Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Е-банкинг и банкарски апликации на македонските банки

toshex

the fool
18 септември 2013
6.599
8.244
Мелмак
Ме инспирираше активната тема за ТТК онлајн плаќање од член на форумот па баш ме интересира да прашам бидејќи во двоумење сум да сменам банка а е-банкарство и мобилна апликација се можеби најбитни параметри после цените и провизиите за услугите на банката нормално.

На КБ безбедносната имплементација е катастрофа според мене - апликацијата има токени ама токен системот е ужасно имплементиран од аспект на кориснички интерфејс. Треба да внесеш број (нула ако ти е за логирање во е-банкинг) и после ти генерира он токен. Воопшто не е ко 2ФА или други стандардизирани токени на кои сте навикнати.

Апликацијата ја редизајнираа пред некое време и сега е полична, ама пак не поддржува биометриска автентикација од телефонот. Се ова ја прави многу незгодна за користење.

Како се другиве банки со апликации? Дали може да сподерите мислења и можда некој скриншот без да се гледаат лични податоци нормално.

Од ова што гледам на App Store скриншоти како најдобри би ги рангирал апликациите на Шпаркасе и Про Кредит:
1787097116481.png 1787097145329.png

Последна промена:

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.834
34.014
roka.mk
Ја сум на Халк и ми е сосема ок. Има се што ми треба ви неа.
Шпаркасе бев претходно ги баталив пошто се ептен лопови.

28 јануари 2017
2.095
4.828
Ресен
Едина мана на Халк е што знае да крашне 2-3 пати со ред па после да се преправа како ништо да не било.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.589
3.233
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Задоволен сум од НЛБ, ги има сите функционалности што ми се потребни. Единствен проблем кој може да настане е при последователно плаќање онлајн во краток рок. На пример, плаќам сметки вода, струја, интернет во рок од 1 минута и може да се измеша NLB Pay за одобрување, да не стигне пораката за одобрување или да задоцни, па пак да пополнуваш.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.557
3.014
Јас сум на НЛБ. Генерално сум задоволен.
Имаат 2 апликации:
- mKlik Makedonija: за следење приливи/одливи, состојба и e-banking (70 ден/мес.) со плаќање ПП30, испраќање пари кон други лица, фирми и сл.
- NLB Pay: за „дигитализирање“ на постоечките картици што ги имаш во НЛБ, па после за плаќање со NFC мобилен преку оваа апликација (беше згодно пред да дојди Гугл Пеј, пример пред 6-7 години, а сега... за да не ја прогласат за обсолетна, ја назначија за задолжителна -па мора преку неа да ги внесиш/одобриш НЛБ картичките во Гугл Пеј - што не беше случај на почетокот, а сепак без проблем ми функционираше плаќањето со Гугл Пеј. Откако се укина одобрувањето на онлајн трансакции со СМС, во оваа апликација стигнува барањето за одобрување)
Искрено, не гледам силна причина за постоење на вторава апликација, уште помалце па за одобрување на онлајн плаќањево што не го имплементираа во носечката мКлик аплиакција, но - што е, тука е.
Задоволен сум од НЛБ, ги има сите функционалности што ми се потребни. Единствен проблем кој може да настане е при последователно плаќање онлајн во краток рок. На пример, плаќам сметки вода, струја, интернет во рок од 1 минута и може да се измеша NLB Pay за одобрување, да не стигне пораката за одобрување или да задоцни, па пак да пополнуваш.
Е да, ова е и моето искуство :)

Имам и на Стопанска банка - Скопје.
Апликацијата визуелно делува позастарено споредено со НЛБ мКлик, но сепак ги има сите потребни функционалности во неа. Со истата апликација се одобруваат онлајн трансакциите, за разлика од НЛБ, кај што ти треба втора апликација за тоа. Не ми е главна сметка ова, па немам друго што да споделам, но досега не сум имал некој проблем со апликацијава.

Се разбира, и за двеве банки мора одење до банка лично, за одобрување на функционалностите во апликациите. Ако смениш телефон, истото те чека, јово-наново.

Последна промена:

Petarys

hello world
28 јули 2009
258
449
Прага, Чешка
КБ има супер дизајн, само нешто не е имплементирано како што треба со токените и автентикацијата. Сакав да ја регистрирам картичката за LoungeKey, требаше да стигне код на мТокен, не стигна ништо. Нема опција ни за СМС.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.589
3.233
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Се разбира, и за двеве банки мора одење до банка лично, за одобрување на функционалностите во апликациите. Ако смениш телефон, истото те чека, јово-наново.
За менување на телефон се средува преку мејл на НЛБ.

noc32

hello world
21 март 2016
362
318
Јас сум на НЛБ и сум супер задоволен од функционалностите. Изгледот е реално, за греота. Интерфејсот на мКлик е како да е од 2008 година. Ако ја ѕирнете мКлик на НЛБ Словенија, тоа е веќе друг муабет.
Но од перспектива на функционалност, супер е.

НЛБ Пеј е супер. Има се што треба, прегледно и убаво скоцкано.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.417
1.648
ProCredit откако ја ре-дизајнираа им е ВРВ.
Самата апликација функционира како Токен или 2ФА чекор (нема дополнителни уреди, едноставно потврда се клика во самата апликација)
Модерен дизајн, функционална со скоро све што е можно на ВЕБ апликацијата.

5/5

Alek7

hello world
2 април 2020
88
118
Skopje
Јас сум на КБ.
Новата mBanka app на Android OS си работи без проблеми, убав редизајн имаат, ги имам сите потребни функционалности, и нема багови.
Доколку се јави bug, веднаш и пишам mail на [email protected]: Проблем со mBanka App на тој и тој mobile device, таа и таа верзија ја имам, тој account го користам... и веднаш добивам одговор и за скоро време проблемот го решаваат.

Замерка имам само за mBankaCo (за правни лица), нејзе не ја променија, остана со стариот грд дизајн :/ си работи, нема багови, но апликацијата за физички лица е многу подобра во однос на апликацијата за правни лица.

КБ апликаците се развивани од нивни интерни ИТ тимови, и доколку се соочиш со проблем и ги контактираш проблемот ќе биде побрзо решен.

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.330
1.349
Реално КБ имаат најдобра апликација и најубава. Ова другово е допирање на дното, се тркаат кој ќе го допре прв. Ја сум на СТБ и КБ. СТБ е тежок пепел, можеби и најтежок. ПроКредит со редизајнов очигледно е на 2ро место. Шпаркасе исто така имаа мислам океј се.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.100
3.567
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / 2x 2TB Samsung NVMe 990 Evo Plus / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
DDR4 3200MHz Kingston Fury Renegade Kit CL16 (2x32)
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855) / Keychron Q2
OS
ArchLinux
Треба да внесеш број (нула ако ти е за логирање во е-банкинг) и после ти генерира он токен. Воопшто не е ко 2ФА или други стандардизирани токени на кои сте навикнати.
не сфатив. каде внесуваш 0 ?
што правиш после со токенот?

Јас сум на НЛБ.
мклик ми е генерално ок. не секогаш им е логично имплементирано „back“ гестикулацијата, т.е не работи како што треба да работи во сите Андроид апликации. изгледот мање битен.

НЛБ Pay е катастрофа. Таа апликација има една задача, а тоа е кога плаќаш online да се отвори нотификација, да ставиш отисок и да потврдиш. Сето ова не би требало да трае поише од 5 секунди. Ама ова Pay апликацијава е прво спора, второ се појавува два пати промпт за отисок, не е јасно зашто. Ако ти по некоја случајност веќе отворена апликацијата кога треба да стигне нотификација, знае да не се појави нотификација, и воопшто да не се појави барањето за потврда. Од апликација што има 2-3 едноставни „user story“-ја неверојатно колку е утната.

и двете апликации немаат добро offline искуство - дали дека ти си offline дали дека на NLB им е нешто offline, PAY само дреме на плав екран. mklik нешто глупо ќе падне. реално барем mklik може да ти даде последен податок што имало.

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.330
1.349

Јас сум на НЛБ.
мклик ми е генерално ок. не секогаш им е логично имплементирано „back“ гестикулацијата, т.е не работи како што треба да работи во сите Андроид апликации. изгледот мање битен.

НЛБ Pay е катастрофа. Таа апликација има една задача, а тоа е кога плаќаш online да се отвори нотификација, да ставиш отисок и да потврдиш. Сето ова не би требало да трае поише од 5 секунди. Ама ова Pay апликацијава е прво спора, второ се појавува два пати промпт за отисок, не е јасно зашто. Ако ти по некоја случајност веќе отворена апликацијата кога треба да стигне нотификација, знае да не се појави нотификација, и воопшто да не се појави барањето за потврда. Од апликација што има 2-3 едноставни „user story“-ја неверојатно колку е утната.

и двете апликации немаат добро offline искуство - дали дека ти си offline дали дека на NLB им е нешто offline, PAY само дреме на плав екран. mklik нешто глупо ќе падне. реално барем mklik може да ти даде последен податок што имало.
Што може повеќе да очекуваш од Асеко?

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.557
3.014
Да, и мене ми се има случено ова со НЛб Pay, сум заборавил малку погоре да споделам.
Да, фрустрирачки ми беше, ММЕ!
Јас сум на НЛБ и сум супер задоволен од функционалностите. Изгледот е реално, за греота. Интерфејсот на мКлик е како да е од 2008 година. Ако ја ѕирнете мКлик на НЛБ Словенија, тоа е веќе друг муабет.
Но од перспектива на функционалност, супер е.
А се сложувам и со констатацијата за изгледот на мКлик, но ок, функционална е барем.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.599
8.244
Мелмак

Јас сум на НЛБ.

Mtoken апликацијата (пошо мБанка на КБ е као апликација со под-апликации и ова м-токен така работи и пред редизајнот) е некој вид на ОТП генератор кој бара влез, и според влезот генерира временски сензитивни кодови. Као некој чекор плус за трансакции на ниво на банка.

На пример, да кажеме сакаш да платиш ПП30 преку е-банкинг, кога ќе стиснеш плати ти дава рандом код од бројки, го внесуваш тоа во м-токен и тек после ти дава ОТП код за таа уплата.

Сакаш да се логираш во е-банкинг на веб? Ти бара ОТП код ама место рандом код внесуваш 0 за да генерира код.

Изгледа е слично ко овие што имаат да скенираш QR код само малце поглупо и понесигурно, но за нијанса посигурно од обичен стандардизиран ОТП валјда.

Како и да е сакав да потенцирам дека само неколку банки имаат апликации што не изгледаат ко скини врзи, mish-mash од додавани функционалности и имаат модерен изглед.

Тоа ТТК банка апликацијата на пример ист grid од под-апликации ко што беше КБ претходно, и има уште неколку такви од банкиве што ме тера да мислам дека е рескин на истата стара апликација (не модерна).

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно