Одлично развиена тема!Не сакам да ме сватите дека јас сакам да ја „заебам“ државата. Напротив, јас сакам да знам ШТО документи треба, во случај да дојде испекција... како тие да ги докажам дека се лиценцирани освен со налепница на куќиштето. Adobe апликациите се навистина скапи. Дали државната инспекција има овластуваање да ми ги прегледува апликациите кои ми се инсталирани, или само windows-ите? Колку што знам јас, државата има потпишано договор само со Microsoft, и само смее да проверува за windows, и office.
И како алтернатива сакав да знам, конкретно за Adobe апликациите. Доколку никој нема да ми ги провери, и нема овластување, па нема да ги купам на крај карева. Ќе ги користам како што сите ги користат. Пиратските верзии![]()
Можат сите да ги проверуваат.
Него мене ме интересира зошто баш си набутал толку програми (Premiere, Photoshop, After effects, sony vegas pro, edius), од кои добар дел се преклопуваат во работата што ја вршат. Не може ли да избереш 1-2 од нив и тие да си ги лиценцираш, не мора да си опремен баш како Холивудско филмско студио - па прашање е и они дали ги имаат сите програми, или си работат на нешто што избрале.
Сум набутал затоа што ми требаат! Се работи за сериозна профитабилна и комерцијална фирма која не сакам да ја откривам, и да... ми треба нешто слично како Холивудско студио. Сите програми кои ги наведов ми служат за одредена цел. Значи како и да е... треба да се купат![]()
Сум набутал затоа што ми требаат! Се работи за сериозна профитабилна и комерцијална фирма која не сакам да ја откривам, и да... ми треба нешто слично како Холивудско студио. Сите програми кои ги наведов ми служат за одредена цел. Значи како и да е... треба да се купат![]()
А што е со портабл програмите? Не бараат лиценца, а можеш да ги повикаш од било кој фолдер...
Не дај боже никому да влезе инспекција...А ако влезе со налог има право се што ке затекне да ви задржи, па дури и мобилни телефони без оглед дали се приватни или службени...Така да...
Би било нефер ти да профитираш користејќи алатки кои некој ги направил а тој не профитира(скраја дека ќе пропадне адоб, ама ипак кога сите би мислеле балкански)...
Земи си УСБ , чувај си на него портабл верзии. Така ништо не ти прават.Значи тоа и ми беше поентата. Доколку сите плаќаат, и јас ќе платам... доколку никој не плаќа, па не сум ни јас ненормален да плаќам. Се што сакав да знам е до каде иде сериозноста на овој проблем и дали се сфаќа сериозно. Не познавам фирма во која влегла ваква инспекција или пак им направил некој проблем. Знам одма да ви кажам 10 фирми кои користат пиратерија на велико, МНОГУ години, и никому ништо. Тоа сакав само да прочитам... до каде оди сериозноста, и вашето искуство со таа инспекција.![]()
A дали и на мобилните проверуваат легалност на оперативниот/програмите?
И дали може инспекција дома да ти влезе, не само во фирми?
a za holivudsko studio, daleku si od toa, tamu ne se razmisluva za licenca, posto e najmal problem, vo odnos na cenata na hardverot...