupatilo(vkupna kvadratura na spratot e okolu 65 kvadrati)
momentalno mi e na mestena na 22 stepena vo 2 brzina(vo dnenata na okolu 3 metra od klimata imam merac pokazuva 22,9)a vo spalna e okolu 19 sto mi odgovara mene za spienje
vo vrska so defrostite koga ima magla barem kaj mene pravi na okolu 50 minuti inaku za suvi drfrosti nemam prineteno deka pravi
celo vreme e uklucena,gasam na 2 nedeli da iscistam filtrite i pak pustam
generalno za parite e top(ja plativ okolu 43000 so montaza lani vo energija)
ako nesto ve interesira pisete
pozdrav

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
@CBB_6 Секоја чест.
Инаку рече дека има EEV? Навистина одлично!

Со здравје да се служиш и многу ми е мило кога ќе прочитам вака позитивно искуство, поготово со инволвирани скептици.

dimsa

hello world
9 јануари 2015
247
269
Драги форумџии,
ве молам за совет за соодветен избор на клима. Потребно е само греење како функционалност, станот е на приземје, под него подруми, зградата нема никакво греење. Површина што треба да се покрие за греење 35м2. Станот има ПВЦ прозори. Пишете слободно ако треба некој дополнителна информација. Во прилог е и скица од распоред и изолацијата. Размислувањата за модел се кон Гри Хансол -20 за 37к што е на акција сега. Фала ви многу однапред.

klima.png

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
JEaa193.png

Јас би одел на вакво позиционирање на климата кај стрелките. Дури и надворешната уште накај кујната ако може, зависи тука како е просторот. За што помалку да се слуша бучењето од компресорот.

За тука Хансолот може да е добар и може и Тундрата 18 погоре што ја имаме спомнато. Меѓутоа монтажата мора да се води сметка да се ИДЕАЛНА. Кодус ете ги фалат за грее дека се добри, незнам лично ама има утки од некои монтери во монтажа на Хансоли кои после јавиле проблем. Значи за Хансолот монтажа строго Кодус или некој 100% проверен. Исто важи и за Тундрата не дека не, монтажата е круцијална и кошта околу 4000 денари, да не бараш поефтино или да заштедиш на монтажа. Тоа никако.

Со оглед на тоа што доле не ти е греено мислам дека ќе треба да се оди на нешто подобра клима како што и си тргнал. Тоа е океј. Вака позиционирана климата уствари издувот ќе и е дирекно во дневната и ќе ја грее неа супер. Малку ќе повлекува накај кујната иако таму нема потреба да се грее воопшто. Ама издувот ќе е подалеку од дневната кај што се седи и ќе е потивко во дневната за седење. Плус ќе нема дување над глава. Тоа мислам дека е битно. Башка што климата грее кај што дува, и ако ја ставиш на неизолираниот ѕид тука под неа може да е ладничко. A тебе таму ти треба да е најтопло.

Јас би направил вака со климата во трпезарија за најголема комоција, надворешната што подалеку од спалната. Плус на следното кречење тој неизолиран ѕид ќе го направиш од внатре со 2цм стиропор, ќе го измачкаш и ќе го искречиш. Или малку покомплексна опција да му ставиш тервол и гипскартонче. Верувај огромна разлика ќе направи во пријатноста на седење во близина на тој ѕид.

Последна промена:

Juve_fanatic

hello world
4 март 2018
171
130
@mdeni Od lichnovo iskustvo shto go imam so klimava vo dnevna, mozebi moze da se razmisli (vo zavisnost od toa kako mu e rasporedot na mebelot vo dnevnata) da se stavi vnatreshnata edinica na zidot od komshijata stranata pa koga ke duva da go turka vozduhot niz cela dnevna, nakaj trpezarijata i hodnikot zoshto vaka za da mu stigne toplina do spalnata niz dve sobi ke treba da pominuva toplinata za da stigne do tamu. Mene bar taka mi e klimata vo kukjava, a skoro ist raspored imame so prijatelov so toa shto kujnata mi e vo prodolzenie na trpezarijata, a ne vaka odvoena nadolu. Edinstveno shto bi mu se gledale crevata od klimata malku, ako napravi vaka kako shto velam jas.

dimsa

hello world
9 јануари 2015
247
269
Фала ви многу на одговорите. Ја позиционирав таму бидејќи има постоечка фуего која ќе биде демонтирана, па идејата ми беше што поедноставно да биде монтирањето, ама ке го предложам и вашево решение. Како што е нацртана би дувала кон ходникот, иначе лежајот е кон комшискиот ѕид.

За овие модели збориме? Нема врска со што еднава е 3.5 другава 5ка ?
Haier_Hansol.png

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Не би си го жртвувал комфорот за да се трудам околу спалната. Ако се стави во трпезарија ќе може да работи на повисок вентилатор климата, помалку ќе се слуша и ќе има повисока ефикасност отколку да е над глава и да се намалува вентилаторот за да не бучи. Затоа таков ми беше предлогот. Подобро е да е што подалеку климата и што појак да е вентилаторот на неа пуштен, а да не смета бучавата. Затоа би ја пикнал тек таму во трпезарија.

Спалната колку може да се загрее од отворената врата, толку.

Juve_fanatic

hello world
4 март 2018
171
130
Фала ви многу на одговорите. Ја позиционирав таму бидејќи има постоечка фуего која ќе биде демонтирана, па идејата ми беше што поедноставно да биде монтирањето, ама ке го предложам и вашево решение. Како што е нацртана би дувала кон ходникот, иначе лежајот е кон комшискиот ѕид.

Haier_Hansol.png
Cim ti e garniturata na zidot od komshijata togas mojov predlog ne znam dali ke e dobar vo praksa bidejki na greenje perkite od klimata mora da duvaat nadolu, a vo toj slucaj ke vi duva direktno vo glava na zima, a toa nema da e prijatno. Togas ili stavi ja kaj shto veke si imal klima ili kako shto ti reche @mdeni .

Ima vrska dali ke e 3,5ka ili 5,5ka. So 3,5ka na poladni temperaturi mozes da imas i problem da se zgrees, a so 5,5kata ke si na cisto. Ako vekje ja zemas Haier, da ja zemes samo od Setec bidejki ima Eurovent oznaka.

dimsa

hello world
9 јануари 2015
247
269
За Haier-от мислев од Енергија, гледам цената им е слична сегде, ма да спецификацијата ме чуди, оваа во Сет има опција за вифи, во Енергија и Клими.мк моделот нема.
upload_2018-11-21_10-30-7.png

Juve_fanatic

hello world
4 март 2018
171
130
За Haier-от мислев од Енергија, гледам цената им е слична сегде, ма да спецификацијата ме чуди, оваа во Сет има опција за вифи, во Енергија и Клими.мк моделот нема.
Погледнете го атачментот 68794
I ovaa od Energija ima ista oznaka kako taa na Eurovent, taka da i ovaa 18ka od Energija nozes da ja zemes. Za Wi-Fi-to ne znam.

Na klimi.mk modelot shto e, go nema na Eurovent, ne znam zoshto.

Juve_fanatic

hello world
4 март 2018
171
130
N
А дали има логика вакво нешто да се гледа:
VIVAX COOL инвертер клима уред ACP-12CT35AERI
Vivax Podni klima uređaj ACP-12CT35AERI

Дали ваква 3.5-ка би била доволна за тој простор?

EK000034352_1.image
Ne gledaj 3,5ki brat. 3,5ka e 3,5ka do +7 nadvoreshna tenperatura, posle toa i pagja moknosta, pa na -7 vekje 3,5ka ne e 3,5ka tuku 2,4 kw klima. Gledaj 5,5ki samo, a za vaka parapetna imas izbor ama neka kazi nekoj shto ima iskustvo so ovie klimi.

VivaN

read-only
17 ноември 2018
2
0
Здраво, може мислење или искуство, се мислам помеѓу Gree Lomo 3,5кa и Gree Viola 3,5ка?

3 ноември 2012
868
1.896
Area 51
Трајче Дрварчето's setup  
Processor & Cooler
Intel 8088, 4.77MHz
Storage
dual 160KB 5.25-inch disk drives and 10 MB HDD
RAM
16K on-board RAM
Video card
Monochrome Display Adapter
Audio
1-channel PWM
Monitor
IBM 3270
OS
PC-DOS v1.0
cACzzGC.jpg

Дали до сега праксата покажала дека летечи нов член се потрудил да прочита нешто низ темата во која поставува прашање (каде којзнај колку пати се преџвакувани истите ствари) или пак истиот тој летечи член образложил барем малку за што му треба совет, во случајов каде ќе се користи климата, колкав простор, каква изолација...

И мене ми треба клима, веќе планирам магистерска да спремам на истава тема, се изначитав мислења по форуми :)
Горе долу донесов некои заклучоци, ама си треба малку читање :)

VivaN

read-only
17 ноември 2018
2
0
Да имам читано и следам коментари подолго време :) . Просторот е 30к, заклучено дека треба 3,5ка, само сакав мислење која од моделите на Gree.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Да имам читано и следам коментари подолго време :) . Просторот е 30к, заклучено дека треба 3,5ка, само сакав мислење која од моделите на Gree.
Тие се многу слични. Искуство за ломо може да имаш ама за виола и фери неможе зошто се нови модели.

Уствари треба да се слични, со тоа што новиов има малце поголем компресор, малце поголема единица, еднореден изменувач а не двореден, појак надворешен вентилатор за да компензира и некои такви ствари. Мислам дека просечен човек нема да забележи некоја разлика кај моделиве.

cyberbaze

hello world
20 јуни 2009
291
250
Poveli.
6a3b5ab1fb72d851e1b308d2287b69ba.jpg

Sent from my SM-N920C using Tapatalk

Ако има опција мислам дека подобро би било да се постави на тесниот дел кај 4м, од едната или другата страна.

Не знам каков е распоредот меѓутоа подобро ке стопли по должина отколку да се одбива одма од ѕидот или да бега со отварање на вратите.

Nikecot

read-only
19 ноември 2018
18
10
Ако има опција мислам дека подобро би било да се постави на тесниот дел кај 4м, од едната или другата страна.

Не знам каков е распоредот меѓутоа подобро ке стопли по должина отколку да се одбива одма од ѕидот или да бега со отварање на вратите.

Tamu e najdobro da se postavi klimata no na toj del mi e TV i sedmosed i mislam deka epten ke mi duva vo glava klimata. Zatoa mi e vo plan da ja stavam na 9metrovniot zid, za da ne bide direkno vo glava duvanjeto

Nikecot

read-only
19 ноември 2018
18
10
Gledam na forumot ima prezadovolni korisnici na Haier Thundra i spodelile iskustvo za nivnoto koristenje, sto mi e milo.
Na Setec strana zabelezav ima popusti na klimite za Black Friday i nekako poveke odam kon Haierot osobeno 24.
Ako bide Bal neka bide maskenbal :)

Haier Thundra AS24TD2HRA/1U24RE8ERA - 44090
Haier Tundra AS18TD2HRA/1U18EE8ERA - 32899

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo

Haier_Hansol.png

Пази овде гаранцијата на Грее е 1 година, останатите 9 ги доплаќаш. Хаиер има 3 години гаранција.
Моментално Тундрата е 32800ден во Сет.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв