Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

10 јули 2020
41
29
Дали некој измерил колкава е температурата на бакарните цевки во В.Е, при дефрост. Дали при дефрост, се користи фиксна потрошувачка, зададена од " фабрика" или електрониката ја менува таа потрошувачка во зависност од условите на работа и надворешна температура.

Ако му затреба некому, споредба кој матерјал колкава топлотна изолација има. th900.bg2.png

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.558
19.238
Дали некој измерил колкава е температурата на бакарните цевки во В.Е, при дефрост. Дали при дефрост, се користи фиксна потрошувачка, зададена од " фабрика" или електрониката ја менува таа потрошувачка во зависност од условите на работа и надворешна температура.

Ако му затреба некому, споредба кој матерјал колкава топлотна изолација има.Погледнете го атачментот 94441
Зависи од климата. Виваксите (3,5-ки) кои ги имам прават дефрости со иста должина (12 мин.) и со иста снага секогаш (околу 1200W)
Mitsubishi-во прави брзи дефрости со различна снага при различна надворешна температура но за среќа секогаш исто брзо - благодарение на променливата снага.

На сликата е прикажан еден дефрост циклус (cca. 5 минути комплет, самиот циклус 3 мин.) со пик на 1800W (2-3 секунди)
Ова е „фатено“ на наутро во периодот 02:45 ~ 03:10

Некни, после подолго време, ја разгледував темата на јајчарскиот форум каде што имаш поставено слично прашање и како што гледам ништо се нема сменето - „инжињетот“ со со најубавиот и најпаметен Haier на светот сеуште треси глупости (неговата клима може да сети колку има надворешна влага, WTF!) , ликот кој продава Gree и има 3 дупли акаунти кои комуницираат самите со себе и со другите и два три кои не се скарани со мозокот но се загушени од герилата. Но, да не ја ширам темата на таму. Тие се приказна самите по себе.

Гледам последно му се имаа загнато на @zlatko_ti412 во врска со потрошувачката а кубурат со нон-сенс графиконите од Broadlink Android апликацијата која е се само не точна (во поглед на графиконот, моменталната е точна)

Планирам да напишам пост каде што ќе пробам да кажам зошто сите клими се глупи кога се работи за дефрост и зошто е тоа така.

Untitled.png

(во вториот „плав“ дел е прикажан излезот од дефрост до дување на топло)

Ова при надворешна -7.

10 јули 2020
41
29
Зависи од климата. Виваксите (3,5-ки) кои ги имам прават дефрости со иста должина (12 мин.) и со иста снага секогаш (околу 1200W)
Mitsubishi-во прави брзи дефрости со различна снага при различна надворешна температура но за среќа секогаш исто брзо - благодарение на променливата снага.

На сликата е прикажан еден дефрост циклус (cca. 5 минути комплет, самиот циклус 3 мин.) со пик на 1800W (2-3 секунди)

Некни, после подолго време, ја разгледував темата на јајчарскиот форум каде што имаш поставено слично прашање и како што гледам ништо се нема сменето - „инжињетот“ со со најубавиот и најпаметен Haier на светот сеуште треси глупости (неговата клима може да сети колку има надворешна влага, WTF!) , ликот кој продава Gree и има 3 дупли акаунти кои комуницираат самите со себе и со другите и два три кои не се скарани со мозокот но се загушени од герилата. Но, да не ја ширам темата на таму. Тие се приказна самите по себе.

Гледам последно му се имаа загнато на @zlatko_ti412 во врска со потрошувачката а кубурат со нон-сенс графиконите од Broadlink Android апликацијата која е се само не точна (во поглед на графиконот, моменталната е точна)

Планирам да напишам пост каде што ќе пробам да кажам зошто сите клими се глупи кога се работи за дефрост и зошто е тоа така.

Погледнете го атачментот 94444

Ова при надворешна -7.

Пред се фала ти на нормален и стручен одговор. Јас како обичен корисник се обидував да поставувам и прашања и постови, за да се развие практична дискусија, полезна за обични корисници. Како гледаш непотребно се водат неполезни и мачни дискусии.
Овде би ставил од друг форум, за дефрост, од упатство, за одреден модел. Ако е корисно , убаво.
Инаку навистина е убаво некој практични работи да се објаснат. Некои идни корисници, навистина не знаат ни основни работи , како да изберат модел за нивниот простор.
Многу убаво би било ако можеш за дефростот да напишеш, кога и да можеш.
Фала уште еднаш.

"" Condition and process of defrost:
When duration of successive heating operation is more than 45 minutes, or accumulated heating time more than 90 minutes, and one of the
following conditions is reached, the unit will enter the defrost mode after 3 minutes.
(1). T outdoor ambient > 5°C(41°F), T outdoor tube≤-2°C(28.4°F);
(2) -2°C≤T outdoor ambient < 5°C(41°F),, T outdoor tube≤-6°C(21.2°F);
(3) -5°C≤T outdoor ambient < -2°C(28.4°F), T outdoor tube≤-8°C(17.6°F);
(4)-10°C≤T outdoor ambient < -5°C(23°F);, T outdoor tube-T compensatory ≤ (T outdoor ambient-3°C(5.4°F))
(5)T outdoor ambient < -10°C(14°F), T outdoor tube-T compensatory ≤ (T outdoor ambient-3°C(5.4°F))
(after energizing, T compensatory=0°C(32°F) during the first defrosting; if it is not the first defrosting, T compensatory is confirmed by T outdoor
tube of quitting last defrosting: a. when T outdoor tube > 2°C(35.6°F), T compensatory=0°C(32°F); b. when T outdoor tube ≤ 2°C(35.6°F),
Tcompensatory=3°C(37.4°F))
At that time, the indoor fan stops and the compressor stops, and after 30 seconds the outer fan will stop, and then after 30 seconds,the fourway
valve will stop. After 30 seconds, the compressor is initiated for raising the frequency to defrost frequency.When the compressor has
operated under defrost mode for 7.5 minutes, or T outdoor ambient ≥ 10°C, the compressor will be converted to 46Hz operation. After 30
seconds, the compressor will stop. And after another 30 seconds, the four-way valve will be opened, and after 60 seconds, the compressor
and the outer fan will be started, the indoor fan will run under preset cold air prevention conditions, and H1 will be displayed at temperature
display area on the display panel. Defrost frequency is 85Hz. ""

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Препорачајте инвертер за ~45 m², две соби кои пробав да ги скицирам (пропорциите секако не се точни). Буџет, ±600 €.

Брендови што ми ги препорачаа X луѓе - Haier, Siberia, Gree, Mitsubishi.
За Gree и Mitsubishi сум слушал/читал пофални зборови, другиве првпат ги слушам.

Скицата:
1607386359992.png

10 јули 2020
41
29
Препорачајте инвертер за ~45 m², две соби кои пробав да ги скицирам (пропорциите секако не се точни). Буџет, ±600 €.

За Gree и Mitsubishi сум слушал/читал пофални зборови, другиве првпат ги слушам.

Скицата:
Погледнете го атачментот 94453

Мораш да објасниш, изолација, ориентација на собите, во кој реон од Македонија, стан-куќа, со што си се греал, на колку степени сакаш да грееш, дали во најладно под -7 само со клима ќе се грееш ....

echonox

read-only
19 ноември 2017
14
2
Здраво дали некој може да ми даде мислење помеѓу Haier Tundra Green 3.5kW и Hisense Apple Pie 3.5kW по спецификации Hisense изгледа подобра но други ми сугерираа да ја земам Тундрата.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.558
19.238

Скицата:
Погледнете го атачментот 94453
Што и да ставиш ако немаш добра изолација топлината од климата нема да се задржува во другата просторија.
За тој буџет само Haier затоа што имаат Eurovent.

echonox

read-only
19 ноември 2017
14
2
Што и да ставиш ако немаш добра изолација топлината од климата нема да се задржува во другата просторија.
Па собата е реновирана се наоѓа на втор спрат, се работи за 16 квадрати, ѕидовите се околу 50 см дебели (камен) со две 4 зонски прозорци (појако од ПВЦ, посебно ставив такви за подобра изолација), под патосот е поставена стаклена волна за дополнителна изолација
Мислењето е автоматски споено:

Па собата е реновирана се наоѓа на втор спрат, се работи за 16 квадрати, ѕидовите се околу 50 см дебели (камен) со две 4 зонски прозорци (појако од ПВЦ, посебно ставив такви за подобра изолација), под патосот е поставена стаклена волна за дополнителна изолација

Дали е 3.5kW ок за 16м2 или треба помала?

Последна промена:

CobeT

read-only
16 октомври 2017
19
18

Погледнете го атачментот 94444

Ова при надворешна -7.

Како успеа вредностите од SP3S да ги земаш на 10s (кај мене е 60s)? Има некое подесување? Фала на инфо

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.558
19.238
Како успеа вредностите од SP3S да ги земаш на 10s (кај мене е 60s)? Има некое подесување? Фала на инфо
Ја инсталирав Broadlink HUB интеграцијата во која се подесува update_interval= (јас го ставив на 5 секунди)
InfluxDB и Grafana можат да повлекуваат на помалку затоа што Grafana (преку Influx) ги исцртува моменталните мерења.
Може и на 1 секунда но гледам ламбичката на Broadlinkot претерано жмига па ми беше страв заради толку request-и да не попијам бан на IP адресата.

Онаа Интерација повлекува преку клаудот на Broadlink. Kaj Sonoff POW R2 ставив интеграција која комуницира преку локална мрежа.
И двата мерачи се поврзани на Home Assistant а моемнтално се приклучени еден во друг (Broadlink-от е во Sonoff и сето заедно на струја, нормално)
Сакав да ја проверам разликата и таа изнесува околу 10-20W на час. Сепак Sonoff е далеку поточен мерач. Мери и Ампеража.

08-12-2020 Supervisor - Home Assistant (1).png

08-12-2020 Supervisor - Home Assistant.png

Оригиналната Broadlink интеграција мери на 1 минута. На толку и го исцртува графот во Андроид апликацијата (или на 10, не сум сигурен)
И ова не одговара на потребите да се мери уред со променлива потрошувачка. Повеќе одговара за мерење на омски потрошувачи (греачи..)

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Мораш да објасниш, изолација, ориентација на собите, во кој реон од Македонија, стан-куќа, со што си се греал, на колку степени сакаш да грееш, дали во најладно под -7 само со клима ќе се грееш ....

Подетално - се работи за стан, моментално во процес на реновирање, не сум живеел до сега таму, не знам како и со што се греело.
Од тоа што ми кажаа идните комшии, изолацијата е добра, 50цм ѕидови, пуна (тула) цигла, стара градба.

Помалата соба од скицата ќе е спална, така што не би имало потреба температурата да е иста (мислам дека и не е можно) како во поголемата, каде што ќе е климата. Идеално, во поголемата 22-24°C, во помалата 18-20°C.

Идејата е тие 2 соби да се греат само со клима и во најладно. Доколку не е изводливо, имам одлична панелка како backup.

Буџетот може да иде нагоре доколку има потреба, но над 1000€ не би идел. Мислев ќе поминам со 600-800€ :D

10 јули 2020
41
29
Подетално - се работи за стан, моментално во процес на реновирање, не сум живеел до сега таму, не знам како и со што се греело.
Од тоа што ми кажаа идните комшии, изолацијата е добра, 50цм ѕидови, пуна (тула) цигла, стара градба.

Помалата соба од скицата ќе е спална, така што не би имало потреба температурата да е иста (мислам дека и не е можно) како во поголемата, каде што ќе е климата. Идеално, во поголемата 22-24°C, во помалата 18-20°C.

Идејата е тие 2 соби да се греат само со клима и во најладно. Доколку не е изводливо, имам одлична панелка како backup.

Буџетот може да иде нагоре доколку има потреба, но над 1000€ не би идел. Мислев ќе поминам со 600-800€ :D

За модел сигурно ќе добиеш правилни насоки, има стручни членови на форумов. За до 1000€ има пристоен избор, за 600€ многу малку.
Треба да си на чисто.
Дали ќе ти смета клима што ќе создава приметен топол ветер 43-45ц и ќе работи со прекини, или сакаш некоја што многу малку ќе ја осеќаш и нон стоп ќе дува со млак-33 ц ветер.
Колку ти е битна само да топли, или и конфор висок да имаш.
Многу битно види каде правилно да се монтира внатрешната единица. Најубаво да дува каде не седите, да не дува во вас. Убаво е да може према спалната да дофрла .

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.558
19.238

Ако се работи за стан тогаш ситуацијата е далеку по-поволна за греење со клима. За во дневната земи добра клима а за спалната земи 2,5-ка.

Или пак, како и сам што кажуваш, една „супер“ клима во дневна а во спална панел со тајмер (или без, сеедно)
Како и да е, ќе ти треба грејно тело во спалната. Јас би играл на клима ...која не мораш да ја користиш кога спиеш или можеш на кец на најниска брзина (да држи рецимо 18-на степени)

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.216
Струмица
Виваксо 18 АЕРИ за Ноември, работење 24/7, куќа спрат 60м2 (изолација+пвц), преку ден 24-25, за спиење 23. Преку ден вентилатор на двојка/тројка, навечер ауто/двојка, во зависност од темп. надвор. (климата е во претсобје)
Крајот на месецот падна и до -8/-10 неколку рани утра, затоа и толкава потрошувачка. Доларите се денари, со дефинирана скапа/евтина тарифа во апликацијата (BroadLink SP3S). Со 18% ДДВ, излегува околу 2000ден.
Внатрешната темп. не падна под 21Ц преку ноќ.

lDPHtIm.png

Имаше по еден брз дефрост секоја вечер кога беа ниските темп.
Јануари да мавне и поладно, не би излегло поскапо од 3000ден.

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
@FLEGMA друже дур сега те разбирам кога викаше дека графиците од Broadlink апликацијата на SP3S мерачот се далеку од реалната состојба.

Подесив и јас графаната вчера набрзанка и успеав да видам графици од мерањата на 1 минута. Пак не е скрос прецизно (не успеав да најдам таква Broadlink HUB интеграција каква што имаше опишано ти погоре) ама сепак излегуваат доста попрецизни од оние во Broadlink апликацијата каде линијата се апроксимира на мерања од 10 мин.
Еве што гледам денес по изминати 24 часа
grafana24h-hansol.png
Gree Hansol-от многу понабргу правел он-офф преку ноќ, дури како на временски интервали да палел-гасел.
Исто и кога модулира, многу под права линија споредено со Мицу-то подолу....
Се обидов да извадам слики од графикот од Broadlink апликацијата од телефонот и да ги залепам колку за споредба дека таму не се фаќа секое движење.
full-jpg.94563

Mitsu LN од друга страна модулира баш наизменично, ретко се стабилизирува, претпоставувам ради iSee сензорот, ќе ја пробам деновиве пак без него баш да видам дали ке се посмири кривава на графикониве.
grafana24h-ln.png
Како што гледам направила 4 дефрости, и тоа претежно после менување на сеттинг и поставување на макс фан мод.
Нешто пред 1 ноќта рачно ја намалив на 22С и ја ставив на макс фан. Самошто легнав ја сетив дека угаси да прави дефрост, значи кај 12:45.
После тоа гледам на графиконов пак има оштар пад на потрошувачка што значи следен дефрост направила кај 2:55.

Од 5:30 до 6:55 имам подесување со тајмер да појача на 24С, па оној оштар пад на потрошувачка кај 7 часот не е дефрост туку само намалување на фан брзина и барана температура при што исклучува на кратко :( а и се познава дека после тоа постепено а не нагло се крева потрошувачката.
Нареден оштар пад на потрошувачка што претпоставувам дека е дефрост се гледа кај 8:20.
И последен оштар пад на потрошувачка за кој гарантирам дека беше краток дефрост се случи после покачувањето на темературата и фанот повторно со тајмер во 14часот.

Еве и заеднички график од Gree Hansol-от и Mitsu LN само колку за подобра споредба
grafana24h.png
Вака од сликава можам да речам дека Хансолот е поекономичен кога работи он-офф него ли кога модулира поради тоа што потрошната денес на двете клими е приближно иста.

hansol.jpg ln.jpg

btw.
Со Хансолот подесен на 25С се грее една 17м2 соба со низок плафон од 2.1м и нова ПВЦ дограма со алумински ролетни...
Со Мицyто поденесно на 23С се греат 29м2 (дневна+салонче) дење + 15м2 (спална) ноќе - соби со стандардна висина ~2.65m меѓутоа со стара двокрилна дрвена дограма.

Атачменти

• full.jpg
    2,5 MB · Прегледи: 307
Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.558
19.238
@zlatko_ti412
Свака част.

Иди сега залепи му го на оние мизериај од луѓе да видат нивните шугави клими како модулираат.

Мали се сликите од Mitsubishi-от. Стави поголеми, мислам дека нема правено дефрост од она што го гледам. Да, стави поголеми.

Утре ќе ти напишам HUB како се става (преку Terminal)

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
На жолтиот форум, заради Стрелец си заминале сите модератори.
После Коли.мк, ГСМ.мк, на пат е и Кајгана да замине во вечните ловишта, од истите причини.
Секогаш двајца ликови затвораат форум.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.558
19.238
На жолтиот форум, заради Стрелец си заминале сите модератори.
После Коли.мк, ГСМ.мк, на пат е и Кајгана да замине во вечните ловишта, од истите причини.
Секогаш двајца ликови затвораат форум.
Тоа веќе не е форум. Збирштина на дупли акаунти на кои единствена цел им е да пропагираат Gree.

Никакви аргументи не помагаат таму.
Јас му се чудам на @zlatko_ti412 како воопшто има снага , време и живци да се објаснува со технички аналфабети особено сега откако тој и уште еден корисник ставија графикони. Докази црно на бело! И му ги оспоруваат.

Дно од форум. Немам желба ни дупли акаунт да направам да ги пцујам.

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Тоа веќе не е форум. Збирштина на дупли акаунти на кои единствена цел им е да пропагираат Gree.

Никакви аргументи не помагаат таму.
Јас му се чудам на @zlatko_ti412 како воопшто има снага , време и живци да се објаснува со технички аналфабети особено сега откако тој и уште еден корисник ставија графикони. Докази црно на бело! И му ги оспоруваат.

Дно од форум. Немам желба ни дупли акаунт да направам да ги пцујам.
Ќе си замине и златко, сите си заминале од таму. Потребно е само време да сфатиш дека таму е зона сумрака.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.558
19.238
Се прашувам, значи, каков ментален склоп треба да имаш за да негираш непобитни факти. Најпрво пробаа да ги обезвреднат тестирањата на Eurovent но не им одеше па се прешалтаа на лични навреди па кога им вратиш (ниту приближно на нивно ниво) те банираат.

Претходно (чувам скриншоти) отворено имав закана дека ќе ме најделе и ќе направеле да ме избркаат од работа (пошто јас „монтер“, нели?)
Има(ат) неверојатна среќа што останаа на тоа.

Сега гледам историјата се повторува и со @zlatko_ti412 и со @Коста сениор. Немам намера да им симнувам ѕвезди но секоја им чест за нивото на култура (и домашно воспитување!) кога дискутираат со оние subhuman ликови.

На пример не знам како се воздржуваат кога дискутираат со оној ванаби комплексаш од Тетово (тзлатко, иначе баниран овдека) кој кутриот нема три чисти а се претставува како ел. инжинер (или инжинер нечега, не е битно) и пишува на српска латиница на македонски (крој му паметот!)

И сега, како што кажав, Златко и уште еден корисник, пред очи им става графикони кои се настанати врз основ на податоците од сензорите од климата и мерачот (Броадлинк) со резолуција од 1 секунда а овие им ги оспоруваат и имаат „екстра прашања“

И што е најтрагикомично, истите тие ликови ставаат скриншоти од Андроид апликацијата која црпи податоци од истиот тој мерач ама размолкнати на 15 минути па нивните бајни клими испаѓаат "LED сијалица" а во реалност модулираат NOT на релативно топло време а на ладно имаат константна висока модулација. Не знам зошто Златко се чуди на ова?
Објаснувањето е едноставно! Комплетно ги игнорира податоците од внатрешниот термистор и за модулација се потпира на надворешниот сензор за амбиентална температура.
Мислам, хелоу! Попримитивно од ова здравје. You get what you pay for.

Ги млатат дефростите кај Mitsubishi-от (а особено на мерак им се Тошиба) од Златко кои траат неполни 4 минути (версус 12 кај нив) и сега „Мицубиши е глуп“ пошто не дозволува да натрупа мраз на испарител (кој е изолатор, btw) а нивните не праеле дефрост „дури не побелат“. Кај е тука знаењето, кај е разумот, кај е здравата логика јас не знам.

Трагедијата е дотолку поголема што имаат исти мерачи а инсталирањето на Home Assistant е „две минути работа“.

- Овој му вика на Златко „Абе само 400W разлика во потрошувачка помеѓу Gree и Mitsubishi, не вреди разликата во цена“. Овој му кажува дека Gree загрева 16 квадрати добро изолиран простор и нема М од модулација а Mitsubishi загрева 4 пати повеќе ама на кого му кажуваш? На дрво?

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Додека ми е интересно ќе пишам тоа што имам да пишам, ионака зимава сум заглавен да работам од дома и пошто климата ми е нова секако планирав подетално да ја следам првава сезона на греење.
Башка и забавно е да му ги фајчаш лагите бе... да му ги отскриеш скриените намери и да му ги пласнеш во лице :)

Денес едно време исклучив iSee 3D сензорот...... се познава кое време од графиков на потрошувачка?

MItsu-iSee.png

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.558
19.238
се познава кое време од графиков на потрошувачка?
После 17:30?

Или пред :cool:

Без 3D iSee троши помалку и работи поглупо на ладно. На меко време (на пример на пролет кога имаме топли вечери над 12 степени или може килимата комотно да се гасни) го гаснам.

Последни теми

ит маркет

На врв Дно