Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Проблем со Bios на Gigabyte Aorus

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.522
1.029
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
Денес рано се фатив да терам две работи истовремено, една да вратам во функција UnRaid OS; пошто најдов конечно Platinum PSU кој планирав(а веќе и...) да го пробам и ставам во функција (...го пробав, а не го ставив потполно во функција); како и тоа да чистам истовремено прашина од хорор куќиште (пошто кога и да чистам сјебувам нешто па гледам или одбегнувам, секлет ми е да чистам).

И така бутира Unraid и Display port се исклучува па си реков Линукс не подржува продолжив на HDMI на телевизор и после многу обиди ми текна (го Брут Форснав личен) root пасворд.
И дај викам ајде GUI сега. Ребутирам, глави. Викам да не имаше некои запишувања на два диска кои ми беа исклучени. Ги вклучувам глави уште на бут мени на Unraid.
Претражувам нешто ми вели Гугл може да глави поради Биос некои сетирања. Гледам CSM си стои енајбл ко што бара ова советот и идам на Секјур Бит и Фаст бут да дизејблувам и нема поима дали сменив ама не одев сигурно на сејв ми снема слика на телевизор од HDMI.

Прво помислив цркнала Графичка, што немаше да ми е проблем оти барам нова.

Прави сѐ и сешто не појави веќе слика Биосот бутирање..

Вадев графичка, презакачував графичка, беше и неше да вади Биос слика. Сменив и новото напојување што го планирав(заклучив ќе ми треба ново куќиште за него) ни така не проработе.

Единствено неконзистантност што забележав е дека хард poweroff на power копче не работи туку само затрепкува.

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.522
1.029
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
Не бутира MB, односно не прикажува слика после менување на сетинг во биос при што изгуби слика. Графичка е ок и функционира.

Исто не дава ерор звук туку си покренува без слика.
Единствено разлика пред и после е тоа што хард poweroff не функционира.

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.737
Скопје
www.facebook.com
Koj model na maticna e? I dali ima opcija za flesuvanje na bios preku usb konektor? Ovoa mi lice na koruptiran bios cip sto e i tipicno za gigabyte plocite, sigurno ke treba da se preflesuva biosot.
Isto taka dali proba so druga graficka?

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.522
1.029
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
Има изгледа usb и копче на IO shield, ќе треба утре да одберам соодветно bios binary, само мисла ми е ако не вади слика како ќе видам кога успешно ќе флешува....
Моделот е Aorus b550 v2 и колку што знам треба да побара од бекап Биос чип некоруптирана верзија

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.737
Скопје
www.facebook.com
Има изгледа usb и копче на IO shield, ќе треба утре да одберам соодветно bios binary, само мисла ми е ако не вади слика како ќе видам кога успешно ќе флешува....
Моделот е Aorus b550 v2 и колку што знам треба да побара од бекап Биос чип некоруптирана верзија
Prvo probaj eventualno so druga graficka, pa potoa so drug bios i ponov flesuvanje.

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.522
1.029
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
Да секако @Pane24... пробав друг pci slot не е до тоа, да се надевам дека е некој нов конфликт со графичка... Ќе барам прво графичка да проверам дали е до графичка,@gOJDO па после ќе враќам до Скопје да проверат таму да не е нешто што сум предвидел, па да глешуваат таму или да пробуваат со процесор со интегрирана...

Чудно ми е како само при промена на сетирање во биос за Секјур Бут и тоа без да се зачува со F10 да исфрли Биос да прекине било каква слика... Такво нешто со Биос не ми се случило

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.479
5.584
Пред да пробуваш со флешување, проба со ресет на биосот? Ако нема копче на матичната за тоа извади ја батеријата од неа на една минута

Aj preformuliraj go ubavo sevo ovo za da mozam da te razberam i pomognam.
Од источна е изгледа, јас го разбрав све :ROFLMAO:

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.522
1.029
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
Пробано, не работи ресет Cmos не работи ни една вечер вадење батерија ... Чудно ми е како да се изгуби секаква слика од GPU, дури едно време телевизорот покажуваше дека не иде ни напон никаков на boot... Се чека графичка, флешување после тоа најверојатно ќе прават во Скопје, пошто сеуште не сум проверил ама можно е да има гаранција...

Од северна секако не сун....

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.479
5.584
Пробано, не работи ресет Cmos не работи ни една вечер вадење батерија ... Чудно ми е како да се изгуби секаква слика од GPU, дури едно време телевизорот покажуваше дека не иде ни напон никаков на boot... Се чека графичка, флешување после тоа најверојатно ќе прават во Скопје, пошто сеуште не сум проверил ама можно е да има гаранција...

Од северна секако не сун....
Ништо тогаш, пробај со некоја графичка од другар дали ќе даде слика

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.280
11.752
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620