Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

SuperMitre

read-only
27 септември 2017
39
61
Скопје
Абе дај не зезајте, го усложнивте леле мајко1 moni moni, дај пиши адреса, ќе дојдам, ќе пиеме едно кафе и јас ќе ти го наместам цревото ко што треба беспари.

ante1

read-only
11 јануари 2017
49
100
Не ти ја ни разбирам сликава.
Битно е Мони да ја разбере :) Ако и таа не ја разбере ондах ќе ставам дополнителна слика од сегашна ситуација..
Дома не и давам чекан,фазомер или слично на сопругата,а исто и таа не ми дава торта да правам или кифлички да месам...Ова без навреда кон тебе свати го, но некои работи се поделени и ако не мора да значи дека секогаш се поделени, и мажите се добри кувари...
Тоа првиот дел од претходниот пост не ти беше баш најдобар затоа и ти реплицирав тебе, не навкегувам во детали за да не се развие непотребна дискусија..
ПС Кондезација и клима уред како функционира ми е познато мене, се трудиме на Мони да и помогнеме..
Поз

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
Абе дај не зезајте, го усложнивте леле мајко1 moni moni, дај пиши адреса, ќе дојдам, ќе пиеме едно кафе и јас ќе ти го наместам цревото ко што треба беспари.
Полека дечко! Полека!!
Има ред овдека. Нели @krema ?

Види го ти него. Пиши адреса...

moni moni

read-only
27 септември 2017
33
27
ептен сте вицкасти
Тоа дека сум женско не значи дека сум од марс падната повеке и од некои машки разбирам туку нејсе небитно тоа
Поентата беше да прашам тоа шо тече вода од кратко црево дали е нормалн пошто до сега јас не приметив да тече вода од кратко црево а цело лето работе без престан (држе вода тоа да е изпадната од климата па сеа бега надоле водата)
Можам и сама со едно т спојка да ги вметнам двете црева и да оде у едното најдолгото ама да не зафркнам нешто си викав луге шо си ја работат таа работа ионака е време за годишен сервис на климата
слика неможам да ставам оти немам припар до неа буквално висе на еден зид кај шо нога не стапка

ShakaldS

read-only
19 март 2015
16
5
Poz na site,mi treba mislenje ili pomos se raboti za zagrevanje na deloven prosto od 170 m2,prostorot e podelen na dva posebni dela edniot e okolu 100 m2 drugiot 70 m2,opcija za greenje planiram so inverter klimi.Toa sto me interesira e dali vo pogolemiot prostor bi mi zavrsilo rabota dve klimi 18 a vo pomaliot edno 24...Toa sto gledav i razmisluvav nekoja sredna klasa na klimi se MIDEA 18 x 2 ,i edna MIDEA 24 mislenje,predlog,mozda drugo resenie.
bBcm0K
od prostorot

mdeni

senior
24 септември 2012
6.079
6.014
Не се гледа сликата.

А и без слика 18ки и 24ки клими е лоша идеја кај што работат луѓе. На едни ќе им смета и ќе ја гасат, а на други ќе мрзнат/вријат.

Јас би одел строго со 3.5kw клими и тоа 4 во големиот простор и 3 во малиот.

Мултисплит може да е океј решение исто така за вакви простори. Со тоа што ќе се заврши работа со една или две надворешни единици за 7-8 внатрешни.

Steam.

user
31 мај 2011
1.088
1.005
Чаир
Steam.'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5700X3D w/ Arctic Freezer 36
Motherboard
ASUS TUF B550M-PLUS
Storage
Samsung 970 EVO PLUS 1TB + 2TB WD20EZRX x2 + WD SN770 1TB
PSU
Corsair RM1000e
RAM
32GB DDR4@2666MHz
Video card
Gigabyte RTX 5070 Ti WINDFORCE OC SFF
Case
CoolerMaster MasterBox NR600
Mouse
LAMZU Atlantis Mini Pro
Keyboard
LEOBOG A75
Audio
JCally JM20 MAX w/ AKG K371
Monitor
AOC Q27G4ZR + BenQ EX240N
OS
Windows 11
Не се гледа сликата.

А и без слика 18ки и 24ки клими е лоша идеја кај што работат луѓе. На едни ќе им смета и ќе ја гасат, а на други ќе мрзнат/вријат.

Јас би одел строго со 3.5kw клими и тоа 4 во големиот простор и 3 во малиот.

Мултисплит може да е океј решение исто така за вакви простори. Со тоа што ќе се заврши работа со една или две надворешни единици за 7-8 внатрешни.

dav

на овие што не се гледа сликата, десен клик на тоа иконата и open image in new tab, обично се дешава кога ќе утне некој кој линк кај треба да иде кога тураат слика на форумов.

yasho

hello world
11 јануари 2014
479
636
Скопје
Друштво, да ве замолам за еден предлог за клима, best bang for the buck, за во спална од 17-18м2...

Доаѓа на место на стара Neo ON/OFF клима, оваа со идеја да може и да загрее зимоска. Спалната е на северна страна, добри прозори, сендвич ѕид (12цм тула + 5цм тервол+ 12цм тула) aма со голем бетонски топлотен мост над прозор/врата кон тераса, секако на север. Собата е бајаги ладна во зима... долу е соба која не се грее, горе е 15цм тервол па таван.

Иако статата клима е 9к btu, се мислам да земам 12kbtu клима, ама слободно разубедете ме!

Немам некој конкретен буџет, не би забегувал, не би ни штедел по секоја цена, best bang for the buck, нели :)

Од досега прочитаното,ми паѓа на памет нешто налик на Gree LCLH или Vivax AERI (ако се најдат на некоја промоција, нели :) ), ама отворен сум за други предлози...

mdeni

senior
24 септември 2012
6.079
6.014
За спална планирај да се намонтира што пониско за да влече поладен воздух и со помалку дување да може да загрее. Никако за таван залепена.

И да не ти дува во креветот.

И да не ти смета бучавата.

Надворешната никако монтирана на ѕидот од спални соби. Вибрираат и бучат ефтиниве.

yasho

hello world
11 јануари 2014
479
636
Скопје
За спална планирај да се намонтира што пониско за да влече поладен воздух и со помалку дување да може да загрее. Никако за таван залепена.

И да не ти дува во креветот.

И да не ти смета бучавата.

Надворешната никако монтирана на ѕидот од спални соби. Вибрираат и бучат ефтиниве.

Благодарност за советите... внатрешната ќе мора блиску до таван да е, кај што е постоечкава, нема друга варијанта... ама па нема да дува во креветот, како што е бучно во Центар, нема да ја осетам галамата од климата :).
Надворешната единица на старава клима е на зидот од спалната, па не ја слушам, ама секако планирам новата да ја монтирам на надворешниот ѕид од терасата, за случај да ми текне да ја затворам терасата со стакло (а ќе ми текне набрзо, изгледа :) )...

mdeni

senior
24 септември 2012
6.079
6.014
А зошто ја мењаш старава!? Само пушти ја на греење и готово. Или мрзне?

Само да ја иссервисираш со комплетно чистење.

stefan_v

user
3 мај 2010
1.426
604
macedonius.com
Друштво, да ве замолам за еден предлог за клима, best bang for the buck, за во спална од 17-18м2...

Доаѓа на место на стара Neo ON/OFF клима, оваа со идеја да може и да загрее зимоска. Спалната е на северна страна, добри прозори, сендвич ѕид (12цм тула + 5цм тервол+ 12цм тула) aма со голем бетонски топлотен мост над прозор/врата кон тераса, секако на север. Собата е бајаги ладна во зима... долу е соба која не се грее, горе е 15цм тервол па таван.

Иако статата клима е 9к btu, се мислам да земам 12kbtu клима, ама слободно разубедете ме!

Немам некој конкретен буџет, не би забегувал, не би ни штедел по секоја цена, best bang for the buck, нели :)

Од досега прочитаното,ми паѓа на памет нешто налик на Gree LCLH или Vivax AERI (ако се најдат на некоја промоција, нели :) ), ама отворен сум за други предлози...
Ја би Lomo LCLH, ја има сега на попуст. Лично јас имам ставено во соба од 16 квадрати 3,5 Lomo Eco, знам дека е обичен инвертен и има разлика. За ладење отворена врата(намерно за да ладам и други простории), за греење затворена врата. Проблемот во 2,5 и 3,5 е да може да постигне за собата и во поладен период без да се мачи и повеќе да го врти воздухот за да постигне(така е и помалку бучна). На греење особено се приметува, има еден Quite режим и навистина е тивка, треба до нејзе да дојдеш за да слушнеш дека работи(така и најтопло дава).
За греење треба да дува надоле, за ладење најгоре.

Не ја ни гледај старата. Не е инвертер(на пониска температура не работи), помал капацитет и сооднос на добиена моќ/платени пари за струја.

yasho

hello world
11 јануари 2014
479
636
Скопје
А зошто ја мењаш старава!? Само пушти ја на греење и готово. Или мрзне?

Само да ја иссервисираш со комплетно чистење.

Не грее кога е ладно надвор пред се... ја имам чистено, нема голема разлика... сепак е 10+ години стара, не е инвертор... време е за нова, а секако поради затварање на тераса ќе треба еден ден да ја премонтирам на надворешниот ѕид...

Кога веќе правам такви манипулации, нека оди нова клима.

Ја би Lomo LCLH, ја има сега на попуст. Лично јас имам ставено во соба од 16 квадрати 3,5 Lomo Eco, знам дека е обичен инвертен и има разлика. За ладење отворена врата(намерно за да ладам и други простории), за греење затворена врата. Проблемот во 2,5 и 3,5 е да може да постигне за собата и во поладен период без да се мачи и повеќе да го врти воздухот за да постигне(така е и помалку бучна). На греење особено се приметува, има еден Quite режим и навистина е тивка, треба до нејзе да дојдеш за да слушнеш дека работи(така и најтопло дава).
За греење треба да дува надоле, за ладење најгоре.

Не ја ни гледај старата. Не е инвертер(на пониска температура не работи), помал капацитет и сооднос на добиена моќ/платени пари за струја.
Каде ја има Lomo LCLH на попуст? Имам Даикин во детска, Тошиба во дневна, Вивакс кај моите, уште Грее немав по дома, да им дадеме шанса на кинезите :)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.079
6.014
Да, да штом е таква работата една нова добро монтирана со далеку надворешната, ајт со здравје.

deko_j

read-only
2 септември 2018
2
1
Mi treba pomos vo izbor na klima. Se raboti za prostor od 30m2, dnevna so kujna povrzani, dva vnatreshni zida, drugite 2 gi gree recisi cel den sonce, od nadvoresna izloacija samo izmackana e so malter kukjava ( planirano e za sl godina izolacija da stavime ), ima pvc prozor i pvc vrata balkonska, do sega se greevme so kjumbe od 5kw na drva so koe super beshe stopleno duri i premnogu :), no sakame da gi isfrlime drvata i da zememe inverter klima.Samo toj prostor ke se zagreva, prvenstveno mi e bitno da gree ok za ladenje manje bitno.Gi gledav GREE LOMO LCLH, GREE LOMO MIRROR, VIVAX 12 AERI, GREE VIOLA, i edna na HAIER TUNDRA, budzet do okolu 30k.Na sto treba da se vnimala pri izborot najmnogu, potroshuvachkata koja bi bila otprilika

mdeni

senior
24 септември 2012
6.079
6.014
Прекрасно од тебе што планираш да исфрлиш дрва и труење народ.

Види парапетна единица ако не прво дирекно наместо ќумбето може да легне.

Од тие што си ги навел Ломо ЛЦЛХ 3.5 земи.

deko_j

read-only
2 септември 2018
2
1
Прекрасно од тебе што планираш да исфрлиш дрва и труење народ.

Види парапетна единица ако не прво дирекно наместо ќумбето може да легне.

Од тие што си ги навел Ломо ЛЦЛХ 3.5 земи.
dali so gree lomo lclh bi se stoplile dovolno ili da baram 5.5kw, dali pri eventualno jako zimo ko prehlani gree bi zavrsila rab ili teshko, imam malo dete pa da ne mu ja mislam zimata za baranje alternativa za dogrevanje

HEKOJ

read-only
20 декември 2016
15
5
upload_2018-9-6_23-49-19-png.196466

Здраво на сите,
Дали имате искуство со овие клими и која би ми ја препорачале. Ова се некои параметри што според мене би биле битни. Може да препорачате и некоја друга во ист ранг на цена што би била подобра. Се работи за соба од околу 35м2
Друго прашање, дали некои од овие сајтови нудат вклучена монтажа или некои попусти нешто.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.079
6.014
dali so gree lomo lclh bi se stoplile dovolno ili da baram 5.5kw, dali pri eventualno jako zimo ko prehlani gree bi zavrsila rab ili teshko, imam malo dete pa da ne mu ja mislam zimata za baranje alternativa za dogrevanje
Којзнае. Мал е просторот ама ако викаш дека требало 5.5kw ќумбе за да се грее може ти фурат прозори и одоздола не се грее и имаш неизолиран таван. Тоа неможе да го знае никој.

А може и ви било предименизионирано ќумбето до бесвест и само 2kw реално се греело.

Јас би рекол дека 30м2 не постои, и веројатно е 50м2 сосе кујни и трпезарии и спални може и 60 да фати.

Како и да е дискутабилно е. Ама ти почни со една главна 3.5 ломо лцлх за основа. Па после може на другиот крај кај спалните и остатокот од просторот една 2.5 или 3.5 ломо еко или некоја уште поефтина колку да пирка поставена на 24.

V@NJ@

read-only
19 мај 2010
8
1
Mitsubishi Heavy SRK63ZR-S / SRC63ZR-S по цена од <900€ (со вратен данок) со БЕЗ гаранција (бидејќи е од "понадвор") ...

Простор: цца 60 м2 днева (јужна страна) со стаклен ѕид од Rehau 4 коморна пластика и сендвич зидови на поткровје со 20 см тервол на плафон

Мислење ?!
Монтажа ?!
Одржување!?

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

mdeni

senior
24 септември 2012
6.079
6.014
Добра цена е 700 еур.

САМО да се пази колку дува и колку гласно. Кај јаките клими може да е прејак за домашни услови и повеќе за гаражи и магацини.

Провери тоа прво.

Dean1

read-only
13 април 2018
4
4
Zdravo mi treba mislenje i pomos za izbor na 5,5 kw inverter za 40m2 greenje. Posle mnogu citanje stignav do ovie dve: Gree Amber GRS 181 EI / JAM2-N3 i Mitsubishi MSZ / MUZ-FH50VE,koja e podobar izbor i zosto. Fala

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв