Идејата на „копање“ (mining) на BitCoins не е за да се заработува - туку да се изгенерираат сите пари на валутата.
Идејата позади BitCoins е да се создаде нов валутен систем, кој нема да биде контролиран од ниедна централна банка, а во кој вкупниот број на валутни единици е ограничен (нема принтање нови пари откога ќе се изгенерираат сите). Ова е постиганото со крипотграфските алгоритми и со математичкиот модел позади bitcoin.
BTW, ваквиот концепт е интересна економска теорија околу која се водат многу полемики, има многу аргументи за и против. На пр. невозможноста да постои инфлација како предност, но и опасноста од неконтролирана дефлација од друга страна.
Други предности на BitCoin е дека може да се прават сигурни електронски трансакции, кои истовремено се анонимни и peer-to-peer, така да се избегнува потребата од разни банки и слични сервиси како paypal, western union и сл.
Самата размена на BitCoin-и за долари е прилично небитен дел од приказната, но во моментов се одвива на неколку (online) берзи, кај што цената практично ќе зависи од понудата и побарувачката.
ne znam sto treba da se pravi...treba li nesto da rabotam na PC nesto...ili samo onaka uklucen da mi bide PC'to 24 casa 4 dolari ke zemam ?
da be da samo ukljuceno normalno samo sto nema da mozes da pravis nisto ni igra ni butur
kako toa nema da mozam ni da igram ni da rabotam nisto na nego ???
Се звучи убаво и интересно, меѓутоа искеширал некој од вас некад пари од ова?
ima uste 2 6950 i 1 6970 ama nz koi clenovi gi imaa...
p.s samo prvite verzii mozat da se spravat so bitcoint ili i vtorite ?
Извини за пост под постслушам uwemi и dejan_str имале многу јаки графички за bitcoin![]()
Се заинтересирав за ова со BITCOIN и ако може некој искусен да ми состави конфигурација за да видам точно колку би ме коштало. Не би одел одма со повеќе графички, на почеток би сакал со една графичка за да видам како оди целава работа и колку пари може да се земе. Компјутерот би го користел само за оваа намена, значи колку може поевтино да поминам, ако добро разбрав може и со постар процесор и другите делови колку што може поевтино, но да можам подоцна да ја надоградам конфигурацијата со 3-4 графички карти.НЕмат врска дали е Fire PRO или радеон,Сите квалитетни BITCOIN Системи се со РАДЕОН графички.Битно е Што повеке Шадер процесори има графичката то побрзо ке генерира блокови,Според мене најдобро решение е 4X5870.а за 1500 евра конфигурација може 400-500$ да направиш за 1 месец.За 400-500 долари месечно ти требаат 3XAMD6970 =900Evra+5000den procesor,7000 den Mатична + 10000 denari 1000W+ напојување+ХАРддиск-2000 ден+ рам 2000 ден+ кучиште5000 ден+ ,кулер 1000 Ден
Значи некаде 1400 евра за над 400 $ (и тоа компјутерот да работи нон стоп цел месец без пауза.
За графичка според @dejan_str најдобри би биле 5870/5850... Секако цена/перформанси ќе биде решавачко за што на крај ќе се одлучам.vikas deka ti treba nekoja maticna kade ke mozes da nadogradis nekoi 3-4 graficki...
togas ti treba nekoja maticna so 4 slota za graficka tuka nekade se dvizat sto i da zemes 10.000 denari...
i + ke ti treba graficka 15.000+ denari...ATI se podobri vo bitcoint bi ti preporacal ATI HD 6950 vo sporedba so ATI HD 6970 koja e 5-10% po silna od HD 6950 a 5000 denari e po skapataka da...ti si znaes sega
![]()
Da напоменам уште една битна работа AMD графичките со WLIW5 (5870/5850..)Se најдобри моментално за BTC.
Бесплатна достава
CE ACCESSORIES EXTRALINK MI ROBOT VACUUM SET FOR E10/E12
1.140,00 ден
Бесплатна достава
GAMING CHAIR FragON 2X Rev. 2.0 BLACK
11.780,00 ден
Бесплатна достава
MOUSE WIRELESS USB KEYCHRON M6 BLACK (Premium Wheel), w/bluetooth, 30K DPI, 1K polling rate,All silent micro switch, M6S-A1
4.030,00 ден
Бесплатна достава
CE ACCESSORIES MI ROBOT VACUUM S20 BATTERY 3200Mah, 14.4v, 46.08Wh
2.950,00 ден
Бесплатна достава
MICROPHONE WIRELESS SYSTEM BOYA LINK 3-01, 2xMIC, USB-C, Lightning, 3.5mm, Black, BOYA LINK 3-01
8.200,00 ден
Бесплатна достава
XIAOMI LINT REMOVER 2
1.370,00 ден