Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

TheGamerTeacher

hello world
9 декември 2016
451
555
Скопје, Ѓорче Петров
www.twitch.tv
Па не баш. Користам HyperX DuoCast (кој е USB микрофон) и е чист ко солза. Презадоволен сум.

Не мора да значи дека сите USB микрофони се каначки, али се зема само од добар бренд (HyperX, Elgato, Blue Yeti, Rode, Audio Technica, Shure).
Blue Yeti со мали модификации софтверски звучи лудила, дури и по 7-8 години користење и тоа сетиран тогаш ко го купив и не е ништо чепнато наваму. Најдобро потрошени стоикусур долари.

skydavidoff

read-only
9 јуни 2021
17
4
Skopje
А од каде го наоѓате Blue Yeti? Го немам видено на ниедна страна кај нас.

Едино има еден половен на оглас го гледав.

Може за сега Marantz-от ако го најдам да го земам како буџет варијанта дека има boom arm и плус еден pop filter... а понатаму по потреба да правам upgrade.

Тој Fifine AM8 од алиекспрес е dynamic USB mic и исто добро звучи што имам гледано reviews.

Друга работа е што не сакам микрофон на камера да ми се гледа - ама предосеќам дека скапо ќе ме чини такво нешто

kirev

senior
31 мај 2010
9.038
7.709

TheGamerTeacher

hello world
9 декември 2016
451
555
Скопје, Ѓорче Петров
www.twitch.tv
А од каде го наоѓате Blue Yeti? Го немам видено на ниедна страна кај нас.

Едино има еден половен на оглас го гледав.

Може за сега Marantz-от ако го најдам да го земам како буџет варијанта дека има boom arm и плус еден pop filter... а понатаму по потреба да правам upgrade.

Тој Fifine AM8 од алиекспрес е dynamic USB mic и исто добро звучи што имам гледано reviews.

Друга работа е што не сакам микрофон на камера да ми се гледа - ама предосеќам дека скапо ќе ме чини такво нешто
Мене ми го шверцнаа во куфер од Америките :)

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Заради немање простор морав да се ослободам од логитек 2300. Ама сепак тоа значеше дека мора да купам помали звучници :)

Гледам подолго време ги фалите Presonus 3.5 во буџет категорија. Па реков што да не. Нема да предизвикаат негативна енергија по дома зашто се компактни.

За цената звучниците се одлични. Имаат пристојни контроли на звук. Високите и средните тонови се доволно присутни. Посебно високите. Имаат природен тон. Басот е супер добро контролиран но е многу скромен. Но големината на кутиите и драјверите е таа која што е за да може да се вклопат секаде. Не може ни да се очекува бас. Не знам колку се добри за мониторинг. Но би требало да може да се заврши работа.

За слушање музика покрај компјутер се повеќе од задоволитено музикални. Мене дефинитивно ми недостасува бас. За среќа имам вуфер од друг комплет компјутерски звучници кој e доволно мал да стои на биро под еден од звучнициве. Има далечинско за контрола на гласност. Со сплитер ги врзав заедно и бев пријатно изненаден од Presonus како сателити. Имаат фреквенсиски опсег до 80 hz што заедно со контрола на басот како на вуферот така и на звучниците може да се доведе до задоволитено ниво да испреплетување на дел од фреквенцискиот опсег.

Поголемите 4.5 се двојно поскапи па играат во категорија каде работите се посложени. Но за цената мислам дека 3.5 се фантастични. Едни од најмузикалните звучници што може да се купат за до компјутер во тој ценовен ранг. Па еве препорака и од мене.

Ребро

hello world
18 ноември 2016
67
133
Заради немање простор морав да се ослободам од логитек 2300. Ама сепак тоа значеше дека мора да купам помали звучници :)

Гледам подолго време ги фалите Presonus 3.5 во буџет категорија. Па реков што да не. Нема да предизвикаат негативна енергија по дома зашто се компактни.

За цената звучниците се одлични. Имаат пристојни контроли на звук. Високите и средните тонови се доволно присутни. Посебно високите. Имаат природен тон. Басот е супер добро контролиран но е многу скромен. Но големината на кутиите и драјверите е таа која што е за да може да се вклопат секаде. Не може ни да се очекува бас. Не знам колку се добри за мониторинг. Но би требало да може да се заврши работа.

За слушање музика покрај компјутер се повеќе од задоволитено музикални. Мене дефинитивно ми недостасува бас. За среќа имам вуфер од друг комплет компјутерски звучници кој e доволно мал да стои на биро под еден од звучнициве. Има далечинско за контрола на гласност. Со сплитер ги врзав заедно и бев пријатно изненаден од Presonus како сателити. Имаат фреквенсиски опсег до 80 hz што заедно со контрола на басот како на вуферот така и на звучниците може да се доведе до задоволитено ниво да испреплетување на дел од фреквенцискиот опсег.

Поголемите 4.5 се двојно поскапи па играат во категорија каде работите се посложени. Но за цената мислам дека 3.5 се фантастични. Едни од најмузикалните звучници што може да се купат за до компјутер во тој ценовен ранг. Па еве препорака и од мене.
Јас ги пробав 3.5 и ми беа супер, но како подарок ги добив 4.5.
Бев повеќе импресиониран кога првпат ги слушнав 3.5.
Имам чувство дека 3.5 беа поотворени со подобро изразени вокали.
Од друга страна басот на 4.5 е многу подобар (разбирливо) и можеш и забава да истераш со нив ако има потреба.

nikolarjk91

hello world
4 март 2018
86
62
Препорака за некој ваков one box преносен блутут звучник за пуштање музика во двор и слични настани докај 200 евра. Јас нешто што загледав е ова

Само не знам што точно да гледам не сум бил заинтересиран до сега. Некоја препорака или совет?

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Од друга страна басот на 4.5 е многу подобар (разбирливо) и можеш и забава да истераш со нив ако има потреба.

На подарок не му се гледа во забите :) 4.5 треба да имаат „повеќе тело“ заради басот па можеби и затоа така ти се чинело. Би требало средните тонови да ги репродуцираат малку подобро.

Eris 5 сигурно се уште подобри. Но се далеку поголема инвестиција зашто ќе бараат интерфејс. А многу веројатно и балансирани кабли за пред компјутер. Плус веќе се и погабаритни.

Секој си го сака звукот на различен начин. Некој сака повеќе бас додека за накого тоа не е битно. Јас лично за секојдневие пред компјутер, музика, филмови, игри... би одел со варијанта Eris 3.5 плус сабвуфер. Најмали се и најлесно може да се сместат на биро. Сабот може да оди под биро. Евентуално 4.5 исто влегуваат во опција за секојдневие. Тие се и најоптимална опција ако не се става сабвуфер.

За саб мислам дека @dekomote направи правилен избор. Mackie CR8S има далечинско за контрола на јачина на звук и бас што е неопходно за пред компјутер без интерфејс. Плус ако не се лажам има и блутут. Вака за мултимедија звукот ќе биде доволно јасен но и со повеќе тело во однос на Eris 5.

А за во студио, за мониторинг, преслушување и сл. ако треба да избирам меѓу овие три модели, сигурно би одел со петката.

Последна промена:

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.400
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
За саб мислам дека @dekomote направи правилен избор. Mackie CR8S има далечинско за контрола на јачина на звук и бас што е неопходно за пред компјутер без интерфејс. Плус ако не се лажам има и блутут. Вака за мултимедија звукот ќе биде доволно јасен но и со повеќе тело во однос на Eris 5.

Ако го занемариме шумот на меки 5ките, пресонус 3.5 со вуферот лично ми звучат многу многу подобро од нив. За луѓе што не следеа, ги имав на пар дена mackie cr5 и баш ги споредив back to back. Па за на компјутер уште подобро, за игри и мултимедија.
Ако ставиш вуфер, можеш да ја затнеш рефлекс цефката на пресонусот и ќе ти вадат уште подобар звук.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Ако го занемариме шумот на меки 5ките, пресонус 3.5 со вуферот лично ми звучат многу многу подобро од нив. За луѓе што не следеа, ги имав на пар дена mackie cr5 и баш ги споредив back to back. Па за на компјутер уште подобро, за игри и мултимедија.
Ако ставиш вуфер, можеш да ја затнеш рефлекс цефката на пресонусот и ќе ти вадат уште подобар звук.

Ау сега гледам дека Mackie вуферот не е портиран. Супер! Mackie CR8S here I come :) Само уште да видам дали можам да го вклопам на биро. Под биро малку ќе ми фрла искри сопругата кога ја средува собата :)

За мој личен вкус исто 8 инчен вуфер е далеку попогодно решение во однос на 5 инчни монитори. Верувам дека споредбената разлика во „тежината“ на звукот е во корист на вуферот. Не и во прецизност/кохезија. Но не е до толку битно тоа за мене.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Средувај си ја сам собата и решен проблем со супругата. ;) ј/к

Sent from my ајпон using Tapatalk ;)

Ха ха, да беше толку едноставно. Заедно чистиме по дома а имаме и помош.

Во прашање е и естетика. Не и се допаѓаат ствари на подот освен мебел.

Но и веќе толку многу мои работи (електроника) се низ домот па ја разбирам зошто почна да се фрустрира. Мрчам кога некој ќе ми преместува ствари а некогаш кога не сум тука некој друг мора.

Претходниот сабвуфер беше ептен гломазен. Но Mackie мислам дека ќе го одобри. Само и јас како dekomote морам таа зелената лед лента да ја замаскирам зашто ептен не го бива да дречи.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.400
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora

Goran27

hello world
5 јануари 2014
477
580
Goran27's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 5900X / 4.8GHz @ NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG B550 TOMAHAWK
Storage
Samsung SSD 980 PRO 500GB,Seagate BarraCuda 2TB,WD Red NAS Hard Drive 4TB,Samsung PRO 850 256GB SSD,WD 1TB Blue,Samsung 860 Evo 500GB
PSU
Antec High Current Gamer Modular 750 W
RAM
G.SKILL Flare X 16GB (4x8GB) DDR4 3200MHz (amd ryzen) F4-3200C14D-16GFX
Video card
Red Devil AMD Radeon™ RX 6900 XT Ultimate 16GB GDDR6
Case
HAF XM Transparent Side Window Panel
Mouse
Razer Viper Ultimate Hyperspeed Lightest Wireless Gaming Mouse & RGB Charging Dock: Fastest Gaming Mouse
Keyboard
ASUS ROG Strix Scope NX TKL Moonlight White
Audio
Edifier R1280DB
Monitor
ASUS ROG SWIFT PG279Q 27"
OS
windows 10 Pro x64
kaj da gi najdam tie 4.5 model tocen i link ako moze , fala

Goran27

hello world
5 јануари 2014
477
580
Goran27's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
MSI MAG B550 TOMAHAWK
Storage
Samsung SSD 980 PRO 500GB,Seagate BarraCuda 2TB,WD Red NAS Hard Drive 4TB,Samsung PRO 850 256GB SSD,WD 1TB Blue,Samsung 860 Evo 500GB
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Viper Ultimate Hyperspeed Lightest Wireless Gaming Mouse & RGB Charging Dock: Fastest Gaming Mouse
Keyboard
Audio
Edifier R1280DB
Monitor
OS
windows 10 Pro x64
Ги има во Артист. 11,900 денари отприлика беа мислам. Не се изложени на страната но ги имаат.
aj ako moze model tocen , pa da se javam od vtornik , fala
aktivni se neli ? , ne treba ni zvucna ni pojacalo ?

Goran27

hello world
5 јануари 2014
477
580
Goran27's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
MSI MAG B550 TOMAHAWK
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Edifier R1280DB
Monitor
OS
windows 10 Pro x64

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Очигледно подоцна донеле. Ги има изложено двата модели. Може да се видат.

3.5 = 6,700 ден.
4.5 = 11,900 ден.
5 = 16,900 ден.

Sub 8 ми кажа дека бил околу 200 евра но најверојатно го немаат на лагер.

Ако сте пеш носете си некоја кеса или торба :) Барем мене не ми дадоа.

Edit: Ах сепак Mackie CR8S бил портиран. Само што портот е одоздола. Ова малку ми е дил брејкер. До душа може да се затне. Но за цената сепак е најдобра опција со далечинска контрола.

Последна промена:

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Mackie cr8s-xbt сабвуферот многу солидно се вклопува со Eris 3.5.

Блутут како и далечинското управување со гласност и бас се добередојдени. Засилување со 200 вати деклариран пик што би му дошло 100 вати континуирано. Не сум мерел. Но споредено со мојот омилен десктоп сет Creative T3 чиј сабвуфер има 50 вати музичка сила, Mackie е значајно погласен. Лесно двојно помоќен.

Јас сум фан на затворени кутии. Но за портиран вуфер не е лошо како што очекував. Претходните постари портирани кои ги имав беа матни. Овде тоа не е случај. Портот е одоздола и лесно може да се затвори при што се добива поголема прецизност. Но се крати малку од долната фреквенција (барем на уво). Не забележувам проблем со дисторзија, но и не сум го слушал континуирано погласно. Сепак ова е буџет решение па не очекувам чудесии. Но е доволно добро контролиран звукот.

RCA влезовите се ОК. Но излезите се склони на интерференци. Така што може да се врзе директно на компјутер без проблем. Но за звучницте кои ќе се врзат на овој сабвуфер пожелно е да се користат балансирани кабли. Со Eris 3.5 тоа не е проблем зашто имаат таква опција.

Последна промена:

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.400
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150

Да. Се угоде. Сега само да му најдам трајна локација и да го средам комплетот како што треба. Ќе биде посложено зашто и овој вуфер е погабаритен а мора да не е „на патот“ :) Ти благодарам што го посочи како опција. Одлично испадна.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно