Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Apple паметни телефони - генерална дискусија

Pero

hello world
28 декември 2010
51
55
Телефонот од хардверски аспект не е лош ама софтверот има уште многу место за подобрување.

Чисто ме интересира кој ифон си го користел, колку долго, дали си имал мек во исто време, и дали ди експериментирал со јаилбреак?

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација

filipkir

user
17 јуни 2009
1.195
1.915
Скопје
Чисто ме интересира кој ифон си го користел, колку долго, дали си имал мек во исто време, и дали ди експериментирал со јаилбреак?

Користев ајфон 8 едно 10-тина дена. Мек не сум имал никогаш, а со џеилбрејк никад немам ништо чепкано. Страв ми е да не си го брикнам телефонот :)

Pero

hello world
28 декември 2010
51
55
Користев ајфон 8 едно 10-тина дена. Мек не сум имал никогаш, а со џеилбрејк никад немам ништо чепкано. Страв ми е да не си го брикнам телефонот :)

Ахам, ме интересира за подобро да ти го разбирам коментарот, треба повеќе време за да комплетно направиш споредба

worker_x

hello world
17 март 2010
404
416
Wifi-то е смарт опција, кога го гасиш, се дисконектира од мрежата до наредниот ден кога автоматски се конектира. Поентата е дека уредот мисли дека си легнуваш да спиеш и дека немаш потреба од вифи конекција, се дисконектира и наредниот ден повторно се конектира и си цепаш. Ако сакаш да го исклучиш целосно, можеш преку сетингс.
Но зошто? Зошто да не е едноставна ON/OFF функција? Не гледам поента телефонот да носи одлуки место мене(претпоставката дека корисникот легнал да спие). Едноставно нека си имплементираат да има Sleep Hours и за тоа да мораш да влегуваш во сетингс, а не за најобична on/off toggle функција.

filipkir

user
17 јуни 2009
1.195
1.915
Скопје
Ахам, ме интересира за подобро да ти го разбирам коментарот, треба повеќе време за да комплетно направиш споредба

За мене и тие 10 дена ми беа сосема доволни. Иначе требаше да спомнам во претходниот коментар, јас сум со iOS секојдневно веке година и пол ама не на ајфон туку на ајпад.

• ми се допаѓа
Реакции: Pero

filipkir

user
17 јуни 2009
1.195
1.915
Скопје
Но зошто? Зошто да не е едноставна ON/OFF функција? Не гледам поента телефонот да носи одлуки место мене(претпоставката дека корисникот легнал да спие). Едноставно нека си имплементираат да има Sleep Hours и за тоа да мораш да влегуваш во сетингс, а не за најобична on/off toggle функција.
Ова е само една од нелогичностите на iOS-от :)
Исто како што и autobrightness опцијата порано си беше на видно место, сега е закопана со 3-4 слоја непотребни менија :)

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.613
1.564
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
Стив Џобс тргнуваше од логиката дека корисниците не знаат што сакаат, па јас ќе им кажам :)
Тоа му беше основа за развој на iOS и уредите.

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005

Тука има поента еве и мене не ми се допаѓа без ON-OFF ,но често ми се случено да го исклучам ВајФај поради штедење батерија и следниот ден по дома и апликациите од апплстоур си направив апдејт и заборавив да го вклучам ВајФај ама ете автоматски било вклучено ете тоа е паметна опција . И гарантирам кај андроид наредната верзија истото ќе направат така како ИОСот

Sent from my iPad using Tapatalk

Последна промена:

Pero

hello world
28 декември 2010
51
55
Нееее туку иПхонето е тешка тиња

Така е! Ги користам од ифон 3г сите до сега модели и вчера се изнервирав колку е тапа и го фрлив у канта, еве сега пишувам од новиот самсумг ;-)

worker_x

hello world
17 март 2010
404
416
Тука има поента еве и мене не ми се допаѓа без ON-OFF ,но често ми се случено да го исклучам ВајФај поради штедење батерија и следниот ден по дома и апликациите од апплстоур си направив апдејт и заборавив да го вклучам ВајФај ама ете автоматски било вклучено ете тоа е паметна опција . И гарантирам кај андроид наредната верзија истото ќе направат така како ИОСот

Нема врска дали ќе е на iOS или на Android, едноставно, on/off копче треба да прави on/off, а не да мисли таму нешто што сум сакал јас да направам ама не сум направил. А тие комплексни ситуации можат да ги разработат на друго место во сетингс. На прв дофат треба да се најосновните функции, како повик, порака, уклучи/исклучи, и сл. :D

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.239
5.560
Скопје
Го менувам затоа што автоматската контрола на осветлување на екранот не работи добро. Некогаш екранот ми го преосветлува, а некогаш ми го стемнува премногу. Како и да е, ми се здосади да се "борам" секојдневно со iOS-от и затоа му се вратив на андроидот. А и ова што направиле да неможеш скроз да го изгасиш Wi-Fi е една од најдегенските работи во iOS 11.
Те разбрав де, затоа и ти пишав. Ако не ти одговара автоматскиот, влечеш нагоре и лизгаш за „брајтнес“.

Така е, не треба ко шо сакаш да го користиш телефонот. Стрикно „вака“ треба да го користиш. Шо мајка бараш да менуваш сетинг така често, не си на битпазар!
Шо ќе ти е да гасиш WiFi бре ни ти јаде ни ти пие! Ееее се понашате тука као партизани, WiFi сакале да гасат. Ајде земи и на свеќи читај дома ако не пак! Абе вие многу манааџии сте станале, само за инает дека не може да се носат вашите шитдроиди со ова совршенство.

Шо е следно ќе се жалите дека нема App Drawer? Дека не може да си ги редите апликациите као шо сакате? Бре! Испрани мозоци!
Не тролај, нема потреба од тоа. Зошто мора да се кака темата?

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Уште боље е Линукс на Мак врв!
Се освен Windows е неупотреблив булшит за мене лично и 99% од популацијата која ја познавам(а тоа се многу ИТ образовани и необразовани луѓе). Замисли купуваш лапотоп од 1850 евра и не можеш да примаш/праќаш е-mail-ови преку Outlook затоа што на работа мејл серверите не се со последна верзија на Outlook Server, туку 3-4 години стара. Не можеш да го користиш за пишување и работа со Microsoft Office документи, како Power Point, Word, Excel и други затоа што документите сработени под Mac OS не изгледаат исто на Windows оперативен. А исто и ако сакаш да пуштиш филм или нешто слично треба да се убиеш од пари давање за разно-разни кодеци за видео, звук и слично, кои се бесплатни и имплементирани во Windows.

Во секој случај Linux ми е тотално непотребна безвезарија која не може да ми заврши работа и не ми дава ништо плус на она кое веќе го имам на Windows. Поточно за кој к*р ми е Linux кога сите апликации (и игри) кои ги работам (и играм) функционираат безпрекорно на Windows, а не постојат соодветните за Linux.

Но да не офтопичарам, сите коментари за безпрекорната совршеност на Ајфон и инфериорноста на, незнам што, ми се ретардирани затоа што пробав да работам на Ајфон, не успеав да се прилагодам и, секако, користам хај-енд Андроид уреди кои подеднакво добро или подобро ми ги бркаат сите работи кои може да ги направи еден Ајфон, но и многу други кои не ги може и/или за кои би требало да плаќам незнам колку и за што. За да бидат подебилни сите тие муабети треба да се земе во предвид и праисторискиот, затуцан, не-ергоносмки дизајн на Ајфон, кој за иста димензија како телефон на Самсунг (јас нив си ги користам, но може да се спореди и со други Андроид телефон) од иста генерација е безпотребно 20-30% по-габаритен и не лежи на рака. Нека ми се јават ајфономаните кога ќе има соодветен Ајфон телефон со големина на екран како Note 8 и слична димензија на уредот! Да ја оставам цената на страна...

Последна промена:

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.841
4.990
Писти Охту
Се освен Windows е неупотреблив булшит за мене лично и 99% од популацијата која ја познавам(а тоа се многу ИТ образовани и необразовани луѓе). Замисли купуваш лапотоп од 1850 евра и не можеш да примаш/праќаш е-mail-ови преку Outlook затоа што на работа мејл серверите не се со последна верзија на Outlook Server, туку 3-4 години стара. Не можеш да го користиш за пишување и работа со Microsoft Office документи, како Power Point, Word, Excel и други затоа што докментите сработени под Mac OS не изгледаат исто на Windows оперативен. А исто и ако сакаш да пуштиш филм или нешто слично треба да се убиеш од пари давање за разно-разни кодеци за видео, звук и слично, кои се бесплатни и имплементирани во Windows.

Во секој случај Linux ми е тотално непотребна безвезарија која не може да ми заврши работа и не ми дава ништо плус на она кое веќе го имам на Windows. Поточно за кој к*р ми е Linux кога сите апликации (и игри) кои ги работам (и играм) функционираат безпрекорно на Windows, а не постојат соодветните за Linux.

Но да не офтопичарам, сите коментари за безпрекорната совршеност на Ајфон и инфериорноста на незнам што ми се ретардирани затоа што пробав да работам на Ајфон, не успеав да се прилагодам и секако, користам хај-енд Андроид уреди, кои подеднакво добро или подобро ми ги бркаат сите работи кои може да ги направи еден Ајфон, но и многу други кои не ги може и/или за кои би требало да плаќам незнам колку и што. За да бидат подебилни сите тие муабети треба да се земе во предвид и праисторискиот, затуцан, не-ергоносмки дизајн на Ајфон, кој за иста димензија како телефон на Самсунг (јас нив си ги користам, но може да се спореди и со други Андроид телефон) од иста генерација е безпотребно 20-30% по-габаритен и не лежи на рака. Нека ми се јават ајфономаните кога ќе има соодветен Ајфон телефон со големина на екран како Note 8 и слична димензија на уредот! Да ја оставам цената на страна...
го заборај волуменот да го спомниш само ...

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Волумен на што?

Pero

hello world
28 декември 2010
51
55
Се освен Виндоус е неупотреблив булшит за мене лично и 99% од популацијата која ја познавам(а тоа се многу ИТ образовани и необразовани луѓе). Замисли купуваш лапотоп од 1850 евра и не можеш да примаш/праќаш е-mail-ови преку Outlook затоа што на работа мејл серверите не се со последна верзија на Outlook Server, туку 3-4 години стара. Не можеш да го користиш за пишување и работа со Microsoft Office документи, како Power Point, Word, Excel и други затоа што докментите сработени под Mac OS не изгледаат исто на Windows оперативен. А исто и ако сакаш да пуштиш филм или нешто слично треба да се убиеш од пари давање за разно-разни кодеци за видео, звук и слично, кои се бесплатни и имплементирани во Windows. Во секој случај Linux ми е тотално непотребна безвезарија која не може да ми заврши работа и не ми дава ништо плус на она кое веќе го имам на Windows. Поточно за кој к*р ми е Linux кога сите апликации (и игри) кои ги работам (и играм) функционираат безпрекорно на Windows, а не постојат соодветните за Linux.
Но да не офтопичарам, сите коментари за безпрекорната совршеност на Ајфон и инфериорноста на незнам што ми се ретардирани затоа што пробав да работам на Ајфон, не успеав да се прилагодам и секако, користам хај-енд Андроид уреди, кои подеднакво добро или подобро ми ги бркаат сите работи кои може да ги направи еден Ајфон, но и многу други кои не ги може и/или за кои би требало да плаќам незнам колку и што. За да бидат подебилни сите тие муабети треба да се земе во предвид и праисторискиот, затуцан, не-ергоносмки дизајн на Ајфон, кој за иста димензија како телефон на Самсунг (јас нив си ги користам, но може да се спореди и со други Андроид телефон) од иста генерација е безпотребно 20-30% по-габаритен и не лежи на рака. Нека ми се јават ајфономаните кога ќе има соодветен Ајфон телефон со големина на екран како Note 8 и слична димензија на уредот! Да ја оставам цената на страна...

Се што пиша горе доле се слагам..
Зависи каков тип на узер си и колку ти значи разликата во цена.
За Линукс повеќе на шала пишав, неупотреблив е во денешно време според мене, освен ако си хи енд хакер, програмер можеби има нешто што не го знам..

Замисли узер кој, не го интересира што како функционира (а има и такви кои премногу знаат али се уморни од замарање), сака само да е брзо беспрекорно едноставно.. смоотх - еко системот на аппле пц, лаптоп, телефон, рутер и аппле тв, е незаменлив... дури и ЦЕО-то на Самсунг го "фатија" едно време дека е алл ин во аппле...
Оффицце има и за Мак еднакво добар, има и негов офис пакет.
Секурити е супериорен и ифон и мак, има цена за тоа постојат некои ограничувања, но верувај нема цена безбедност на луѓе кои водат светки компании, бизниси политики...
За екранот на аппле се слагам.. долги години водеа.. инсприација се за другите, самсунг научи телефони да направи од нив.. сега малце забавија се зависи од лидерството.. ќе видиме како ќе се движи

Така што на крај пак зависи од узерот.. коментарот од таа гледна точка е сосема на место... од друга вредна точка .. не е ..:) затоа е една од вечните дебати

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
богословениот волумен на ајфонот, praised од кралета, како ајфонот има перфектен волумен...па равенките...ти текнува? ç=
Не, не ми е доволно досаден животот за да читам бљувотини од усијани брендољубци. Во Секој случај, Note 8-цава со своите димензии има далеку поголем и неспоредливо поквалитетен екран од било кој Ајфон со исти димензии. Плус имам и пенкалце па си го користам како потсетник, што кога би бил осуден на Ајфон ќе го немам и ќе морам да имам дополнтелно тефтер и пенкало за истата намена.

Се што пиша горе доле се слагам..
Зависи каков тип на узер си и колку ти значи разликата во цена.
Хард-кор јузер сум на хај-енд ИТ опрема и не сакам да правам компромиси. Разликата во цена не ми значи доколку она кое го добивам (вклучително и ќефот) се исплатат, а тоа е релативна рабтоа.

За Линукс повеќе на шала пишав, неупотреблив е во денешно време според мене, освен ако си хи енд хакер, програмер можеби има нешто што не го знам..
Линукс има смисла само за сервери каде цената на чинење на Мајкрософт пакетот е многу поскапа па се исплати ташлањето со Линукс ИТ инжинери.

Замисли узер кој, не го интересира што како функционира (а има и такви кои премногу знаат али се уморни од замарање), сака само да е брзо беспрекорно едноставно.. смоотх - еко системот на аппле пц, лаптоп, телефон, рутер и аппле тв, е незаменлив... дури и ЦЕО-то на Самсунг го "фатија" едно време дека е алл ин во аппле...
Баш од овие причини не користам Ајфон. Сакам да не се замарам да се тренирам и вежбам нерви да ги променам веќе со години воспоставените пракси и добро научен начин на фукнционирање со Андроид телефон.

Оффицце има и за Мак еднакво добар, има и негов офис пакет.
Нема! Јас и сите останати 500 души на работа, како и останати 20000 со кои потенцијално соработувам и ќе соработувам користат MicroSoft Office пакет. А и да има, за кој к*р би се замарал со глупости кога едноставно се ми функционира безпрекорно добро и брзо на Windows.

Секурити е супериорен и ифон и мак, има цена за тоа постојат некои ограничувања, но верувај нема цена безбедност на луѓе кои водат светки компании, бизниси политики...
Тепаат кој неќе. Цел живот со Windows сум и не сум имал до сега никаков проблем со безбедност, пред се затоа што знам што и како користам, а потоа затоа што Windows-от во последнава декада е толку добро усовршен и обезбеден што треба да сакаш да ти се загрози безбедноста и упорно да работиш на тоа за да ти се деси. Воедно сум бил сениор менаџер во една од најмоќните компании во земјава кои работат со сите соодветни компании од сите земји во светот, бизнис од иљаднции миљарди долари годишно, каде најголемото мнозинство (би рекол сите, но не сум сигурен) користат Windows и Microsoft Office и други пакети.

За екранот на аппле се слагам.. долги години водеа.. инсприација се за другите, самсунг научи телефони да направи од нив.. сега малце забавија се зависи од лидерството.. ќе видиме како ќе се движи
Епл од секогаш имале најнеквалитетни екрани во однос на соодветната конкуренција. Под соодветна ги рачунам Самсунг. Да не почнувам со примери, но ко корисник на Samsung од кога се сеќавам па наваму, Samsung секогаш имале неспоредливо поквалитетни дисплеи од Епл.

Последна промена:

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
Се освен Windows е неупотреблив булшит за мене лично и 99% од популацијата која ја познавам(а тоа се многу ИТ образовани и необразовани луѓе). Замисли купуваш лапотоп од 1850 евра и не можеш да примаш/праќаш е-mail-ови преку Outlook затоа што на работа мејл серверите не се со последна верзија на Outlook Server, туку 3-4 години стара. Не можеш да го користиш за пишување и работа со Microsoft Office документи, како Power Point, Word, Excel и други затоа што докментите сработени под Mac OS не изгледаат исто на Windows оперативен. А исто и ако сакаш да пуштиш филм или нешто слично треба да се убиеш од пари давање за разно-разни кодеци за видео, звук и слично, кои се бесплатни и имплементирани во Windows.

Но да не офтопичарам, сите коментари за безпрекорната совршеност на Ајфон и инфериорноста на, незнам што, ми се ретардирани затоа што пробав да работам на Ајфон, не успеав да се прилагодам и, секако, користам хај-енд Андроид уреди кои подеднакво добро или подобро ми ги бркаат сите работи кои може да ги направи еден Ајфон, но и многу други кои не ги може и/или за кои би требало да плаќам незнам колку и за што. За да бидат подебилни сите тие муабети треба да се земе во предвид и праисторискиот, затуцан, не-ергоносмки дизајн на Ајфон, кој за иста димензија како телефон на Самсунг (јас нив си ги користам, но може да се спореди и со други Андроид телефон) од иста генерација е безпотребно 20-30% по-габаритен и не лежи на рака. Нека ми се јават ајфономаните кога ќе има соодветен Ајфон телефон со големина на екран како Note 8 и слична димензија на уредот! Да ја оставам цената на страна...
Не очекував ваков игнорантен пост од тебе, само толку ќе речам. :D

• ми се допаѓа
Реакции: Pero

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.841
4.990
Писти Охту

linux-от неупотреблив...тука многу грешиш. најверојатно (претпоставувам) си видел линукс, не си го разбрал цел еко систем, како функционира, не си склон на промена и ти се видел како нешто бљак, али ставот од тебе за ова прашање повеќе ignorance неко здраво резонирање. не треба да си хакер (LMGTFY) за да користиш линукс, доволно се напредни и јузер френдли за работа. неупотреблив за нормален јузер е ако инсталираш линукс сервер.

секурити е супериорен? хихи, само ќе те потсетам на последните неколку големи утки - the fappening, да влезеш како рут јузер ако икс пати кликниш на бекспејс при логин скрин, итн итн итн ...

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
linux-от неупотреблив...тука многу грешиш. најверојатно (претпоставувам) си видел линукс, не си го разбрал цел еко систем, како функционира, не си склон на промена и ти се видел како нешто бљак, али ставот од тебе за ова прашање повеќе ignorance неко здраво резонирање. не треба да си хакер (LMGTFY) за да користиш линукс, доволно се напредни и јузер френдли за работа. неупотреблив за нормален јузер е ако инсталираш линукс сервер.

секурити е супериорен? хихи, само ќе те потсетам на последните неколку големи утки - the fappening, да влезеш како рут јузер ако икс пати кликниш на бекспејс при логин скрин, итн итн итн ...
Каква врска има fappening со нивниот секјурити?

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно