Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Физика во симулатор игра за возење

vladence

hello world
31 мај 2009
275
32
Скопје
Треба да најдам начин како да испрограмирам кола со тркала што вози по патека како оние од Формула 1, со тармак(асфалт по нашки), и од страните има шљунак :)

Малце сум изгубен оти не сум програмирал физика до сега јес да сум чепкал некои работи како Box2D. Иначе колата треба да се гледа одозгора како вози по патеката, уствари колата е стационарна, а патеката се движи според наводни закони на физиката и прави илузија како колата да се движи.

Идеи како да почнам со ова? Пред се ми треба физичка формула и кои работи се вклучени?

Знам дека колата е цврсто тело со маса, а тркалата се вртат и прават движење во дадена насока. Во исто време постои триење со патеката што ја забавува колата. На пример на асфалт колата се движи побрзо, а на шљунак се се закрчува во едно место.

И така :D

gego

hello world
6 декември 2009
334
363
Скопје
gego's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 3600 & stock cooler
Motherboard
MSI B450 TOMAHAWK
Storage
SSD 500GB & WD 2TB
PSU
Chiftech 750W
RAM
16GB
Video card
AMD RX 580 8GB
Case
NoName
Mouse
Blaody V5
Keyboard
A4Tech X7 G800W
Monitor
Asus VA24EHE
OS
WIN10
:rolleyes: аууу машко!! Ако некој знае тоа, треба да се пријави у ЕА или SIMBIN или било кој девелопер што праи симулации за возење.

imperial

user
12 август 2009
1.420
2.054
Скопје
www.rop.mk
...Знам дека колата е цврсто тело со маса, а тркалата се вртат и прават движење во дадена насока. Во исто време постои триење со патеката што ја забавува колата. На пример на асфалт колата се движи побрзо, а на шљунак се се закрчува во едно место..... :D

Ако ти е само толкаво познавањето малце потешко ќе оди... ама еве.. повели па пробај.

Faktorium

hello world
19 јули 2013
82
69
Не сум програмирал ни јас нешто слично, но сакам да решавам овакви логики. Не знам како ти е поставена сцената, мислам што ќе се движи и сл. Но мислам дека треба да декларираш неколку променливи кои ќе ти се однесуваат за забрзување на колата, фактори на успорување ( колку би се успорувала колата на песок, треба и тн), кинетичка сила за во кривини, успорување при кочење.

Со овие променливи ќе го контролираш движењето на сцената/колата. За забрзување по права линија и аплицирање на факторите на успорување во овој случај не би требло да имаш проблем, но за во кривни ќе треба малку повеќе математички формули.

vladence

hello world
31 мај 2009
275
32
Скопје
Туу шо напраивте бе :) ЕА! Обична 2Д симулација, се гледа одозгора се, планарен поглед или као се вика. Колата може да биде обичен правоаголник, исто и тркалата. Други делови од колата се небитни.
Ама добро гледам и тука многу дудуци има. Се PHP програмерчиња :) Ништо, ќе го мозгам сам :)

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно