Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Со најголемо внимание прочитано му одговараш на членот Dux, кој прашува за само 16 квадрати (без да спомне ходник и WC) a после ти си ги надополнуваш своите потреби желби и можности (ако не се лажам и бџетот Dux го спомна од 500Евра, а Хансолот е 640)!.... Што се однесува за климичево за под мишка, тоа е димензионирано токму за 15-20-тина квадрати, а не за 30-40 инаку сите јапонци 2,5кв (освен топ моделот на Даикин 09ka Уруру) барем на на нашиов пазар се од 22-25кгр! Моделите на Mitsubishi, или оној топ модел на Fujitsu, што го немаме LUCA звер од клима 09ка која коja кошта 750-800Евра надворешната тежи само 24кгр... Кај Toshiba климите, дури и Mirai 13 (што би било пандан на 3,5ка) тежи исто 22 кила надворешната... Да не правиме споредби во тежина на една Волга која беше двапати потешка од Голф или Тојота, но сепак не беше подобро возило.
Што се однесува до последнава зима, најладната измерена како велат последниве 30 години... но сепак исто статистиката тврди дека од Ноември 2016та до Март 2017та измерени се само 60 часа пониски од -14 или 100 часа пониски од -12... (говорам за Скопјево и за 90% од територијата на МК)... и верувам дека тие -14 се измерени воглавно кога 90% од народот се во кревет (те минимални - утрински т.)... инаку да се потсетиме СК (ПП БТ тука некаде) најладните месеци Декември, просечна дневна +5, просечна минимална -2, а Јануари +5 и -3) а во такву услови, верувај климичево од 22кила би пеело!... а во наредните 20 или 30 години кога пак ќе дојде зима како минатата, сите 60 часа или вкупно пресметано цели 2,5 Дена во комбинација со Тошиба Мираи за 16квадрати, би вклучил панел конвектор од цели 2кв! ;)
И навистина ме интересира 09ките те 2,5ките ако не се за 16м2, за што се наменети?
Подобро ни јас не можев да напишам.
Го делиме истото мислење, еве јас имам една собичка од 13-14 тина квадрати на првиот спрат и се мислам што климичка да се стави во неа. Конкретно се работи за дедо-ми, Немам намера FH да зимам за кај него.
Hansol -20 е јас мислам лудост, за толкава мала просторија. Колку и да модулира добро, сепак ќе троши повеќе од 2.5 и нема да работи рамномерно ќе работи како on/off клима. Ај нека препорача некој добра 25-ка. Моделите на Тошиба, не знам, ги гледав на -15 даваат некои 1.5kw, шо иако е мало собичето нема да го затопли убаво.

dangthe

user
5 септември 2008
1.223
1.641
Скопје
Дечки, ми треба предлог за клима ~50к, 5.5KW инвертер. Треба да загрева и лади релативно коцкаста соба од ~50ина квадрати

Да додадам, станот има одлична изолација, не е поткровје, и само 1 ѕид е кон надворешна страна

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510
Ајде уште еднаш.
Климите не греат просторна површина, греат волумен на воздух. Така да Х клима за Y квадрати, тоа е само еден груб ориентир што само може да ве однесе во заблуда. Пресметајте си ги топлинските загуби на просторијата што планирате да ја греете на различни температури и према тоа одберете си клима со соодветна моќност.
Истата клима, во исти временски услови поставена во различни куќи, исто ќе грее, ама различно ќе загрева.
Издув од 600 или 800 м3/ч не е ураган. Се чувствува ако си директно под климата, во остатокот на просторијата не се ни забележува. Не треба да ставате тегови на хартиите или прекривките во станот, нема да ги оддува :)

dangthe

user
5 септември 2008
1.223
1.641
Скопје
Ајде уште еднаш.
Климите не греат просторна површина, греат волумен на воздух. Така да Х клима за Y квадрати, тоа е само еден груб ориентир што само може да ве однесе во заблуда. Пресметајте си ги топлинските загуби на просторијата што планирате да ја греете на различни температури и према тоа одберете си клима со соодветна моќност.
Истата клима, во исти временски услови поставена во различни куќи, исто ќе грее, ама различно ќе загрева.
Издув од 600 или 800 м3/ч не е ураган. Се чувствува ако си директно под климата, во остатокот на просторијата не се ни забележува. Не треба да ставате тегови на хартиите или прекривките во станот, нема да ги оддува :)

Добро, да преформулирам, барам мислење за најдобра зделка моментално кај нас на ~5KW инвертер клима.

Ја гледам оваа и ми делува нереално ефтина, може некој да ме упати зошто е тоа така? Сигурно има причина што е толку ефтина, ама јас лично не сум упатен

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Подобро ни јас не можев да напишам.
Го делиме истото мислење, еве јас имам една собичка од 13-14 тина квадрати на првиот спрат и се мислам што климичка да се стави во неа. Конкретно се работи за дедо-ми, Немам намера FH да зимам за кај него.
Hansol -20 е јас мислам лудост, за толкава мала просторија. Колку и да модулира добро, сепак ќе троши повеќе од 2.5 и нема да работи рамномерно ќе работи како on/off клима. Ај нека препорача некој добра 25-ка. Моделите на Тошиба, не знам, ги гледав на -15 даваат некои 1.5kw, шо иако е мало собичето нема да го затопли убаво.
Реално за такви мали соби АЕРИ на вивакс цена-перформанси се некако најдобар избор. Штета што нема 2.5KW GREE LCLH како опција.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Добро, да преформулирам, барам мислење за најдобра зделка моментално кај нас на ~5KW инвертер клима.

Ја гледам оваа и ми делува нереално ефтина, може некој да ме упати зошто е тоа така? Сигурно има причина што е толку ефтина, ама јас лично не сум упатен
Според буџетот и барањето најдобро решение ти е GREE LOMO GWH18QD-K3DNB4G по супер цена од 49.990 ден. ем во буџет ем одлични перформанси и покажана. Ја имаме во канцеларија кај нас.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Според буџетот и барањето најдобро решение ти е GREE LOMO GWH18QD-K3DNB4G по супер цена од 49.990 ден. ем во буџет ем одлични перформанси и покажана. Ја имаме во канцеларија кај нас.

Суми зарем не е подобра за истите пари Gree Amber 12 koja ako e точно вади на греење мах 7200 w, додека Gree lclh 18 вади мах 6800 w, има подобри SEER/SCOP 8.5/5,1 наспрема 6,1/4,0

nikola812

read-only
24 јануари 2010
2
0
Здраво можи некој да ми објасни која е разликата измегу Хансол 3.5-ка и Амбер 3.5-ка планирам да купам инвертер клима за простор од 37-38 м2. Два ѕида се надоворешни на југ-југозапад, под мене се загрева над мене има празен спрат кој не се загрева. Просторот е со класична сендвич изолација немам надоворешна изолација со стиропор ама планирам да ставам во иднина. Прозорците се нови и добро дихтуваат. Имам неколку прашања и би ве замолил кој знае да ми одговори што добивам повеќе со Амберот за тие 10K денари што и сепак не се мала разлика. Дали ако се одлучам за Амбер ако платам во кеш можи да добијам некој попуст. Освен овие две дали има нешто слично во овај ценовен ранг што би одговарало за овај простор.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Бидејќи прашав, како се справува коморесорот на Amberot со зголемениот дисчарџ, и како работи на ниски температури, и никој не одговори, не знае.
Одприлика најдов но сеуште не е јасно. Се претпоставува дека има EVI засилено инјектирање на пареа. Се работи за injection valve кој при ниски температури за да намали оптеретеност на компресор дисчарџ пареата ја инјектира во ладните линии при што може ефективно да топли до -15 и до -25.
Дали ја копира патентираната технологија од еден модел нз,
Ова е сеуште непознато.
Ако е така мило ми е што GREE копира од супериорен продукт ;)
(HIC)
А кој е продуктот.

Sent from my iPhone using Tapatalk

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Суми зарем не е подобра за истите пари Gree Amber 12 koja ako e точно вади на греење мах 7200 w, додека Gree lclh 18 вади мах 6800 w, има подобри SEER/SCOP 8.5/5,1 наспрема 6,1/4,0
Амберот има номинална 4.2kW, додека ломо лцлх 5.5kW. Искрено мислам лцлх-то барем според мене е сепак за 50м2 подобро решение. Не дека амберот не е ок многу се блиску ама номиналната вредност ми го мати есапот сепак 5.5kw си се 5.5kw.
Најдобро решение е хансолот -20 GREE HANSOL -20 GWH18TC-S3DHA2D по супер цена од 64.990 ден. ама над буџет е за 15к.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Здраво можи некој да ми објасни која е разликата измегу Хансол 3.5-ка и Амбер 3.5-ка планирам да купам инвертер клима за простор од 37-38 м2. Два ѕида се надоворешни на југ-југозапад, под мене се загрева над мене има празен спрат кој не се загрева. Просторот е со класична сендвич изолација немам надоворешна изолација со стиропор ама планирам да ставам во иднина. Прозорците се нови и добро дихтуваат. Имам неколку прашања и би ве замолил кој знае да ми одговори што добивам повеќе со Амберот за тие 10K денари што и сепак не се мала разлика. Дали ако се одлучам за Амбер ако платам во кеш можи да добијам некој попуст. Освен овие две дали има нешто слично во овај ценовен ранг што би одговарало за овај простор.
Разликата е во големината на компресорот.

Beelzebub

read-only
10 јули 2017
25
12
Другари, ми треба некоја исправна половна и евтина клима за мал простор. 3.5kw e сосема доволна и не мора да е инвертер. Прегоре оваа, не се исплати да ја прави човек. Ако има некој постар модел што сака да го смени и да се ослободи од него слободно нека ми пише тука или во ПП.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Другари, ми треба некоја исправна половна и евтина клима за мал простор. 3.5kw e сосема доволна и не мора да е инвертер. Прегоре оваа, не се исплати да ја прави човек. Ако има некој постар модел што сака да го смени и да се ослободи од него слободно нека ми пише тука или во ПП.
Ако се најде и надвор од форум случај ке ве имам во предвид, не ги продаваме ние но може да ве споеме и да ви направеме услуга, не гарантирам ништо но ако налета ке имаш инфо.

Beelzebub

read-only
10 јули 2017
25
12
Ако се најде и надвор од форум случај ке ве имам во предвид, не ги продаваме ние но може да ве споеме и да ви направеме услуга, не гарантирам ништо но ако налета ке имаш инфо.
Фала Sumi, секоја помош е добредојдена!

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510

За жал, не можам да ти помогнам. Не сум воопшто во тек со понудата и цените.

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.308
1.750

Имам една 3.5 TCL обична клима во фамилија што се извади по монтажа на Hansol од @sumi , ако сакаш да прашам дали ја продаваат, моментално стои во подрум.

Не е ништо посебно, ама се користеше и беше исправна.

• ми се допаѓа
Реакции: sumi

Beelzebub

read-only
10 јули 2017
25
12
Имам една 3.5 TCL обична клима во фамилија што се извади по монтажа на Hansol од @sumi , ако сакаш да прашам дали ја продаваат, моментално стои во подрум.

Не е ништо посебно, ама се користеше и беше исправна.
Фала за ангажманот. Слободно пиши ми телефон во ПП за да се слушнеме.

pinky

lurker
23 мај 2009
525
428
Дечки, ми треба предлог за клима ~50к, 5.5KW инвертер. Треба да загрева и лади релативно коцкаста соба од ~50ина квадрати
Јас би ти препорачал две 3.5ки (во буџет ти се Vivax AERI, Gree Lomo LCLH...), главно ради подобро распоредена топлина низ просторот. Плус:
- ќе работат потивко
- поекономично
- поретко ќе прават defrost
- едната грее додека другата прави defrost
- имаш backup ако едната ти се заебе
- 2x 3.5kW > 5.5kW

Една единица, без разлика колку е моќна, не може да ти направи рамномерна температура низ 50m2.

Darko Veleski

read-only
24 октомври 2016
26
19
Здраво дечки.Пак јас да прашам нешто.Се работи за мој другар,сака да загрева /лади простор од 40м2 ,2 соби со отворен ѕид (пвц прозорци,1источен ѕид 1 западен) е сега која би била подобра опција MITSUBISHI MSZ-FH35VE/MUZ-FH35VE или MITSUBISHI MSZ-SF50VE/MUZ-SF50VE или некој баш предлог.
Внатрешната единица да издувува накај отворот со другата соба.
Поздрав и благодарам.
eopk556.png
qi0OGM0.png

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно