ваљда само данок (над 22 еура мислам беше) ама и да е само данок чичко DHL бара 1500-1600 денари за лежарини, манипулативни трошкови, подготовка на документација итн .. што уствари можеш сам со усна декларација у царина (ама у тој случај ти бара DHL само 1000 ка ем сам да идеш до илинден кај нив да земеш документи па да земеш пратка).ОД DHL ми пратија email дека треба да платам царина на пратка во вредност од 28 долари ...
ваљда само данок (над 22 еура мислам беше) ама и да е само данок чичко DHL бара 1500-1600 денари за лежарини, манипулативни трошкови, подготовка на документација итн .. што уствари можеш сам со усна декларација у царина (ама у тој случај ти бара DHL само 1000 ка ем сам да идеш до илинден кај нив да земеш документи па да земеш пратка).
DHL само за пратка на документи!![]()
Па дури и за лекови, да потсетам мене за 6 пара месечни контактни леќи ми бараа дозвола од мин за здравство. WTFDHL во Македонија ни под разно!
Избегнувајте го колку што можете!
Освен ако не е за итни документи или за лекови - тогаш во никој случај не се исплати да се користи како Shipping method.
Ако живееш во погранично место до ЕУ држава, поарно прати си го во најблиската DHL експозитура од соседната држава и тркни на едно кафе до таму, поефтини ќе те кошта и помалку главоболки ќе имаш.
Se složuvam so tebe..do sega mnogu sum naracuval on line..i nikogas ne sum imal problemi so carina..ama bas nikogas..so gore navedeniot člen,sigurno e nesto srugo vo prasanje..Ух... штета што вака те зафркнале.
Јас нон-стоп нарачувам и не сум имал ваков случај. Дури и кога робата била 10-тина пати поскапа од твојата, ми ја прифатија валидната фактура и не плаќав никакви шпедитерски трошоци и лежарина. Платив само некои „административни трошоци“ што беа некои си 2-3 евра.
Додуше не сум нарачувал преку ДХЛ - можеби тоа е.
Se složuvam so tebe..do sega mnogu sum naracuval on line..i nikogas ne sum imal problemi so carina..ama bas nikogas..so gore navedeniot člen,sigurno e nesto srugo vo prasanje..
Пратка над 100 евра што документи ти бараат од царина да доставиш?
Леееееееееееееееј! Што, декларирано како суплемент а хахахаахахааааххаах
Само од аптека на рецепт хахахахахахахаЛеееееееееееееееј! Што, декларирано како суплемент а хахахаахахааааххаах
Чим отишле накај царина ќе биде или џа или бу.![]()