Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Цените на рам меморија отидоа...тралала

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.794
3.976
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Уште да беа брзи фирмиве со спуштање цени (кога ќе дојде време) како со кревањето....

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.791
12.790
Skopje
www.wemaxa.com

Лапајте си

Сериозен си :)? Ит.мк само дистрибуира Нексио производи и не е синрхонизирана базата со новите цени.
Мислењето е автоматски споено:

Сет го тргнале цел лагер мемории за да го ревидираат, дава ништо, 15тина производи само боранија:

1761646924856.png

Ќе гледаме пак конфигурации со 4 и 8GB рам...

Анхоч и Нептун сеуште имаат парчиња по стандардни цени, така да ако некој му треба нека побрза.

Последна промена:

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
Сериозен си :)? Ит.мк само дистрибуира Нексио производи и не е синрхонизирана базата со новите цени.
Мислењето е автоматски споено:

Сет го тргнале цел лагер мемории за да го ревидираат, дава ништо, 15тина производи само боранија:
Сериозен сум, ги знам дечките, ќе си испоштуваат цена. :D

jocoklavulanski

hello world
25 јануари 2025
136
190

@thexfiles125

Не може да испадне bubble туку trouble. AI е пандорината кутија која до неодамна човештвото немаше капацитет да ја отвори. Но сега кутијата е веќе отворена. Јасно е што се може да прави AI, потврдено и измерено и нема воопшто сомнеж дека времето нае AI допрва ќе дојде и ќе го промени од корен целото човештво, општествeно уредување и начин на живот.

Ако сакаме да учиме од историјата, треба да се потсетиме на почетокот на 19 век во почетокот на масовната индустријализација. Имало групи на работници кои оделе и ги кршеле машините кои заменувале многу работници. Огоромен број на работници останале без работа и на раб на егистенција затоа што се намалила потребата од физичка работна сила. За сметка на тоа се јавила потребата од интелектуална сила која ја управувала и развивала индустријата.

Денес се случува нешто обратно, се повеќе и повеќе ќе се намалува потребата од интелектуална сила како што се програмери, инжинери, архитекти, дизајнери, но и многу други професии како психолози, доктри, консултанти, преведувачи и слично. Ќе остане единствено потреба за работна сила во смисла на угостители, физиотерапевти, фризери, шминкери, инфлуенсери и слично.
With all due respect кон тебе, звучиш исто како крипто копачите во 2021.

Патем цел AI балон почна непосредно блиску по преминот на ethereum во Proof of Stake... кога сите тие GPU фарми прекинаа да пумпаат кеш и Nvidia немаше будали да купуваат лопати, малце смешна коенциденција.

Моментално цела AI индустрија е само огромен circle jerk и ништо повише, хипотетички потенцијал на исто ниво со муабетиве дека криптото ќе ги замени централните банки.
Далеку сме од цела научна фантастика шо ја користат како рекламен материјал, во моментот се трошат само фрапантни суми на пари и струја за генерирање на shitpost порничи и домашни задачи.

Еве и да ти е муабетот за иднината, нема ниту план ниту можност за таков исчекор.
Планот моментално е да грифтаме и да circlejerkaме шо е можно поише, да направиме малце дислокација на вработените и вештачки да си ја напумпаме цената на stock маркетот.

Доколку се деси навистина една суперинтелегенција, едноставно ќе ја ликвидира човечката раса.
Во такво дистопично автоматизирано општество нема потреба од потрошувачи, не па ли фризери, шминкери, инфлуенсери (истиве најпрви ги "заменија" со АI).

Се шо гледам овде е новата крава за молзење, новата златна гуска на овие билионерите да грифтаат и да манипулираат со маркетите.

П.С. Ќе пукне балонот и истиве стикови ќе одат за смешни суми како 580ките во 2019.

Последна промена:

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
With all due respect кон тебе, звучиш исто како крипто копачите во 2021.

Патем цел AI балон почна непосредно блиску по преминот на ethereum во Proof of Stake... кога сите тие GPU фарми прекинаа да пумпаат кеш и Nvidia немаше будали да купуваат лопати, малце смешна коенциденција.

Моментално цела AI индустрија е само огромен circle jerk и ништо повише, хипотетички потенцијал на исто ниво со муабетиве дека криптото ќе ги замени централните банки.
Далеку сме од цела научна фантастика шо ја користат како рекламен материјал, во моментот се трошат само фрапантни суми на пари и струја за генерирање на shitpost порничи и домашни задачи.

Еве и да ти е муабетот за иднината, нема ниту план ниту можност за таков исчекор.
Планот моментално е да грифтаме и да circlejerkaме шо е можно поише, да направиме малце дислокација на вработените и вештачки да си ја напумпаме цената на stock маркетот.

Доколку се деси навистина една суперинтелегенција, едноставно ќе ја ликвидира човечката раса.
Во такво дистопично автоматизирано општество нема потреба од потрошувачи, не па ли фризери, шминкери, инфлуенсери (истиве најпрви ги "заменија" со АI).

Се шо гледам овде е новата крава за молзење, новата златна гуска на овие билионерите да грифтаат и да манипулираат со маркетите.

П.С. Ќе пукне балонот и истиве стикови ќе одат за смешни суми како 580ките во 2019.
Секој има право на свое мислење, а времето ќе покаже чие мислење било поблиску до реалноста во иднината. Во секој случај, воопшто не гледам сличност меѓу крипто и AI. Не гледам друга допирна точка освен таа што и едното и другото користат компјутерска опрема и хардвер.

jocoklavulanski

hello world
25 јануари 2025
136
190
Секој има право на свое мислење, а времето ќе покаже чие мислење било поблиску до реалноста во иднината.
Точно, јас малку туркам кон нерационален хејт и скептицизам ал јбг.. мора некој.
Да сме живи и здрави, дајбоже да сме во право за стварите шо се во наша колективна полза.
Во секој случај, воопшто не гледам сличност меѓу крипто и AI. Не гледам друга допирна точка освен таа што и едното и другото користат компјутерска опрема и хардвер.
Повеќе зборував од аспект на маркетот, шпекулативната природа и типот на инвеститори..
Многу ме потсеќа на како блокчејн технологијата се маркетираше, истите фори од мање више истиот тип на луѓе.

Инаку гледано во вакум како технологија далеку покорисна е од криптово, потенцијалот е голем и дефинитивно ќе смени многу нешта.
Али мене ми се чини дека во моментот сите гледаат само зелено и не се најреални со пласираниот муабет.

chroot

lurker
12 ноември 2021
773
1.102
Скопје
Многу интересна дискусија околу АИ-то и целата замена на интелектуалци при што ќе останат само физички работници. Ако АИ ги замени инжењерите, докторите-гледаме роботи оперираат со далеку поголема прецизност од човек, креативната работа ќе биде заменета со АИ, наместо да одиш на психолог ќе го прашаш ЧатГПТ за советување, таксистите ќе бидат заменети од само управувачки возила, камионџиите исто, нема да има повеќе дистрибутери, возачи на автобуси, банките се повеќе форсираат дигитално банкарство за да се намалат шалтерските работници, нема да имаме издавање на кредити со анализа од човечки фактор него АИ ќе направи проценка на ризик и со онлајн апликација ќе бидеш одбиен или прифатен како кредитоспособен.

Можам да редам уште 200 збора минимум, и доаѓаме до точка каде барем 50% од моменталните професии не се потребни.

Е сега, сето ова ќе повлече пропаѓање на конзумеризмот, а со тоа пропаѓање на бизнисите. Нема конзумеризам, нема даноци во буџетот, нема пари за функционирање на државите, нема држави.

Целата приказна е многу не реална, и АИ то ќе остане само како една алатка како и интернетот и милион други паметни алатки кои ни овозможија да стане попаметни и побрзо да си ги извршуваме обврските, а приказните на CEO-та на ИТ компаниите дека сите што моментално работат во ИТ, дизајнери, филмски продуценти, глумци и слично, треба да почнат да бараат работа како цвеќари, водо инсталатери и слични небулозни приказни се очекувани затоа што целата масовна вредност на нивните акции се базира на трендови, шпекулации, односно самопумпање на акциите.

Мене АИ то ми е добредојдено, и како и секој напредок на секое поле мора да се случи за да се придвижиме напред кон уште поголеми откритија.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.791
12.790
Skopje
www.wemaxa.com
Обратна психологија: Од гледна точка на Х бизнис, ако можете да замените работн/ик/ици со AI и математиката ви одговара (да не навлегуваме во специфики) - дали ќе го направите тоа или ќе речете не бе, чуму ова, јас сум олд скул - луѓе си се луѓе.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.630
1.798
Обратна психологија: Од гледна точка на Х бизнис, ако можете да замените работн/ик/ици со AI и математиката ви одговара (да не навлегуваме во специфики) - дали ќе го направите тоа или ќе речете не бе, чуму ова, јас сум олд скул - луѓе си се луѓе.
Баш пошто луѓе си се луѓе секогаш ќе имаат предност машините, машината ќе ти работи и ден и ноќ, не бара разни права и работи тоа што ќе и се рече. Секогаш каде има можност треба да се заменат луѓето, почни од надничари работници во земјоделие, па се до девелопери.

Gordon123

read-only
4 август 2025
15
4
Здраво на сите, го видов постов и пуштив гомце во гаќи, оти сакав во блиска иднина да земам компјутер (со ваучерот студентски) ама очигледно нема тоа да биде за брзо.

Сега прашањето ми е до кога ќе бидат овие цени?

Разбирам дека се е шпелулација во овој момент и не верувам да падне цената како претходно ни па да израсне до еден стик рам да кошта колку нови бандаши, ама сепак мислам дека ќе се стабилизира, прашање е кога?

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
626
1.520
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
Motherboard
Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
Corsair HX 1200i Platinum
RAM
2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
Video card
RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
OS
windows 11 pro
Ќе се стабилизира на куково лето, ко што се стабилизираа цените со графичките после ковидот.
Нови цени за навек ќе се ова

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.791
12.790
Skopje
www.wemaxa.com
Имаше поодамна периоди кога ги гонеа за злосторничко здружување Микрон / Самсунг и Хајникс - за вештачко/манипулативно влијание на пазарот но не верувам така да биде во случајов, исто како што Nvidia е бела мечка така ќе биде не само со рам, со се што има чип како што кажа другарот @gOJDO .

Нови офис машини очекувам да почнуваат од 750Е ако досега почнуваа од 450Е,
Основни гејминг од 1000Е па нагоре.

Новите конзоли веќе се најавува дека ќе одат по 1000Е (Microsoft/Xbox веќе изјавија, премиум бла бла)

jocoklavulanski

hello world
25 јануари 2025
136
190
Сега прашањето ми е до кога ќе бидат овие цени?
Ако планираш конфигурација, спастри ја до крајот на годинава.
До тогаш би требало да се овие цени, понатаму џабе би зборувале пошо е тотална шпекулација.

Gordon123

read-only
4 август 2025
15
4
Ако планираш конфигурација, спастри ја до крајот на годинава.
До тогаш би требало да се овие цени, понатаму џабе би зборувале пошо е тотална шпекулација.
Чекај во моментов не се веќе рипнати цениве?

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.791
12.790
Skopje
www.wemaxa.com
Ова не е ништо, сега кога ќе се расчуе, фирми/дилери/ а и крајни потрошувачи ќе разграбаат она што е веќе во оптек и ќе се создаде истиот ефект како со графичките дури и бетер...

jocoklavulanski

hello world
25 јануари 2025
136
190
Ова не е ништо, сега кога ќе се расчуе, фирми/дилери/ а и крајни потрошувачи ќе разграбаат она што е веќе во оптек и ќе се создаде истиот ефект како со графичките дури и бетер...
Не мислам дека ќе биди така лошо, тогаш сите беа дома затворени и драстично рипна побарувачката за хардвер.
Сите шо сакаа да набават компјутер/конзола веќе имаат набавено, сега ќе го јадеме само ние шо сме навлезени во хобито.

Белким ќе се растерети дур не испадне 10та генерација конзоли и навистина коа ќе ми треба појак хардвер.

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Не мислам дека ќе биди така лошо, тогаш сите беа дома затворени и драстично рипна побарувачката за хардвер.
Сите шо сакаа да набават компјутер/конзола веќе имаат набавено, сега ќе го јадеме само ние шо сме навлезени во хобито.

Белким ќе се растерети дур не испадне 10та генерација конзоли и навистина коа ќе ми треба појак хардвер.
Исто време кога скокнаа цениве почна UE5 чума во модерни игри па и 12GB VRAM имаш проблеми во Silent Hill 2 или f на пример...

jocoklavulanski

hello world
25 јануари 2025
136
190
Исто време кога скокнаа цениве почна UE5 чума во модерни игри па и 12GB VRAM имаш проблеми во Silent Hill 2 или f на пример...
Двојката ја имам на Steam уште од лани, после многу модификација ја направив малце игрива и стасав до болницата и таму ја запоставив.
Оваа поновава ми стои како подобро оптимизирана, муабетот со Vram е малце преовеличен... И со најакиот хардвер си сјебан многу често.

Се што испадна на UE5 (освен Expedition 33) не ни вреди да се замараш да апгрејдаш, грото е стари игри со шминка или многу досадни и некреативни cash grabs.
А и да сакаш да апгрејдаш, треба да фрлиш барем 50к за графичка за да имаш за нијанса помалку traversal stutter-и насекаде.

Не ни гледам више така интерес и ентузијазам за гејминг и хардвер како шо имаше порано.
ААА индустријата ја следи истиот downfall како холивуд, за indie игри нит не ти треба некојси хардвер така да дур не испадни GTA6 (или HL3) никој нема да апгрејда.

FatCat

hello world
4 март 2022
198
122
сега вака паник бај треба да правам

ова конфигурација добра е? ако даде бог ваучер од 5000 за 70к

вака ја склопував во анхоч 80к искача

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.791
12.790
Skopje
www.wemaxa.com
сега вака паник бај треба да правам

ова конфигурација добра е? ако даде бог ваучер од 5000 за 70к

вака ја склопував во анхоч 80к искача

Ако гледаш од / преку Ананас, гледај конфигурации на Инсомниа, фирмата е на наш член @gOJDO - ќе ти излезе во пресрет.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Атачменти

• faktura_ram_tashaci.jpg
    faktura_ram_tashaci.jpg
    233,3 KB · Прегледи: 179
  • narachka_ram_tashaci.jpg
    narachka_ram_tashaci.jpg
    64,6 KB · Прегледи: 178

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Ова можеби е делумно паника заради FOMO и заради реално зголемена побарувачка (и намалени залихи, намалена понуда)... Но грешка сте сите што мислите дека ВИ е само хајп кој ќе го снема. Дури во сегашната (почетна) форма, и со сите маани итн, употребливоста уште сега е голема. Така да срањево е тука за да остане, и нема да биде подобро додека не се случат еден или повеќе од следниве услови:
  • пазарот да се засити па побарувачката да се намали во однос на понудата
  • капацитетите на производството значајно да се зголемат (на пример Кинезите да имаат значајни напредоци)

Како и да е ни еден од набројаните услови не изгледа дека наскоро ќе се деси. Така да ова се новите цени на хардверот, или поточно пошто сега сеуште растат - кога ќе се стабилизираат цените тоа ќе биде новото нормално. Барем како за до некое догледно време.

Мислам дека ќе гледаме големи промени во наредниов период за голем дел од работите каде автоматизација не е пресложена за имплементација. И не дека ВИ ќе ги замени инжинерите и слично, туку ќе стане алатка која многу повеќе ќе се користи. Тие што во прво време ќе бидат заменети се работниците за поедноставните работи кои може да се автоматизираат. И тие нема целосно да бидат заменети, солиден дел ќе бидат потребни за контрола и надзор на автоматизацијата.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно