Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

едубунту + вин хп

najdoski

hello world
24 јули 2009
78
2
ЗДраво.
Имам нетбоок лаптоп сега брзо даден од страна на министерство за образование со едубунту оперативен систем.Е сега сакам да му ставам и windows xp и да има 2 оперативни системи. Како да го направам тоа без да направам никаква штета или глупост? а и плус немам цд читач и за тоа ми треба решение?

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.792
33.917
roka.mk
1.Има многу тему на форумов за оваа проблематика побарај подетален одговор.
Накратко треба само да го ставиш windows-от на друга партиција(од онаа на која е инсталиран линуксот)
2.За другиот проблем ќе си земеш усб или екстерен цд-ром.

HijackHacker

poweruser
21 февруари 2008
5.109
296
www.gorjan.info
@najdoski
Доколку ги доби од министерство за образование, имаш ти или тој што го подигнал, потпишано документ дека несмееш да го смениш или да инсталираш нов ОС. Во спротивно може да те тераат оштета да плаќаш.
Само како инфо.

najdoski

hello world
24 јули 2009
78
2
Мој близок роднина го доби лаптопот како поклон од образование бидеќи работи како професор и не е потпишан никаков договор за промена на ОС или слично. Моментално како што гледам нема никаква партиција на едубунтуто само има даточен систем и тука е цел капацитет од хард дискот 160GB. Како да направам нова партиција?

Boge

hello world
11 февруари 2008
76
0
Zemi instalaciono cd ubuntu stavi go i pusti go kompjuterot. Koga ke te prasa kade da go isntalira linuxot, ke mu podesis da napravi nova ext3 particija i da go instalira tamu...

najdoski

hello world
24 јули 2009
78
2
Zemi instalaciono cd ubuntu stavi go i pusti go kompjuterot. Koga ke te prasa kade da go isntalira linuxot, ke mu podesis da napravi nova ext3 particija i da go instalira tamu...
Ама имам веќе инсталирано убунту . Сакам да снимам ХП и да има дуал боот ама да си е во ред се со убунтуто.

Boge

hello world
11 февруари 2008
76
0
aha...

pa mislam deka ke moras prvo da go formatiras kompjuterceto, da instaliras xp pa posle toa edubuntu...

Megjutoa ne sum bash najsiguren pochekaj da ti kazhat novica ili damjan tie se razbiraat mozebi i imaat nekoe polesno i pobezbolno chare...

Новица

hello world
7 јануари 2009
226
20
Не сум 100% сигурен, но ми се чини дека Win XP-то мора да биде на првата партиција на дискот, иако веројатно постои можност да се излаже тоа.

Во секој случај, треба да има преместување, намалување и додавање на партиции, и ако не си искусен со тие работи, најдобро дојди со нетбукот во КИКА во понеделник на Убунту прва помош.

Zimrie

hello world
11 април 2008
498
122
windows не е дозволено да се инсталира на тие netbook компјутери. Наместо тоа инсталирај како втор систем ubuntu 9.10 remix

Симни ја remix верзијата и со помош на програмата unetbootin (ја има и за линукс и windows) направи бутабилно усб, потоа новата верзија има ке се инсталира како дополнителна и ќе имаш избор на почеток со што ќе ја задржиш и 7.04

najdoski

hello world
24 јули 2009
78
2
А дали има некој емулатор или шодае за да можи аппликаците од виндовс да се пуштаат на убунту?

bobmkd

hello world
18 ноември 2008
362
183
Скопје
live win xp usb

еден мој колега „го реши“ истиот проблем со WIN XP LIVE USB, Ќе го прашам од каде го најде и ќе пишам овде. инаку се работи за истите нетбук компјутери asus eee pc што им ги дадоа на професорите

eldiablo

Баниран/a
21 октомври 2008
820
48
Boge не трескај глупости 4 пати повеќе ќе му испадне така работата на човекот.

Се` што треба да направи е нова партиција преку некој partitioner (може и преку gnome partitioner од ubuntu), потоа да направи бутабилно усб со Xp (голема работа, поарно набави екстерен цд-ром), да инсталираш Xp на партицијата што ја направи претходно, и по 1000 пат (поради тоа што xp-то при инсталација прави FIXMBR (го брише master boot record) ), автоматски се брише GRUB loader-от, па со покревање на Ubuntu live cd треба да го средиш ова.

Не е мала работа, а плус ако зафркнеш нешто тогаш ќе се убиеш од инсталации (методот на Boge). Поарно остани на Ubuntu освен ако немаш некој проблем со него.

:))

najdoski

hello world
24 јули 2009
78
2
@najdoski
http://www.winehq.org/download/deb

Еве упатство, следи го чекор по чекор како да го инстлираш Wine :)

А еве што после инсталација:
http://wiki.winehq.org/FAQ#head-8d8c06cf7fb33269c085a07531b61e5c730566e0

se izvinuvam no ovdeka nemozam da najdam kod za 7.04 verzija na koja sto raboti laptopot.Kade da go najdam toj kod? posleden kod na stranicata sto mi ja predlozi e za 8.04 verzija .

eldiablo

Баниран/a
21 октомври 2008
820
48
Еве ти тука.

Инаку најдобро да го инсталираш преку упатството и на крај во Терминал:

sudo apt-get install wine

najdoski

hello world
24 јули 2009
78
2
28480644.png

fuUuUzZzZy

poweruser
14 декември 2007
4.843
924
Ohrid
Си го згрешил root password-от.

Внимавај на мали/големи букви. root password-от е case-sensitive.

Моментално, обиди се повторно.

najdoski

hello world
24 јули 2009
78
2
Си го згрешил root password-от.

Внимавај на мали/големи букви. root password-от е case-sensitive.

Моментално, обиди се повторно.
ne me svakas.. Ne dozvoluva nikakva bukva da pises ni brojka samo mozes enter da pritisnes i sorry ti pisuva. A root passwordot e ist kako i site passwordi na primer od userot?

Новица

hello world
7 јануари 2009
226
20
najdoski, абе не се покажува ништо инаку се внесува текст. тоа е feature на линуксот. така си е. внеси ја лозинката што ја имаш за твојот user и удри ентер.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно