Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

EV - електрични возила

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169
Ауто со мотор на внатрешно согорување на нафта, 1.9TDI... Сега ќе ми објасниш каде грешам? :)
Не, ама веројатно за да коментираш и даваш мислења треба да имаш возено/ поседувано електрично возило , па од твое искуство да кажеш што не е добро а што е добро.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.762
6.469
SK
Не, ама веројатно за да коментираш и даваш мислења треба да имаш возено/ поседувано електрично возило , па од твое искуство да кажеш што не е добро а што е добро.
Не сум пробал ни секс со машки па на памет не ми паѓа да се здобијам со „претходно искуство“ за тек потоа да оформам мислење на темата. :p

Сериозно, не зборуваме за анегдоти. Ни ти не си ја обиколил Земјата за да се увериш дека е округла. Ни јас не мора да сум астронаут за зборувам за космос, ниту да имам ЕВ за да зборувам за тоа што е добра или лоша технологија... По таа логика, во Македонија 0.01% смеат да зборуваат за електрични возила и никој не треба да смее да се буни ниту да критикува ако имбецилите во нашата Влада, евентуално се решат да ги копираат одлуките на ЕУ и да забранат возила со мотори на внатрешно согорување.

Субвенционирана???

18 август 2019
1.214
1.187
Кога цената би била поприфатлива, јас не би размислувал многу. Нека ги спуштат на 10-15 000 € (колку Фиат Пунто), можам малку да се фраерисувам со некоја тесла (не онаа што се носи на појас). А да дадам 25-30 000€, а перформансите далеку послаби, не ми се допаѓа.

Се разбира дека ќе ги земам во предвид и другите услови (брзина на полнење, инфраструктура за полнење, карактеристики на возилото на пат).

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.289
5.265
Скопје
hackitfree.github.io
View: https://youtu.be/Lf7aCY-tg2g

ЦЕОто на Audi штом вака мисли ...
"he's saying let's not bite off more than we can chew Audi which is a part of the Volkswagen family had this grand plan to launch 20 new models by 2026 and half of those were supposed to be EV but now they're Switching gears and focusing more on new internal combustion and plug-in hybrid models" ... ништо од ЕВ...
Мислењето е автоматски споено:

И уште едно убаво видео ...
View: https://youtu.be/_YR1AQ8bExQ

ТЛ: ДР
Човекот ЕВ Rivian си купил - го чукнал малку - го однел на поправка -два месеци му го поправале и 22 000$ платил :ROFLMAO:

Едит Уствари каналов ексклузивно шири анти-ЕВ пропаганда .. Кај го најдов па ја ... :ROFLMAO: "Итс оувр"

1704847474242.png

Последна промена:

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.289
5.265
Скопје
hackitfree.github.io
View: https://youtu.be/iFAtqWOaEgg

Требало да ја загреат батеријата пред да ја полнат ( да удрат precondition буттон) :D
Ама џабе кога чарџерите „Но Џус„
tumblr_mf2njxHqgn1rluz0ro1_500.gif

„Но риспонс фром Тесла -вејтинг хир ту дејс алреди„ сејс чајниз гај :ROFLMAO:
Неќе бе литијумска батерија да ја користиш на минусни температури - кога Сузукито неќеше да користи мајлд хибрид батерија на минус пет ... Вика „Систем нот авејлабл„ у Маврово пред некој ден..:(

Последна промена:

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.235
View: https://youtu.be/iFAtqWOaEgg

Требало да ја загреат батеријата пред да ја полнат ( да удрат precondition буттон) :D
Ама џабе кога чарџерите „Но Џус„
tumblr_mf2njxHqgn1rluz0ro1_500.gif

„Но риспонс фром Тесла -вејтинг хир ту дејс алреди„ сејс чајниз гај :ROFLMAO:
Неќе бе литијумска батерија да ја користиш на минусни температури - кога Сузукито неќеше да користи мајлд хибрид батерија на минус пет ... Вика „Систем нот авејлабл„ у Маврово пред некој ден..:(
Ај пошто си пре-над-просечно паметен понуди попаметно решение како да се направи совршена батерија и систем за полнење.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.227
2.657
Ај пошто си пре-над-просечно паметен понуди попаметно решение како да се направи совршена батерија и систем за полнење.

ќе ги туркате вака секоја зима до полначот. Може и дизел генератор ќе носите со вас у гепек, за кога ќе снема струја да не заглавите и измрзнете до смрт.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.235
ќе ги туркате вака секоја зима до полначот. Може и дизел генератор ќе носите со вас у гепек, за кога ќе снема струја да не заглавите и измрзнете до смрт.
А можешш и ти да му помогнеш на Николче, гледам бољи си од него. Се ми изгледа дека ќе му треба помош :LOL:

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.227
2.657
А можешш и ти да му помогнеш на Николче, гледам бољи си од него. Се ми изгледа дека ќе му треба помош :LOL:

чекам да дојдат овде електричниве па да отварате теми, најдобар дизел генератор:ROFLMAO:

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.289
5.265
Скопје
hackitfree.github.io
Абе Се е измислено - нема што да измислувам. Едноставно батериите во возилата не се за оставање надвор на минусни температури -значи мора да ја гаражираш и „предзагревање „ систем да користиш (којшто исто така е измислен и имплементиран )
А до тоа зошто чарџерите им паднале - апсолутно недопустиво - избрзано дизајнирани и можеби неквалитетни компоненти користат кои не се за под -10Ц .
И карактеристиките (отпорот , капацитивноста на кондензаторите) се менуваат при такви температури што придонесува до дополнителен непредвиден стрес на чарџерот .
И шо се закачаш коа ем сум те блокирал - ем врка немаш :p

18 август 2019
1.214
1.187
Зошто генератор?
Туба дизел и палење под колата. Целата ќе се загрее, да не е ладно внатре.
Едноставно батериите во возилата не се за оставање надвор на минусни температури -значи мора да ја гаражираш и „предзагревање „ систем да користиш (којшто исто така е измислен и имплементиран )
Како да ја качам на седми кат? Лифтот не ја собира.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.289
5.265
Скопје
hackitfree.github.io
Зошто генератор?

Како да ја качам на седми кат? Лифтот не ја собира.
Абе чаре некое - ќе изнајмиш гаража , ќе и купиш церада вунена :p- па макар и загревањето на батеријата да мора да се симнуваш и да го вклучуваш навечер. Мора да си ја одржаваш ако сакаш да ти работи при ниски температури .
Поентата - многу повеќе мани отколку предности имаат ЕВ.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.235
Абе Се е измислено - нема што да измислувам. Едноставно батериите во возилата не се за оставање надвор на минусни температури -значи мора да ја гаражираш и „предзагревање „ систем да користиш (којшто исто така е измислен и имплементиран )
А до тоа зошто чарџерите им паднале - апсолутно недопустиво - избрзано дизајнирани и можеби неквалитетни компоненти користат кои не се за под -10Ц .
И карактеристиките (отпорот , капацитивноста на кондензаторите) се менуваат при такви температури што придонесува до дополнителен непредвиден стрес на чарџерот .
И шо се закачаш коа ем сум те блокирал - ем врка немаш :p
Изгледа не си ме блокирал како што треба, изгледа си користел Тесла апликација и нивна батерија за да ме блокираш? Може и блокаторот не работи на -10

Ауто со мотор на внатрешно согорување на нафта, 1.9TDI... Сега ќе ми објасниш каде грешам? :)
Таканаречен Cancerwagen :whistle:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.762
6.469
SK
После да веднаш да ја патентираме, а?

Абе Се е измислено - нема што да измислувам. Едноставно батериите во возилата не се за оставање надвор на минусни температури
Не па секогаш препораките биле телефоните, лаптопите, и општо сите уреди со литиумски батерии обавезно да се оставаат во кола на ладно или топло. Ваљда пошто е добро за батериите (литиумски). :oops:

Таканаречен Cancerwagen :whistle:
Прошлава недела го регистрирав, тој дечкото од сервисот два пати мереше емисии на партикли заради ниски резултати (мислеше расипан му е мерачот)... Следен пат ќе му го донесам дизел генераторот од дома, да мери на него емисии. :unsure:

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.289
5.265
Скопје
hackitfree.github.io
После да веднаш да ја патентираме, а?

Не па секогаш препораките биле телефоните, лаптопите, и општо сите уреди со литиумски батерии обавезно да се оставаат во кола на ладно или топло. Ваљда пошто е добро за батериите (литиумски). :oops:
Џабе веземе - колку 1л гориво енергија што складира 100кила батерија ти треба - далеку сме да ги замениме возилата на внатрешно согорување со ЕВ.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.762
6.469
SK
Зошто генератор?
Поише ми се свиѓа оваа идеја, барем после ќе може ја замени играчката со вистинско ауто. (y)
(само надвор од гаража да ја загрева)

Џабе веземе - колку 1л гориво енергија што складира 100кила батерија ти треба - далеку сме да ги замениме возилата на внатрешно согорување со ЕВ.
Поважно е што тоа гориво го собира во резервоар и го има на секоја бензиска пумпа. Можеш да се движиш каде сакаш и без да планираш нешто посебно пошто бензиски пумпи има насекаде. Исто тој резервоар или цревата, ако не се дупнати, аутото спонтано не се самозапалува. Што е поважно, класичното ауто кошта многу пати поевтино, го сервисира секој чичко со гаража и алат, и осигурителните компании не одбиваат да го реосигураат после обичен (помал) судар. Итн, итн... Да не се повторуваме. :)

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.289
5.265
Скопје
hackitfree.github.io
Поважно е што тоа гориво го собира во резервоар и го има на секоја бензиска пумпа. Можеш да се движиш каде сакаш и без да планираш нешто посебно пошто бензиски пумпи има насекаде. Исто тој резервоар или цревата, ако не се дупнати, аутото спонтано не се самозапалува. Што е поважно, класичното ауто кошта многу пати поевтино, го сервисира секој чичко со гаража и алат, и осигурителните компании не одбиваат да го реосигураат после обичен (помал) судар. Итн, итн... Да не се повторуваме. :)
Башка како го трошиш - така полесна колата (y)
(мала анегдота - навикнат онлајн трки со коли - да ставам гориво колку што ми треба кругови да завртам полесна да е колата а со тоа побрза - отворија ново лоби со трки со ЕВ и пунам од прилика 20% - ми снема последниот круг - кукам се жалам , еден дечко ме прашува - „Абе зошто си напунил само 20%„ - Викам „ Па полесна да е колата „ :oops:- ко ми текна .... :ROFLMAO:

Последна промена:

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.235
Смејте се вие, купувајте генератори, meanwhile:

"The Japanese (Toyota) automaker aims to introduce an industry-changing battery before 2030 through its investments in new energy density, weight reduction, and development in aerodynamics. The company believes it will make breakthroughs in lightweight solid-state vehicle batteries, which Toyota predicts will be produced in less time than current cells on the market. The legacy automaker is working on a solid-state battery that can yield up to ~750 miles of range with a charging time of 10 minutes."

Така викаа и за дизелот во патнички возила во 80-тите, и за турбо моторите во 90-тите, па сега се норма.

"Honda has recently invested in a solid-state battery production line, and a Honda executive has stated that current battery tech is not a long-term solution."

kirev

senior
31 мај 2010
9.034
7.705
Нови модели дизел патнички возила веќе никој не прави колку што гледам

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
Нови модели дизел патнички возила веќе никој не прави колку што гледам
Прават се уште дизел/бензин патнички возила. Како може да не се прават? Невозоможно е да функционира светот без нафтени деривати.
Ова е само привремено хајп/тренд со електрични возила..Како минува време така и недостатоците ќе се покажат кај народот и енос главата ќе ги боле.
Елитата ќе профитират на ова и така караванот си врви. Додека вие возете електрични возила(у филм сте дека екологијата ја чувате) они приватни луксузни авиони и јахти на нафта возат. :alien:

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно