Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Државна инспекција за легален софтвер

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.771
1.642
Незнам дали може да се инсталира оперативен и се друго на екстерен хард, глеаш доаѓаат хардот во некоја фиока и готово :)

Nakolce

lurker
18 септември 2009
941
86
Мој совет би ти бил да си купиш најевтиниот XP да ги купиш програмите со кои работиш. за офис земи опен офис.. а за антивирус иди со нод 32 и трајал ресет.. поедноставно кажано. стои на 30 дена трајал верзија и не мрда.

Steff_Maja

poweruser
30 мај 2010
4.174
1.710
Поефтин XP е Home Edition, ама на него има лимитирани работи. Одредени програми не сакаат да се инсталираат. XP Professional е 7500 и со него може да се заврши работа.

Asphyxia

read-only
21 јануари 2011
16
2
Одлично развиена тема! :D Не сакам да ме сватите дека јас сакам да ја „заебам“ државата. Напротив, јас сакам да знам ШТО документи треба, во случај да дојде испекција... како тие да ги докажам дека се лиценцирани освен со налепница на куќиштето. Adobe апликациите се навистина скапи. Дали државната инспекција има овластуваање да ми ги прегледува апликациите кои ми се инсталирани, или само windows-ите? Колку што знам јас, државата има потпишано договор само со Microsoft, и само смее да проверува за windows, и office.

И како алтернатива сакав да знам, конкретно за Adobe апликациите. Доколку никој нема да ми ги провери, и нема овластување, па нема да ги купам на крај карева. Ќе ги користам како што сите ги користат. Пиратските верзии :)

Steff_Maja

poweruser
30 мај 2010
4.174
1.710
Како што кажав не знам за апликации, ама според мене такви професионални програми можеби и ќе ги проверуваат. Тие можеби имаат некаков договор со Microsoft, ама во Македонија има закон за пиратерија, а тука го опфаќа сиот кракиран софтвер. Па можеби за некои поефтини програми ќе прогледаат низ прсти, ама Adobe пакетот е прилично скапичок.

kirev

senior
31 мај 2010
9.113
7.800
Може да проверува за сите, не само за Микрософт. Тоа нема врска со договорот со Микрософт... Додуша BSA е најмногу финансирана од Мајкрософт, ама сепак, сите софтвери се проверуваат.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Одлично развиена тема! :D Не сакам да ме сватите дека јас сакам да ја „заебам“ државата. Напротив, јас сакам да знам ШТО документи треба, во случај да дојде испекција... како тие да ги докажам дека се лиценцирани освен со налепница на куќиштето. Adobe апликациите се навистина скапи. Дали државната инспекција има овластуваање да ми ги прегледува апликациите кои ми се инсталирани, или само windows-ите? Колку што знам јас, државата има потпишано договор само со Microsoft, и само смее да проверува за windows, и office.

И како алтернатива сакав да знам, конкретно за Adobe апликациите. Доколку никој нема да ми ги провери, и нема овластување, па нема да ги купам на крај карева. Ќе ги користам како што сите ги користат. Пиратските верзии :)

Можат сите да ги проверуваат.

Него мене ме интересира зошто баш си набутал толку програми (Premiere, Photoshop, After effects, sony vegas pro, edius), од кои добар дел се преклопуваат во работата што ја вршат. Не може ли да избереш 1-2 од нив и тие да си ги лиценцираш, не мора да си опремен баш како Холивудско филмско студио - па прашање е и они дали ги имаат сите програми, или си работат на нешто што избрале.

Asphyxia

read-only
21 јануари 2011
16
2
Можат сите да ги проверуваат.

Него мене ме интересира зошто баш си набутал толку програми (Premiere, Photoshop, After effects, sony vegas pro, edius), од кои добар дел се преклопуваат во работата што ја вршат. Не може ли да избереш 1-2 од нив и тие да си ги лиценцираш, не мора да си опремен баш како Холивудско филмско студио - па прашање е и они дали ги имаат сите програми, или си работат на нешто што избрале.

Сум набутал затоа што ми требаат! Се работи за сериозна профитабилна и комерцијална фирма која не сакам да ја откривам, и да... ми треба нешто слично како Холивудско студио. Сите програми кои ги наведов ми служат за одредена цел. Значи како и да е... треба да се купат :)

dimitars

user
8 мај 2007
1.691
343
Сум набутал затоа што ми требаат! Се работи за сериозна профитабилна и комерцијална фирма која не сакам да ја откривам, и да... ми треба нешто слично како Холивудско студио. Сите програми кои ги наведов ми служат за одредена цел. Значи како и да е... треба да се купат :)

Би било нефер ти да профитираш користејќи алатки кои некој ги направил а тој не профитира(скраја дека ќе пропадне адоб, ама ипак кога сите би мислеле балкански)...

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396

Ако веќе профитабилноста ти е добра, тогаш не гледам каде е проблемот - лиценцирај ги програмите и готово!

Не е веројатно сега овде простор да анализираме, но поливина од апликациите можеш сигурно да ги скратиш, бидејќи ја прават истата работа (само на различен начин) и освен по некоја поситна работа во која се специфични и уникатни, не верувам дека се баш неопходни. Размисли убаво што користиш 90% од времето и дали не би можел и тие 10% да ги направиш со тие апликации, па крати од другите.

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.967
6.063
Skopje
А што е со портабл програмите? Не бараат лиценца, а можеш да ги повикаш од било кој фолдер...

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.698
5.491
Не дај боже никому да влезе инспекција...А ако влезе со налог има право се што ке затекне да ви задржи, па дури и мобилни телефони без оглед дали се приватни или службени...Така да...

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Не дај боже никому да влезе инспекција...А ако влезе со налог има право се што ке затекне да ви задржи, па дури и мобилни телефони без оглед дали се приватни или службени...Така да...

A дали и на мобилните проверуваат легалност на оперативниот/програмите?

И дали може инспекција дома да ти влезе, не само во фирми?

Asphyxia

read-only
21 јануари 2011
16
2
Би било нефер ти да профитираш користејќи алатки кои некој ги направил а тој не профитира(скраја дека ќе пропадне адоб, ама ипак кога сите би мислеле балкански)...

Значи тоа и ми беше поентата. Доколку сите плаќаат, и јас ќе платам... доколку никој не плаќа, па не сум ни јас ненормален да плаќам. Се што сакав да знам е до каде иде сериозноста на овој проблем и дали се сфаќа сериозно. Не познавам фирма во која влегла ваква инспекција или пак им направил некој проблем. Знам одма да ви кажам 10 фирми кои користат пиратерија на велико, МНОГУ години, и никому ништо. Тоа сакав само да прочитам... до каде оди сериозноста, и вашето искуство со таа инспекција. :)

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Факт е дека многу фирми се провлеквуаат до ден денес. Но ако не дај Боже направиш еден кикс со УЈП или нешто, и ќе ти се закачат инспекции за сите можни нешта, така да подобро не си играј и почитувај си ја регулативата.

B^nDIT

user
6 февруари 2010
1.124
315
Значи тоа и ми беше поентата. Доколку сите плаќаат, и јас ќе платам... доколку никој не плаќа, па не сум ни јас ненормален да плаќам. Се што сакав да знам е до каде иде сериозноста на овој проблем и дали се сфаќа сериозно. Не познавам фирма во која влегла ваква инспекција или пак им направил некој проблем. Знам одма да ви кажам 10 фирми кои користат пиратерија на велико, МНОГУ години, и никому ништо. Тоа сакав само да прочитам... до каде оди сериозноста, и вашето искуство со таа инспекција. :)
Земи си УСБ , чувај си на него портабл верзии. Така ништо не ти прават.

@поинформираните А чекај малку што ќе прават доколку ставиш енкрипција на хард дискот... Како ќе проверат дали е легален? Да не има закон да мораш пасвордот да им го кажеш? :LOL: Не ни може да ти го пробие / смени бидејќи ја уништува твојата приватност.

Навистина ме интересира ова...

Steff_Maja

poweruser
30 мај 2010
4.174
1.710
А може и да ти каже дека тоа не е приватен компјутер, туку службен и тој мора да пристапи кон него. Ти ќе мораш да му ја кажеш лозинката инаку мислам дека може да ти го конфискува компјутерот заради криење докази или како и да се вика.

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.698
5.491
A дали и на мобилните проверуваат легалност на оперативниот/програмите?

И дали може инспекција дома да ти влезе, не само во фирми?

Не даЈ боже дати влезат...За легален софтвер незнам за мобилните, ама како што кажав...Кога влегуваат, се става клуч на врата и све што е во фирмата се става на преглед...Дискови, телефони, стикови, цд-а, флопи итн...Не се они мутави...Бидејќи влегуваат во некоја фирма, спремни се со налози и со сите тракатанци...Што повеќе се правиш фраер, шанисте да го наебеш ти се поголеми...
Зошто никој не кажа варијанта да се инсталира ОЕМ оперативн систем кој најчесто доаѓа со самиот компјутер доколку е некаков си бренд? Сите само на превара мислите...Секоја фирма треба да има барем еден компјутер на кој се работи со легален оперативен систем. Доколку станува збор за поголема компанија, се кууваат пвеќе клучеви на пример за 10 компјутери, и со самото тоа се заштедува....Ако компанијата месечно прави обрт од 10 илјади евра, има вработено 10 работници и гиплаќа по 400 евра месечно, дали е многу да се плати лиенца за ХР за 10 компјутери 1000 евра и уште 2000 евра за пропратен совтвер, а не чини толку, а знаеме дека тој софтвер ке се користи наредни минимум 2 години??? значи севкупно 7000 евра а 3000 се фазла...И тоа само во еден месец нели? Наредниот месец ке ги нема трошоците за софтвер, значи 6000 евра на страна...Ова чисто како пример.
Јас мислам дека тоа е сосема коректно...
Доколку се работи за човек фирма, во тој случај постојат две варијанти од кој едната е да се користи Убунту како легален бесплатен софтвер на кој ги има сите најнеопходни работи...Аутлук, ворд, ексел, фотошоп...За канцелариска работа нема подобро јас колку што знам...
За специфична работа, односно работа со графика, верувам дека компјутерот ќе чини околу 1000 па и повеќе евра...Се планира заработка од минимум 1000 евра месечно со која сума ке се исплати личен доход и придонеси за вработениот...Легалниот софтвер ке чини околу 1000 евра...за два три месеци инвестицијата ке биде исплатена...Повторно мислам дека ова е сосема коректно...
Се разбира се ова е доколку во државата не завладее закон за сите подеднакво..Дотогаш користете она што го користите, не си правете проблеми со законот, и трудете се во секој можен поглед да не привлечете инспекција на вашата врата.

Инспекција може и дома да ти влезе ако има основано сомнение дека докази кои се во интерес на некаква си истрага се во нејзина корист...Потребен е само налог од истражен судија и ете ти ги дома и тоа со полиција...Така да кој си фатил работа со држава не излегол на крај...

Angel

hello world
21 април 2007
314
28

Kupi si Matrox, i ke dobies licenciran Production Premium mn eftino...a za holivudsko studio:LOL:, daleku si od toa, tamu ne se razmisluva za licenca, posto e najmal problem, vo odnos na cenata na hardverot...

Asphyxia

read-only
21 јануари 2011
16
2
Заклучок :) сите зборите, никој ништо не знае. Фала за наведените страници што ми ги дадовте, ќе се информирам таму.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
a za holivudsko studio:LOL:, daleku si od toa, tamu ne se razmisluva za licenca, posto e najmal problem, vo odnos na cenata na hardverot...

Верувај ми, не е така далеку, со оглед дека во најпрофесионалните студија се бара ефикасност, која најдобро се продуцира преку кадар кој е добро обучен за работа на ограничен број на програми. Не станува збор дека немаат буџет за тоа, туку едноставно се работи за продуктивност. Повеќето од високобуџетските филмови се едитирани со 1-2 програми (за видео) и уште 1-2 за аудиото.

Ова бутање на се и сешто што прави едитирање на видео и слики ти е типична македонска работа - ајде, гага е па бутај нека има.

vladimir171

lurker
15 ноември 2007
632
455
знам дека е стара темава ама ме интересира дали може да ми прават проблем ако во дќанот имам компјутер ама го користам само како телевизор :)

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно