Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

EV - електрични возила

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.284
11.778
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Авиони на нафта... е свашта...

kirev

senior
31 мај 2010
9.034
7.705
Прават се уште дизел/бензин патнички возила. Како може да не се прават? Невозоможно е да функционира светот без нафтени деривати.
Ова е само привремено хајп/тренд со електрични возила..Како минува време така и недостатоците ќе се покажат кај народот и енос главата ќе ги боле.
Елитата ќе профитират на ова и така караванот си врви. Додека вие возете електрични возила(у филм сте дека екологијата ја чувате) они приватни луксузни авиони и јахти на нафта возат. :alien:
друже, НОВИ МОДЕЛИ…
Мислењето е автоматски споено:

Керозин де

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
е не се разбирам многу од тоа..има други што разбират повеќе во тоа поле..други нека кажат.....знам дека видови нафта се: рефинерски гас, бензини, дестилати, авионски горива, дизел, тешки масла итн...
друже, НОВИ МОДЕЛИ…

Малце има нови модели од сите ауто-фирми...Не и се исплаќа ресурси и пари да трошат за дизајнирање нови модели од нула(фокусот е на профит до макс)...Терат со тоа што го имат со мали корекции на дизајнот демек како ново па...

kirev

senior
31 мај 2010
9.034
7.705
Фала за објаснувањето.

Зошто не ставаат дизел мотори во новите модели?

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.227
2.657
Нови модели дизел патнички возила веќе никој не прави колку што гледам

сите производители прават. Дизелот не е забранет. Еве ти видео каде што 2024та Мерцедес Бенз S-класа шиба по аутобан.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.235
Фала за објаснувањето.

Зошто не ставаат дизел мотори во новите модели?
Ставаат сеуште дизел мотори, но го имаат запрено развојот. Тоа го изјавија повеќето производители. Тоа значи дека во наредните 10-тина години (сметајки од преклани кога најавија) сеуште ќе се продаваат автомобили со дизел погони. После тоа или нешто ќе се смени па ќе продолжат или пак ќе престанат и ќе се фокусираат на бензин-хибриди и електр... речи ги оние на струја.

18 август 2019
1.214
1.187
Додека не се пронајде нова технологија на батерии, електричните возила нема да добијат широка примена. Целата слабост кај нив се токму батериите. Сегашниве се многу тешки и многу скапи.

kirev

senior
31 мај 2010
9.034
7.705
Мислам реков неколку пати дека не верувам дека елактричните возила се иднината. А дизел само фармерки

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.227
2.657
Дизелот многу доби ноторитет како загадувач последниве години. Иначе дизелот содржи многу повеќе енергија на иста маса него бензинот. Таа технологија може да биде многу чиста ако се иде по пропис со ЕГР, ДПФ, и слично. Проблем со тие коли е што сопствениците ги сечат филтерите и ставаат цефки и тоа исто загадува после како еуро 1.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.288
5.265
Скопје
hackitfree.github.io
Дизелот многу доби ноторитет како загадувач последниве години. Иначе дизелот содржи многу повеќе енергија на иста маса него бензинот. Таа технологија може да биде многу чиста ако се иде по пропис со ЕГР, ДПФ, и слично. Проблем со тие коли е што сопствениците ги сечат филтерите и ставаат цефки и тоа исто загадува после како еуро 1.

The calorific value of diesel fuel is roughly 45.5 MJ/kg (megajoules per kilogram), slightly lower than petrol which is 45.8 MJ/kg. However, diesel fuel is denser than petrol and contains about 15% more energy by volume (roughly 36.9 MJ/litre compared to 33.7 MJ/litre).

GoranMak

hello world
13 февруари 2020
252
242
Додека не се пронајде нова технологија на батерии, електричните возила нема да добијат широка примена. Целата слабост кај нив се токму батериите. Сегашниве се многу тешки и многу скапи.
The big event this year is the pole position of the Tesla Model Y in the models charts, a historic event which marks the first time a BEV ranks #1, the first time a non-European model is #1 in Europe and the first time an SUV places first. We will provide more information on the European models ranking when complete data is shared with us which should be in early February.

Tesla Model Y е најпродаван нов автомобил во Европа во 2023 | CARclub.mk | #1 за Автомобилите

Europe Full Year 2023: Tesla Model Y spectacularly takes the lead

18 август 2019
1.214
1.187
The calorific value of diesel fuel is roughly 45.5 MJ/kg (megajoules per kilogram), slightly lower than petrol which is 45.8 MJ/kg. However, diesel fuel is denser than petrol and contains about 15% more energy by volume (roughly 36.9 MJ/litre compared to 33.7 MJ/litre).

Дизелот и бензинот имаат приближно иста енергетска вредност. Разликата е што кај дизел моторите, заради многу поголемата компресија, коефициентот на корисно дејство е поголем. Бензинецот користи околу 22%, дизелот околу 28%. Останатото е загуби во триење, топлински загуби и сл.

ПС
Ова се податоци од пред 30-40 години, кога едните и другите мотори работеа со старата технологија. Со обични карбуратори, без турбо полначи. Со сегашниве нови технологии не знам за колку е зголемен коефициентот на корисно дејство.

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
сега дизелот е уште во поголема предност, пробмлем само честичките кои ги создава повеќе

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.762
6.469
SK
"Honda has recently invested in a solid-state battery production line, and a Honda executive has stated that current battery tech is not a long-term solution."
OK, oва треба да се истражи.

Така е, замина времето, исто како што ќе замине за сите МВС за десетина години максимум.
И со што ќе се заменат... Со магариња?

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.288
5.265
Скопје
hackitfree.github.io

Skew Lines
a year ago
This article is inaccurate. Solid state batteries are mostly lithium-based batteries, and lithium-ion batteries use no rare earth metals.

Shaman Focusa
year ago
You're waaay off track because you don't follow other sites than pro Tesla (my guess).
Current lithium batteries aren't anywhere near the pinnacle of performance for BEVs - in that Honda AND Toyota are correct. And on the chemical improvements it can't be said Tesla has made much progress in energy density. There is every reason to think there will be solid state batteries. There apparently is no physics that say it can't be done. Meanwhile both Honda and Toyota are coming out with conventional EVs. And both involved in building conventional cell plants. One will go with Ultium1 at this point as a transition. The promise in lithium, whether solid state or pouch is a metallic cathode, which would double energy density - such as Ultium2.
Toyota has been pursuing FC, which has generated derision from the unwashed but given breakthroughs announced in just the last month H2 is definitely back on the table in a big way. The point: if you're not a physicist or chemist familiar with the subjects at hand don't be making a fool of yourself pronouncing what can and can't be done.

ТЛ;ДР
Се збори за Solid state батерии години наназад. Практично - ништо подобро не е измислено од Литиумските или така нешто слично (Фосфор-Манган незнам што) ..

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
сега дизелот е уште во поголема предност, пробмлем само честичките кои ги создава повеќе
Кај дизел има голем опсег на сооднос на воздух и гориво.

Ако одиш премногу на едната страна и смесата е сиромашна ќе останува кислород кој не се согорел во цилиндарот и ќе прави NOx. Тоа е гас и нема партикулати.

Ако одиш со побогата смеса ќе согори сиот кислород, и ќе остане малку гориво што немало молекун на кислород со кој да се врзе. Тоа прави партикулати. Тоа е цврста материја.

Со едноставна ламбда сонда може да го детектираш количеството на кислород во издувот и преку компјутерот да ја наштимаш колата идеално да работи постојано. И згора на тоа кога ќе крене над 80кмч колата значи не е во град и комотно може да ја осиромашиш смесата максимално бидејќи си надвор од град и гасот NOx ќе се расчисти веднаш, а економијата дополнително ќе се зголеми.

За оние моменти во кои отишла смесата кон побогата, и фрлил по некој партикулат, тука е ДПФ кој ќе ги фати честичките и ќе ги истресе надвор од град.

Ете како се прави модерен дизел кој треба да работи како што треба.

QUOTE="Astro, post: 1425192, member: 9938"]Soooo khm...., elektromotori.[/QUOTE]
Електромотор е иднината. Беспрекорен е. Батеријата е комедија во моментов. Од друга страна мала батерија од 3kwh во комбинација со мотор од скутер, е доста пологична опција отколку влечкање на огромна батерија, зарем не.

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
една ден и нас ќе не заменат...

ако го скратиш ваздухот, ја намалуваш компресијата, ја намалуваш искористеноста, но ако е тоа цената за чистота...
а да имавме некоја батерија што ќе ја наполниш за 5 минс, и да имавме електрични коли на старо секако дека немаше да возиме „обични“ коли. Ама немаме.
Електромоторот имат 2 лагери, статор со намотки , ротор со магнети, запчаник и контакти од намотите. мотор свс со 1/10 снага само карики имат поќе од ел мотор. Абењето е кај лагерите кои траат многу многу. А ги има и во моторите свс... али Баттер Азиз :)

Последна промена:

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.288
5.265
Скопје
hackitfree.github.io
една ден и нас ќе не заменат...

ако го скратиш ваздухот, ја намалуваш компресијата, ја намалуваш искористеноста, но ако е тоа цената за чистота...
а да имавме некоја батерија што ќе ја наполниш за 5 минс, и да имавме електрични коли на старо секако дека немаше да возиме „обични“ коли. Ама немаме.
Електромоторот имат 2 лагери, статор со намотки , ротор со магнети, запчаник и контакти од намотите. мотор свс со 1/10 снага само карики имат поќе од ел мотор. Абењето е кај лагерите кои траат многу многу. А ги има и во моторите свс... али Баттер Азиз :)
Абе барем да исполнуваа едно од овие три работи
1. Евтини
2. Лесни за одржување
3. Сигурни (да не се плашиш дека ќе се запали од чиста мира )

... јас прв ќе купев.
Инаку во искористивост на енергија се далеку подобри од било каков дизел или бензин - па и водород и плин.
Над 96-98% електромоториве на Тесла претвараат енергија во вртлив момент - (а богами и инверторите кои прават напон за ел-моторите - многу мали загуби имаат)
Ама...Ете... Дур не исполнат бар еден услов од тие три - ништо нема да се промени.

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
е така де... сите 3 проблеми се поврзани со батериите...
мада има малце повеќе загуби ел. енергија дур дојде до батеријата, али генерално со сегашниве цени по мои пресметки ти е 3 ден/км во скапа струја. Секао, студот ако не ти ја испразни батеријата.
Ел мотор е екстремно едноставен во однос на мотор свс, инверторите се од исти или слични елементи како и електрониката кај модерните возила свс, преносот е по едноставен, али батериите се толку лоши што сите предности ги засенуваат. Башка што, еве да земиме 60-70% ЕВ, како ќе ги полниме?
Не знам енергијата од кај би се добивала, предпоставува за сега од нуклеани и панели, но не знам како се трошоците околу панелите, а за нуклеарка чим на еден од нај дисциплираните народи им се деси хаварија, ние далеку сме од тоа.
Наводно имаме добра клима за панели (фотоволтаици), а за економската клима господ на помош :D
*оф топик
Наводно некое бате измисли некој мотор што работи на нафта и бензин и има скоро максимална тоеретска искотистеност од 60% од максимални 64%, но не нзам што се деси, секако тоа би било супер од секој аспект, па и од еколошки. Но да не е ко ликојве „напрајл мотор на вода, ама нафтената индустрија го ликвидирала“. Не дека не може да се вози на вода, ама не се исплаќа.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.235

И со што ќе се заменат... Со магариња?

Чудно ми е како не си го истражил до сега. Технологијата е тука ама договорот со синџирот на набавка не е сеуште. Сеуште се калкулира, некому одговара уште да се фура литиум за автомобилски баКтерии.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.227
2.657
Чудно ми е како не си го истражил до сега. Технологијата е тука ама договорот со синџирот на набавка не е сеуште. Сеуште се калкулира, некому одговара уште да се фура литиум за автомобилски баКтерии.

со овие батерии нема да ти треба дизел генератор у багажник?

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.235
со овие батерии нема да ти треба дизел генератор у багажник?
Па ни со било кои други батерии не ти треба генератор во багажник. Башка не ти треба тебе генератор, свртиш АМСМ телефонски број помош на пат, дојдат, ти полнат струја за до следниот чарџер.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.762
6.469
SK
Се понадевав дека е нова технологија, а ова е варијанта од литумската... Освен одредени прос/конс не гледам ништо суштински различно.

Се разбира само површно разгледав, ако сум грешка слободно поправи ме.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно