Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

krema

OG
24 јуни 2009
15.709
15.801
youtu.be
Проблем ќе бараш во штекерот или ако не е тоа тогаш проблемот е кај климата, друго нема!

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Потпрашање, дали оваа би била ОК за таа квадратура и за пристојна месечна сметка, малку е поефтина од посочената

GREE LOMO ECO GWH12QB-K3DNC4D по супер цена од 22.990 ден.

LOMO ECO GWH12QB-K3DNC4D
Површината е мала но немањето на изолација и старата градба е проблемот тука, нека биде барем AERI моделот кој има греачи на надворешна единица ако може буџетот да се зголеми до цената на VIVAX AERI,

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
А зошто да биде на продолжен кабел, зарем неможе одма на штекер да се приклучи?

Малку ме плаши тоа што фатило пламен. Да не е прејака климата за инсталацијата, сепак е од околу 85 година
Проблемот најверојатно е инстаацијата, Амбер се моќни клими иако на нормална работа имаат мала потрошувачка сепак ако им затреба знаат да повлечат, најдобро е електричат да ја провери инсталацијата. Може слаб контакт на жицата и штекерот да е проблемот.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.218
@elenka
Купи квалитетен продолжен кабел, не мора со осигурач.
Од кинески продолжни кабли бегај подалеку!
Како ти успева бе, како? :D

@elenka
Колку и да звучи клише морам да го кажам ова: Барај професионален електричар да провери што се случило со штекерот и кои се причините заради тоа.
Да провери дали затајувал осигурач (заради превисоката струја. не напон)

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Беше приклучена на штекер дирекно, ама фатил пламен и се стопил.
Грее Амбер има просечна моќност на греење 4200w а мах. 7200 w.
Штекерите и утикачите се 16 А ( наравно ако се од познат производител, други не издржуваат ни толку), што значи дека можат да се оптеретат со 3520 w на напон од 220 V.
Ако климата повлекува повеќе од 16 А односно повеќе од 3520 w, на подолго време може да дојде до загревање и постепено топење на пластиката околу контактите, со тоа контактот не е стегнат и доаѓа до уште поголемо загревање и со време може и да се запали како што се случило.

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Грее Амбер има просечна моќност на греење 4200w а мах. 7200 w.
Штекерите и утикачите се 16 А ( наравно ако се од познат производител, други не издржуваат ни толку), што значи дека можат да се оптеретат со 3520 w на напон од 220 V.
Ако климата повлекува повеќе од 16 А односно повеќе од 3520 w, на подолго време може да дојде до загревање и постепено топење на пластиката околу контактите, со тоа контактот не е стегнат и доаѓа до уште поголемо загревање и со време може и да се запали како што се случило.
Климата не влече 7200w од штекњр туку околу 2kw. Побарај максимална моќност на климата. А не колку загрева.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Знае ли некој да ми каже на самата клима каде е впишан продукт кодот на внатрешната а каде на надворешната. На налепниците не ги пишува.

Атачменти

• received_1311022725612906.jpeg
    received_1311022725612906.jpeg
    66,5 KB · Прегледи: 35
  • received_1311022632279582.jpeg
    received_1311022632279582.jpeg
    60,2 KB · Прегледи: 35

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Model of Outdoor Unit GWH09YD-S6DBA2A/O GWH12YD-S6DBA2A/O
Outdoor Unit Product Code CB466W00100 CB466W00200
Compressor Manufacturer/Trademark ZHUHAI LANDA COMPRESSOR
CO., LTD
ZHUHAI LANDA COMPRESSOR
CO., LTD
Compressor Model QXFT-B123zE170A QXFT-B123zE170A
Compressor Oil FW68DA FW68DA/equivalent
Compressor Type Rotary Rotary
L.R.A. A 20 35
Compressor RLA A 7.9 7.9

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Да скратиме со рекла-казала, максимум што може да повлече таа клима е 2600W. И по спецификации и по здрава човечка логика.

hLYG2K4.png

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.044
1.128
Куманово
Проверка на инсталација, ако имаш мерач за потрошувачка види колку ампера ти влече климата но не е можно да е над 4-5 А или пак над 1kW (уште не е температурата испод 0*)

мдени и флегма ти посочија проблем и решение

Кабелот во штекерот шмелцувал заради лабава врска и кренал температура и се стопил. Треба да се познава од каде почнала топлината. Можно е да не било стегнато штрафчето на жицата рецимо и да бил слаб контактот.

Како ти успева бе, како? :D

@elenka
Колку и да звучи клише морам да го кажам ова: Барај професионален електричар да провери што се случило со штекерот и кои се причините заради тоа.
Да провери дали затајувал осигурач (заради превисоката струја. не напон)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.459
SK
18000BTU клима никако не може да повлече над 2.5 - 3 KW електрична енергија (освен еднократно, во сценарио со дефект). Клима уредите се топлотни пумпи, не мешајте топлинска моќност (на греење) со максимална потрошувачка (на електрична енергија).

Беше приклучена на штекер дирекно, ама фатил пламен и се стопил.
Којзнае што се случило, ама најверојатно не се правел добар контакт и имало греење и шмелцање. Обично се случува споро и смрди доволно за да се воочи проблемот.

Јас првенствено би се сомневал на штекерот, односно квалитетот на истиот. Не дека не е можно инсталацијата да не чини.

Како и да е: Meнување на штекер И мeнување на приклучокот од напонскиот кабел од климата (да се скрати за 10-тина сантиметри).

Беше приклучена на дупол штекер, на едниот телевизор, на другиот климата.
https://lining.com.mk/wp-content/uploads/2017/02/024864.jpg
^
Да не мислиш на шуко дупликатор? Aко одговорот е да, тогаш ете го проблемот (тие дупликатори се само за мали потрошувачи).

Бегај од такви „решенија“. Паметно би било да се иде на квалитетен единачен штекер, или па да се набави квалитетна повеќеприклучна варијанта (прилично поскапо, обично фирми купуваат такви).

elenka

read-only
21 август 2017
29
50
schuko-gold-white-double.jpg

Ваков дупол штекер (ако се вика така)
На едниот била климата, на другиот ТВ приклучен.

krema

OG
24 јуни 2009
15.709
15.801
youtu.be
Додека електричар не повикаш ние може само да шпекулираме, според мене проблемот е во самиот штекер, не бил добро затегнат шрафот на една од жиците и шмелцувал цело време, а чим шмелцува тогаш развива температура и ја топи (гори) пластиката од штекерот а воедно и утикачот.

Sent from my ипхоне using Tapatalk

Beelzebub

read-only
10 јули 2017
25
12
Здраво на сите. После некое време читање и филтрирање конечно неделава треба да одлучам за клима. Попустот на новиот Хансол -20 за 40к по се позитивно што слушнав за него ми изгледа како бест бај. Сепак, сакам со вас што технички добро ги разбирате работиве да проверам:
1. што е Хансол -30 по 45к подобар во однос на овој, или
2. што е Амбер за 50к уште подобар и од двата?
Се надевам дека не е целата работа само во cop-oт. Внатре, лаички кажано мислам сите три имаат поприлично слична конфигурација.
Хансол -20 е одлична зделка моментално, ама Амберот за дополнителни 10к би требало да е нешто подобар пошто гледам и доста од вас веќе го купувате. Споделете некое искуство да ми помогне да одлучам.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Амбер -30 има многу поголем компресор од другите два. Согласно тоа и многу подобри перформанси во поголеми простории.

Beelzebub

read-only
10 јули 2017
25
12
Да појаснам, планирам да греам зимно време 40м2 дневна-трпезарија-кујна-ходник, со правилна правоаголна форма во зграда со соседи од сите страни и само еден надворешен ѕид со дупли термопан прозори, 10ка стиропор надвор и тервол и гипскартон одвнатре, со занемарливо низок коефициент на загуби.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Над тебе греен стан или изолиран кров или неизолиран кров?

Како и да е било кој би требало да заврши работа што е добар за греење. Погледни и парапетна единица ако имаш место исто така за поудобна топлина и во долниот дел од станот.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.459
SK
...со занемарливо низок коефициент на загуби.
Toгаш и со обична сијалица ќе можеш да се загрееш, не ти треба клима. :)

На жалост топлотни загуби реално секогаш има, иако не е лесно истите емпириски да се изразат. Има многу калкулатори на нет за пресметување топлотни загуби, но јас секогаш го претпочитам стариот докажан метод: Греј се десетина дена со обични греалки, за најточно да видиш колку киловати топлинска енергија ти е потребна. И да, теоретски тоа може да биде и малку колку топлината од една сијалица (ама во реалност тоа најчесто е барем 2-3KW за твоите добро изолирани 40м2).

Beelzebub

read-only
10 јули 2017
25
12
Над тебе греен стан или изолиран кров или неизолиран кров?

Како и да е било кој би требало да заврши работа што е добар за греење. Погледни и парапетна единица ако имаш место исто така за поудобна топлина и во долниот дел од станот.

Површината што треба да ја загревам од сите 3 страни горе доле левоима станови а десно е надворешна страна ама тука има добра изолација. Над мојата таванска плоча (соседот над мене) има стиродур, кошулка, паркет, така да солидна е и плафонската изолација иако плафоните се 2.80.

Парапетната/ две парапетни би ми дошле најдобро од се, само не сум ги ни разгледал понудите иако знам дека се минимално поскапи од ѕидните (настрана што се поефикасни) зошто просторот не ми дозволува имам вградни елементи библиотека и сл. Ѕидна единствено нема да пречи и тоа само на тој ѕид по должина кај што просторот единствено дозволува. Фала за сугестијата во секој случај, ѕидна ќе да е најбезболно кај мене.

Beelzebub

read-only
10 јули 2017
25
12
Toгаш и со обична сијалица ќе можеш да се загрееш, не ти треба клима. :)

На жалост топлотни загуби реално секогаш има, иако не е лесно истите емпириски да се изразат. Има многу калкулатори на нет за пресметување топлотни загуби, но јас секогаш го претпочитам стариот докажан метод: Греј се десетина дена со обични греалки, за најточно да видиш колку киловати топлинска енергија ти е потребна. И да, теоретски тоа може да биде и малку колку топлината од една сијалица (ама во реалност тоа најчесто е барем 2-3KW за твоите добро изолирани 40м2).
Значи толку ќе се потруди човек да биде егзактен во изборот на зборови и реченични формулации, ама вие форумџии сте безмилосни во забелешките! :-D
Назад на поентата, до сега во просек во трите најладни месеци за загревање на просторот сум трошел по ~1500кв месечно.
По се што видов и прочитав на форумов дилемата меѓу добра 3.5ка и просечна 5.5ка ја резимирав на добра 3.5ка што сметам ќе е ок. За во најладните денови тука е и бекап варијанта за секој случај, да се најде. Буџетот ми е 40-50к ден и гледам дека со Хансолот или Амберот нема потреба да одам над тоа. Во секој случај сите сугестии и совети се добредојдени!

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Значи толку ќе се потруди човек да биде егзактен во изборот на зборови и реченични формулации, ама вие форумџии сте безмилосни во забелешките! :-D
Назад на поентата, до сега во просек во трите најладни месеци за загревање на просторот сум трошел по ~1500кв месечно.
По се што видов и прочитав на форумов дилемата меѓу добра 3.5ка и просечна 5.5ка ја резимирав на добра 3.5ка што сметам ќе е ок. За во најладните денови тука е и бекап варијанта за секој случај, да се најде. Буџетот ми е 40-50к ден и гледам дека со Хансолот или Амберот нема потреба да одам над тоа. Во секој случај сите сугестии и совети се добредојдени!
Одлично.

1500кв месечно значи дека поделено на 30 дена и на 24часа е 2,08KW на час потребна моќ на загревање. Значи некој уред што би давал 3KW топлотна моќ во просторот би ти бил сосема доволен. Со други зборови една посилна клима наменета за греење.

п.С. ако оделе 1500кв, сметката со панелки или електричен котел би требало да е некаде околу 7500 денари месечно. А со соодветна топлинска пумпа (клима за греење) би требало да се движи околу 2500-3000 денари

Последна промена:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно